Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Kako napraviti kviz - veliki uspjeh 2024. (u samo 4 koraka!)

Značajke

Lawrence Haywood 10 april, 2024 16 min čitanje

Kako napraviti kviz? Super je jednostavno! Ako ćemo po nečemu pamtiti 2023. godinu, neka to bude rođenje onlajn kvizova. Online kviz groznica se proširila svijetom poput neke vrste neimenovanog virusa koji se prenosi zrakom, očaravajući igrače i ostavljajući im jedno goruće pitanje:

Kako mogu napraviti kviz kao profesionalac?

AhaSlides se bave kvizovima ( 'quizness') od prije nego što su kviz groznica i druge razne infekcije zavladale svijetom. Napisali smo super brzi AhaGuide da napravite kviz u 4 jednostavna koraka, sa 15 savjeta za postizanje trijumfa u kvizovima!

Više zabave uz AhaSlides

Alternativni tekst


Počni za nekoliko sekundi.

Dodajte više zabave uz najbolji besplatni kotač koji je dostupan na svim AhaSlides prezentacijama, spreman da podijelite sa svojom gomilom!


🚀 Uhvatite besplatni kviz☁️

Vaš vodič o tome kako napraviti kviz

Vaš video vodič o tome kako napraviti kviz

Kada i kako napraviti kviz

rikanje raskrinkati
Roaring unscramble - Kako napraviti kviz

Postoje određene situacije u kojima se kvizovi, virtualni ili živi, ​​samo čine po mjeri za svečanosti...

Na poslu - Nekad se osećam kao da se nađete sa kolegama sitan posao, ali neka ta obaveza postane dobra saradnja uz nekoliko rundi kvizova za probijanje leda. Aktivnosti timskog povezivanja ne moraju biti otmjene.

Želite znati više? Imamo ultimativni vodič za a virtualne kompanijska zabava, kao i ideje za timski ledolomci.

Na Božić - Božići dolaze i prolaze, ali kvizovi su tu da ostanu za buduće praznike. Nakon što smo 2020. doživjeli takav porast interesovanja, od sada pa nadalje vidimo kvizove kao ključnu aktivnost kviza.

Želite znati više? Kliknite na linkove ovdje da biste preuzeli naš porodica, rad, muzika, slika or film Božićni kvizovi besplatno! (Preskočite na kraj ovog članka za pregled pregleda prije preuzimanja).

Sedmično, u Pubu - Sad smo se svi vratili u kafane, imamo još jedan razlog za slavlje. Nova poboljšanja tehnologije kviza čine pouzdani pub kviz pravim multimedijskim spektakularnim.

Želite znati više? Pijenje i kvizovanje? Prijavite nas. Evo nekoliko savjeta i inspiracije za pokretanje kviza o virtuelnom pubu.

Lagana noć u - Ko ne voli noć u kući? 2020. nas je naučila da ne moramo napuštati svoje domove da bismo iskusili značajnu društvenu interakciju. Kvizovi mogu biti odličan dodatak sedmičnoj večeri virtuelnih igara, večeri filma ili degustacija piva noć!

Psst, trebaju li ti besplatni predlošci kviza?

Imaš sreće! Kliknite na banere ispod da vidite neke trenutne, besplatne kvizove koje možete preuzeti i igrati sa svojim prijateljima!

Preuzmite kviz o Harryju Potteru na AhaSlides
Preuzmite kviz o Harryju Potteru na AhaSlides
Dugme za kviz općeg znanja na AhaSlides
Dugme za kviz opšteg znanja na AhaSlides

⭐ Alternativno, osim kako napraviti kviz, možete pogledati i naš cijela knjižnica kvizova ovdje. Odaberite bilo koji kviz za preuzmite, izmijenite i igrajte besplatno!

Kako koristiti ove šablone

  1. Kliknite bilo koji od gornjih natpisa da biste provjerili pitanja u uređivaču AhaSlides.
  2. Promijenite sve što želite u vezi sa šablonima (sada je vaš!)
  3. Podijelite jedinstveni kod za pridruživanje ili QR kod sa svojim igračima i počnite ih kvizirati!

Korak 1 - Odaberite svoju strukturu

Kako napraviti kviz
Kako napraviti kviz

Prije nego što započnete bilo što, morat ćete definirati strukturu koju će vaš kviz imati. Pod ovim mislimo...

  • Koliko ćete rundi imati?
  • Kakve će biti runde?
  • Kojim redoslijedom će biti runde?
  • Hoće li biti bonus kruga?

