Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

He-Man on yhdysvaltalaisen leluja valmistavan Mattel-yhtiön luoma kuvitteellinen hahmo. He-Man on Mattelin luoman Masters of the Universe -lelusarjan päähenkilö. Mattel esitteli He-Manin ensimmäisen kerran vuonna 1982 ensimmäisessä Masters of the Universe -lelusarjassaan, ja hahmo on sittemmin esiintynyt lelusarjojen ohella esimerkiksi niihin liittyvissä sarjakuvissa, kirjoissa, animaatiosarjoissa sekä elokuvissa.

He-Man
He-Man vuoden 1983 animaatiosarjassa.
He-Man vuoden 1983 animaatiosarjassa.
Luoja(t) Mattel-leluyhtiö; Mark Taylor, Roger Sweet, Ray Wagner ja Tony Guerrero
Kustantamo Mattel, Mattel DE, Marvel Comics, DC Comics, London Editions Magazines, Ehapa. Suomessa Mattel FI ja Semic.[1]
Ensiesiintyminen Toimintafiguurina vuonna 1982
Henkilötiedot
Oikea nimi prinssi Adam
Status Maailmankaikkeuden vahvin mies
Ryhmäsidokset Masters of the Universe
Voimat Yli-inhimillinen vahvuus, ketterä ja monipuolinen taistelija
Suhteet
Sukulaiset kuningas Miro (isoisä)
kuningas Randor (isä)
kuningatar Marlena (äiti)
prinsessa Adora / She-Ra (kaksoissisko)

Useimmissa eri tarinoissa He-Man on todellisuudessa kuvitteellisen Eternian planeetan kuninkaallisen perheen prinssi Adam. Eterniassa sijaitsevan Pääkallolinnan suojelija Velhotar antaa Adamille taikavoimia omaavan miekan, jonka avulla hän on kykenevä muuttumaan He-Maniksi.[2] He-Man on koko maailmankaikkeuden vahvin mies, ja yhdessä muiden Eternian sankareiden kanssa hän suojelee Pääkallolinnaa arkkivihollisensa Skeletorin ja tämän joukkojen hyökkäyksiltä.

Tarina

muokkaa
 
Prinssi Adam muuttuu sankari He-Maniksi Masters of the Universe -sarjakuvan tarinassa ”Vihan riipus”, 1987.

1980-luvun ensimmäisissä Masters of the Universe -toimintafiguurien myyntipakkausten mukana tulleissa pienoissarjakuvissa, joiden tekemisestä olivat vastanneet käsikirjoittaja Donald F. Glut ja piirtäjä Alfredo P. Alcala,[3] He-Man oli kuvitteellisella Eternian planeetalla asuvan heimon vahvin taistelija.[3] He-Man sai kuulla Eterniassa olevista pahoista voimista ja päätti jättää heimonsa, jotta voisi taistella niitä vastaan ja tuoda Eterniaan rauhan.[3] Velhotar lahjoitti He-Manille varusteita ja aseita, joita eternialaiset tiedemiehet olivat rakentaneet vuosisatoja aiemmin ennen planeetan Suurta sotaa, minkä seurauksena varusteiden ja aseiden käytön hallitsi vain harva. Varusteet tekivät He-Manista vahvemman, ja hänestä tuli Pääkallolinnan puolustaja.[3]

Myöhemmissä pienoissarjakuvissa He-Manin alkuperä ja taustatarina kokivat muutoksen, ja vuonna 1982 DC Comicsin sarjakuvassa He-Manin kerrottiin olevan todellisuudessa Eternian kuninkaallisen perheen prinssi Adam.[3] Prinssi Adamin kerrottiin olevan Eternian kuningas Randorin ja kuningatar Marlenan poika ja Eternian kruununperijä, joka kykeni muuttumaan He-Maniksi Voiman luolassa.[3]

Useimmissa sarjakuvien ja animaatiosarjojen tarinoissa kerrotaan, että prinssi Adam sai Velhottarelta taikavoimia omaavan miekan, jonka avulla hän on kykenevä muuttumaan He-Maniksi.[2] Prinssi Adamin on kuitenkin pidettävä toinen henkilöllisyytensä salaisuutena perheensä ja ystäviensä suojelemiseksi. Velhottaren lisäksi ainoastaan Eternian kuninkaallisen perheen asemestari ja keksijä Asemies sekä kuninkaallisen hovin narri Orko tietävät, että prinssi Adam on He-Man. Kun prinssi Adam muuttuu He-Maniksi, myös hänen omistamansa pelokas lemmikkitiikeri Cringer muuttuu rohkeaksi ja haarniskoiduksi Taistelutiikeriksi, joka toimii He-Manin uskollisena ratsuna ja taisteluparina.

