Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Daavidin oksa

uskonnollinen ryhmä

Daavidin oksa (engl. Branch Davidians) on australialaislähtöinen Seitsemännen päivän adventisteista erkaantunut uskonnollinen ryhmä, jonka perustaja oli bulgarialainen Victor Houteff. Sen ydinryhmä siirtyi Texasiin Yhdysvaltoihin.[1] Järjestön toiminnan keskeisiin kohtiin kuuluu askeettinen maailmanlopun odotus. Järjestön erityispiirteet alkoivat korostua vuosien 1987–1993 aikana lahkoa tuolloin johtaneen David Koreshin toiminnan takia.

Kultti vietti vuosikymmenet hiljaiseloa Yhdysvalloissa Mount Carmelin tilalla, joka sijaitsi Texasissa Wacon kaupungin lähellä. Sitä johti Lois Roden -niminen nainen, kunnes lahkoon liittyi 1981 nimeä Vernon Howell käyttänyt nuori mies. Howell vietteli itseään yli 50 vuotta vanhemman Rodenin. Roden lumoutui Howellista ja ilmoitti, että tämä on profeetta ja tästä tulee lahkon johtaja. Howell sai lahkon vähitellen valtaansa. Vuonna 1990 hän otti kuningas Daavidin ja Kyyros II Suuren mukaan uuden nimen David Koresh. Lahko alkoi eristäytyä ja muuttua vainoharhaiseksi. Toisinajattelijat karkotettiin, elleivät he lähteneet vapaaehtoisesti. Koreshia lukuun ottamatta miesten oli elettävä selibaatissa. Koresh käytti hyväkseen lahkon naisia aivan nuorista tytöistä lähtien, ja nämä synnyttivät toistakymmentä lasta.[1]

1990-luvun alussa lahkon toiminta ja aseistautuminen alkoivat herättää ulkomaailman huomiota. Lahko hankki ampumatarvikkeita ja valmistautui yhteenottoon Yhdysvaltojen viranomaisten kanssa. Maatilalle rakennettiin betonivahvisteisia asuinrakennuksia, vahtitorni ja maanalainen bunkkeri. Kun myös tiedot lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä paljastuivat, viranomaiset päättivät puuttua lahkon toimintaan.[1]

Tulipalo 1993

muokkaa
 
Daavidin oksan päämajassa piirityksen aikana liehunut lippu.
Pääartikkeli: Wacon piiritys

ATF-virasto järjesti 28. helmikuuta 1993 ratsian Mount Carmelille Daavidin oksan päämajaan. Ratsian perusteina olivat epäily ampuma-aseiden laittomasta hallussapidosta sekä lasten suojeleminen. Eräs entinen jäsen oli väittänyt, että lahkossa käytetään lapsia seksuaalisesti hyväksi. Ratsia kohtasi voimakasta aseellista vastarintaa, jossa kuoli neljä viraston edustajaa ja kuusi lahkolaista. Viranomaiset perääntyivät, ja yhteenottoa seurasi FBI:n valvoma piiritys, joka kesti 51 päivää. Lopulta päämaja tuhoutui FBI:n hyökkäyksen jälkeisessä tulipalossa 19. huhtikuuta 1993, ja 72–86 henkeä sai surmansa. Rakennuksessa olleita lapsia oli yritetty suojata kostutetuilla huovilla, ja osassa ruumiita oli luodinreikiä, jotka viittasivat armomurhiin. Tulipaloa on väitetty ryhmän jäsenten sytyttämäksi tai poliisien käyttämän kyynelkaasun aiheuttamaksi[2].

Katso myös

muokkaa

Lähteet

muokkaa

Viitteet

muokkaa
  1. a b c Leena Sharma: Shari antoi itsensä David Koreshille. Suomen Kuvalehti, nro 42, 19.10.2018, s. 30–37. Otavamedia.
  2. Daavidin oksa -kultin karmea loppu – tulihelvetistä paennut kertoo nyt IS:lle, kuka oli pahamaineinen David Koresh Ilta-Sanomat. 15.4.2018. Viitattu 15.4.2018.

Aiheesta muualla

muokkaa