Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Els bosníacs (en bosnià: Bošnjak) són un poble eslau del sud que viuen principalment a Bòsnia i Hercegovina i a la regió sandžak de Sèrbia i Montenegro, amb una petita població autòctona també present a Kosovo. Descendents de la població eslava local convertida a l'islam durant el període otomà, els bosníacs estan típicament caracteritzats pel seu lligam a la regió històrica de Bòsnia, amb una llengua i cultura comunes, i a l'adherència tradicional a la religió islàmica.

Infotaula grup humàBosníacs
lang=
Modifica el valor a Wikidata
Tipusètnia i Constituent people (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Població total4.000.000 Modifica el valor a Wikidata
Llenguabosnià Modifica el valor a Wikidata
Religióislam i sunnisme Modifica el valor a Wikidata
Part deeslaus meridionals Modifica el valor a Wikidata
Geografia
EstatBòsnia i Hercegovina, Alemanya, Sèrbia, Estats Units d'Amèrica, Turquia, Eslovènia, Montenegro, Àustria, Suïssa, Austràlia, Croàcia, Suècia, Itàlia, Kosovo, Hongria, Macedònia del Nord, Dinamarca, Noruega, Canadà, Bèlgica, Països Baixos, Finlàndia, Txèquia, Espanya i Rússia Modifica el valor a Wikidata
Mapa de distribució
lang= Modifica el valor a Wikidata
Bandera dels bosnians musulmans

Hi ha més de dos milions de bosníacs que viuen als Balcans. Els diversos episodis de neteja ètnica han tingut un efecte enorme sobre la distribució territorial de la seva població. Parcialment a causa d'això, existeix una notable diàspora bosníaca en un cert nombre d'estats, incloent-hi Àustria, Suècia, Turquia i els Estats Units. Tant dins de la regió com a l'exterior, els bosníacs es fan notar sovint per la seva cultura diferent, que ha rebut l'impacte de successives civilitzacions tant orientals com occidentals, al llarg de la seva història.

També se'ls anomena "bosnians musulmans", però el terme "bosnià" és una mica imprecís en aquest context, ja que generalment s'utilitza per a designar tots els habitants de Bòsnia i Hercegovina indepentdentment del seu origen ètnic (no sols bosníacs, sinó també serbis, croats o qualsevol altre grup amb presència al país).