Digea
Αυτό το λήμμα τεκμηριώνεται κυρίως με πρωτογενείς πηγές. Παρακαλούμε βελτιώστε το προσθέτοντας δευτερογενείς ή τριτογενείς πηγές. |
Η Digea είναι πάροχος ψηφιακού σήματος και αποτελεί τον αποκλειστικό πάροχο ελεύθερης επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης για τα όλα τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας στην Ελλάδα.
Το λογότυπο της Digea | |
Νομική μορφή | Ανώνυμη Εταιρεία |
---|---|
Κλάδος | Μέσα ενημέρωσης Παροχή υπηρεσιών |
Ίδρυση | 12 Ιουνίου 2009 |
Έδρα | Σωρού 26, Μαρούσι, Ελλάδα |
Σημαντικά πρόσωπα | Νικόλαος Μαστοράκης (Διευθύνων Σύμβουλος) |
Υπηρεσίες | Ψηφιακή Τηλεοπτική Πλατφόρμα |
Κύκλος εργασιών | 17.146.839,03 (2023) |
Καθαρά έσοδα | 1.324.903,42 (2023) |
Σύνολο ενεργητικού | 30.058.647,46 |
Σλόγκαν | Ένας υπέροχος ψηφιακός κόσμος. |
Ιστότοπος | www.digea.gr |
δεδομένα ( ) |
Η εταιρεία συστάθηκε στις 12 Ιουνίου 2009, με απόφαση των τότε επτά ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας ALPHA, ALTER, ΑΝΤ1, Μακεδονία TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR.[1] Η αρχική μετοχική σύνθεση της ψηφιακής πλατφόρμας ήταν με ποσοστό συμμετοχής περίπου 14.28% για τον κάθε τηλεοπτικό σταθμό ξεχωριστά.
Το όνομα του παρόχου προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων Digital και Γαία (Γη) και κατά συνέπεια, συμβολίζει την επίγεια ψηφιακή πλατφόρμα. Η Digea έχει αναλάβει ενεργό ρόλο τόσο στη διαχείριση του εν λόγω έργου, όσο και στην εκπαίδευση του κοινού και το συντονισμό της αγοράς σε ένα υπεύθυνο και συστηματικό τρόπο.
Μετοχική σύνθεση της εταιρείας
Η μετοχική σύνθεση της πλατφόρμας τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει αρκετές φορές, με την τωρινή μετοχική σύνθεση της Digea να είναι η παρακάτω:
- Όμιλος Antenna/Οικογένεια Κυριακού (Antenna & Μακεδονία TV) - με ποσοστό 38.16%: Και τα δύο κανάλια κατέχουν ως μονοπρόσωπες-μονομετοχικές επιχειρήσεις η καθεμία το 19.08% των μετοχών της, καθιστώντας τον ίδιο τον όμιλο τον κύριο μεγαλομέτοχο της πλατφόρμας, και με βάση τα σημερινά τηλεοπτικά δεδομένα, ο Όμιλος Antenna, αποτελεί τον παλαιότερο μιντιακό όμιλο, σε λειτουργία της χώρας (λειτουργεί από το 1989).
- ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ/Οικογένεια Βαρδινογιάννη (Star Channel & Alpha TV) - με ποσοστό 29.82%: Η Νέα Τηλεόραση Α.Ε. κατέχει το 19.08% και αντίστοιχα η Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε. το 10.74% των μετοχών της, καθιστώντας τον όμιλο τον δεύτερο μεγαλομέτοχο της πλατφόρμας, ενώ τα δυο κανάλια, είναι επίσης, από τα παλαιότερα σε λειτουργία της χώρας, από το 1993 με το δεύτερο να αποτελεί συνέχεια του πρώτου τηλεοπτικού ΣΚΑΪ.
- Ειδήσεις Dot Com Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρία Παροχής Πληροφοριών και Ενημέρωσης/Οικογένεια Αλαφούζου (ΣΚΑΪ Τηλεόραση) - με ποσοστό 19.08%.
- Alter Ego Media/Οικογένεια Μαρινάκη (Mega & One) - με ποσοστό 12.94%: Αποκτήθηκε την 1η Νοεμβρίου 2019 μαζί με τα περιουσιακά στοιχεία του πρώτου καναλιού μέσω του πλειστηριασμού της Τηλέτυπος Α.Ε. επαναφέροντας το σε λειτουργία τον Φεβρουάριο του 2020 με την δεύτερη ιδρύτρια εταιρεία να κηρύσσεται μετά από τρία χρόνια (Φεβρουάριος του 2023) σε πτώχευση.
