Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Ο Βενιαμίν (εβραϊκά: בִּנְיָמִין‎‎) είναι Βιβλικό πρόσωπο και συγκεκριμένα, κατά την Παλαιά Διαθήκη, ένας απο τους πατριάρχες του λαού του Ισραήλ. Ήταν ο μικρότερος και ο δωδέκατος γιος του Ιακώβ, τον οποίο απέκτησε από τη Ραχήλ. Ήταν ο μοναδικός από τα παιδιά του Ιακώβ που έμεινε μαζί του όταν τα αδέλφια του πήγαν στην Αίγυπτο για να αγοράσουν σιτάρι καθώς ο Ιακώβ φοβήθηκε μην του συμβεί κάποιο κακό[5] και ο αγαπημένος γιος του Ιακώβ, αφότου ο αδελφός του Ιωσήφ, πωλήθηκε στην Αίγυπτο απο τα αδέλφια του.

Βενιαμίν
Ο Ιακώβ μιλάει στους γιούς του, με τον Βενιαμίν να στέκεται στα αριστερά του, πίνακας του Άμπραχαμ βαν Ντιτσκ.
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
בנימין (Εβραϊκά)
Γέννηση1653 π.Χ.[3]
Χαναάν
Θάνατος1η χιλιετία π.Χ.
Τόπος ταφήςΒηθλεέμ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταθρησκευτικός ηγέτης
Οικογένεια
ΤέκναΒαλά
Χοβώρ
Ασβήλ
Ααρά
Νωά
Ραφή[1][2]
ΓονείςΙακώβ[4] και Ραχήλ[4]
ΑδέλφιαΙωσήφ
Ρουβήν
Συμεών
Λευΐ
Ιούδας
Ισσάχαρ
Ζαβουλών
Δαν
Νεφθαλίμ
Γαδ
Ασήρ
Δείνα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Οικογένεια

Επεξεργασία

Αδερφός του Βενιαμίν, από την ίδια μητέρα, ήταν ο Ιωσήφ. Αδέρφια του από τον Ιακώβ αλλά από άλλη μάνα ήταν ο Ρουβήν, ο Συμεών, ο Λευΐ, ο Ιούδας, ο Ισσάχαρ (ή Ισάχαρ), ο Ζαβουλών, ο Δαν, ο Νεφθαλίμ, ο Γαδ , ο Ασήρ και η Δείνα.[6] (Γέν. 29,31-35)

Ο Βενιαμίν αργότερα απέκτησε 6 γιους, τον Βαλά (ή Βαλέ), τον Χοβώρ (ή Βαχίρ), τον Ασβήλ (ή Ασυβήρ, Ιεδιαήλ), τον Ααρά (ή Ιαχιράν), τον Νωά (ή Νωχά) και τον Ραφή (ή Ραφά). (Α' Παρ. 7,6. 8,1-2) Ακόμη αναφέρεται και ο Σωφάν, αλλά δεν είναι σίγουρο εάν ταυτίζεται με κάποιον από τους έξι γιους του ή πρόκειται για έβδομο γιο του Βενιαμίν.[7] (Αριθ. 26,43)

Εξιστόρηση

Επεξεργασία

Η γέννηση

Επεξεργασία

Ο πατέρας του και η οικογένειά του έφυγαν από τη Βαιθήλ,[8] με σκοπό να φτάσουν στην Εφραθά (Βηθλεέμ) και όταν έφτασαν είχε έρθει η ώρα της Ραχήλ να γεννήσει. Είχε δύσκολη γέννα και μόλις γεννήθηκε το παιδί, η Ραχήλ πέθανε. Πριν πεθάνει τον ονόμασε Βεν-ονί[9] (γιος της θλίψεώς μου, της οδύνης μου), αλλά ο Ιακώβ τον ονόμασε Βενιαμίν (Γέν. 35,16-18).[10][11]

