Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Viquipèdia:Errors freqüents

Benvinguda
AJUDA
Manteniment
Comunitat
Polítiques
Consultar
Editar
Manteniment i organització
Establir contacte
Modifica

Tots fem errors sovint a la Viquipèdia, sobretot al començament. En principi, tots els errors es poden arreglar entre tots. Ara bé, això porta temps. Per tal d'aprofitar millor el temps de tots, cal que mirem d'evitar alguns dels errors més frequents.

  • Fer articles de diccionari. La Viquipèdia no és un diccionari. L'objectiu no és definir paraules. Cada article ha de tractar en profunditat d'algun tema. Si voleu treballar en un diccionari, podeu anar al Viccionari.
  • Fer articles redundants. Abans de fer un article nou, feu una cerca i comproveu que no existeix un article equivalent amb un nom diferent del que havíeu pensat. Mirar articles relacionats amb el tema que voleu tractar també us ajudarà a organitzar la informació per complementar els altres articles i no repetir continguts.
  • Esborrar contingut aprofitable. Sovint cal esborrar bajanades (vandalisme, propaganda, continguts erronis...). Però, sovint, hi ha articles que s'han fet de bona fe, però amb text confús, paràgrafs mal organitzats, manca de neutralitat, etc. Sempre que pugueu, aprofiteu el que ja hi ha per fer-ne una versió millor, o mireu si es pot aprofitar millor en un altre article. Si, tot i això, decidiu esborrar part d'un article, és de bona educació copiar el text esborrat a la plana de discussió.
  • Esborrar sense justificació. Excepte en casos trivials, cal justificar per què s'esborra un text o un article. Doneu una raó en el sumari o a la plana de discussió.
  • Utilitzar la Viquipèdia com un xat. Les planes de discussió són per intercanviar opinions sobre els articles i com millorar-los. Procurem de no convertir-los en un xat que serveixi per parlar de qualsevol tema.
  • Respecte a l'autor. Els articles de la Viquipèdia no tenen autor. S'escriuen en col·laboració i tothom que vulgui pot contribuir-hi. Per tant, si hi trobeu errors o mancances, no cal que escrigueu missatges a la plana de discussió demanant que s'arregli: és millor que ho feu vosaltres mateixos!
  • Generar discussions acalorades. Pot haver-hi opinions diferents sobre com cal fer un article, i això pot generar discussions i malentesos. Mirem de mantenir les discussions amb calma!
  • Queixar-se de la baixa qualitat dels articles. Heu d'assumir que la Viquipèdia és un projecte en progrés continu. Sempre hi mancaran articles, o n'hi haurà de mal fets.
  • Fer títols d'articles en majúscules. Els títols dels articles han de ser en minúscules, excepte per noms propis o que s'escriguin en majúscules habitualment (acrònims, etc.). Vegeu també Com anomenar articles
  • Esborrar els continguts de la vostra plana de discussió. La vostra plana de discussió pot ser útil per seguir els vostres comentaris i els d'altra gent. És de bona educació no esborrar-ne comentaris fins que hagi passat un bon temps i ja no siguin rellevants.