Τον Ιανουάριο του 2022 οι παραπάνω εταιρείες αγόρασαν με εκποίηση το 4.99% των μετοχών που κατείχε στην πλατφόρμα η Ελεύθερη Τηλεόραση Α.Ε. της οικογένειας Κουρή, ιδιοκτήτριας του Alter Channel, το οποίο λόγω των οικονομικών προβλημάτων που οδήγησαν στην πτώχευσή της το 2013, σταματάει οριστικά την μετάδοση του από παντού, κάτι που επετεύχθη και τυπικά το 2019 καθώς δεν συμμετείχε στον τελευταίο διαγωνισμό, για τις πανελλαδικές άδειες γενικού περιεχομένου, χάνοντας την άδεια που διέθετε από το Σεπτέμβριο του 1993.[2][3]
Εκτός του Open, και οι περιφερειακοί σταθμοί, δεν αποτελούν μέτοχοι της, αλλά πελάτες της, καταβάλλοντας αντίστοιχα μηνιαίο ενοίκιο, στον πάροχο, για την μετάδοση του σήματος τους. Σημαντικοί πελάτες της, είναι σχεδόν όλα τα περιφερειακά κανάλια της Αττικής (Action 24, ART, Attica TV, Blue Sky, Epsilon TV, Extra Channel, Kontra Channel, MAD TV, Nickelodeon, One Channel, RISE TV και Smile TV), τα οποία είναι από τα πιο κερδοφόρα, καταβάλλοντας ενοίκιο περίπου στα 400.000 ευρώ το χρόνο, και ορισμένα της περιφέρειας (4Ε, Astra TV, Βεργίνα TV, Corfu Channel, Δέλτα Τηλεόραση Θράκης, Δίκτυο Τηλεόραση Σερρών, ENA Channel Καβάλας, Ήπειρος TV1, Ionian Channel, Κρήτη TV, Νέα Τηλεόραση Κρήτης, Star Κεντρικής Ελλάδας, TV 100 και West Channel), τα οποία επίσης δίνουν ένα σοβαρό ενοίκιο, στον πάροχο, για την μετάδοση του σήματος τους.
Πληροφορίες
Η Digea είναι ο αποκλειστικός πάροχος δωρεάν επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας στην Ελλάδα[4] ενώ τα δημόσια κανάλια εκπέμπονται από την ΕΡΤ η οποία είναι επίσης πάροχος υπηρεσιών δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο. Βάσει της νομοθεσίας αυτής και με απόφαση της Πολιτείας, οι ιδιωτικοί και δημοτικοί σταθμοί μπορούν να εκπέμπονται από την Digea, βάσει συγκεκριμένων όρων που προβλέπονται στην σύμβαση που έχει συναφθεί με το Ελληνικό Δημόσιο. Ειδικότερα σε ότι αφορά στην τιμολόγηση των σταθμών για την υπηρεσία, ορίζεται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.[5]
Η ΕΡΤ σε αντίθεση με την Digea, είναι καθολικός πάροχος υπηρεσιών δικτύου, πράγμα που σημαίνει ότι υποχρεούται να καλύψει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας με ψηφιακό σήμα, σε αντίθεση με την Digea που, βάσει νόμου, υποχρεούται να καλύψει το 95%.[6] Παρόλα αυτά, η κάλυψη του ψηφιακού σήματος της Digea, στην παρούσα φάση (Οκτώβριος 2018) υπερβαίνει κάθε γνωστό όριο το 97%.[7]
Αντιδράσεις
Η Digea, στο σχετικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε από την ΕΕΤΤ, κατέθεσε προσφορά μόνο για την εκπομπή του σήματος των σταθμών εθνικής εμβέλειας, ενώ αντίθετα, δεν κατέθεσε προσφορά για την ανάληψη των δικαιωμάτων εκπομπής των περιφερειακών καναλιών, καθώς η εκπομπή τους από την πλευρά της εταιρείας, θεωρήθηκε οικονομικά ασύμφορη. Παρόλα αυτά η ΕΕΤΤ και τα συναρμόδια υπουργεία, υποχρέωσαν αναγκαστικά την Digea, βάσει των προβλεπομένων από το νόμο, να αναλάβει και το έργο της εκπομπής των περιφερειακών καναλιών.[σ 1]