Iako je većina ovih pitanja jednostavna, majstori kviza se prirodno zaglave na drugom. Odlučivanje koje krugove treba uključiti nikada nije lako, ali evo nekoliko savjeta koji će vam olakšati:

#1 - Miješajte opšte i specifično

Rekli bismo o 75% vašeg kviza bi trebalo da budu 'opće runde'. Opšte znanje, vijesti, muzika, geografija, nauka i priroda - sve su to sjajne 'opće' runde koje ne zahtijevaju specijalizirano znanje. Po pravilu, ako ste za to učili u školi, to je opšti krug.

To odlazi 25% vašeg kviza za 'određene runde', drugim riječima, one specijalizovane runde za koje nemate čas u školi. Govorimo o temama kao što su fudbal, Harry Potter, poznate ličnosti, knjige, Marvel i tako dalje. Neće svi moći odgovoriti na svako pitanje, ali za neke će ovo biti sjajne runde.

#2 - Provedite neke lične runde

Ako dobro poznajete svoje igrače kviza, na primjer da li su prijatelji ili porodica, možete imati cijele runde na osnovu ih i njihove eskapade. Evo nekoliko primjera:

  • Ko je ovo? - Zatražite slike beba svakog igrača i zamolite ostale da pogode o kome se radi.
  • ko rekao? - Pređite kroz Facebook zidove svojih prijatelja i izaberite najneugodnije objave - stavite ih u svoj kviz i pitajte ko ih je objavio.
  • Ko je to nacrtao? - Navedite svoje igrače da nacrtaju koncept, kao što je 'luksuz' ili 'presuda', a zatim vam pošalju svoje crteže. Učitajte svaku sliku u svoj kviz i pitajte ko ju je nacrtao.

Toliko toga možete učiniti za ličnu rundu. Potencijal za urnebes je visok u skoro svemu za šta se odlučite.

#3 - Isprobajte nekoliko rundi slagalice

Internet softver je pozitivan pulsirajuće s mogućnostima za neke otkačene, izvan okvira kutije. Zagonetke su lijep odmor od tipičnog formata kviza i nude nešto jedinstveno za testiranje mozga na drugačiji način.

Evo nekoliko rundi zagonetki s kojima smo ranije imali uspjeha:

Dajte mu ime u Emojisu

Dajte mu naziv u krugu emojija - savjet o tome kako kviz učiniti zanimljivijim.
Kako napraviti kviz sa AhaSlides

U ovoj ćete pustiti pjesmu ili pokazati sliku i natjerati igrače da to ime napišu u emojijima.

To možete učiniti tako što ćete ponuditi višestruki izbor emojija ili natjerati igrače da sami ukucaju emoji sličice. Na slajdu na tabeli sa najboljim rezultatima nakon slajda kviza, možete promijeniti naslov u tačan odgovor i vidjeti ko je to dobro razumio!

Uvećane slike

Uvećane slike u krug kao savjet o tome kako kviz učiniti zanimljivijim
Kako napraviti kviz sa AhaSlides

Ovdje igrači pogađaju koja je cjelovita slika iz uvećanog segmenta.

Započnite s postavljanjem slike u odaberite odgovor or upišite odgovor kviz kviza i obrezivanje slike na mali dio. Na klizaču s rezultatima odmah nakon toga postavite punu sliku kao pozadinsku sliku.

Word Scramble

Riječite u krug riječi kako učiniti kviz zanimljivijim.
Kako napraviti kviz sa AhaSlides

Klasični kviz, ovaj. Igrači jednostavno moraju izvući tačan odgovor iz anagrama.

Samo napišite anagram odgovora (koristite stranica anagrama da bi to bilo lakše) i stavite ga kao naslov pitanja. Fantastično za brzo pucanje.

Ovako više ⭐ Pogledajte ovu sjajnu listu 41 alternativni kviz, svi koji rade na AhaSlides.

#4 - Imajte bonus rundu

Bonus krug je mjesto gdje možete dobiti malo izvan okvira. Možete se potpuno odvojiti od formata pitanja i odgovora i krenuti u nešto sasvim otkačenije:

  • Rekreacija u domaćinstvu - Zadajte svojim igračima da rekreiraju poznatu filmsku scenu sa svime što mogu pronaći u kući. Glasajte na kraju i dodijelite bodove najpopularnijoj rekreaciji.
Glasanje za omiljenu rekreaciju u domaćinstvu na AhaSlides-u.
Kako napraviti kviz sa AhaSlides
  • lov na smetlare - Dajte svakom igraču istu listu i dajte im 5 minuta da pronađu stvari po njihovim kućama koje odgovaraju tom opisu. Što su konceptualnija uputstva, to su urnebesniji rezultati!

