Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Kudzu

planta enfiladissa

Kudzu (Pueraria montana var. lobata), i possiblement altres espècies del gènere Pueraria, és una planta enfiladissa dins la família fabàcia, nativa del Japó i sud de la Xina, que en molts llocs del món és una espècie invasora.

Infotaula d'ésser viuKudzu
Pueraria montana var. lobata Modifica el valor a Wikidata

Flors de kudzu Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
SuperregneEukaryota
RegnePlantae
OrdreFabales
FamíliaFabaceae
GènerePueraria
EspèciePueraria montana
VarietatPueraria montana var. lobata Modifica el valor a Wikidata
(Willd.) Sanjappa & Pradeep
Nomenclatura
BasiònimDolichos lobatus Modifica el valor a Wikidata
Sinònims
Pueraria lobata Modifica el valor a Wikidata
ExautorWilld. Modifica el valor a Wikidata

Propagació

modifica

Es propaga de manera vegetativa per estolons i per rizomes. També es multiplica, més rarament, per llavors que maduren a la tardor. Les llavors poden restar a dins del sòl i germinar alguns anys després quan ja semblava que aquesta planta s'havia erradicat.

Pel fet de ser una lleguminosa, augmenta el nitrogen disponible per altres plantes pels bacteris que té associats.[1] La seva arrel profunda també transfereix minerals que es troben en el subsòl fins a la part superior del sòl i el millora. S'ha fet servir per a la millorança de sòls forestals a l'Amazònia.[2]

El kudzu forneix un farratge de qualitat usat temporalment.[3] També és una planta medicinal adequada per a tractar l'alcoholisme.[4]

El kudzu també conté un gran nombre d'isoflavones útils en algunes com a antiinflamàtòries i d'altres com a antimicrobianes. També pot ser útil per al tractament del càncer i la migranya.[5] Es recomana per a l'al·lèrgia i la diarrea.[6]

També es fa servir en trastorns de símptomes de la postmenopausa.[7]

En la medicina xinesa tradicional (TCM), es considera una de les 50 plantes fonamentals.

Espècie invasora

modifica
  • Al Canadà, a la riba del llac Erie.[8]
  • Als Estats Units es va introduir a partir del Japó el 1876 i ara és comuna al sud del país; la seva àrea augmenta de 61.000 hectàrees cada any.
  • Altres llocs on es considera espècie invasiva és Vanuatu i Fiji, puix que l'exèrcit dels Estats Units la feia servir de camuflatge. Queensland i nord d'Itàlia (llac Maggiore).

Control

modifica

S'ha d'eliminar la corona d'arrels de la planta que hi ha sobre la base de les arrels[9] i tots els estolons.

Galeria d'imatges

modifica

Referències

modifica
  1. Amanda Allen. «Kudzu in Appalachia». ASPI Technical Series TP 55. Appalachia -- Science in the Public Interest, 2000. Arxivat de l'original el 28 de setembre 2007. [Consulta: 20 agost 2007].
  2. Chauvel, A; Grimaldi, M; Tessier, D. «Changes in soil pore-space distribution following deforestation and revegetation: An example from the Central Amazon Basin, Brazil.». Forest Ecology and Management. ProQuest, 1991. Arxivat de l'original el 14 d’octubre 2007. [Consulta: 20 agost 2007].
  3. John Everest, James Miller, Donald Ball, Mike Patterson. «Kudzu in Alabama: History, Uses, and Control». Alabama Cooperative Extension System, 1999. Arxivat de l'original el 16 de juny 2012. [Consulta: 20 agost 2007].
  4. Associated Press. «Got a drinking problem? Try kudzu». MSNBC, 2006. [Consulta: 20 agost 2007].
  5. «Kudzu». Med-owl.com, 2006. Arxivat de l'original el 8 juliol 2007. [Consulta: 20 agost 2007].
  6. Duke J. The Green Pharmacy, The Ultimate Compendium of Natural Remedies from the World's Foremost Authority on Healing and Herbs, 1997. Pp. 57; 281-282; 310.
  7. "Grapes, Soy And Kudzu Blunt Some Menopausal Side Effects", Science Daily, 7 August 2007
  8. «Kudzu: Invasion of the killer vines or a tempest in a teapot?». Chatham-Kent Daily Post, 27-09-2009. Arxivat de l'original el 2009-10-18. [Consulta: 20 abril 2010].
  9. «Kudzu Control Without Chemicals». kokudzu.com, 2007. [Consulta: 20 agost 2007].

Vegeu també

modifica

Enllaços externs

modifica