Estatut
Un estatut és qualsevol ordenament eficaç per obligar o regular, com un contracte o un testament.[1] Un segon significat és el provinent dels països anglosaxons, on «statute» significa llei aprovada per un parlament.[2]
Normes generals
modificaUn exemple, a Espanya, és el de l'Estatut dels Treballadors, que és el nom que rep la llei que regula les relacions laborals i els drets sindicals (formalment, la Llei és un reial decret legislatiu).[3] També a Espanya, es poden esmentar als Estatuts d'Autonomia, que són les normes que regulen les competències de cada Comunitat Autònoma (hi ha un estatut per a cada comunitat). En aquest cas, el nom estatut implica que es tracta d'una norma especial, en la qual hi ha un sistema d'aprovació especial conjunta entre el parlament autonòmic i de l'estat.[4]
Estatuts d'una societat
modificaEn dret societari rep el nom d'estatuts aquella norma, acordada pels socis o fundadors, que regula el funcionament d'una persona jurídica, ja sigui una societat, una associació o una fundació.[5] En general, és comú a tota mena d'organismes col·legiats, incloent-hi entitats sense personalitat jurídica.
Les seves funcions fonamentals, entre d'altres, són les següents:
- Regular el funcionament de l'entitat davant de tercers (per exemple, normes per a la presa de decisions, representants, etc.).
- Regular els drets i obligacions dels membres i les relacions entre aquests.
En aquest cas, la norma té efectes fonamentalment interparts.
Referències
modifica- ↑ «Estatut». WordReference.com. [Consulta: 22 març 2024].
- ↑ «Legislation (Statute law)». KPU Library. [Consulta: 22 març 2024].
- ↑ «Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d’octubre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de l’Estatut dels treballadors.». Boletín Oficial Del Estado. [Consulta: 22 març 2024].
- ↑ «Estatut d'autonomia». Generalitat de Catalunya. [Consulta: 22 març 2024].
- ↑ «estatut d'una societat». TERMCAT. [Consulta: 22 març 2024].