Η πώληση του Ιωσήφ

Επεξεργασία

Ο Ιωσήφ, ο αδελφός του Βενιαμίν, είχε καταφέρει να προκαλέσει τον θυμό των αδερφών του καθώς ήταν ο αγαπημένος γιος του Ιακώβ και επειδή τα αδέλφια του τον ζήλευαν για τα προφητικά όνειρα που του έστελνε ο Γιαχβέ, μία μέρα που ο Ιωσήφ πήγε να τους βρεί κατόπιν εντολής του πατέρα τους, αυτοί σχεδίαζαν να τον φονεύσουν και να πουν στον Ιακώβ ότι τον κατασπάραξαν τα άγρια θηρία. Έτσι όταν έφτασε έξω απο την Δωθαείμ, όπου τα αδέρφια είχαν πάει τα πρόβατα του πατέρα τους για να βοσκήσουν, οι αδερφοί ετοιμάστηκαν να τον φονεύσουν μέχρι που ο Ρουβήν ο πρωτότοκος τους είπε να τον ρίξουν σε ένα λάκο αντί να τον σκοτώσουν και να φύγουν, με σκοπό να τον γλιτώσει απο τον θάνατο και αργότερα να τον παραδώσει στον πατέρα τους. Πράγματι τα αδέρφια τον έριξαν στον λάκο και έκατσαν να φάνε, μα όταν κατέφθασε εκεί κοντά τους ο Πετεφρής, ένας Ισμαηλίτης ιερέας της Αιγύπτου που όδευε προς την πατρίδα του, τα αδέρφια του κατόπιν προτροπής του Ιούδα αποφάσισαν να του πουλήσουν τον Ιωσήφ ως σκλάβο αντί να λερώσουν τα χέρια τους με το αίμα του αδελφού τους.[12] (Γεν. 37,14-27)

Αρκετά χρόνια αργότερα, στην Χαναάν, που κατοικούσε ο Ιακώβ και η οικογένειά του, είχε απλωθεί πείνα. Όταν έμαθε ο Ιακώβ ότι στην Αίγυπτο πουλάνε σιτάρι, έστειλε τους δέκα γιους του να αγοράσουν αλλά ο Βενιαμίν έμεινε μαζί του καθώς ο Ιακώβ φοβήθηκε μην συμβεί και σε αυτόν κάποιο κακό. Εν τω μεταξύ ο αδελφός τους ο Ιωσήφ είχε γίνει αντιβασιλέας του Φαραώ, καθώς κατά τις μέρες φυλάκισής του από αυτόν, του εξηγούσε τα όνειρά του βοηθώντας τον, με αποτέλεσμα ο Φαραώ να τον συμπαθήσει και να τον κάνει άρχοντα της Αιγύπτου. Τα αδέλφια έφτασαν και ο Ιωσήφ τους αναγνώρισε αλλά δεν τους είπε ποιος ήταν. Τους έδωσε σιτάρι χωρίς να τους χρεώσει αλλά τους είπε πως όταν ξανα πάνε για σιτάρι θα τους δώσει μόνο αν είναι μαζί τους και ο μικρός αδελφός τους ο Βενιαμίν.[13] (Γεν. 41,37-57)

Ο Βενιαμίν στην Αίγυπτο

Επεξεργασία
 
Ο Βενιαμίν (δεξιά) αγκαλιάζει τον αδελφό του, Ιωσήφ.

Αργότερα, όταν η πείνα στη Χαναάν μεγάλωσε και το σιτάρι που είχαν φέρει τ' αδέρφια του τελείωσε, ο Ιακώβ αναγκάστηκε, παρά τις αντιρρήσεις του, να στείλει μαζί με τους γιους του και τον Βενιαμίν, αφού για να πάρουν τρόφιμα θα έπρεπε να ήταν μαζί τους, όπως τους είχε προστάξει ο Ιωσήφ. Ο Ιακώβ πείστηκε από τις εγγυήσεις του Ιούδα, ότι θα είναι υπεύθυνος για την ασφάλειά του. Οι γιοί του Ιακώβ έφτασαν στην Αίγυπτο και παρουσιάστηκαν στον Ιωσήφ. Όταν ο Ιωσήφ είδε το Βενιαμίν, τον αδερφό του από την ίδια μάνα, ρώτησε: «Αυτός είναι ο αδερφός σας ο μικρότερος που μου λέγατε; Ο Θεός να σε ευλογεί παιδί μου», του είπε. Ύστερα έφυγε βιαστικά, γιατί άρχισε να δακρύζει. Είχε συγκινηθεί που είδε τον αδερφό του και ήθελε να κλάψει. Έπειτα έπλυνε το πρόσωπό του, βγήκε από το ιδιαίτερο διαμέρισμά του και προσπαθώντας να συγκρατηθεί πρόσταξε να φέρουν οι υπηρέτες φαγητό για να φάνε μαζί. Τα αδέρφια του Ιωσήφ κάθισαν απέναντι του κατά σειρά ηλικίας, από τον μεγαλύτερο ως τον μικρότερο. Και έκπληκτοι κοίταζαν ο ένας τον άλλο. Ο Ιωσήφ διέταξε να τους προσφέρουν από τα φαγητά που είχε στο δικό του τραπέζι. Και η μερίδα του Βενιαμίν ήταν πέντε φορές μεγαλύτερη από όλων των άλλων. Ήπιαν μαζί του και μέθυσαν.[14][15] (Γέν. 43,1-12)

