Monarca (papallona)
La monarca (Danaus plexippus)[3] és un lepidòpter de la família Nymphalidae. Segurament és la més coneguda de les papallones de l'Amèrica del Nord i durant el segle xix va ser introduïda a Austràlia i Nova Zelanda.[4][5][6] A Europa és una espècie resident a les Açores i Madeira i ocasionalment migra a l'occident d'Europa. A l'Àfrica la trobem a les Illes Canàries.
La ingestió d'aquestes papallones resulta tòxica per als ocells i altres animals, ja que s'alimenten en part de plantes asclepiàcies que són verinoses per als depredadors i això els permet de sobreviure en gran nombre en les migracions que fan. Les papallones monarca són excepcionals per la llarga migració anual: a l'hivern van cap al sud i a la primavera tornen al nord. En aquest cicle anual s'esdevenen diverses generacions i, a més a més, són dels pocs insectes capaços de travessar el Golf de Mèxic.
-
♂
-
♀
Migració
modificaA l'Amèrica del Nord les papallones monarca fan una massiva migració cap al sud que comença a l'agost i fineix quan hi ha les primeres glaçades. Després a la primavera tornen cap al nord. Les monarques són les úniques papallones que migren tant cap al nord com cap al sud, tal com fan els ocells. Les femelles dipositen ous a les plantes durant la migració.[7]
Cap a finals d'octubre la població de monarques que hi ha a llevant de les muntanyes Rocoses migren cap als estats mexicans de Michoacán i de Mèxic, a la reserva de la biosfera de la papallona monarca. La població situada a l'oest de les Muntanyes Rocoses migra a diversos punts de la costa del sud de Califòrnia, especialment a Pacific Grove i Santa Cruz.
La duració d'aquests viatges excedeix la vida de la majoria d'aquestes papallones, que és d'uns dos mesos en les nascudes a principi d'estiu. La darrera generació de papallones de l'estiu entren en la fase no reproductiva de diapausa i així poden viure set mesos o més i durant aquest estadi volen als llocs d'hibernació.
Referències
modifica- ↑ [1934] The Generic Names of British Insects. Royal Entomological Society of London Committee on Generic Nomenclature, Committee on Generic Nomenclature. British Museum (Natural History). Dept. of Entomology, 2007-05-23, p. 20.
- ↑ Scudder, Samuel H.; William M. Davis, Charles W. Woodworth, Leland O. Howard, Charles V. Riley, Samuel W. Williston [1989]. The butterflies of the eastern United States and Canada with special reference to New England. The author, p. 721.
- ↑ «Proposta de noms comuns per a les papallones diürnes (ropalòcers) catalanes». Butlletí de la Societat Catalana de Lepidopterologia. Arrizabalaga et al., 01-12-2012. [Consulta: 26 gener 2014].
- ↑ http://www.amonline.net.au/factsheets/monarch.htm
- ↑ http://calamvalecreek.awardspace.com/regal.html Arxivat 2009-10-18 a Wayback Machine.
- ↑ «Wanderer Butterfly». Arxivat de l'original el 2008-09-15. [Consulta: 27 agost 2008].
- ↑ Pyle, Robert Michael, "National Audubon Society Field Guide to North American Butterflies", p712-713, Alfred A. Knopf, New York, ISBN 0-394-51914-0