He-Manin voimien lähde on Pääkallolinna, joka toimii myös Eternian sankareiden turvapaikkana ja sisältää koko maailmankaikkeuden luoneen voiman.[2] Varhaisimmissa sarjakuvalehdissä ja -kirjoissa Pääkallolinnan kerrottiin olevan myös He-Manin koti, sillä He-Man oli tarinoiden mukaan yhdistänyt voimamiekan kaksi puoliskoa toisiinsa,[4] ja avannut linnan sisälle johtavan laskusillan käyttämällä voimamiekkaa avaimena.[2]

1980-luvun He-Man-animaatiosarjassa prinssi Adam muuttuu miekkansa avulla He-Maniksi, kun hän lausuu:

»Harmaakallon tähden – minä olen vahvin![5]»

Prinssi Adamin muutos He-Maniksi näytettiin 1980-luvun animaatiosarjan jokaisen jakson alussa. Sarjan ensimmäisissä jaksoissa ja tarinoissa muuttumisen mahdollistava miekka oli jaettu kahteen osaan; toista piti hallussaan prinssi Adam / He-Man, kun taas Skeletor etsi toista puoliskoa tullakseen Pääkallolinnan ja Eternian hallitsijaksi. Myöhemmissä tarinoissa käsite miekan kahden puoliskon voimasta jätettiin kuitenkin pois. 2000-luvun He-Man-animaatiosarjassa, jossa muutos näytettiin niin ikään osana jokaisen jakson alkutunnusta, lauseen suomenkielinen käännös oli muuttunut 1980-luvun vastaavasta:

»Pääkallolinnan kautta – minulla on voimaa![6]»

Myöhemmin prinssi Adamilla paljastettiin olevan kaksoissisko, prinsessa Adora, jolle on prinssi Adamin tavoin annettu voima ja kyky muuttua sankarittareksi nimeltä She-Ra.

Voimat ja varusteet

muokkaa

He-Man on tunnettu yli-inhimillisestä vahvuudestaan, ja esimerkiksi 1980-luvun He-Man-animaatiosarjan alkutunnuksessa hänen sanotaan olevan koko maailmankaikkeuden vahvin mies.[5] He-Manin vahvuus on kuitenkin myös vaihdellut: esimerkiksi varhaisimmissa 1980-luvun pienoissarjakuvissa hahmo saattoi tulla Skeletorin kätyreihin kuuluneiden Petomiehen tai Mer-Manin päihittämäksi, ellei ollut varuillaan,[3] mutta ensimmäisessä DC Comicsin sarjakuvaesiintymisessään He-Man kykeni vastaamaan Teräsmiehen iskuihin.

1980-luvun animaatiosarjassa He-Manilla oli pelkän vahvuutensa lisäksi myös lukuisia muita kykyjä. He-Manin fyysiset ominaisuudet eivät ole rajoittuneet ainoastaan yli-inhimilliseen vahvuuteen, vaan hahmo kykenee olemaan liikkeissään myös erittäin nopea ja ketterä. Hän kykeni esimerkiksi uimaan ja juoksemaan paljon nopeammin kuin tavallinen ihminen, puhaltamaan vastustajansa kumoon, muuttumaan ihmistornadoksi ja hiomaan hiekkaa käsiensä välissä luodakseen lasia. Animaatiosarjan jaksoissa He-Man oli myös varsin väkivallaton hahmo, joka turvautui taisteluun usein viimeisenä vaihtoehtonaan ja yritti mieluummin päihittää vastustajansa nokkeluudellaan.

Se, kuinka kauan prinssi Adam voi pysyä He-Manina, on esitetty vaihtelevasti. Muun muassa 2000-luvun He-Man-animaatiosarjassa He-Man kesti rajallisen määrän vahinkoa ennen voimiensa ehtymistä. He-Man kykeni esimerkiksi selviytymään kahdesta räjähdyksestä, kunnes muuttui takaisin prinssi Adamiksi. Sekä 1980- että 2000-lukujen animaatiosarjoissa He-Man pystyi muuttumaan takaisin prinssi Adamiksi myös omasta tahdostaan, sanomalla:

»Voima palautukoon»

He-Man käyttää ensisijaisena aseenaan voimamiekkaansa, joka voi myös torjua niin taianomaisten kuin teknisten laseraseidenkin osumia. Lisäksi He-Manin aseina ovat usein kirves ja kilpi. Hän käyttää myös eternialaista tekoa olevaa liiviä.

He-Mania näytelleet

muokkaa
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1983–1986
2005
John Erwin He-Man
She-Ra: Mahdin prinsessa
Family Guy
1987 Dolph Lundgren Masters of the Universe
1990–1991 Gary Chalk Super He-Man
2002–2005 Cam Clarke He-Man He-Man: Defender of Grayskull
2007 Tom Root Robot Chicken
2021, 2024 Chris Wood Masters of the Universe: Revelation

Lähteet

muokkaa
  1. Masters of the Universe - Sarjakuvalistauksia perunamaa.net. Viitattu 18.2.2019.[vanhentunut linkki]
  2. a b c d He-Man.org > Encyclopedia > BYCATEGORIES > Locations > Castle Grayskull he-man.org. Viitattu 19.5.2020. (englanniksi)
  3. a b c d e f g He-Man: Most powerful man in the universe! (1982) battleramblog.com. 30.10.2020. Viitattu 19.5.2020. (englanniksi)
  4. Castle Grayskull: Fortress of mystery and power (1982) battleramblog.com. 28.9.2015. Viitattu 19.5.2020. (englanniksi)
  5. a b He-Man (He-Man and the Masters of the Universe): 1. tuotantokausi, 1. jakso: ”Kosminen komeetta” (”The Cosmic Comet”). Steve Clark (ohjaus), Tom Ruegger ja Larry DiTillio (käsikirjoitus). 1983. Viitattu 19.5.2020.
  6. He-Man (Masters of the Universe vs. The Snake Men): 1. tuotantokausi, 1. jakso: ”Alku” (”The Beginning”). Gary Hartle (ohjaus), Dean Stefan (käsikirjoitus). Cartoon Network]]. 2002. Viitattu 18.5.2020.

Aiheesta muualla

muokkaa