Η Ένωση Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδος είχε καταγγείλει με ανακοίνωσή της στις 19 Ιουνίου 2013 τον διαγωνισμό, για τον έμμεσο οικονομικό εξαναγκασμό των περιφερειακών καναλιών και ότι ο ένας πάροχος δικτύου για όλους, φωτογραφίζει την Digea.[8] Σημειώνεται όμως πως παρόλο που ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των συχνοτήτων ήταν ανοιχτός, κανένας άλλος πάροχος δεν κατέθεσε προσφορά.[9] Μονοπωλιακές τακτικές έχει καταγγείλει και ο τεχνικός διευθυντής της ΕΡΤ Νίκος Μιχαλίτσης.[10]
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο διαγωνισμός ανάθεσης για την εκπομπή του ψηφιακού σήματος, δημιουργήθηκε και διενεργήθηκε από την ΕΕΤΤ, ενώ για την ανάληψη του έργου που αφορά στην εκπομπή του σήματος των περιφερειακών καναλιών, η εταιρεία Digea, δεν κατέθεσε καμία προσφορά, καθώς δεν υπήρχε ενδιαφέρον, αλλά ανατέθηκε υποχρεωτικά από το κράτος.
Η μεγαλύτερη αντίδραση έγινε από τους περιφερειακούς σταθμούς της Κεντρικής Μακεδονίας, που κέρδισαν τον Νοέμβριο του 2014, προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα κατά της Digea και της ΕΕΤΤ ώστε να μπορούν να εκπέμπουν ψηφιακά μέσω των μεταβατικών παρόχων,[11] από το κέντρο εκπομπής του Χορτιάτη (κάτι που βάσει νόμου απαγορεύεται), σε αντίθεση με των υπόλοιπων περιφερειών που διέκοψαν κατευθείαν τόσο το αναλογικό, όσο και το ψηφιακό σήμα τους από τους μεταβατικούς παρόχους και εντάχθηκαν χωρίς άλλη λύση στην Digea, κάτι που τελικά επίσης δεν πέτυχε και σταδιακά το 2015, το 2019 και το 2024, η πλειοψηφία των περιφερειακών σταθμών της Κεντρικής Μακεδονίας, εντάχθηκε σε αυτή. Οι υφιστάμενοι μεταβατικοί πάροχοι ψηφιακού σήματος, ήταν οι εξής:
- Δίαυλος 31 UHF: Περθώ Digital (Nickelodeon Plus, Εγνατία TV, Δίον TV, Europe One, Extra Thessaloniki & Βεργίνα TV) - Τα τρία κανάλια (Nickelodeon +, Extra και Βεργίνα), υπέγραψαν εξ αρχής την σύμβαση με τον πάροχο Digea, επειδή αποτελούν παραρτήματα των αθηναϊκών σταθμών Nickelodeon Greece, Extra Channel και Smile TV. Ύστερα εντάχθηκαν λόγω πιέσεων και από το ΕΣΡ, το Europe One και το Δίον (είχε την έδρα και τα γραφεία του, στην Κατερίνη, ενώ σήμερα στεγάζεται εξ ολοκλήρου στην Θεσσαλονίκη). Η Περθώ σταμάτησε πρώτη την λειτουργία της στις 18 Ιανουαρίου του 2015 μετά τη μεταφορά των καναλιών της στην Digea, πλην του Εγνατία το οποίο μεταφέρθηκε στην Digital Union μέχρι που επίσης κατόπιν πιέσεων από το ΕΣΡ εντάχθηκε μετά από εννέα χρόνια (23 Ιουλίου 2024) στην Digea.
- Δίαυλος 50 UHF: DBS - Digital Broadcasting Syndication (4Ε, Euro TV, Γνώμη TV & TV 100) - Το δημοτικό κανάλι υποχρεώθηκε να υπογράψει την σύμβαση, ύστερα από μια βελτιωμένη οικονομική πρόταση που κατέθεσε εκπρόσωπος της Digea.[12] Ύστερα εντάχθηκε και η 4Ε αφήνοντας την DBS με το Euro και τη Γνώμη τα οποία λόγω πιέσεων από το ΕΣΡ εντάχθηκαν υποχρεωτικά στην Digea στις 3 Σεπτεμβρίου του 2019 με την DBS να διακόπτει οριστικά την λειτουργία της ένα μήνα μετά (Οκτώβριος).