Ο Ιωσήφ αργότερα γέμισε τα σακιά των αδερφών του με τρόφιμα και έβαλε χρήματα στο σακί του καθενός. Στο άνοιγμα του σακιού του Βενιαμίν, μαζί με τα χρήματα έβαλε και ένα ασημένιο ποτήρι. Το πρωί μόλις χάραξε, τους άφησαν να φύγουν. Όταν βγήκαν από την πόλη, αλλά πριν απομακρυνθούν, ο Ιωσήφ έστειλε απόσπασμα να πάει να τους προλάβει και να τους κατηγορήσει ότι πήραν το ποτήρι του. Οι άντρες του Ιωσήφ τους πρόλαβαν και άρχισαν την έρευνα ξεκινώντας από τον μεγαλύτερο και τελειώνοντας με τον νεότερο. Το ποτήρι βρέθηκε στο σακί του Βενιαμίν. Τότε τα αδέρφια του έσκισαν τα ρούχα τους, ξαναφόρτωσαν τα ζώα τους και γύρισαν πίσω στην πόλη. Ο Ιωσήφ ήταν ακόμα στο σπίτι του, όταν έφτασαν εκεί τ' αδέρφια του. Και έπεσαν μπροστά του στο έδαφος. Τότε ο Ιωσήφ τους είπε πως ο άνθρωπος στον οποίο βρέθηκε το ποτήρι, αυτός θα γίνει δούλος του. Πήρε το λόγο ο Ιούδας και του είπε πως αν γυρίσουν πίσω στον πατέρα τους και δεν είναι μαζί τους ο Βενιαμίν τότε εκείνος θα πεθάνει. Γι' αυτό πρότεινε να μπει ο ίδιος στη θέση του Βενιαμίν.[16] (Γέν. 44,1-34)

Ο Ιωσήφ δεν μπορούσε πια να συγκρατηθεί και τους φανερώθηκε, ξεσπώντας σ' ένα δυνατό κλάμα που ακούστηκε μέχρι τον Φαραώ. Ύστερα έπεσε στο λαιμό του Βενιαμίν του αδερφού του και έκλαψε. Έκλαψε κι ο Βενιαμίν στην αγκαλιά του αδελφού του. Μετά φίλησε όλους τους αδερφούς του κλαίγοντας.[17] (Γεν. 45,1-14)

Λοιπές αναφορές

Επεξεργασία

Ο Ιακώβ, λίγο πριν το θάνατό του, είχε καλέσει τα παιδιά του για να τους ευλογήσει και να τους αναγγείλει τι θα συνέβαινε στο μέλλον. Εκεί προφήτευσε ότι ο Βενιαμίν "θα είναι λύκος αρπακτικός. Την πρωΐαν θα τρώγη ακόμη από το κυνήγι της προηγουμένης ημέρας και την εσπέραν της άλλης ημέρας θα έχη τόσα νέα θηράματα, ώστε να δίδη και εις άλλους τροφήν.[18] (Γέν. 49,27)

Ο Μωυσής λίγο πριν πεθάνει, είπε προφητικά για τη φυλή Βενιαμίν, ότι «αγαπημένη από τον Θεόν αυτή η φυλή θα κατοική με πίστιν και πεποίθησιν, ο δε Θεός θα σκεπάζη προστατευτικώς αυτήν όλας τας ημέρας και ασφαλή θα την φέρη στον ωμόν του και θα την αναπαύσει.».[19] (Δευτερονόμιον 33,12).

Οι απόγονοι του Βενιαμίν κατά την έξοδο των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο αποτέλεσαν τη φυλή Βενιαμίν, η οποία απαριθμούσε 35.400 άντρες.[20] (Αριθ. 1,34-35)

Λίγο πριν την είσοδο των Ισραηλιτών στη γη Χαναάν, στην πεδιάδα Μωάβ, η φυλή απαριθμούσε 35.500 άντρες.[7] (Αριθ. 26,45)

Διαθήκαι των 12 Πατριαρχών

Επεξεργασία
 
Ο Βενιαμίν, σκίτσο απο το βιβλίο Οι Δώδεκα Γιοι του Ιακώβ, 12η έκδοση, 1590, απο την Mέρι Στάνσμπερι.

