Gene Roddenberry
Eugene Wesley Roddenberry (19. elokuuta 1921 El Paso, Texas, Yhdysvallat – 24. lokakuuta 1991 Santa Monica, Kalifornia, Yhdysvallat) oli yhdysvaltalainen televisiokäsikirjoittaja, -tuottaja, filosofi ja futurologi. Hänet tunnetaan parhaiten Star Trek -televisiosarjan luojana[1]. Hän on yksi ensimmäisistä ihmisistä, jonka tuhkaa on "haudattu" avaruuteen.
Varhaiset vuodet
muokkaaRoddenberry syntyi El Pasossa Texasin osavaltiossa ja vietti lapsuutensa Los Angelesissa. Roddenberry oli naimisissa kahdesti. Hänellä oli kaksi lasta, Dawn ja Darleen, ensimmäisestä 27 vuotta kestäneestä avioliitosta Eileen Rexroatin kanssa. Hänen toinen vaimonsa oli Majel Barrett, joka näytteli sairaanhoitaja Chapelin roolia alkuperäisessä Star Trek -sarjassa sekä oli tietokoneen äänenä myöhemmissä kolmessa sarjassa. Majelin kanssa hänelle syntyi yksi lapsi nimeltä Rod. Roddenberry oli naimisissa Majelin kanssa kuolemaansa asti.
Roddenberry oli koulutukseltaan poliisi. Hän toimi kolme vuotta poliisina seuraten poliisi isänsä jalanjälkiä. Myöhemmin hänen kiinnostuksensa avaruustekniikkaan sai hänet hankkimaan lentolupakirjan. Roddenberry liittyi Yhdysvaltojen ilmavoimiin vuonna 1941 ja hänestä tuli sotalentäjä. Hän lensi Tyynenmeren sota-alueella ja hänelle myönnettiin kaksi mitalia toiminnastaan taistelulentäjänä. Sotapalvelun jälkeen hän oli lentäjänä Pan Am -lentoyhtiöllä ja palasi poliisiksi Los Angelesiin vuosiksi 1949–1956.
Roddenberry alkoi kirjoittaa käsikirjoituksia 1940-luvun lopulla, kun vielä työskenteli liikennelentäjänä. Vuonna 1953 hän myi ensimmäisen tv-käsikirjoituksensa ja vuonna 1954 hänestä tuli päätoiminen tv-käsikirjoittaja. Hän kirjoitti käsikirjoituksia moniin televisiosarjoihin, mutta ne eivät saavuttaneet suurempaa menestystä. Science fiction ei aluksi kiinnostanut häntä lajityyppinä, mutta vuonna 1956 hän sai myytyä ensimmäisen science fiction -aiheisen tv-käsikirjoituksensa. Vuonna 1963 Roddenberry kehitti ja tuotti MGM:lle ensimmäisen oman tv-sarjansa The Lieutenant.[2]
Star Trek -vuodet
muokkaaRoddenberry alkoi suunnitella Star Trekiä samana vuonna kuin The Lieutenant sai ensiesityksensä. Hänellä oli kuitenkin vaikeuksia saada Star Trekiä tuotantoon, ja sarja sai ensiesityksensä vasta vuonna 1966. Star Trek ei menestynyt erityisen hyvin ja sen katsojaluvut jäivät alhaisiksi.[2] Alkuperäistä Star Trek -televisiosarjaa tehtiin kolme tuotantokautta vuosina 1966–1969, kunnes sarja lakkautettiin vaatimattomien katsojalukujen vuoksi.
Star Trekin jälkeen Roddenberry yritti heikolla menestyksellä saada useita muita science fiction -sarjoja tuotantoon. Neljä pilottijaksoa muokattiin tv-elokuviksi: Genesis II (1973), Planet Earth (1974), The Questor Tapes (1974) ja Strange New World (1975). Roddenberry kirjoitti myös kauhusarja Spectren, jonka pilottijakson ohjasi Clive Donner. Tämäkään kokeilu ei johtanut tv-sarjaan. Samoihin aikoihin Star Trek alkoi vähitellen saavuttaa suurta suosiota ja kulttimainetta lukuisten uusintojen ansiosta.[2]
Läpi 1970-luvun lupailtiin sekä uutta Star Trek -tv-sarjaa että elokuvaa. Vasta vuonna 1977 julkaistun Tähtien sodan valtaisa menestys sai rahoittajat innostumaan elokuvahankkeesta. Vuonna 1979 valmistui Roddenberryn tuottama ja Robert Wisen ohjaama elokuva Star Trek: The Motion Picture. Alkuperäisen tv-sarjan näyttelijät esiintyivät elokuvan päärooleissa, ja elokuvassa käytettiin uusimpia erikoistehosteita.[2]
Televisiosarjan apulaisohjaaja ja myöhemmin tuottaja Robert Justman antoi Roddenberrylle lempinimen ”The Great Bird of the Galaxy”, joka oli lainaus Sulun repliikistä alkuperäisen sarjan jaksossa The Man Trap.
1970-luvun lopussa Roddenberry luennoi yliopistoissa ympäri maata viihdyttäen kuulijoita Star Trek -tarinoilla puhuen tulevaisuudenvisioistaan ja esitti myös Star Trek Blooper Reel -kokoelman, jossa oli poistettuja osia alkuperäisestä sarjasta.
Roddenberry sai uutta nostetta, kun Star Trek – uusi sukupolvi (Star Trek: The Next Generation, ST: TNG, TNG, 1987–94) luotiin 1980-luvulla ja hän sitoutui luomaan sekä tuottamaan sarjaa. Myöhemmin ilman Roddenberryä on tuotettu vielä Star Trek -televisiosarjat Star Trek: Deep Space Nine (ST: DS9, DS9, 1992–99), Star Trek: Voyager (1995–2001) ja Enterprise/Star Trek: Enterprise (2001-2005).
Gene Roddenberryllä on oma tähti Hollywoodin Hollywood Walk of Fame -kävelykadulla, joka kulkee pitkin Hollywood Boulevardia ja Vine Streetiä.
Roddenberry oli maanläheinen humanisti. Hänen kuolemansa jälkeen pieni määrä hänen tuhkaansa lähetettiin raketilla avaruuteen. Kapseli kiersi maapalloa kuuden vuoden ajan, kunnes se paloi palatessaan ilmakehään. Roddenberryn mukaan on nimetty asteroidi 4659 Roddenberry ja Mars-planeetan kraatteri.
Lähteet
muokkaa- ↑ "Roddenberry, Gene (1921-1991)." St. James Encyclopedia of Popular Culture. Gale. 2000. Haettu 20.7.2016 palvelusta HighBeam Research (vaatii tilauksen): https://www.highbeam.com/doc/1G2-3409002107.html (Arkistoitu – Internet Archive)
- ↑ a b c d Roddenberry, Gene SFE – Science Fiction Encyclopedia. Viitattu 31.7.2021. (englanniksi)
Aiheesta muualla
muokkaa- Gene Roddenberry Internet Movie Databasessa. (englanniksi)