Edla Soldan
Edla Soldan (1828 Lapvesi – 1904) oli ensimmäinen suomalainen naiskääntäjä. Hän oli myös opettaja, joka opetti suomen kieltä ja piirustusta.
Edla Soldan piti nuoruutensa ajan Kuopiossa pikkulasten koulua yhdessä sisarustensa Aleksandran ja Augustan kanssa, ja opetti myös Minna Canthia, joka opiskeli siellä lapsuutensa.
Täytettyään 30 vuotta Soldan lähti opiskelemaan opetusoppia Sveitsiin, ja toimi sen jälkeen ammatissa Jyväskylän seminaarin opettajana. Naisseminaarin puolella Soldan opetti suomen kieltä ja piirustusta vuosina 1863-1879, miesseminaarin puolella puolestaan piirustusta ja perspektiivioppia.[1][2]
Opettajana ollessaan hän ystävystyi joidenkin lahjakkaiden oppilaiden kanssa, ja majoitti mm. Minna Canthia, J.H. Erkkoa ja Elias Erkkoa myös luonaan. Soldan oli Erkon runouden ensimmäisiä ymmärtäjiä ja opastajia, ja vielä opiskeluaikojen jälkeenkin he olivat tiiviissä yhteydessä kirjeitse.[3] Soldan oli myös Venny Soldan-Brofeldtin täti. Soldan-Brofeldt piirsi tädistään muotokuvan, ja hän meni myös naimisiin Juhani Ahon kanssa Edla-tädin kotona Helsingissä.
Vuonna 1867 Soldan julkaisi Piirustusopin alkeet -käännöksen Gustav Adolph Hippiuksen kirjasta, ja vuonna 1875 teoksen Perspektivi-opin johdanto käännöksenä Gustav Friedrich Hetschin teoksesta.
Suomenkielisen kirjojen bibliografian mukaan (Valfrid Vasenius, 1878) Soldan oli ensimmäinen julkaissut suomalainen naiskääntäjä.[4]
Lähteet
muokkaa- ↑ Daniel Nyblin: Edla Soldan digi.kirjastot.fi. Viitattu 11.4.2024.
- ↑ Naiset vaikuttivat kielen kehitykseen hellan ja koulun välissä Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 11.4.2024.
- ↑ J. H. Erkko www.jherkko.fi. Viitattu 11.4.2024.
- ↑ Kirjasuomen äidit hellan ja koulun välissä Kielikello. 4.6.2022. Viitattu 11.4.2024.