Joulu
Joulu on juhla, jota vietettiin alunperin Voittamattoman Auringon kunniaksi talvipäivänseisauksen aikoihin. Pitkän aikaa tämä pakanallinen valon voimien voittoa pimeydestä juhlistava kausijuhla ja Jeesuksen syntymä olivat täysin erillisiä merkkipäiviä.
Pakanallisen ja kristillisen perinteen yhdistäminen
Jeesuksen syntymäpäivänä vietettiin pitkään 6. tammikuuta jona se vieläkin esiintyy esim. Ortodoksien kalenterissa. Kristinuskon noustua Antiikin Rooman valtionuskonnoksi katsottiin ettei pakanallista juhlaa saataisi lakkautettua, joten lakkauttamisen sijaan annettiin juhlalle kristitty pintasilaus siirtämällä Jeesuksen syntymän juhlinta kyseiseen päivään.
Moniulotteinen nykyajan joulu
Nykyään Joulu on suurilta osin maallistunut juhla jossa eri historialliset ja uskonnolliset kerrostumat viihtyvät enemmän tai vähemmän sovussa. Sitä vietetään eri puolilla maailmaa ja monet ei-kristilliset kulttuuriyhteisöt ovat sijoittaneet yhtälailla keinotekoiset juhlansa sen tienoille, kuten Afrikkalainen Kwanza, Juutalainen Chanukkah jnr. Tämä kausijuhla kokoaa perheet yhteen kultturista riippumatta. Joulun vietto alkaa 24. joulukuuta, jolloin on jouluaatto. 25. joulukuuta on joulupäivä ja 26. joulukuuta on Tapaninpäivä. Vanhan Jeesuksen syntymäpäivän juhlaakin muistetaan Joulun ajan päättävänä loppiaisena, 6. tammikuuta. (Adventit?)
Kansallisia erityispiirteitä ja historiaa
Vaikka nykyään useimmat Joulun perinteet ovat hyvin samanmoisia, on monissa maissa kuitenkin omat erityispiirteensä joulun vietossa.
Suomen pakanallinen joulu
Suomessa pakanallista joulua vietettiin niin että kiertolaiset pukeutuivat väärinpäin käännettyihin turkkeihin, ja lähtivät vierailemaan eri kodeissa jossa lahjojen antamisen sijasta heitä itseään kestittiin ja he ottivat vapauksia talon naisia kohtaan.
Nykyaikainen Suomalainen joulu
Nykyään Suomessa joulun viettoon kuuluu muun muassa joululahjojen antaminen omaisille ja tuttaville. Lahjapaketit avataan yleensä jouluaattoiltana, kun joulupukki on ne henkilökohtaisesti käynyt tuomassa. Joulupäivänä saatetaan käydä kirkossa. Tapaninpäivänä on perinteisesti vierailtu sukulaisten luona.
Italialainen joulu
Italiassa jouluna syödään yleisesti kalaa, erityisesti lohta. Todellisia koko Italian jouluherkkuja ovat Panettone ja pandoro; pullan tapaisia, mutta kakun muotoon leivottuja, rusinoilla ja sokeroiduilla hedelmäpalasilla täytettyjä levonnaisia. Joulupukki tuo lahjat yöllä, kun kukaan ei näe, ja ne avataan aamulla. Tosin joissain perheissä lahjat löytyvät aattona kuusen alta jo ennen keskiyötä. Keskiyön jumalanpalvelus on edelleen suosittu tilaisuus myös heille, jotka eivät normaalisti käy kirkossa.
Amerikkalainen joulu
Yhdysvalloissa joulupukki tulee useimmiten savupiipusta ja jättää lahjat kuusen alle sekä takan ylle ripustettuihin sukkiin. dk:Jul [[pl:Bo%BFe_Narodzenie]]