Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Linos (grec: Λινος) és un personatge de la mitologia grega, fill d'Apol·lo i d'una musa (Urània, Terpsícore, o altres segons les versions). Era un músic excepcional i se li atribueix la invenció de la melodia i el ritme. Havia ideat també substituir les cordes de lli, utilitzades fins aleshores en les lires, per cordes fetes de budell.

Infotaula personatgeLinos
Tipuspersonatge mitològic grec Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
Assassinat/da perApol·lo Modifica el valor a Wikidata
Família
MareUrània Modifica el valor a Wikidata
PareApol·lo i Amphimarus (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Altres
EquivalentLinus Modifica el valor a Wikidata
Linos

Una llegenda explica que el seu pare Apol·lo el va matar perquè va rivalitzar amb ell en l'art de tocar i cantar. Segons un altre relat, va ser l'instructor musical d'Hèracles i li ensenyà a tocar la lira. Quan durant una lliçó va renyar agrament a Hèracles per la seva manca de progressos aquest va perdre els estreps i el va matar amb una roca immensa o amb un cop de lira al cap.

Una tradició diu que Cadme li havia ensenyat l'alfabet fenici i que ell havia donat a cada lletra la forma i el nom definitius. A l'època clàssica eren coneguts els "Escrits de Linos", sobre temes filosòfics i místics que se li atribuïen. A l'anar evolucionant la seva personalitat també es va modificar la seva genealogia, i se'l va considerar fill d'Hermes, ja que és el déu de la ciència del llenguatge, o fill d'Eagre, cosa que el feia germà d'Orfeu, al qual es va tendir a assimilar-lo.

Linus podria ser la personificació del gènere musical dels planys funeraris, ja que l'antiga Grècia es cantaven linos, unes cançons als difunts que s'han interpretat com a laments per Linus.[1]

Referències

modifica
  1. Grimal, Pierre. Diccionari de mitologia grega i romana. Barcelona: Edicions de 1984, 2008, p. 331. ISBN 9788496061972.