- Δίαυλος 59 UHF: Digital Union (Κανάλι 9, Time Channel, XTV - μετέπειτα Bee & Πέλλα Τηλεόραση) - Την ίδια περίοδο με την 4Ε και την TV 100 εντάχθηκαν στην Digea, το Bee Channel (μετέπειτα Atlas TV) που επίσης υποχρεώθηκε να υπογράψει την σύμβαση, ύστερα από βελτιωμένη οικονομική πρόταση που κατέθεσε εκπρόσωπος της Digea, και το Κανάλι 9 που υπέγραψε εξ αρχής την σύμβαση, επειδή αποτελούσε παράρτημα του αθηναϊκού Channel 9. Η Digital Union είχε αναλάβει και τις μεταδόσεις των τηλεοπτικών σταθμών ΑΡΤ (το οποίο εντάχθηκε από το 2013 στις πανελλαδικές πολυπλεξίες και από το 2018 στις πολυπλεξίες της ΠΖ 9) και TV Θεσσαλονίκη το οποίο σταμάτησε οριστικά την λειτουργία του, τον Σεπτέμβριο του 2014 λόγω πιέσεων από το ΕΣΡ, οικονομικών προβλημάτων και παραβίασης προγράμματος, όπως και το Time Channel τον Οκτώβριο του 2023, ενώ το 2021 και το 2024 σταμάτησαν τη λειτουργία τους το Κανάλι 9 και το Atlas αντίστοιχα λόγω χρωστούμενων ενοικίων με αποτέλεσμα να αφαιρεθούν από τις ψηφιακές συχνότητες. Η Πέλλα Τηλεόραση εντάχθηκε τελευταία στην Digea επίσης κατόπιν πιέσεων από το ΕΣΡ στις 23 Ιουλίου 2024 με την Digital Union να διακόπτει οριστικά την λειτουργία της ένα μήνα μετά (Αύγουστος).
Το θέμα απασχόλησε την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας με θέματα που έθεσε η Επιτροπή Τηλεοπτικών Σταθμών Κεντρικής Μακεδονίας και σχετίζονται με τον τρόπο δραστηριοποίησης της DIGEA A.E. και την οικονομική πρακτική της εταιρίας απέναντι στους τηλεοπτικούς σταθμούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.[13][14]
Χρονολόγιο επίγειας ψηφιακής μετάβασης
Μεταβατική περίοδος της ψηφιακής εποχής σε MPEG-4 (2009-2013)
Η Digea είχε ενεργοποιήσει συνολικά 13 κέντρα εκπομπής σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, κατά τη μεταβατική περίοδο της ψηφιακής εποχής, η οποία όμως κυλούσε με πολύ αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος της χώρας να βλέπει μέχρι και το 2015 αναλογικό σήμα, ενώ παράλληλα, σημαντικά κέντρα εκπομπής της Ελλάδας όπως η Πάρνηθα και το Πήλιο δεν είχαν ενταχθεί ποτέ στην μεταβατική περίοδο της ψηφιακής εποχής με αποτέλεσμα η μεταβατική ψηφιακή μετάβαση της 27ης Σεπτεμβρίου του 2013 να είναι η τελευταία, και καθοριστική, επειδή «υποχρέωνε ο νόμος 4280/2012», και κατόπιν Ευρωπαϊκής Οδηγίας, να επεκταθεί το επίγειο ψηφιακό σήμα, σε όλη την Ελλάδα, και να καταργηθεί πλήρως το υπάρχον αναλογικό. Σταδιακά άρχισαν να στήνονται, αναμεταδότες σε όλη την Ελλάδα, μόνο από την Digea, με τελικό της στόχο να επεκτείνει το ψηφιακό σήμα παντού για όλα τα κανάλια εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας ενώ παράλληλα υποχρεώθηκε να αναλάβει και την ψηφιακή μετάβαση της ΝΕΡΙΤ, που είχε συσταθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά, μετά από το κλείσιμο της ΕΡΤ, και σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας, είχε έλλειψη αναμεταδοτών.
