Coreboot
Tämän artikkelin tai sen osan kieliasua on pyydetty parannettavaksi. Voit auttaa Wikipediaa parantamalla artikkelin kieliasua. Tarkennus: joku suomea osaava ihminen voisi kirjoittaa uudelleen |
Coreboot on firmwareprojekti, joka kehittää vapaan ohjelmiston vaihtoehtoa BIOSille ja UEFIlle. Koska ohjelma on suurelta osin laitekohtainen (Coreboot ladataan ennen käyttöjärjestelmän ydintä) on siihen ohjelmoitava tuki erikseen eri laitteille.
Coreboot on aiemmin tunnettu nimellä LinuxBIOS.[1] Projekti on laajentunut alkuperäisestä Linuxin käynnistävästä firmwaresta tukemaan myös esimerkiksi Plan 9 -käyttöjärjestelmää.[1] Coreboot on saatavilla eri arkkitehtuureille kuten RISC-V-suorittimille.[2]
Corebootin eduiksi lasketaan tehokkuus (karsimalla ylimääräiset ohjelmistot tietokone käynnistyy nopeammin) sekä turvallisuus (vähentämällä mahdollisia hyökkäyspintoja).[3] Koska Coreboot on avointa lähdekoodia se voidaan auditoida ja sitä voidaan muokata.[4]
Muun muassa System76 on julkaissut kannettavia tietokoneita, joissa on Coreboot.[3]
Historia
muokkaaCoreboot-projekti sai alkunsa Yhdysvalloissa Los Alamos National Laboratoryssä vuonna 1999 kahden opiskelijan projektina. Sittemmin projektin parissa on työskennellyt suuri joukko ihmisiä.
Rahoitus
muokkaaMuun muassa Google, AMD, Acer ja Saksan valtio ovat tukeneet projektia.
Katso myös
muokkaaLähteet
muokkaa- ↑ a b ron minnich: 'LinuxBIOS' Welcome to coreboot. mail.coreboot.org. Viitattu 28.10.2017.
- ↑ Wojciech Niewiadomski: Building coreboot for RISC-V and running it in Qemu blog.3mdeb.com. Viitattu 21.10.2021. (englanniksi)
- ↑ a b Jason Evangelho: System76 Will Begin Shipping 2 Linux Laptops With Coreboot-Based Firmware forbes.com. 10.10.2019. Viitattu 21.10.2021. (englanniksi)
- ↑ Jason Evangelho: System76 Reveals An Open Source PC Surprise For AMD Ryzen Fans forbes.com. 26.7.2020. Viitattu 21.10.2021. (englanniksi)