Ovako više ⭐ Pronaći ćete još gomilu sjajnih ideja za pravljenje bonus runde kviza u ovom članku - 30 potpuno besplatnih ideja za virtualne zabave.


Korak 2 - Odaberite svoja pitanja

Kako napraviti kviz sa AhaSlides

U pravu stvar stvaranja kviza, sada. Vaša pitanja moraju biti...

  • relatable
  • Mješavina poteškoća
  • Kratko i jednostavno
  • Različite vrste

Zapamtite da je nemoguće udovoljiti svakom pitanju. Jednostavan i raznolik ključ je uspjeha kviza!

#5 - Učinite to povezanim

Osim ako ne radite a određeni krug, željet ćete zadržati pitanja što je moguće otvorenije. Nema smisla imati gomilu Kako I Met Your Mother pitanja u krugu opšteg znanja, jer se to ne odnosi na ljude koji ga nikada nisu videli.

Umjesto toga, pobrinite se da je svako pitanje u općem krugu, general. Lakše je reći nego učiniti da se izbjegne reference na pop kulturu, pa bi možda bilo dobro napraviti probnu vožnju od nekoliko pitanja kako biste vidjeli da li su povezana s ljudima različite dobi i porijekla.

#6 - Varijacije težine

Nekoliko lakih pitanja u krugu drže sve uključene, ali nekoliko teških pitanja drži sve angažovan. Promjena težine vaših pitanja u krugu siguran je način za uspješan kviz.

Ovo možete uraditi na jedan od dva načina...

  1. Naručite pitanja od lakih do teških - Pitanja koja postaju teža kako runda napreduje prilično su standardna praksa.
  2. Nasumično naručite laka i teška pitanja - Ovo drži sve na nogama i osigurava da angažman ne padne.

Neki krugovi su mnogo lakši od drugih da saznate težinu vaših pitanja. Na primjer, moglo bi biti teško znati koliko će ljudi teško pronaći dva pitanja u krugu općeg znanja, ali prilično je lako pogoditi isto u slagalica okrugla.

Možda bi bilo najbolje da koristite oba gornja načina da promijenite težinu kada pravite kviz. Samo se uvjerite da je zaista raznoliko! Nema ništa gore od toga da čitava publika smatra da je kviz dosadno lak ili frustrirajuće težak.

#7 - Neka bude kratko i jednostavno

Ako pitanja budu kratka i jednostavna, to osigurava da jesu jasno i lako za čitanje. Niko ne želi dodatni posao da bi shvatio pitanje i jednostavno je neugodno, kao majstor kviza, da se od njega traži da pojasni šta mislite!

Kratak i jednostavan naslov
Kratki i jednostavni odgovori
Kako napraviti kviz sa AhaSlides

Ovaj savjet je posebno važan ako odlučite dajte više bodova za brže odgovore. Pitanja bi trebala biti kada je vrijeme najvažnije uvijek biti napisan što je moguće jednostavnije.

#8 - Koristite razne vrste

Raznolikost je začin života, zar ne? Pa to sigurno može biti i začin vašeg kviza.

Imati 40 pitanja sa višestrukim odgovorima zaredom jednostavno nije u redu sa današnjim igračima kviza. Da sada ugostite uspješan kviz, morat ćete dodati još neke vrste u miks:

Korištenje različitih vrsta čini kviz zanimljivijim.
Kako napraviti kviz sa AhaSlides
  • Više izbora - 4 opcije, 1 je tačna - prilično jednostavna kao što dolazi!
  • Izbor slike - 4 slike, 1 je ispravna - odlično za geografiju, umjetnost, sport i druge runde usmjerene na sliku.
  • Upišite odgovor - Nema ponuđenih opcija, samo 1 tačan odgovor (iako možete unijeti druge prihvaćene odgovore). Ovo je odličan način da otežate svako pitanje.
  • zvučni - Audio snimak koji se može reproducirati na višestruki izbor, izbor slike ili pitanje tipa odgovora. Odlično za prirodu ili muzičke runde.

Korak 3 - Neka bude zanimljivo

Kako napraviti kviz sa AhaSlides

Sa strukturom i sređenim pitanjima, vrijeme je da vaš kviz zaslijepi. Evo kako to učiniti...

