Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Vés al contingut

Numídids

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Numididae)
Infotaula d'ésser viuNumídids
Numididae Modifica el valor a Wikidata

pintada Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
SuperregneHolozoa
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdreGalliformes
FamíliaNumididae Modifica el valor a Wikidata
Selys, 1842
Gènere

Els numídids (Numididae) són una família d'ocells de l'ordre dels gal·liformes,[1][2] malgrat que algunes autoritats els consideren la subfamília numidinins (Numidinae) dins la família dels fasiànids. Són natives d'Àfrica però s'han introduït a altres indrets, tant com a animals domesticats com salvatges.

Descripció

[modifica]

La llargària, segons les diferents espècies, arriba dels 40 fins als 71 cm, amb un pes de 700 – 1600 g. Plomatge generalment negre, freqüentment amb petites taques blanques, però no en totes les espècies. Escàs dimorfisme sexual. Semblen perdius però gairebé sempre tenen diferents ornaments al cap, que va de plomalls fins carúncules o bonys a manera de banyes.

Alimentació

[modifica]

Es tracta d'una família de menjadors d'insectes i vegetals com llavors i arrels.

Reproducció

[modifica]

Ponen 5 – 12 ous blancs o ocre, amb motes més fosques, en un niu molt senzill, que consisteix en un receptacle gratat en terra i folrat de fulles o plomes. La incubació és de 23 a 28 dies. Els pollets són bastant precoces.

Hàbitat i distribució

[modifica]

Habiten des d'estepes àrides, fins selva humida, passant per zones de sabana, a pràcticament tot l'Àfrica al sud del Sàhara.

Hàbits

[modifica]

En general es tracta d'espècies monògames, amb excepcions. També són animals sociables, formant esbarts de dimensió variable.

Taxonomia

[modifica]

La família (o subfamília) s'ha classificat en quatre gèneres amb 8 espècies:

Referències

[modifica]
  1. «Megapodes, guans, guineafowl, New World quail» (en anglès). IOC World Bird List Version 13.2. International Ornithologists' Union, 01-07-2023. [Consulta: 27 desembre 2023].
  2. del Hoyo, Josep. All the birds of the world (en anglès). Barcelona: Lynx editions, 2020, p. 47. ISBN 978-84-16728-37-4.