Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Arles

kaupunki Ranskassa

Arles ['arl] on kaupunki Etelä-Ranskassa Provence-Alpit-Rivieran hallintoalueella Bouches-du-Rhônen departementissa. Kaupungissa on 51 970[1] asukasta (vuonna 2009). Se sijaitsee 80 kilometriä Marseillesta länteen Rhône-joen deltan Camarguen yläpäässä. Vuonna 1981 kaupunki kirjattiin UNESCON maailmanperintökohteeksi.

Arles
Arlesia Rhônen varrella
Arlesia Rhônen varrella
vaakuna
vaakuna

Arles

Koordinaatit: 43°40′36″N, 4°37′40″E

Valtio Ranska
Hallintoalue Provence-Alpit-Riviera
Departementti Bouches-du-Rhône
Arrondissementti Arles
Kantoni Arles-Est ja Arles-Ouest
Hallinto
 – Pormestari Hervé Schiavetti (PCF)
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 758,93 km²
Korkeus 0-57 m
Väkiluku (2009) 52 400
 – Väestötiheys 69 as./km²
Postinumero 13200









Historia

muokkaa
 
Amfiteatteri Areles'issa

Arlesin perustivat kreikkalaiset kuudennella vuosisadalla eaa.lähde? Kelttiläiset valtasivat sen vuonna 535 eaa. ja antoivat sille nimen Arelate.lähde? Vuonna 123 eaa. roomalaiset valtasivat kaupungin. Liittouduttuaan menestyksekkäästi Julius Caesarin kanssa Pompeiusta vastaan kaupunki nousi Gallia Narbonensis -provinssin merkittävimmäksi kaupungiksi.lähde? Kaupunki ympäröitiin muureilla, ja sinne rakennettiin amfiteatteri, riemukaari ja roomalaistyylinen sirkus erilaisten kilpailujen ja näytösten järjestämiseksi.

Kaupungin kukoistus osui 300- ja 400-luvuille,lähde? jolloin Rooman keisarit käyttivät sitä sotaretkiensä päämajana. Arles oli keisari Konstantinus Suuren mielikaupunki,lähde? ja hän rakensi sinne kylpylöitä, joiden rauniot ovat yhä jäljellä. Usurpaattori Konstantinus III julistautui Länsi-Rooman keisariksi (407–411) ja teki Arlesista pääkaupungin vuonna 408. Rooman valtakunnan loppuvaiheilla kaupunki oli tärkeä kulttuurin ja kristinuskon keskus.lähde?

 
Vincent van Gogh, Terasse de Café la Nuit, kahvila Arlesissa.

Arles kärsi pahoin 700-luvun puolivälissä saraseenien ja frankkien välisissä taisteluissa. Vuonna 855 siitä tuli Burgundia ja Provencea hallinneen frankkilaisen Arlesin kuningaskunnan pääkaupunki. Myöhempinä vuosisatoina valtakunta sulautui pala palalta Ranskaan ja Provencen merkittävimmäksi kaupungiksi nousi Marseille. Arlesin asukasluku oli vähentynyt roomalaiskauden loistosta murto-osaan.lähde?

Arles pysyi jokiliikenteen ansiosta pitkään taloudellisesti merkittävänä Rhônen suun satamakaupunkina, mutta rautateiden tulon vuoksi suurin osa jokiliikenteestä lakkasi 1800-luvulla ja kaupunki hiljeni. Arlesin pysähtyneisyydestä viehättynyt Vincent van Gogh tuli sinne vuonna 1888 ja maalasi siellä olonsa aikana 300 maalausta. Van Goghin erikoislaatuinen käytös sai kuitenkin asukkaat esittämään vastalauseensa,lähde? ja van Gogh poistui kaupungista 1889 ja meni Saint-Rémy-de-Provencen luostarin mielisairaalaan.

Van Goghin ikuistamassa Arlesin vanhassa sairaalassa toimii nykyään kansainvälinen kääntäjätalo, jossa on vieraillut myös suomalaisia kirjallisuuden kääntäjiä.

Nähtävyydet ja tapahtumat

muokkaa

Arlesissa on merkittäviä roomalaisajan jäänteitä, jotka ovat myös valittu Unescon maailmanperintökohteeksi. Niihin kuuluvat:

Entinen katedraali, Pyhän Trofimuksen kirkko on merkittävä romaanisen arkkitehtuurin aikaansaannos. Kirkon pääovella olevia tuomiopäivää esittäviä patsaita pidetään romaanisen taiteen hienoimpiin lukeutuvina veistoksina. Kirkko on nimetty Arlesin ensimmäisen piispan Trofimuksen mukaan, joka perimätiedossa sekoittuu Apostolien teoissa Paavalin seuralaiseksi mainittuun Trofimukseen.[2]

Kaupungissa on myös merkittävä antiikin historian museo Musée de l'Arles et de la Provence antiques, jossa on yksi maailman parhaimmista roomalaisten sarkofagien kokoelmista Rooman ulkopuolella.

Vuosittain heinäkuusta syyskuuhun Arlesissa järjestetään suuri kansainvälinen valokuvataidefestivaali Rencontres d’Arles kymmenine näyttelyineen, työpajoineen ja muine tapahtumineen.

Kuuluisia henkilöitä

muokkaa

Lähteet

muokkaa
  1. About Arles in France Today facts and numbers arles-guide.com. Viitattu 9. huhtikuuta 2013. (englanniksi)
  2. Saints

Aiheesta muualla

muokkaa