  • Dodavanje pozadine
  • Omogućavanje timske igre
  • Nagrađivanje bržih odgovora
  • Zadržavanje ljestvice

Personalizacija vizualnim sadržajima i dodavanje nekoliko dodatnih postavki zaista mogu vaš kviz podići na sljedeći nivo.

#9 - Dodajte pozadinu

Ne možemo stvarno precijeniti koliko jednostavna pozadina može dodati kvizu. With toliko sjajne slike i GIF-ove nadohvat ruke, zašto ne biste dodali po jedno na svako pitanje?

Tokom godina koje smo pravili online kvizove, pronašli smo nekoliko načina da iskoristimo pozadinu.

  • upotreba jedna pozadina na svakom slajdu pitanja po rundi. Ovo pomaže da se objedine sva pitanja runde u okviru teme runde.
  • upotreba druga pozadina na svakom slajdu pitanja. Ova metoda zahtijeva više vremena za izradu kviza, ali pozadina po pitanju stvari čini stvari zanimljivima.
  • upotreba pozadine da daju tragove. Preko pozadine, moguće je dati mali, vizuelni trag za posebno teška pitanja.
  • upotreba pozadine kao dio pitanja. Pozadine mogu biti izvrsne za krugove uvećanih slika (pogledajte gornji primer).

Protip 👊 AhaSlides ima potpuno integrirane biblioteke slika i GIF-a dostupne svim korisnicima. Samo pretražite biblioteku, odaberite sliku, obrežite je po svom ukusu i spremite!

#10 - Omogućite timsku igru

Ako tražite tu dodatnu injekciju takmičarskog žara u svom kvizu, timska igra može biti to. Bez obzira koliko igrača imate, njihovo takmičenje u timovima može dovesti do toga ozbiljan angažman i prednost koju je teško uhvatiti kada svirate solo.

Evo kako pretvoriti bilo koji kviz u timski na AhaSlides-u:

Promjena postavki kviza kako bi se omogućila timska igra prilikom izrade kviza.
Kako napraviti kviz sa AhaSlides

Od 3 bodovanja pravila bodovanja tima na AhaSlides-u, preporučili bismo 'prosječan rezultat' ili 'ukupan rezultat' svih članova. Bilo koja od ovih opcija osigurava da svi članovi ostanu čvrsto na lopti iz straha da će razočarati svoje saigrače!

#11 - Nagradite brže odgovore

Drugi način da pojačate uzbuđenje ako želite da napravite kviz je da nagradite brže odgovore. Ovo dodaje još jedan takmičarski element i znači da će igrači čekati svako naredno pitanje sa suspregnutim dahom.

Ovo je automatsko podešavanje na AhaSlides-u, ali možete ga pronaći na svakom pitanju na kartici Sadržaj:

Protip . Za stvarno možete smanjiti vrijeme za odgovor. Ovo, u kombinaciji sa nagrađivanjem bržih odgovora, znači da ćete imati zadivljujuću rundu brzine u kojoj neodlučnost može koštati neke ozbiljne poene!

#12 - Zadržati Leaderboard

Sjajan kviz je o neizvjesnosti, zar ne? To odbrojavanje do konačnog pobjednika sigurno će imati nekoliko srca u ustima.

Jedan od najboljih načina za stvaranje neizvjesnosti poput ove je skrivanje rezultata sve dok ne prođe veliki dio za dramatično otkrivanje. Ovdje postoje dvije škole razmišljanja:

  • Na samom kraju kviza - Samo jedna lista lidera je otkrivena tokom celog kviza, odmah na kraju, tako da niko nema pojma o svojoj poziciji dok se ne prozove.
  • Nakon svake runde - Jedna tabla lidera na poslednjem slajdu kviza u svakoj rundi, tako da igrači mogu pratiti svoj napredak.

AhaSlides prilaže ploču s najboljim rezultatima na svaki slajd kviza koji dodate, ali ga možete ukloniti klikom na 'ukloni ploču s najboljim rezultatima' na slajdu kviza ili brisanjem liste s najboljim rezultatima u navigacijskom meniju:

Protip 👊 Dodajte slajd naslova koji stvara napetost između završnog slajda kviza i tabele s najboljim rezultatima. Uloga slajda zaglavlja je da najavi nadolazeću listu najboljih i dopuni drami, potencijalno kroz tekst, slike i zvuk.

Korak #4 - Predstavite se kao profesionalac!

Kako napraviti kviz sa AhaSlides

Sve spremno? Vrijeme je da kanalizirate svog internog voditelja kviza na sljedeće načine...

