Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Vés al contingut

Satai

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
La versió per a impressora ja no és compatible i pot tenir errors de representació. Actualitzeu les adreces d'interès del navegador i utilitzeu la funció d'impressió per defecte del navegador.
Infotaula menjarSatai
Característiques
País d'origenIndonèsia Modifica el valor a Wikidata
GastronomiaJavanese cuisine (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Detalls
Tipusbroqueta Modifica el valor a Wikidata
Mètode de preparaciófire-grill (en) Tradueix i enfornat Modifica el valor a Wikidata
Ingredients principalscarn, menuts, carn de pollastre, peix i producte del mar Modifica el valor a Wikidata

El satai, també escrit satay o saté, és un plat de carn enfilada en una broqueta, feta a la brasa i servida amb una salsa.[1] És típic del sud-est asiàtic, principalment d'Indonèsia i Malàisia. Es creu que el satai és originari de Java, però s'ha estès per Indonèsia fins que ha esdevingut un plat nacional.[2][3] El satai indonesi se sol servir amb una salsa de soia dolça i s'acompanya de lontong, una mena de pastissets d'arròs, tot i que les receptes són molt variades. També és popular a Brunei, les Filipines, Singapur i Tailàndia.[4][5] A Sri Lanka s'ha convertit en un aliment bàsic a conseqüència de la influència de la comunitat malai local. També s'ha incorporat planament a la cuina neerlandesa a causa del passat colonial.

El satai es pot fer amb trossos de pollastre, cabra, xai, vedella, porc, peix o altres animals; o bé amb tofu. Sovint es fan servir bastonets de bambú per a les broquetes. Els enfilalls es couen a la brasa i se serveixen amb alguna salsa picant, la més freqüent de les quals és una combinació de soia i salsa de cacauet.[6] És un menjar de carrer habitual. És semblant al yakitori japonès o als chuàn xinesos.

El satai podria haver estat creat pels venedors ambulants de Java com a adaptació dels kebabs indis. El sorgiment del satai coincidí amb l'entrada d'immigrants indis i àrabs a partir del segle xviii.[7] La publicació indonèsia Koran Jakarta assegurà que el satai prové del terme javanès sak beteng, que vol dir un bastó, i que s'originà el segle xv a la zona que avui és la Regència de Ponorogo, a la província de Java Oriental.[8] De Java passà a Insulíndia i, en conseqüència, se'n crearen moltes versions. A finals del segle xix ja s'havia instroduït a les veïnes Malàisia, Singapur i Tailàndia, i s'introduí a Sud-àfrica amb el nom de sosatie.[9]

Referències

  1. «satai». Termcat. [Consulta: 25 novembre 2021].
  2. Sara Schonhardt «40 Indonesian foods we can't live without». CNN, 25-02-2016.
  3. Media, Kompas Cyber «Kemenpar Tetapkan 5 Makanan Nasional Indonesia, Ini Daftarnya» (en indonesi). KOMPAS.com.
  4. «Grilled Beef Satay». Food Reference.com. Arxivat de l'original el 15 agost 2010.
  5. Alan, Davidson. The Oxford Companion to Food. 2a edició. Oxford: OUP, 2006. ISBN 9780191018251. OCLC 862049879. 
  6. Marx, Pamela. The Travel-the-world Cookbook. Good Year Books, 1996, p. 30. ISBN 9780673362544. «indonesian satay peanut sauce.» 
  7. Christina Andhika Setyanti «Sepotong Sejarah Autentik Indonesia dalam Semangkuk Tongseng» (en indonesi). CNN, 30-08-2016.
  8. «Beda Daerah, Beda Sajian Sate» (en indonesi). Koran Jakarta, 25-09-2019. Arxivat 26 de setembre 2019 a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2019-09-26. [Consulta: 10 març 2023].
  9. Bruce Kraig; Colleen Taylor Sen Ph.D. Street Food around the World: An Encyclopedia of Food and Culture: An Encyclopedia of Food and Culture. ABC-CLIO, 9 setembre 2013, p. 183. ISBN 978-1-59884-955-4.