Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Αμένοφις Α'

φαραώ της 18ης δυναστείας της αρχαίας Αιγύπτου

Ο Αμενχοτέπ Α', αρχ. αιγυπτ. jmn-ḥtp(w), προφ. jama:nuḥa:tpaw (= ο Άμμων είναι ευχαριστημένος), εξελληνισμένα Αμένοφις Α', επίσης βασιλιάς Ζεσέρκερε (Ḏsr-k3-R΄)΄, ήταν ο δεύτερος φαραώ της 18ης δυναστείας της Αιγύπτου. Η βασιλεία του τοποθετείται γενικά το 1526-1506 π.Χ.

Αμένοφις Α'
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση16ος αιώνας π.Χ.
Νέο βασίλειο (αρχαία Αίγυπτος)
Θάνατος1504 π.Χ. (περίπου)
Τόπος ταφήςDra' Abu el-Naga
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Αίγυπτος
Νέο βασίλειο (αρχαία Αίγυπτος)
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑρχαία αιγυπτιακή γλώσσα[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακυβερνητικός υπάλληλος
Οικογένεια
ΣύζυγοςAhmose-Meritamun
ΓονείςΆμωσις Α΄ και Ahmose-Nefertari
ΑδέλφιαΜουτνοφρέτ
Ahmose-Meritamun
Ahmose-Sitamun
Sitamun
Αχμόζε
Ahhotep II
Οικογένειαδέκατη όγδοη δυναστεία Φαραώ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦαραώ (1526 π.Χ.–1504 π.Χ.)
18th dynasty pharaoh
pharaoh in the New Kingdom
Φαραώ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο Αμενχοτέπ Α΄, εξελληνισμένα Αμένοφις Α΄.

Ήταν γιος του Αμώσεως Α' και της Αμώσεως-Νεφερτάρης, αλλά είχε δύο τουλάχιστον μεγαλύτερους αδελφούς, τον Άμωσι-ανχ και τον Άμωσι Σαπαΐρ, που δεν επρόκειτο όμως να κληρονομήσουν τον θρόνο. Κάποια στιγμή, μεταξύ του 17ου έτους της βασιλείας του Άμωσι Α΄ και του τέλους εκείνου το 25ο έτος, οι διάδοχοι απεβίωσαν και ο Αμενχοτέπ έγινε διάδοχος. Έπειτα ανέβηκε στον θρόνο και κυβέρνησε για 21 έτη. Αν και η βασιλεία του είναι λίγο τεκμηριωμένη από πηγές, μπορούμε να μαζέψουμε πληροφορίες από υπάρχοντα στοιχεία. Κληρονόμησε το βασίλειο που φτιάχτηκε από τις στρατιωτικές κατακτήσεις τού πατέρα του και διατήρησε επικυριαρχία στη Νουβία και στο Δέλτα του Νείλου. Μάλλον δεν προσπάθησε να διατηρήσει την αιγυπτιακή εξουσία στην Ανατολή. Συνέχισε την επανοικοδόμηση των ναών στην Άνω Αίγυπτο και έκανε μία μεγάλη διαφοροπούηση στον σχεδιασμό τού ταφικού συνόλου, με το να διαχωρίσει τον τάφο του από τον ταφικό ναό του. Έτσι έθεσε έναν νέο τρόπο σχεδίασης στα βασιλικά ταφικά μνημεία, που θα διατηρείτο σε όλη την περίοδο τού Νέου Βασιλείου. Έπειτα από το τέλος του θεοποιήθηκε ως προστάτης θεός της Deir el-Medina.

  • Aldred, Cyril. Egyptian Art. Thames and Hudson Ltd., London. 1980.
  • Ashton, Sally; and Spanel, Donald. "Portraiture," The Oxford Encyclopedia of Ancient Egypt. Ed. Donald Redford. Vol. 3, pp. 55–59. Oxford University Press, 2001.
  • v. Beckerath, Jürgen. Chronologie des Pharaonischen Ägypten. Verlag Philipp von Zabern, 1997.
  • Bleiberg, Edward. "Amenhotep I," The Oxford Encyclopedia of Ancient Egypt. Ed. Donald Redford. Vol. 1, p. 71. Oxford University Press, 2001.

Παραπομπές

Επεξεργασία