Κατά το Απόκρυφο (ψευδεπίγραφο) κείμενο «Διαθήκαι των 12 Πατριαρχών» υπάρχει η Διαθήκη του Βενιαμίν, η οποία ασχολείται κυρίως με την καθαρή διάνοια. Σύμφωνα με το απόκρυφο κείμενο ο Βενιαμίν γεννήθηκε 12 έτη μετά τον Ιωσήφ.[21] (Διαθήκη Βενιαμίν, Κεφ. 1)

Μετά ο Ιωσήφ έμαθε από τον Βενιαμίν πληροφορίες για τα γεγονότα που συνέβησαν μετά την πώλησή του στους Ισμαηλίτες.[22]

Ο Βενιαμίν προφητεύει ακόμη ότι στις έσχατες ημέρες οι νεκροί θ' αναστηθούν και οι δίκαιοι θα κάτσουν στα δεξιά του Κυρίου. Πρώτα ο Κύριος θα κρίνει τον Ισραήλ και μετά τα έθνη. Και τέλος θα κρίνει τους άδικους και τους ασεβείς.[21] (Διαθήκη Βενιαμίν, Κεφ. 10)

Θάνατος και εορτασμός

Επεξεργασία

Κατά την Βίβλο ο Βενιαμίν έζησε και τάφηκε στην Αίγυπτο. Με βάση το απόκρυφο βιβλίο «Διαθήκαι των 12 Πατριαρχών», ο Βενιαμίν έζησε εώς την ηλικία των 125 ετών. Οι γιοι του, αργότερα, πήραν τα οστά του και τα οδήγησαν στη Χεβρών, στον τάφο του Αβραάμ, του Ισαάκ και του Ιακώβ.[21]

Εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία την τελευταία Κυριακή πριν την μέρα των Χριστουγέννων (Κυριακή των Προπατόρων).

Εκφράσεις

Επεξεργασία

Η αναφορά σε κάποιον ως «Βενιαμίν» χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει τον νεότερο από μια μεγάλη οικογένεια / παρέα. (π.χ. Αυτός είναι ο Βενιαμίν του σπιτιού.)

Παραπομπές

Επεξεργασία
  1. «ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ: ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΩΝ Α' ΚΕΦ. 7». users.sch.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2020. 
  2. «ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ: ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΩΝ Α' ΚΕΦ. 8». users.sch.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2020. 
  3. 3,0 3,1 Mattis Kantor: (Αγγλικά) Εγκυκλοπαίδεια του Εβραϊκού Χρονοδιαγράμματος, Νέα Ανανεωμένη Έκδοση. 2004. σελ. 19. ISBN-13 978-0-87668-229-6. ISBN-10 0-87668-229-8.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 «Genesis» (Βιβλική Εβραϊκή)
  5. Wingate Mann, Thomas (1988). The Book of the Torah: The Narrative Integrity of the Pentateuch. Westminster John Knox Press. σελ. 71. ISBN 978-0804200851. 
  6. «ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ: ΓΕΝΕΣΙΣ ΚΕΦ. 29». users.sch.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2020. 
  7. 7,0 7,1 «ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΕΦ. 26». users.sch.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2020. 
  8. «Bereishit - Genesis - Chapter 35 (Parshah Vayishlach)». www.chabad.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2020. 
  9. «Benjamin Definition and Meaning - Bible Dictionary». Bible Study Tools. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2020. 
  10. Russell, Janet L. (2013). Benjamin!: A Ravenous Wolf. Trafford Publishing. σελ. 5. ISBN 978-1466969469. 
  11. «ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ: ΓΕΝΕΣΙΣ ΚΕΦ. 35». users.sch.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2020. 
  12. «ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ: ΓΕΝΕΣΙΣ ΚΕΦ. 37». users.sch.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2020. 
  13. «ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ: ΓΕΝΕΣΙΣ ΚΕΦ. 41». users.sch.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2020. 
  14. «ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ: ΓΕΝΕΣΙΣ ΚΕΦ. 43». users.sch.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2020. 
  15. «Genesis 43 / Hebrew - English Bible / Mechon-Mamre». www.mechon-mamre.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2020. 
  16. «ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ: ΓΕΝΕΣΙΣ ΚΕΦ. 44». users.sch.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2020. 
  17. «ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ: ΓΕΝΕΣΙΣ ΚΕΦ. 45». users.sch.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2020. 
  18. «ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ: ΓΕΝΕΣΙΣ ΚΕΦ. 49». users.sch.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2020. 
  19. «ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ: ΔΕΥΤΕΡΟΝΟΜΙΟΝ ΚΕΦ. 33». users.sch.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2020. 
  20. «ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΕΦ. 1». users.sch.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2020. 
  21. 21,0 21,1 21,2 «ΔΙΑΘΗΚΑΙ ΤΩΝ 12 ΠΑΤΡΙΑΡΧΩΝ- ΚΕΙΜΕΝΟ». users.sch.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2020. 
  22. «The Forgotten Books of Eden: The Testament of Benjamin: Chapter I». www.sacred-texts.com. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2020.