Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Vés al contingut

Eris (filla de Nix)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Eris (mitologia))
Infotaula personatgeEris

Imatge atenenca d'Eris, de mitjan segle VI aC Modifica el valor a Wikidata
Tipusdeïtat grega Modifica el valor a Wikidata
Context
Present a l'obraEls treballs i els dies, Teogonia i Ilíada Modifica el valor a Wikidata
MitologiaReligió a l'antiga Grècia i discordianisme Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gènerefemení Modifica el valor a Wikidata
Família
MareNix i Hera Modifica el valor a Wikidata
PareÈreb i Zeus Modifica el valor a Wikidata
FillsAte, Lete, Ponos (en) Tradueix, Horcos, Disnòmia, Neikea (en) Tradueix, Algos (en) Tradueix, Amphilogiai (en) Tradueix, Androktasiai (en) Tradueix, Hysminai (en) Tradueix, Phonoi (en) Tradueix, Pseudologoi (en) Tradueix, Limos, Machai (en) Tradueix, Adikia (en) Tradueix, Algea (en) Tradueix i Eros Modifica el valor a Wikidata
GermansAres Modifica el valor a Wikidata
Altres
Doministrife (en) Tradueix i discord (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
EquivalentDiscordia (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Goodreads character: 19351

Eris (en grec antic Ἔρις) és el nom de la deessa grega de la discòrdia i la baralla segons la mitologia grega. Provoca gelosia i enveja per causar lluites i fúria entre els homes. Se la considera filla de Nix, però normalment se la fa germana d'Ares i companya seva. Hesíode, a la Teogonia, la situa entre les forces primeres, de la mateixa generació que Nix. Creu que molts dels mals de la humanitat són fills d'Eris, entre ells Disnòmia, que representa el desordre civil i la il·legalitat, Ponos, la pena, Lete que personifica l'oblit i Horcos que personifica el jurament. Generalment es representa Eris com un geni femení alat, semblant a les Erínnies o a Iris.

A les noces de Peleu i Tetis, pares de l'heroi Aquil·les, hi van ésser convidats tots els déus, excepte Eris, la Discòrdia. Ofesa, va fer-se invisible i va deixar sobre la taula una poma daurada en què hi havia inscrit «τῇ καλλίστῃ» (o sigui, «a la més bella»). La poma va ésser reclamada per Hera, Atena, i Afrodita. Van discutir agrament sobre a qui pertocava, i cap dels déus no va gosar aventurar cap opinió a favor d'una contendent per por d'ofendre les altres dues. Finalment, Zeus va ordenar que la disputa es tancaria amb el Judici de Paris, príncep de Troia, que havia estat educat com a pastor perquè una profecia havia predit que causaria la caiguda de la ciutat. La tria de Paris va acabar conduint a la guerra de Troia.[1] La història de l'ofensa i la revenja d'Eris reapareix al conte de la bella dorment i la maledicció que llança la bruixa sobre la princesa.

Els noms d'Eris i Disnòmia s'han donat al planeta nan (136199) Eris i al seu satèl·lit.

Referències

[modifica]
  1. Grimal, Pierre. Diccionari de mitologia grega i romana. Barcelona: Edicions de 1984, 2008, p. 171. ISBN 9788496061972. 

Bibliografia

[modifica]

Vegeu també

[modifica]