Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Louis Althusser

ranskalainen filosofi

Louis Pierre Althusser (16. lokakuuta 191822. lokakuuta 1990) oli ranskalainen filosofi. Hän oli strukturalistinen marxisti ja kommunisti, joka tuli tunnetuksi filosofiassa myös teoreettisena antihumanistina. Hän syntyi Ranskan Algeriassa ja muutti sitten Pariisiin opiskelemaan huippukoulu École Normale Supérieuressa.

Louis Althusser
Luonnospiirros Louis Althusserista.
Luonnospiirros Louis Althusserista.
Henkilötiedot
Syntynyt16. lokakuuta 1918
Bir Mourad Raïs, Algeria
Kuollut22. lokakuuta 1990 (72 vuotta)
Pariisi, Ranska
Kansalaisuus Ranska
Koulutus ja ura
Oppilaat Michel Foucault, Bernard-Henri Lévy ja Marta Harnecker
Tutkimusalue filosofia

Althusser toimi aktiivisesti Ranskan kommunistisen puolueen parissa. Kuitenkin hänen suhteensa puolueeseen oli monesti ristiriitainen, eikä hän säästänyt edes sitä kritiikiltään.

Elämä

muokkaa

Isänsä kuoleman jälkeen Althusserin perhe muutti Algeriasta Ranskaan. Toisen maailmansodan aikana Althusser palveli sotajoukoissa ja päätyi lopulta vankileirille, jonne hän jäi loppusodan ajaksi. Vankileirillä hän tutustui kommunistiseen toimintaan.

Vuonna 1946 Althusser tapasi Hélène Rytmanin, jonka kanssa hän avioitui ja pysyi naimisissa tämän kuolemaan asti.

Sotien jälkeen Althusser aktivoitui poliittisesti. Hän otti hyvin paljon vaikutteita Karl Marxilta seuraten tämän jalanjälkiä. Althusser kärsi pitkään niin fyysisistä kuin psyykkisistä terveysongelmista. Vuonna 1980 hän kuristi vaimonsa kuoliaaksi, ja vietti tämän jälkeen kolme vuotta psykiatrisessa sairaalassa.

Althusser kuoli sydänkohtaukseen 72-vuotiaana vuonna 1990.

Ajatukset

muokkaa

Antihumanistiseen tapaan Althusserin mukaan ihmisellä ei ole vapaata tahtoa. Yhteiskunnan rakenteet määräävät tapahtumia, ja ideologia valtaa ihmiset allensa. Ideologian käsite oli Althusserille keskeinen: ideologiat ovat "mielteiden järjestelmiä, joilla on tietty yhteiskunnallinen funktio". Ideologiat saavat aikaan sen, että toimija luulee haluavansa toimia niiden mukaan.

Valtiokoneistoja on kahdenlaisia: sortavia ja ideologisia. Mitään "porvareiden salaliittoa" ei Althusserin mukaan ole, vaan porvaritkin ovat ideologiansa orjia. Koneisto koostuu yhteiskunnallisista rakenteista, eikä sitä hallitse kukaan. Althusser erittelee ideologiset valtiokoneistot muun muassa uskonnolliseen, koulutukselliseen, oikeudelliseen, poliittiseen ja tiedotukselliseen.

Epistemologinen katkos (ransk. coupure épistémologique) oli eräs Althusserin keskeisiä käsitteitä, joka tarkoitti katkosta ideologian ja tieteen välillä.

Althusser sai mainetta ansiokkaana argumentoijana; toisaalta hänet tavattiin myös käyttämästä muun muassa Marxilta lainauksia, joita Marx ei tosiasiassa ollut lausunut.

Kirjallisuutta

muokkaa

Aiheesta muualla

muokkaa
  • Lewis, William: Louis Althusser The Stanford Encyclopedia of Philosophy. The Metaphysics Research Lab. Stanford University. (englanniksi)