Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Spring til indhold

Hjælp:Skin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne side er en hjælpeside på den danske Wikipedia.
Siden indeholder basal eller avanceret information om dansk Wikipedia og eventuelt teknisk vejledning. Se oversigten over alle hjælpesider under Hjælp.
Bemærk at flere af linkene på denne side fører til engelsksprogede uddybninger på mediawiki.org, meta.wikimedia.org eller andre steder.

Wikipedia, som er en hjemmeside drevet af MediaWiki (et wiki-program), er en hjemmeside hvis præsentation (udseende og sidestruktur) kan ændres med såkaldte skin. Et skin definerer udseendet af MediaWiki-grænsefladen. Selvom udseendet varierer fra skin til skin, har alle skin generelt de samme brugergrænsefladekomponenter. Hvert skin kan vise den samme grænsefladekomponent forskelligt ved for eksempel at vise den i forskellige farver eller placere den forskelligt på siden.

I 2024 er der fem tilgængelige skin: Vector 2022 (standard på desktop fra 2022), Vector 2010 (standard på desktop fra 2010-2021), Minerva Neue (standard ved mobilvisning), MonoBook, (standard fra 2004 til 2009) og Timeless. Herunder er der skærmbilleder (fra engelsk Wikipedia) som viser eksempler på disse skin og links til visning af denne side med hvert af skinnene:

Vector 2022 (vis)
Vector 2010 (vis)
MonoBook (vis)
Timeless (vis)
Minerva Neue (vis)


En eksakt oversigt over alle installerede skin kan ses på specialsiden Speciel:Version.

Sådan ændrer man skinnet

[redigér | rediger kildetekst]

Hvis man har en konto og er logget ind, skal man gå til Speciel:Indstillinger og afsnittet "Skin" på fanen Udseende. Siden Indstillinger kan fra alle skin tilgås fra links placeret i øverste højre hjørne. Vælg et skin, og klik derefter på Gem. Derefter vil alle sider blive indlæst med det nye valgte skin.

Hvis man ikke er logget ind, kan man normalt kun bruge standardskinet (Vector 2022), men alle brugere kan ændre skinnet på en side ad gangen ved til tilføje ?useskin=skinnavn til slutningen af URL'en, eller &useskin=skinnavn for side-URL'er, der allerede indeholder et ? (f.eks. ?useskin=vector eller ?useskin=vector-2022).

Bogmærke til valg af skin

[redigér | rediger kildetekst]

Man kan oprette bogmærker i sin lokale webbrowser for nemt at kunne skifte skin på en hvilken som helst side (både Wikipedia-artikler og andre typer sider) med et klik på knap.

For eksempel for at oprette et bogmærke for at ændre den aktuelle side til MonoBook:

  1. Opret et bogmærke i din browser
  2. Rediger bogmærket (eller skift dets såkaldte egenskaber), så adressefeltet lyder præcis sådan her:
    javascript:var url = new URL(location.href); url.searchParams.set('useskin', 'monobook'); location.href = url;

Begrænsninger

[redigér | rediger kildetekst]

Man skal klikke på bogmærket igen, hver gang man navigerer til en anden side (hvis man gerne vil se den side, man navigerede til i det valgte skin). Forskellige browser-tilføjelser giver mulighed for at omgå dette problem, men detaljer om dette falder uden denne sides emne.

Wikipedias standardskin er defineret i flere CSS- og JavaScript-filer. Nogle af dem kan kun redigeres af personer, der har skriveadgang til Wikimedia Foundations servere, og nogle er wiki-sider, der tilhører MediaWiki-navnerummet. Disse wiki-sider kan ses direkte på Wikipedia, men for at forhindre vandaler i at ødelægge hele hjemmesidens udseende, er de beskyttede, hvilket betyder, at de kun kan redigeres af brugerfladeredaktører (ændringer kan foreslås på deres diskussionsside).

Brugere kan tilpasse den måde, standardskin vises på ved hjælp af specifikke undersider på deres brugerside. Disse undersider kan ses af alle, men kan kun redigeres af den bruger, som undersiden tilhører, og af brugerfladeredaktører. Ændring af disse wiki-sider påvirker kun deres ejer.

