Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Vés al contingut

Jan van Riebeek

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
La versió per a impressora ja no és compatible i pot tenir errors de representació. Actualitzeu les adreces d'interès del navegador i utilitzeu la funció d'impressió per defecte del navegador.
Plantilla:Infotaula personaJan van Riebeek
Imatge
Modifica el valor a Wikidata
Nom original(nl) Johan van Riebeeck Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement21 abril 1619 Modifica el valor a Wikidata
Culemborg (Sacre Imperi Romanogermànic) Modifica el valor a Wikidata
Mort18 gener 1677 Modifica el valor a Wikidata (57 anys)
Batavia (Índies Orientals Neerlandeses) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaJakarta Modifica el valor a Wikidata
1r Comandant Dutch Cape Colony (en) Tradueix
7 abril 1652 – 6 maig 1662 – Zacharias II Wagner → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióexplorador, polític Modifica el valor a Wikidata
OcupadorCompanyia Neerlandesa de les Índies Orientals Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeMaria van Riebeeck (1649–1664) Modifica el valor a Wikidata
FillsAbraham van Riebeeck, Antonia van Riebeeck, Joan van Riebeeck Modifica el valor a Wikidata
ParesAnthony van Riebeeck Modifica el valor a Wikidata  i Elisabeth Govertsdr. Modifica el valor a Wikidata
Arribada de Jan van Riebeeck a Ciutat del Cap

Johan Anthoniszoon «Jan» van Riebeeck (21 d'abril de 1619 - 18 de gener de 1677) va ser un administrador colonial neerlandès.

Biografia

Nasqué a Culemborg als Països Baixos, fill d'un cirurgià. Va créixer a Schiedam, on es casà amb Maria de la Quellerie el 28 de març de 1649. (Ella va morir a Malaca, avui dia part de Malàisia, el 2 de novembre de 1664, a l'edat de 35 anys).

Es va unir a la Companyia Holandesa de les Índies Orientals (VOC) el 1639, va prestar serveis en diversos llocs, com a cirurgià assistent a Batàvia a les Índies Orientals. Posteriorment va visitar Japó. El seu càrrec més important fou el lloc comercial de la VOC a Tonquin, Vietnam. No obstant això, va ser cridat de retorn de dita posada quan es va descobrir que comerciava pel seu propi compte. En 1651 se li va encomanar fer-se càrrec de l'assentiment holandès inicial en la futura Sud-àfrica. Va desembarcar amb els seus cinc vaixells (Reijer, Dromedaris, Goede Hoop, Oliphant i Walvisch) en la futura Ciutat del Cap el 6 d'abril de 1652 i va fortificar el lloc com estació de proveïment per a les rutes comercials de la VOC entre els Països Baixos i les Índies Orientals.

Van Riebeeck va ser Comandant de la Colònia del Cap des de 1652 fins a 1662; es va encarregar de construir un fort, millorant l'ancoratge natural de la Table Bay, plantant fruites i vegetals i obtenint bestiar dels nadius khoikhois. En els Jardins Botànics Kirstenbosch a Ciutat del Cap, hi ha un ametller silvestre encara supervivent i que va ser plantat per ordre seva com a barrera. El fort inicial va ser fet de fang, argila i fusta i tenia quatre cantons o bastions. Aquest fort no ha de confondre's amb l'actual Castell de Ciutat del Cap, que va ser construït entre 1666 i 1679, diversos anys després que Van Riebeeck deixés el Cap i té 5 bastions i està fet de maons, pedra i ciment.

Van Riebeeck va informar del primer estel descobert a Sud-àfrica, C/1652 I1, el 17 de desembre de 1652. Va morir en Batàvia (avui dia anomenada Jakarta) a l'illa de Java el 1677. Existeix així mateix una escola a Tamboerskloof que rep el seu nom en honor seu: és l'escola Laerskool Jan van Riebeeck.