Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Viquipèdia:Infotaules

Les plantilles d'informació o infotaules són un tipus de plantilla freqüent en els articles. El seu objectiu és que es visualitzi una taula estandarditzada per a mostrar informació o dades sobre un article que pertany a un tipus d'articles similars. Per a mostrar la informació, les infotaules compten amb paràmetres que l'editor pot emplenar amb la informació específica de l'article. Algunes infotaules recuperen dades des de Wikidata quan no han estat informats manualment.

Cal diferenciar-les de les plantilles de navegació perquè aquestes no acostumen a tenir paràmetres i la seva funció és situar l'article dins un context històric, de grup o categoria, però no el descriuen, com en el cas de les infotaules.

Es pot dir que una infotaula és un esquema o plantilla per crear un quadre esquemàtic basat en una llista de dades i una etiqueta amb el nom de la dada, tal com es podria fer amb una taula wiki. Ara bé, mentre que una taula wiki té una sintaxi complexa que es presta a cometre errors, una infotaula redueix l'ús de codi deixant dins l'article una llista de paràmetres i el seu valor.

Per a desplegar les subcategories pitgeu el signe :

Ús d'una infotaula

modifica

Hi ha multitud d'infotaules i cadascuna té les seves particularitats i aplicacions. Generalment les infotaules s'ubiquen als articles a l'encapçalament de la pàgina (vegeu Viquipèdia:Estructura d'un article). Per saber la funcionalitat i aplicació més adient de cada infotaula, consulteu les seves instruccions. Per a incloure-la en un article, s'escriu el seu títol seguit dels diversos paràmetres que es vulguin usar, amb una estructura del tipus:

{{Infotaula nosequè
| paràmetre1 = Dada per a mostrar en el paràmetre1
| paràmetre2 = Dada per a mostrar en el paràmetre2
| paràmetre3 = Dada per a mostrar en el paràmetre3
| paràmetre4 = Dada per a mostrar en el paràmetre4
| paràmetre5 = Dada per a mostrar en el paràmetre5
| paràmetre6 = Dada per a mostrar en el paràmetre6
| paràmetre7 = Dada per a mostrar en el paràmetre7
| paràmetre8 = Dada per a mostrar en el paràmetre8
| paràmetre9 = Dada per a mostrar en el paràmetre9
| paràmetre10 = Dada per a mostrar en el paràmetre10
| paràmetre11 = Dada per a mostrar en el paràmetre11
}}

Per saber els paràmetres disponibles en cada infotaula, consulteu la documentació de cada cas que acostuma a tenir una mostra en blanc per poder-la "copiar i enganxar" dins l'article.

Per exemple si es volgués realitzar l'ús de la plantilla {{Infotaula persona}} fent servir els paràmetres “nom” , “imatge”, “peu”, “data_naixement”, “lloc_naixement”, “alies” i “conegut_per”

{{Infotaula persona
| nom = Christina von Braun
| imatge = 2011-09-ChristinaVonBraun.JPG 
| peu = Christina Von Braun en un acte oficial
| data_naixement = 27 de juny de 1944
| lloc_naixement = Roma
| alies = Christie
| ocupacio = historiadora de religió i catedràtica d'universitat 
}}

Fixeu-vos que el paràmetre "conegut_per" no està informat manualment (ni tampoc està a Wikidata) i no apareix a la visualització. Usualment els paràmetres que no contenen alguna informació no són mostrats en la visualització de la plantilla.

Quan teclegeu els noms dels paràmetres assegureu-vos de fer-los servir tal com s'anomenen a les instruccions, ja que són sensibles a l'ús de majúscules i accents i podrien fer que no fossin reconeguts per la plantilla correctament.

 Christina von Braun
 
Christina Von Braun en un acte oficial
Biografia
Naixement27 de juny de 1944
Roma
Altres nomsChristie
Activitat
Ocupacióhistoriadora de religió i catedràtica d'universitat
{{Infotaula persona
| imatge = 2011-09-ChristinaVonBraun.JPG 
| peu = Christina Von Braun en un acte oficial
| conegut_per = Arreglar el món
}}

Aquesta sintaxi mostra com funciona la recuperació de dades des de Wikidata. Tot i no haver informat manualment ni la "data_naixement" ni el "lloc_naixement", ni "ocupacio" apareixen perquè estan informats a Wikidata i els recupera automàticament. També es mostra el paràmetre "conegut_per" que no veiem a l'exemple anterior, perquè ara s'ha informat manualment.