Πρώτη Ψηφιακή Μετάβαση (2014-2015)
Η ψηφιακή μετάβαση της διετίας 2014-2015 χωρίζεται σε έξι περιοδικά Switch Off όπου γίνεται οριστική κατάργηση αναλογικού σήματος PAL και μετατροπή του σε ψηφιακό σήμα με τεχνολογία DVB-T/MPEG-4. Συνολικά 157 κέντρα εκπομπής, ανά την Ελλάδα, ενεργοποιήθηκαν ταυτόχρονα, εκ των οποίων σε 13 από αυτά, έγινε υποχρεωτικός επανασυντονισμός στις νέες συχνότητες, που προέβλεπε ο νόμος 4280/2012, τα οποία ήδη έβλεπαν ψηφιακό σήμα, από τις προηγούμενες σε μεταβατικό στάδιο ψηφιακές μεταβάσεις.
Στις 6 Φεβρουαρίου 2015, ολοκληρώθηκε η αλλαγή συχνοτήτων, στα προϋπάρχοντα 13 κέντρα εκπομπής, που εξέπεμπαν μόνο ψηφιακό σήμα, ενώ το υπάρχον αναλογικό, καταργήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Μετά το πέρας της ψηφιακής μετάβασης που έγινε ένα μήνα μετά (Μάρτιος 2015), αποδόθηκε στις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας το φάσμα των 800 MHz (Ψηφιακό μέρισμα 1) το οποίο αποδεσμεύτηκε τηλεοπτικά, για τις υπηρεσίες 4G.
Εκπομπές των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας σε HD (2016-2020)
Η Digea είχε ενεργοποιήσει συνολικά 23 κέντρα εκπομπής ανά την Ελλάδα, την περίοδο 2016-2020, στην Αττική, στην Εύβοια, στην Κεντρική Μακεδονία, στην Πελοπόννησο, στην Θεσσαλία και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Δεύτερη Ψηφιακή Μετάβαση (2020-2021)
Ενεργοποιήθηκαν συνολικά 166 κέντρα εκπομπής ανά την Ελλάδα, συν μικρότερα κέντρα εκπομπής. Στα συνολικά παλαιότερα 157 κέντρα εκπομπής, ανά την Ελλάδα, έγινε επανασυντονισμός στις νέες συχνότητες, που αποδόθηκαν για το ψηφιακό μέρισμα 2 (αποδέσμευση του φάσματος των 700 MHz).
Στην δεύτερη ψηφιακή μετάβαση, ο πάροχος, μείωσε τους διαύλους συχνοτήτων των καναλιών εθνικής εμβέλειας από τέσσερις σε τρεις, με την τρίτη συχνότητα να περιλαμβάνει όλα τα κανάλια εθνικής εμβέλειας, ενώ παράλληλα, από τις 15 Ιανουαρίου 2021, ξεκίνησε υποχρεωτικά η πανελλαδική επέκταση των 2 συχνοτήτων των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας σε εκπομπή υψηλής ευκρίνειας (HD), επειδή θεωρείται προαιρετική, βάσει Ευρωπαϊκής Οδηγίας.
Στην δεύτερη ψηφιακή μετάβαση, ενοποιούνται τηλεοπτικά οι περιοχές απονομής (allotments) 10 (Θεσπρωτία) και 11 (Κέρκυρα), για τη δημιουργία της νέας περιοχής απονομής 10 (Κέρκυρα-Θεσπρωτία), όπου τα πέντε κέντρα εκπομπής «Ηγουμενίτσα», «Ψάξα», «Παντοκράτορας», «Παλαιοκαστρίτσα» και «Ρόδα», θα έχουν τις ίδιες κοινές συχνότητες, ενώ όλα τα κέντρα εκπομπής της Αττικής, θα έχουν τις ίδιες κοινές συχνότητες παρότι είναι η μόνη περιοχή που διαθέτει τρεις συχνότητες για τα περιφερειακά κανάλια, έναντι των υπολοίπων περιοχών της Ελλάδας, που διαθέτουν δύο συχνότητες. Αναφέρονται επίσης μονάχα τα νέα κέντρα εκπομπής, που ενεργοποιήθηκαν επίσημα και αυτά που άλλαξαν συχνότητες και από τους δύο επίσημους παρόχους, δηλαδή την Digea (πανελλαδικά και περιφερειακά κανάλια) και την ΕΡΤ (δημόσια κανάλια).
