Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Amor: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot substituint enllaç ambigu a lai per xinès ##QQ23
Etiqueta: Revertida
m Revertides les edicions de PereBot. Si penseu que és un error, deixeu un missatge a la meva discussió.
Etiquetes: Reversió Disambiguation links
Línia 107:
Però, com es vivia l'amor en l'[[edat mitjana]]? La visió medieval cap a l'amor queda determinada, en un primer moment, per la imatge religiosa negativa de la dona i el sentiment de pecat que impregna tot el que tingui a veure amb ella. No obstant això, cap al {{segle|XI}} es desenvolupa una mutació, conferint un enorme refinament i importància a l'amor entre home i dona: és el conegut com a [[amor cortès]] (''fin'amors'', en occità), que es donarà en ambients aristocràtics. La dona es converteix per a l'amant en un ésser inaccessible, com la culminació de tota mena de valors del gènere femení. Tot i això, l'estatus real de la dona en l'edat mitjana no es corresponia amb l'elevació de la dama de la poesia de l'[[amor cortès]].
 
Aquest tipus d'amor dins de la cort és, a més, com una mena d'adulteri platònic i profà, ja que segons la concepció de l'època aquest sentiment era una cosa totalment aliena al matrimoni i, fins i tot, negatiu en el cas que existís. L'amor, que defineix la passió i l'instint, era sempre extramatrimonial. Aquesta nova concepció mística pren, a més, una forma similar a la relació de vassallatge que rendeix un servent al seu senyor. D'aquesta manera, l'enamorat presta jurament d'amor a la dama a la qual presta les seves atencions i mostres de cortesia. Entre d’altres, destaquen les novel·les de [[Chrétien de Troyes]], ''[[Tristany i Isolda]]'' o els [[lai (gènere literari)"Xina|xinèsLai|lais]] de [[Marie de France]].
 
També cal esmentar el tractat ''[[De amore]]'', escrit al nord-est de França vers el 1184 per un tal [http://www.mcnbiografias.com/app-bio/do/show?key=andres-el-capellan Andreu el Capellà]. El llibre defineix també una sèrie de regles i conductes necessàries per identificar el veritable amor. Forma part de les seves característiques el fet que el cavaller professi la seva total devoció a una sola dona i que a aquesta mostri absoluta lleialtat amb obres i sacrificis. Aquest amor cortès, al qual abans ens referíem, té lloc tan sols entre persones nobles i no passa mai dins del matrimoni. En paraules de Capellà, “''l'amor és una passió innata que naix de la visió de la bellesa de l'altre sexe i de la seva excessiva obsessió, que duu a desitjar, per damunt de tot, la possessió de l'abraçada de l'altre, i així realitzar de comú acord tots els preceptes de l'amor''.”<ref>CAPELLÁN, Andrés el (2006). ''Libro del amor cortés'' (introducció, traducció i notes de Pedro Rodríguez Santidrián). Madrid: Alianza Editorial. Pàg. 29</ref> La filosofia de l'amor cortès es correspon amb l'imaginari de la lleialtat feudal que situa l'estimada en el lloc del senyor enfront del vassall i sovint també en el lloc del creient davant la seva fe.