Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Ero sivun ”Eksergia” versioiden välillä

[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
kieliasua
 
(3 välissä olevaa versiota 3 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 11:
Vuonna [[1824]] [[Nicolas Léonard Sadi Carnot|Sadi Carnot]] tutki mm. [[James Watt]]in tekemiä [[höyrykone]]en parannuksia. Carnot sovelsi [[teoria|teoreettista]] lähestymistapaa ja löysi uusia ideoita. Hän halusi selvittää, onko [[lämpövoimakone]]en [[hyötysuhde|hyötysuhteelle]] olemassa [[fysiikka|fysikaalista]] ylärajaa (pienempi kuin 1). Tätä varten hänen oli kehitettävä todellisesta konekonstruktiosta riippumaton konstruktio. Hän käytti käsitteitä A ja B. Nämä ovat kaksi vakiolämpötilassa olevaan järjestelmää siten, että A:n lämpötila on korkeampi kuin B:n. A:sta voidaan ottaa ja B:hen voidaan lisätä lämpöä ilman, että niiden lämpötila muuttuu.
 
Carnot kuvasi sen, mitä nykyisin kutsutaan [[Carnot-prosessi|Carnot-prosessiksi]], ja todisti [[ajatuskoe|ajatuskokeella]], että mikä tahansa [[lämpövoimakone|lämpövoimaprosessi]], joka toimii tätä paremmin, on [[ikiliikkuja]]. 1820-luvulla ikiliikkuja oli jo todettu silloisen tietämyksen mukaan mahdottomaksi.
 
Lämpövoimaprosessin hyötysuhteen yläräjan määritys on ensimmäinen moderni [[termodynamiikan toinen pääsääntö|termodynamiikan toisen pääsäännön]] muotoilu. Koska siihen ei liity matematiikkaa, sitä käytetään yhä esiteltäessä toista pääsääntöä ja [[entropia]]a. Carnot'n lämpövoimakoneisiin, tasapainoon ja lämpölähteisiin sekä -nieluihin keskittyvä esitys on hyvä johdanto myös asiaan läheisesti liittyvään eksergian käsitteeseen.
 
Carnot'n aikaan [[1800-luku|1800-luvun]] alkupuolella käytettiin virheellistä kalorista lämmönteoriaa, mutta sen syrjäytti [[kineettinen kaasuteoria|kineettinen teoria]] vuosisadan puoliväliin mennessä. Lukuisat tieteilijät lisäsivät matemaattisen esityksen ensimmäiseen ja toiseen termodynamiikan pääsääntöön sekä kehittivät entropian käsitteen. Näin Carnot'n höyrykoneesta alkanut työ on päätynyt kaikkein universaalimpaanuniversaaleimpaan fysiikan lakiin. Entropiaa ja toista pääsääntöä käytetään [[kvanttifysiikka|kvanttifysiikassa]] ja [[kosmologia]]ssa sekä kaikessäkaikessa tältä väliltä.
 
===Gibbs===
Rivi 22:
[[1873]] Gibbs muotoili "kappaleen ja väliaineen käytettävissä olevan energian" matemaattisesti, muotoon joka sillä on myös nykyisin. Eksergian kuvaava fysiikka on sittemmin muuttunut vain vähän. Termin ''eksergia'' esitti [[1956]] [[Zoran Rant]]: sana muodostuu [[kreikan kieli|kreikan]] sanoista ''eks-'' ja ''ergon'', jotka tarkoittavat 'työstä'.
 
==YhteenvetoMerkitys==
Eksergia mittaa, kuinka järjestelmä kykenee aiheuttamaan muutosta järjestelmän siirtyessä tasapainoon ympäristönsä kanssa. Kun järjestelmä on saavuttanut ympäristönsä tilan, sen eksergia on nolla eikä se voi enää aiheuttaa muutosta. Tätä sanotaan järjestelmän kuolleeksi tilaksi.
 
Rivi 30:
[[Luokka:Energiatekniikka]]
[[Luokka:Termodynamiikka]]
 
[[be:Эксергія]]
[[bs:Eksergija]]
[[ca:Exergia]]
[[de:Exergie]]
[[en:Exergy]]
[[es:Exergía]]
[[fa:اکسرژی]]
[[fr:Exergie]]
[[hr:Eksergija]]
[[it:Exergia]]
[[nl:Exergie]]
[[ja:エクセルギー]]
[[no:Eksergi]]
[[nn:Eksergi]]
[[pl:Egzergia]]
[[pt:Exergia]]
[[ro:Exergie]]
[[ru:Эксергия]]
[[sk:Exergia]]
[[sl:Eksergija in anergija]]
[[sh:Eksergija]]
[[sv:Exergi]]
[[tr:Ekserji]]
[[uk:Ексергія]]