Μικρονησία (περιοχή)
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Η Μικρονησία (από τα αρχαία ελληνικά: μικρός και νῆσος) είναι το όνομα περιοχής του Ειρηνικού Ωκεανού. Στα δυτικά της βρίσκονται οι Φιλιππίνες, στα νοτιοδυτικά η Ινδονησία, στα νότια η Παπούα Νέα Γουινέα και η Μελανησία, και στα νοτιοανατολικά και ανατολικά η Πολυνησία.
Γεωγραφία και Ιστορία
Η περιοχή της Ωκεανίας αποτελείται από πολλές εκατοντάδες μικρών νησιών που απλώνονται σε μια μεγάλη περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού.
Η μόνη αυτοκρατορία που είναι γνωστό πως κατάγεται από τη Μικρονησία είχε τη βάση της στο Γιαπ.
Ο όρος "Μικρονησία" προτάθηκε αρχικά από τον Ζουλ Ντουμόντ ντ'Ουρβίλλ για να διακρίνει την περιοχή το 1831. Πριν από αυτόν ο όρος "Πολυνησία" χρησιμοποιόταν για να περιγράψει γενικά τα νησιά του Ειρηνικού.
Πολιτικά, η Μικρονησία χωρίζεται στις ακόλουθες οκτώ περιφέρειες:
- οι Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας (μερικές φορές αποκαλούμενες απλά ως "Μικρονησία")
- η Δημοκρατία των Νήσων Μάρσαλ
- η Δημοκρατία του Παλάου
- η Κοινοπολιτεία των Βορείων Νήσων Μαριάνα
- η Δημοκρατία του Ναουρού
- η Δημοκρατία του Κιριμπάτι
- η Περιφέρεια του Γκουάμ
- η Περιφέρεια της Νήσου Γουέικ
Το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής επήλθε σε Ευρωπαϊκή κυριαρχία αρκετά νωρίς. Το Γκουάμ, οι Νήσοι Μαριάνα και οι Νήσοι Καρολίνε (που αργότερα θα γίνονταν οι Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας και το Παλάου) αποικήθηκαν νωρίς από τους Ισπανούς. Πλήρης Ευρωπαϊκή επέκταση όμως δεν θα ερχόταν παρά στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν η περιοχή θα μοιραζόταν μεταξύ:
- των ΗΠΑ, που πήραν το Γκουάμ και τη Νήσο Γουέικ
- τη Γερμανία, που πήρε το Ναουρού και τις Νήσους Μάρσαλ, Καρολίνε και Βόρειες Μαριάνα και
- τη Βρετανική Αυτοκρατορία, που πήρe τa Νησιά Γκίλμπερτ (Κιριμπάτι).
Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι νησιωτικές κτήσεις της Γερμανίας στον Ειρηνικό της αφαιρέθηκαν και κατέστησαν τη Συνομοσπονδία των Εντελοδόχων Εθνών. Το Ναουρού έγινε Αυστραλιανός εντολοδόχος, ενώ οι άλλες κτήσεις της Γερμανίας δόθηκαν ως εντολοδόχοι στην Ιαπωνία. Η κατάσταση παρέμεινε έτσι μέχρι την ήττα της Ιαπωνίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι εντολοδόχοι της έγιναν Εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών κυβερνώμενα από τις ΗΠΑ, η Υπό Επιτροπεία Περιοχή των Ειρηνικών Νήσων. Σήμερα, όλη η Μικρονησία (με τις εξαιρέσεις των Γκουάμ, των Βορείων Νήσων Μαριάνα και της Νήσου Γουέικ, που είναι περιφέρειες των ΗΠΑ) αποτελείται από ανεξάρτητα κράτη.
Γλώσσες
Οι εγχώριες γλώσσες των διαφόρων Μικρονήσιων ιθαγενών πληθυσμών ταξινομούνται κάτω από την Αυστρονησιακή γλωσσική οικογένεια. Σχεδόν όλες οι γλώσσες αυτές ανήκουν στην Ωκεανική υπο-ομάδα ταξινόμησης της οικογένειας αυτής. Ωστόσο, στη Δυτική Μικρονησία σημειώνονται τρεις εξαιρέσεις που ανήκουν στη Δυτική Μαλαϊο-Πολυνησιακή υπο-ομάδα:
- η Τσαμόρρο γλώσσα στις Νήσους Μαριάνα
- η Γιαπέσε γλώσσα στις Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας, και
- η Παλαουανή γλώσσα στο Παλάου.
Η τελευταία αυτή υπο-ομάδα περιλαμβάνει αρκετές γλώσσες που ομιλούνται σήμερα στις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία και την Ινδονησία (Kirch, 2000: σελ. 166-167)[εκκρεμεί παραπομπή].
Στο ανατολικό άκρο των Ομόσπονδων Πολιτειών της Μικρονησίας, οι γλώσσες Νουκουόρο και Καπινγκαμαράνγκι εκπροσωπούν μια ακραία προς δυσμάς προέκταση των Πολυνησιακών.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
- Χάρτης της Μικρονησίας Αρχειοθετήθηκε 2006-12-12 στο Wayback Machine.
- Moon Handbooks Micronesia Αρχειοθετήθηκε 2005-05-16 στο Wayback Machine.
- myMicronesia.com Αρχειοθετήθηκε 2008-09-28 στο Wayback Machine.
- Διατήρηση και φύση στη Μικρονησία Αρχειοθετήθηκε 2006-12-07 στο Wayback Machine.