 Christina von Braun
 
Christina Von Braun en un acte oficial
Biografia
Naixement27 juny 1944   (80 anys)
Roma  
FormacióUniversitat Humboldt de Berlín  
Es coneix perArreglar el món
Activitat
Camp de treballEstudis culturals  
Lloc de treball Berlín
París  
Ocupacióhistoriadora de religió, directora de cinema, professora d'universitat, antropòloga  
OcupadorGoethe-Institut, vicepresidenta (2008–)
Universitat Humboldt de Berlín (1994–)  
Obra
Estudiant doctoralCornelia Möser (en)   i Detlef Georgia Schulze  
Premis


 

Segons la temàtica poden ser relatives a:

L'organització de la matèria
Ex: {{Infotaula objecte astronòmic}}, {{Infotaula mineral}}, {{Infotaula ésser viu}}
Entitats o organitzacions
Ex: {{Infotaula organització}}
Elements geogràfics, monuments i llocs
Ex: {{Infotaula indret}}, {{Infotaula geografia política}}, {{Infotaula aeroport}}, {{Infotaula carretera}}, {{Infotaula edifici}}
Tecnologia i ciències aplicades
Ex: {{Infotaula moneda}}
Esdeveniments
Ex: {{Infotaula conflicte militar}}, {{Infotaula esdeveniment}}
Biografies
Ex: {{infotaula persona}}

Creació

modifica

La creació d'una infotaula per a que després pugui ser utilitzada als articles, requereix uns coneixements tècnics de codi wiki. Es recomana treballar en una pàgina de prova de l'espai d'usuari fins tenir-les provades. És molt important preparar la documentació d'ús i funcionament i categoritzar-la en alguna de les categories existents dins la categoria:Infotaules. Així facilitareu la localització i ús a un major nombre d'editors. Afegiu també el seu ús amb una breu descripció de com s'ha d'usar afegint {{ús de la plantilla}}. Podeu marcar les plantilles de sintaxi molt complexa amb {{esotèric}}.

El procediment més simple i segur és fer servir la plantilla:Infotaula com a eina per a crear-ne de noves.

Nomenclatura

modifica

El títol de la infotaula hauria de complir els següents requisits:

Requisit  N   
Dur el mot infotaula a l'inici de la plantilla {{Mineral}}, {{Infobox mineral}}, {{Fitxa mineral}} {{Infotaula mineral}}
No usar la preposició de entre infotaula i el tema d'aquesta {{Infotaula d'obertura d'escacs}} {{Infotaula obertura d'escacs}}
Si no és un nom propi, els conceptes s'haurien d'escriure en minúscules {{Infotaula Persona}} {{Infotaula persona}}
El concepte de la infotaula hauria d'anar en singular {{Infotaula publicacions periòdiques}} {{Infotaula publicació periòdica}}

Recomanacions

modifica
  • Mireu de fer servir el mateix nom de paràmetre que altres infotaules ja fan servir per al mateix concepte. Si bé no existeix una vinculació entre la nova i una de preexistent, serà més fàcil treballar pels editors si a un mateix concepte l'anomenem sempre de la mateixa forma. Hi ha un "diccionari de dades" que inventaria els paràmetres més habituals i com s'anomenen.
  • El nom del paràmetre, en tot cas, hauria de complir:
    • Ser descriptiu del contingut.
    • Evitar les abreviacions ambigües i no posar articles ni preposicions.
    • Estar escrit en minúscules, sense accents, ni dièresi, ni geminades.
    • Cas de tenir més d'una paraula, aniran enllaçades per un guió baix (_).
  • No feu servir colors cridaners ni molt foscos, ja que dificulten la lectura en determinades situacions. Assigneu el color mitjançant la {{colors infotaules}}
  • Feu servir els valors predeterminats per a temes d'aspecte (amplada infotaula, marc, tipus de font, etc.), a fi de mantenir un estil homogeni entre totes els infotaules.
  • Les descripcions que apareguin com a etiqueta del paràmetre (el text que figurarà davant de cada valor) han de ser curtes, clares i amb gènere neutre, per evitar haver de tenir un tractament diferenciat masculí/femení que complica el codi de la plantilla.

Vegeu també

modifica