  • Temeljito predstavljamo svaku rundu
  • Čitanje pitanja naglas
  • Dodavanje zanimljivih faktora

#13 - Predstavite runde (temeljito!)

Kada ste zadnji put radili kviz i niste imali nikakvih instrukcija o formatu unaprijed? Profesionalci uvijek predstavite format kviza, kao i format koji će svaki krug trajati.

Na primjer, evo kako smo koristili a klizač smjera da predstavimo jedan od naših krugova Božićni muzički kviz:

Jasan uvod u kviz o AhaSlides-u
Kako napraviti kviz sa AhaSlides
  • Broj i naslov kruga.
  • Kratki uvod o tome kako krug funkcionira.
  • Tačka pravila za svako pitanje.

Imati jasna uputstva za kratka i jednostavna pitanja znači da postoji nema mjesta dvosmislenosti u tvom kvizu. Ako niste sigurni koliko ste dobro opisali pravila posebno komplikovane runde, uzmite uzorak ljudi da testirate slajd naslova da vidite da li ga razumiju.

Obavezno pročitajte upute naglas kako biste povećali profesionalizam; nemojte samo dozvoliti vašim igračima da ih čitaju! Govoreći o tome...

#14 - Pročitajte naglas

Previše je lako vidjeti riječi na ekranu i pustiti igrače kviza da čitaju sami. Ali otkad su kvizovi trebali biti tihi?

Pravljenje kviza na mreži znači prezentovanje kviza što profesionalnije možete, a predstavljanje kviza znači angažovanje igrača kroz vid i zvuk.

Evo nekoliko mini savjeta za čitanje vašeg kviza:

  • Budi glasan i ponosan - Ne bježite od zadatka! Prezentacija svakako nije svačija stvar, ali pojačavanje vašeg glasa je odličan način da pokažete samopouzdanje i da navedete ljude da obrate pažnju.
  • Čitaj polako - Polako i jasno je put. Čak i ako čitate sporije nego što ljudi čitaju, i dalje pokazujete samopouzdanje i izgledate profesionalno.
  • Pročitajte sve dva puta - Jeste li se ikada zapitali zašto Alexander Armstrong iz Bez besmislenosti čita svako pitanje dvaput? Da bi se umanjilo vrijeme emitiranja, da, ali i da bi se osiguralo da su svi u potpunosti razumjeli pitanje i da pomaže da se ispuni tišina dok odgovaraju.

#15 - Dodajte zanimljive činjenice

Nije sve u konkurenciji! Kvizovi takođe mogu biti veliko iskustvo učenja, zbog čega su toliko popularan u učionicama.

Bez obzira na publiku vašeg kviza, svi vole zanimljivu činjenicu. Ako postoji posebno zanimljiva činjenica koja se pojavi kada istražujete pitanje, zabilježite ga i spomenite tokom rezultata pitanja.

Dodatni napor će vam biti zahvalni!


Izvolite - kako napraviti online kviz u 4 koraka. Nadamo se da će vas gornjih 15 savjeta dovesti do uspjeha u online kvizu sa prijateljima, porodicom, kolegama ili studentima!

Spremni za stvaranje?

Kliknite ispod da započnete putovanje do majstorstva kviza!

Često Postavljena Pitanja

Kako kreirate formu za kviz?

Kada pravite kviz u AhaSlides-u, odabirom režima samostalnog tempa u postavkama omogućit će se učesnicima da se pridruže i urade to u bilo koje vrijeme. Možete podijeliti kviz putem e-pošte, društvenih medija ili čak staviti vezu na svoju web stranicu zajedno sa privlačnim CTA gumbom/slikom.

Kako napraviti dobar kviz?

Jasno definirajte svrhu i ciljnu publiku kviza. Da li je to za pregled razreda, igru ​​ili provjeru znanja? Obavezno uključite različite tipove pitanja - višestruki izbor, tačno/netačno, podudaranje, popunite prazninu. Zadržite rang listu kako biste raspalili svačiji takmičarski duh. Uz ove savjete, dobar kviz je na putu.

Kako mogu svoj kviz učiniti zabavnim?

Naš savjet broj jedan o tome kako napraviti kviz je da ne razmišljate previše i ne postajete previše ozbiljni u procesu. Zabavni kviz koji zaokuplja publiku ima elemente iznenađenja, tako da uključite slučajnost s pitanjima iznenađenja i mini-igre između rundi, kao što je točak koji nasumično dodaje 500 bodova odabranom. Također ga možete gamifikovati temom (svemirska trka, igrana emisija, itd.), poenima, životima, pojačanjima za motivaciju igrača.