Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Vés al contingut

Histricomorfs

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Hystricomorpha)
Infotaula d'ésser viuHistricomorfs
Hystricomorpha Modifica el valor a Wikidata

Ctenodactylus gundi Modifica el valor a Wikidata
Període
Taxonomia
SuperregneHolozoa
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreRodentia
SubordreHystricomorpha Modifica el valor a Wikidata
Brandt, 1855
Infraordres

Els histricomorfs (Hystricomorpha) són un dels cinc subordres que formen l'ordre de mamífers rosegadors. El seu nom científic prove de la unió de les paraules gregues hystrix (ὕστριξ), que vol dir "porc espí" i morphē (μορφή), que vol dir "forma", és a dir, "amb forma de porc espí".[1] Alguns dels animals que inclou són el capibara, el degú, la hutia o la xinxilla. La composició exacta d'aquest grup ha anat canviant a mesura que les anàlisis morfològiques i genètiques aportaven noves dades.

Classificació

[modifica]
Calavera d'un capibara mostrant un canal infraorbitari allargat característic de la majoria dels histricomorfs. Aquesta condició es anomenada histricomorfia.

La classificació moderna dels histricomorfs, també coneguts com a Entodacrya o Ctenohystrica, és una hipòtesi taxonòmica que uneix els ctenodactilomorf i els histricògnats.[2] Aquesta relació es veu considerablement recolzada per les característiques morfològiques i moleculars. Si és certa, aquesta hipòtesis invalida la visió tradicional dels esciürògnats, ja que esdevé un grup parafilètic.

Els histricomorfs, o com a mínim els caviomorfs, de vegades no són considerats rosegadors.[3] Malgrat això, la majoria de estudis genètics i moleculars confirmen el monofiletisme dels rosegadors.[4] Els suport del polifiletisme dels rosegadors sembla producte de l'atracció entre branques llargues.[5]

Els histricomorfs van aparèixer a Sud-amèrica durant l'Eocè,[6] un continent que prèviament havia tingut als metateris, als xenartres i als meridiungulats com als únics mamífers no voladors. Aparentment hi arribaren des de l'Àfrica a través de l'Oceà Atlàntic per mitjà de la dispersió oceànica. El mateix tipus de migració podia haver tingut lloc amb els primats,[7] que també arribaren a Sud-amèrica durant l'Eocè quan era un continent aïllat, molt abans del Gran intercanvi americà. Tot això és encara controvertit, i nous descobriments científics d'aquest tema es publiquen regularment.

Famílies

[modifica]

La següent llista de famílies es basa en les taxonomies de Marivaux et al. 2002 i Marivaux, Vianey-Liaud & Jaeger 2004, els quals van sotmetre una sèrie de fòssils primerencs de rosegadors a una anàlisi de la cladística i van recuperar la hipòtesi dels histricomorfs. Els seus resultats van determinar que el subordre Sciuravida tal com el definien McKenna & Bell 1997 era polifilètic i invàlid.

Subordre Hystricomorpha

Bibliografia

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. «Hystricomorpha» (en anglès). Oxford Dictionaries. Arxivat de l'original el 2011-05-31. [Consulta: novembre 2011].
  2. Carleton & Musser 2005
  3. Graur, Hide & Li 1991; D'Erchia et al. 1996; Reyes, Pesole & Saccone 2000
  4. Cao et al. 1994; Kuma & Miyata 1994; Sullivan & Swofford 1997; Robinson-Rechavi, Ponger & Mouchiroud 2000; Lin et al. 2002; Reyes et al. 2004
  5. Bergsten 2005
  6. Antoine, P.-O.; Marivaux, L.; Croft, D. A.; Billet, G.; Ganerod, M. et al; 8 «Middle Eocene rodents from Peruvian Amazonia reveal the pattern and timing of caviomorph origins and biogeography» (en anglès). Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, 279, 1732, 2011, pàg. 1319–1326. DOI: 10.1098/rspb.2011.1732. PMC: 3282368. PMID: 21993503.
  7. Bond, M.; Tejedor, M. F.; Campbell, K. E.; Chornogubsky, L.; Novo, N. et al «Eocene primates of South America and the African origins of New World monkeys» (en anglès). Nature, 04-02-2015. DOI: 10.1038/nature14120.