Skin CSS-indstillinger JavaScript-indstillinger
Fælles for alle Mediawiki:common.css (for alle)
Speciel:MyPage/common.css (for bruger)
Mediawiki:common.js (for alle)
Speciel:MyPage/common.js (for bruger)
Vector 2022 Mediawiki:vector-2022.css (for alle)
Speciel:MyPage/vector-2022.css (for bruger)
Mediawiki:vector-2022.js (for alle)
Speciel:MyPage/vector-2022.js (for bruger)
Vector 2010 Mediawiki:vector.css (for alle)
Speciel:MyPage/vector.css (for bruger)
Mediawiki:vector.js (for alle)
Speciel:MyPage/vector.js (for bruger)
MonoBook Mediawiki:monobook.css (for alle)
Speciel:MyPage/monobook.css (for bruger)
Mediawiki:monobook.js (for alle)
Speciel:MyPage/monobook.js (for bruger)
Timeless Mediawiki:timeless.css (for alle)
Speciel:MyPage/timeless.css (for bruger)
Mediawiki:timeless.js (for alle)
Speciel:MyPage/timeless.js (for bruger)
Minerva Neue Mediawiki:minerva.css (for alle)
Speciel:MyPage/minerva.css (for bruger)
Mediawiki:minerva.js (for alle)
Speciel:MyPage/minerva.js (for bruger)

Tilpasning kan involvere en eller begge af følgende

  1. Cascading Style Sheets eller "CSS" (findes i brugerens ".css"-filer)
  2. JavaScript (findes i brugerens ".js"-filer)

Der er to måder at anvende tilpasning på:

  1. Brug af siderne Speciel:MyPage/common.css og Speciel:MyPage/common.js, som er indstillinger som gælder for alle en brugers skin.
  2. Brug af sider, som laver indstillinger for et bestemt skin. Navnene på disse sider er i tabellen herover.

Man kan bruge både de almene og skinspecifikke filer; hvis man gør det, indlæses den almene fil før den skinspecifikke.

Bemærk: disse links er omdirigeringer til ens egne tilpasningsundersider; Speciel:MyPage er et alias for ens egen brugerside (prøv det og se). For eksempel, hvis ens brugernavn er Eksempel, vil Speciel:MyPage/common.css føre til Bruger:Eksempel/common.css.

Efter man har redigeret sine personlige skin-filer, vil ændringerne ikke altid vises med det samme. Man skal muligvis vente 30 sekunder eller længere på at serverne opdateres, og derefter omgå sin browsercache for at se ændringen.

CSS-filerne kan bruges til alle mulige former for tilpasning for dem, der behersker Cascading Style Sheets (CSS). En almindelig brug, som er relativt ligetil, er at skjule en systemmeddelelse eller skabelon, man ikke ønsker at se.

På Wikipedia kan JavaScript bruges til at tilføje nye funktioner som for eksempel at tilføje find/erstat-tekstbokse eller give avancerede tilbagerulningsmuligheder. Der er scripts til at tilpasse alt, fra standardskrifttype til brugerdefinerede knapper.

Mange færdige scriptsider kan importeres og bruges. Forskellige scripts kan også bruges sammen med hinanden for at udføre flere opgaver på én gang. Nogle scripts er tilgængelige som "Gadgets", hvilket betyder, at de kan installeres ved blot at sætte kryds i et felt på fanen "Gadgets" i Speciel:Indstillinger.

For at tilføje allerede eksisterende scripts til ens JavaScript-side, kan man tilføje {{subst:js|navn på script}} til filen.

"Global" CSS og JavaScript

[redigér | rediger kildetekst]

Ud over ovenstående kan man også oprette filer på meta:Special:MyPage/global.css og meta:Special:MyPage/global.js. Disse vil derefter blive indlæst på alle Wikimedia-wikier.

Forældede skin

[redigér | rediger kildetekst]

Skinnene Moderne (engelsk: Modern) og Kølnerblå (engelsk: Cologne Blue) er forældede. De kan ikke længere vælges som standardskin, men brugere, der tidligere har valgt dem, kan stadig bruge dem, og de kan stadig ses midlertidigt ved hjælp af ?useskin URL-parameteren. De vedligeholdes ikke længere, så nogle funktioner virker muligvis ikke på dem, og eventuelle fejl i dem vil sandsynligvis ikke blive rettede.

Kølnerblå blev skabt i 2002 og forældet i 2019. Moderne blev skabt i 2008 og forældet i 2021.

Hvis man absolut vil bruge et af disse skins, kan man aktivere dem ved at se Speciel:Indstillinger i det pågældende skin:

Fjernede skin

[redigér | rediger kildetekst]

Nostalgia-skinnet, som var det originale Wikipedia-skin, er kun tilgængelig på Nostalgi Wikipedia.

Følgende skins blev fjernet i 2013 på grund af et lille antal brugere og manglende support:

  • Chick
  • MySkin
  • Simple
  • Standard (eller Classic; standardskin ca. 2002)