Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μελχισεδέκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μελχισεδέκ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
מַלְכִּי-צֶדֶק (Biblical Hebrew)
Γέννηση18ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος17ος αιώνας π.Χ.[1]
Χώρα πολιτογράφησηςSalem
ΘρησκείαCanaanite religion[2]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
ιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς (Salem)
kohen
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο δίκαιος Μελχισεδέκ κρατών άρτο και οίνος εκρέει εξ αυτού-ο Μελχισεδέκ ως προτύπωση του Χριστού. Εικόνα δια χειρός Φίκου

Ο Βιβλικός όρος Μελχισεδέκ έχει αποδοθεί παραδοσιακά ως «Βασιλιάς Ειρήνης». Ενώ γενικά θεωρείται προσωπικό όνομα, πιο πρόσφατα έχει θεωρηθεί πιθανότερο να αποτελεί διακριτικό τίτλο.

Στην Αγία Γραφή αναφέρεται ένα πρόσωπο με αυτό το όνομα που αφορά τον ιερέα και βασιλέα της Σαλήμ (που ταυτίζεται με την πόλη, που αργότερα έγινε γνωστή ως Ιερουσαλήμ). Όταν ο Άβραμ (Αβραάμ) νίκησε τον βασιλιά του αρχαίου Ελάμ, Χοδολλογομόρ και τους άλλους συμμάχους του στην κοιλάδα Σιδδίμ, ο Μελχισεδέκ έφερε στον πατριάρχη του Ισραήλ Αβραάμ «άρτο και οίνο» και τον ευλόγησε στο όνομα "του Θεού του Υψίστου". Ο Αβραάμ του έδωσε «το ένα δέκατο» από όλα τα λάφυρα των εχθρών του. (Γένεση 14:18-20).


Σύμφωνα με την Προς Εβραίους επιστολή, ο Μελχισεδέκ ήταν "απάτωρ, αμήτωρ, αγενεαλόγητος, μήτε αρχήν ημερών μήτε ζωής τέλος έχων" (Εβρ. 7,3) και πράγματι, η Αγία Γραφή δεν κάνει λόγο για τον πατέρα, τη μητέρα, τη γέννηση, τη γενεαλογία ή τον θάνατό του. Θεωρείται ως προφητικός τύπος του Μεσσία καθώς με μοναδικό και άνευ προηγουμένου τρόπο υπήρξε ταυτόχρονα ιερέας και βασιλέας. Η ιερατική ιδιότητά του προηγείται κατά πολύ εκείνης του Ααρωνικού ιερατείου, μετά τη θέσπιση του Μωσαϊκού Νόμου. Στον Ψαλμό 110:4 αναφέρεται προφητικά για τον Μεσσία: «Σύ ει ιερεύς, εις τον αιώνα κατά την τάξιν Μελχισεδέκ». Δηλαδή «Εσύ είσαι παντοτεινός ιερέας κατά θέση και αξίωμα Μελχισεδέκ» ή «Εσύ είσαι ιερέας για πάντα όπως ο Μελχισεδέκ» (ΜΠΚ). Το προφητικό αντίτυπο σχολιάζει ο απόστολος Παύλος προσδίδοντας στο όνομα τίτλο αλλά και θρησκευτικό βαθμό: «όπου πρόδρομος υπερ ημών εισήλθεν Ιησούς κατά την τάξιν Μελχισεδέκ αρχιερεύς γενόμενος εις τον αιώνα» (Εβραίους 6:20) που κατά ΜΠΚ μεταφράζεται «Ο Ιησούς, αρχιερέας για πάντα όπως ο Μελχισεδέκ». Η μνήμη του τιμάται την Κυριακή των Προπατόρων, η οποία είναι κινητή εορτή.

Σημείωση: Αν και κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ. εμφανίσθηκε πλήθος αιρετικών καλούμενοι «Μελχισεδεκίτες» που πρέσβευαν τον Μελχισεδέκ της Βίβλου ως "μεγάλη δύναμη" που υπερείχε ακόμη και του Ιησού, εκτός της Αγίας Γραφής δεν υπάρχει καμία άλλη ιστορική πηγή που να αναφέρεται στο όνομα αυτό.

  • Παλαιά Διαθήκη Γένεση, Ψαλμοί,
  • Καινή Διαθήκη προς Εβραίους επιστολή,
  • The Anchor Bible Dictionary, Τόμος 4, 1992, Εκδ. Doubleday, στην αγγλική.
  • The Interpreter's Dictionary of the Bible, Τόμος 3, 2000, Abingdon Press, στην αγγλική.
  • Οι προΑγγελοι του Ιησού Χριστού, 2005, Χάρης Κ. Σκαρλακίδης, στην Ελληνικήν.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Melchizedek στο Wikimedia Commons