Επίσης όλα τα προαναφερόμενα κέντρα εκπομπής που επανασυντόνισαν, στις νέες συχνότητες, ξεκίνησαν ταυτόχρονα και την εκπομπή τους σε High Definition όλα τα κανάλια εθνικής εμβέλειας, βάσει Ευρωπαϊκής Οδηγίας (εξαιρούνται οι περιοχές απονομής Ακαρνανικά, Αίνος, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Σάμος, οι οποίες δεν ενεργοποίησαν τα HD, λόγω παρεμβολών από γειτονικές περιοχές απονομής, αλλά και των όμορων χωρών Τουρκία, Αλβανία και Ιταλία, κάτι που αναμένεται να επιλυθεί σύντομα, προκειμένου να εκπέμψουν σε εθνικό επίπεδο).
Το έργο της μετάβασης προχώρησε σταδιακά ανά γεωγραφική περιοχή και ολοκληρώθηκε στο σύνολο της χώρας στα τέλη Οκτωβρίου του 2021 και έτσι οι τηλεοπτικοί σταθμοί εκπέμπουν στις τελικές διεθνώς κατοχυρωμένες συχνότητες εκπομπής, ενώ ταυτόχρονα αποδεσμεύτηκε φάσμα για νέες υπηρεσίες από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας (5G).[15][16]
Δείτε επίσης
Σημειώσεις
- ↑ Ο ισχύων νόμος, προβλέπει ότι ο κάτοχος άδειας συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου του παρόντος ή οι μέτοχοί της και τα συνδεδεμένα με αυτούς ή παρένθετα πρόσωπα, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν σε ή να ελέγχουν οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση παροχής ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω επίγειων δικτύων ελεύθερης ή συνδρομητικής λήψης. Μάλιστα περαιτέρω, η ΕΕΤΤ, επέβαλε συγκεκριμένο μοντέλο τιμολόγησης των καναλιών (περιφερειακής και εθνικής εμβέλειας), με ανώτατο όριο (πλαφόν) στο οποιοδήποτε ενδεχόμενο κέρδος της Digea, προκειμένου να διασφαλίσει την βιωσιμότητα των τηλεοπτικών σταθμών της περιφέρειας. Με αυτόν τον τρόπο, οι μικρότερες πληθυσμιακά περιοχές πληρώνουν περισσότερα χρήματα από τις πολυπληθέστερες περιοχές (για παράδειγμα ένα κανάλι της Στερεάς Ελλάδας πληρώνει μηνιαίο ενοίκιο 1.500 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ίδιου μεγέθους κανάλι της Δυτικής Μακεδονίας 3.500 ευρώ). Επίσης, αφού οι τιμές ορίζονται ανάλογα όχι μόνο με τον πληθυσμό κάθε περιοχής αλλά και με τις «επενδύσεις» της Digea (δηλαδή, με σταθερές παραμέτρους), αν αύριο κλείσει ένα κανάλι (για παράδειγμα) της Πελοποννήσου, η Digea θα επιμερίσει την «απώλειά» της στα υπόλοιπα περιφερειακά κανάλια, αυξάνοντας το ενοίκιο τους ώστε να μαζέψει τα ίδια χρήματα.
Παραπομπές
- ↑ «Digea: Εταιρικό προφίλ». Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2017.
- ↑ «Εκποίηση μετοχών Digea - Ελεύθερη Τηλεόραση Α.Ε.». businessregistry.gr. 7 Δεκεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2022.
- ↑ «Μετοχικές αλλαγές στη Digea». typologies.gr. 30 Νοεμβρίου 2021. http://typologies.gr/metochikes-allages-sti-digea/. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021.
- ↑ «Ολοκλήρωση διαγωνιστικής διαδικασίας για την αδειοδότηση δικτύων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης». Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. 7 Φεβρουαρίου 2014. https://www.eett.gr/deltia_tipou/oloklirosi-diagonistikis-diadikasias-gia-tin-adeiodotisi-diktyon-epigeias-psifiakis-tileorasis/. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2014.
