Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Pla del Real

districte municipal de València

El Pla del Real és un districte de la ciutat de València. Limita al sud amb el riu Túria, a l'oest amb el districte de la Saïdia, al nord amb l'avinguda de Primat Reig i a l'est amb el districte d'Algirós a l'avinguda d'Aragó. És un històric districte de València i en l'actualitat és el districte número 6.

Plantilla:Infotaula geografia políticaPla del Real
Imatge
Jardins del Real
Tipusdistrictes de València Modifica el valor a Wikidata

Localització
Map
 39° 30′ N, 0° 24′ O / 39.5°N,0.4°O / 39.5; -0.4
EstatEspanya
Comunitat autònomaPaís Valencià
ProvínciaProvíncia de València
ComarcaComarca de València
MunicipiValència Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Geografia
Limita amb

El seu nom prové de l'antic palau del Real, la residència dels reis de València, que originàriament era una finca d'esbarjo islàmica o real. Aquesta denominació no s'ha de confondre amb el mot reial, derivat de rei, sinó de l'àrab riyad, o 'jardí'. També es coneix així el pont sobre el Túria, que uneix el districte amb Ciutat Vella, el pont del Real.

Població

modifica

El Pla del Real tenia 31.369 habitants el 2007,[1] dividits en quatre barris:

Història

modifica
 
Pla de Real de València cap a 1808.

Els orígens del Real es troben en la seua denominació. En efecte, era un real o palau rural durant la dominació islàmica, i en destacava una ampla zona de jardins i horta. Fins a l'època contemporània, el Real era una zona sense gaire urbanització, perifèrica a la ciutat. Destacava com una zona de pas: s'hi trobava el camí de la mar, l'actual passeig de l'Albereda, que comunicava el palau del Real amb el Mediterrani; després, s'hi instal·laren les estacions de ferrocarril de València-Aragó i València-Albereda. Aquest fet afavoria la vinguda dels treballadors ferroviaris a viure-hi. Era, doncs, una barreja d'horta, raval i barri treballador.[2]

Però amb la destrucció de la muralla antiga de la ciutat al segle xix i el creixement de la població, es començava a urbanitzar zones perifèriques a la ciutat vella. Alhora, es creà una xarxa de factories a la vora del riu, i en destacava la Tabacalera.

Fou amb l'Exposició Regional del 1909 que es creà molt del que seria l'entramat modern de la ciutat, i al llarg del segle xx s'hi aniria prenent la forma actual amb la conversió de l'antic canal d'Aragó, part de la séquia de Mestalla, en avinguda, la creació de l'estadi i de les facultats de la Universitat de València.[2]

Elements destacats

modifica

El Pla conté un dels parcs més grans de la ciutat, els jardins del Real, també coneguts com a vivers municipals. Ací es trobava antigament el zoo de València. Pel que fa al jardí del Túria, el Real n'ocupa una part important, del pont del Real fins al pont d'Aragó passant pels de les Flors, l'Exposició i la Mar. Al sud-oest, al barri d'Exposició, resten importants elements arquitectònics de la mateixa Exposició, com el palau de l'Exposició. També destaca el patrimoni industrial, com la Tabacalera, nova seu de l'ajuntament, o la factoria de la Llanera, avui en dia un hotel de luxe. Ací es troba també el jardí de Montfort, altrament conegut com l'Hort del Romero, un jardí monumental de gran valor i la seu de l'Arxiu del Regne de València. A l'est, al barri de Mestalla, se situa l'antic camp de futbol del mateix nom.

Respecte del transport, l'avinguda de Blasco Ibáñez, l'avinguda de Primat Reig i l'albereda de València, hi conformen els grans eixos de transport viari. El metro de València hi té parades a l'avinguda d'Aragó i l'Albereda.

Galeria

modifica

Referències

modifica
  1. «Dades de l'Ajuntament de València. Inclou les pedanies com a Pobles del Nord, de l'Oest i del Sud». Arxivat de l'original el 2016-03-11. [Consulta: 5 març 2009].
  2. 2,0 2,1 Història d' Algirós Arxivat 2008-03-02 a Wayback Machine., per Carles Andreu Fernández Piñero.

Enllaços externs

modifica