Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

La Stampa és un diari fundat a Torí el 1867 amb el nom de Gazzetta Piemontese. En la primera època el diari sortia de la tipografia de Casimiro Favale ubicada a la via Daura Grossa (l'actual via Giuseppe Garibaldi), tenia una tirada de vint mil exemplars i dues edicions diàries. Des de 1867 va ser dirigit per Giovanni Roux, creador d'una línia intensa a conjugar herència i ressorgiment amb la nova instància política i social. La redacció està a la via Marenco 32 a Torí, el principal establiment d'impremta està en via Giordano Bruno 84, sempre a Torí.

Infotaula de publicacions periòdiquesLa Stampa

Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Tipusdiari i periòdic Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Llenguaitalià Modifica el valor a Wikidata
Data d'inici9 febrer 1867 Modifica el valor a Wikidata
Gerent/directorMassimo Giannini, Vittorio Bersezio, Luigi Roux, Alfredo Frassati, Alfredo Frassati, valor desconegut, Gino Pestelli, Andrea Torre, Curzio Malaparte, Augusto Turati, Alfredo Signoretti, valor desconegut, Concetto Pettinato, valor desconegut, Filippo Burzio, Giulio De Benedetti, Alberto Ronchey, Arrigo Levi, Giorgio Fattori, Gaetano Scardocchia, Paolo Mieli, Ezio Mauro, Carlo Rossella, Marcello Sorgi, Giulio Anselmi, Mario Calabresi i Maurizio Molinari Modifica el valor a Wikidata
FundadorVittorio Bersezio Modifica el valor a Wikidata
Propietat deFiat Chrysler Automobiles Modifica el valor a Wikidata
Lloc de publicacióTorí Modifica el valor a Wikidata
EstatItàlia Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Format de periòdicberlinès Modifica el valor a Wikidata
EditorialItaliana Editrice (en) Tradueix (2015–) Modifica el valor a Wikidata
Identificadors
ISSN1122-1763 Modifica el valor a Wikidata

Lloc weblastampa.it Modifica el valor a Wikidata
RSS  Modifica el valor a Wikidata

Facebook: lastampa.it X: LaStampa Modifica el valor a Wikidata

El 1895 es fa director i propietari Alfredo Frassati, que va donar al diari el seu nom actual i un perfil nacional. La seu va ser desplaçada a un palau de la piazza Solferino. El 1900 el diari va arribar a editar cinquanta mil exemplars diaris; es va donar vida a un suplement il·lustrat esportiu i a la revista "La Donna", dedicada a la cultura femenina. Per haver pres posicions contra l'assassinat de Giacomo Matteotti, Frassati va haver de dimitir i vendre el diari a la família Agnelli. En 1934 "La Stampa" obre una prestigiosa seu en la nova via Roma.

Va haver-hi una mudança en 1968, conservant encara els salons del pis per al públic, mentre el rotatiu amb els despatxos de redacció i d'administració es van traslladar a la via Marenco, on estan actualment, a un edifici laminat en vidre, realitzat sota projecte de Vittorio Bonade' Bottino i Luigi Ravelli.

En 1975 va néixer el suplement literari Tuttolibri (ara tTL), en 1981 el suplement científic Tuttoscienze (ara TsT), dirigit per Piero Bianucci. Des de 1999 existeix l'edició a Internet.

Actualment és el tercer periòdic nacional, amb una tirada de prop de 500.000 exemplars. És llegit sobretot en el nord, per una gran majoria en el Piemont i a Ligúria. Un acord per a la sortida conjunta amb una sèrie de petits i mitjans periòdics dispersos per tot Itàlia (els majors dels quals són Cronache di Napoli, Corriere di Caserta, Cronache del Mezzogiorno, Il Domani della Calàbria, Il Domani di Bologna), tot i que els resultats han millorat amb molts d'ells entre 2004 i 2005, no ha aconseguit la difusió a altres regions.

L'actual director és Maurizio Molinari.

Entre els seus col·laboradors literaris va estar Giovanni Corvetto, lletrista d'himnes patriòtics durant la Guerra ítalo-turca i la Primera Guerra Mundial.[1]

Referències

modifica
  1. Giuseppe Fumagalli: Chi l'ha detto?: tresor di citazioni italiane i straniere, di origini letteraria i storica, ordinate i annotate. Hoepli: 1989.