- ↑ «Απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την προκήρυξη για το έργο: Έλεγχος του τεχνοοικονομικού μοντέλου της εταιρείας «DIGEA-ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ Α.Ε.»». Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. 2 Ιουνίου 2015. https://www.eett.gr/opencms/export/sites/default/admin/downloads/RFPProcurement/DIGEAcostmodel.pdf. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2015.
- ↑ «Απόφαση 42800/5.10.2012 (ΦΕΚ B 2704/2012)». Εθνικό Τυπογραφείο. Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. 5 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2012.
- ↑ «ΚΥΑ 21161/12.8.2008 (ΦΕΚ B 1680/2008)». Εθνικό Τυπογραφείο. Υπουργείο Επικρατείας, Μεταφορών και Επικοινωνιών. 12 Αυγούστου 2008. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2008.
- ↑ «Ένωση Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδος: Ειδήσεις». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2014.
- ↑ «Ανακοίνωση Αιτήσεων Συμμετεχόντων στην Δημοπρασία για τη χορήγηση του Δικαιώματος Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής». Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. 30 Ιανουαρίου 2014. https://www.eett.gr/anakinosis/anakoinosi-aitiseon-symmetechonton-stin-dimoprasia-gia-ti-chorigisi-toy-dikaiomatos-chrisis-radiosychnotiton-epigeias-psifiakis-eyryekpompis/. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2014.
- ↑ «Ο ρόλος των ιδιωτικών καναλιών στο κλείσιμο της ΕΡΤ». ΕΡΤ Open. 24 Ιουνίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-03-04. https://web.archive.org/web/20160304120205/http://www.ertopen.com/news/item/546-o-rolos-twn-idiwtikwn-kanaliwn-sto-kleisimo-ths-ert. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2013.
- ↑ «Σύννεφα για την Digea στην Κεντρική Μακεδονία». Η Αυγή. 21 Νοεμβρίου 2014. https://www.avgi.gr/koinonia/120228_synnefa-gia-tin-digea-stin-kentriki-makedonia. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2014.
- ↑ «Υπέγραψε το TV100 με την Digea μετά από συνεδρίαση θρίλερ και έγκριση Μπουτάρη». ραδιόφωνο.gr. 23 Νοεμβρίου 2014. http://www.radiofono.gr/node/4644. Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2014.
- ↑ «ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ: Πρώτη συζήτηση επί του κύκλου των θεμάτων που έθεσε, προσφάτως, Επιτροπή Τηλεοπτικών Σταθμών Κεντρικής Μακεδονίας, σχετικά με «…τον τρόπο δραστηριοποίησης της DIGEA A.E. … και την οικονομική πρακτική της εταιρίας απέναντι στους τηλεοπτικούς σταθμούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», καθώς και κάθε άλλου θέματος σχετιζόμενο με αυτό.». Βουλή των Ελλήνων. 26 Νοεμβρίου 2014. https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikes-Epitropes/Synedriaseis?met_id=327d3cc9-6cba-4d38-9030-a3ed00c2ae4c. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2014.
- ↑ «ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ: Δεύτερη συζήτηση επί του κύκλου των θεμάτων που έθεσε, προσφάτως, Επιτροπή Τηλεοπτικών Σταθμών Κεντρικής Μακεδονίας, σχετικά με «…τον τρόπο δραστηριοποίησης της DIGEA A.E. … και την οικονομική πρακτική της εταιρίας απέναντι στους τηλεοπτικούς σταθμούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», καθώς και κάθε άλλου θέματος σχετιζόμενο με αυτό.». Βουλή των Ελλήνων. 10 Δεκεμβρίου 2014. https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikes-Epitropes/Synedriaseis?met_id=e6711126-78b5-4cd2-8df6-a3fb00a56a48. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2014.
- ↑ «Αλλάζουν οι συχνότητες στην τηλεόραση - Πότε γίνεται ο επανασυντονισμός στα κανάλια». ethnos.gr. 27 Οκτωβρίου 2020. https://www.ethnos.gr/tv-media/article/130424/allazoynoisyxnothtessthnthleorashpoteginetaioepanasyntonismosstakanalia. Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2020.
- ↑ «Όλες οι νέες συχνότητες της ΕΡΤ και της Digea». e-tetradio.gr. 29 Οκτωβρίου 2020. https://www.e-tetradio.gr/Article/24823/oles-oi-nees-syhnothtes-ths-ert-kai-ths-digea. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2020.