Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Malesian Grand Prix 2007

Malesian Grand Prix 2007 (virallisesti 2007 Formula 1 Petronas Malaysian Grand Prix) oli Formula 1 -kauden 2007 kauden toinen osakilpailu, joka ajettiin 8. huhtikuuta Sepangin moottoriradalla Malesiassa.

Malesia Malesian Grand Prix 2007
2. osakilpailu 17 osakilpailusta kaudella 2007.
Päivämäärä 8. huhtikuuta 2007
Sijainti Sepang International Circuit, Sepang, Malesia
Ratatyyppi Moottorirata
Radan pituus 5,543 km
Kilpailun pituus 56 kierrosta, 310,408 km
Sää Aurinkoinen
Paalupaikka
Kuljettaja Brasilia Felipe Massa
(Ferrari)
Paaluaika 1.35,043
Palkintokoroke
Voittaja Espanja Fernando Alonso
(McLaren)
Toinen Iso-Britannia Lewis Hamilton
(McLaren)
Kolmas Suomi Kimi Räikkönen
(Ferrari)
Nopein kierros
Kuljettaja Iso-Britannia Lewis Hamilton
(McLaren)
Kierrosaika 1.36,701 (kierroksella 22)

Kilpailun voitti McLaren-tallin Fernando Alonso, jolle voitto oli kauden ensimmäinen ja ensimmäinen myös hänen uudessa tallissaan.

Viikonlopun aikataulu ja sää

muokkaa
Päivä Aikataulu Sessio Sää Ilma Rata Kosteus
Paik.  
6. huhtikuuta 10:00–11:30 05:00–06:30 1. vapaat harjoitukset   Aurinkoinen 31–34 °C 44–46 °C 49–60 %
14:00–15:30 09:00–10:30 2. vapaat harjoitukset   Aurinkoinen 34–35 °C 50–53 °C 47–49 %
7. huhtikuuta 11:00–12:00 06:00–07:00 3. vapaat harjoitukset   Aurinkoinen 34–35 °C 46–49 °C 50–52 %
14:00–15:00 09:00–10:00 Aika-ajot   Aurinkoinen 34 °C 46–49 °C 51–52 %
8. huhtikuuta 15:00–17:00 10:00–12:00 Kilpailu   Aurinkoinen 34 °C 49–56 °C 58–60 %
Lähde:[1][2]

Viikonlopun tapahtumia

muokkaa

Ennen viikonloppua

muokkaa

Ennen Malesian GP-viikonloppua käydyissä testeissä Ferrari oli testiviikonlopun nopein. McLarenin taso puolestaan näytti hieman laskeneen Australian tapahtumiin verrattuna. Renault näytti päinvastoin olevan noususuunassa Australian GP:n pettymyksen jälkeen. Erityisesti Heikki Kovalaisen nopein aika viimeisen päivän harjoituksissa lämmitti tallia.

Viikonloppua kohautti myös Spyker-tallin tekemä protesti Toro Rosson F1-autosta, jota se väitti tämän emotallin Red Bullin kopioksi[3]. Kisan tuomaristo kuitenkin hylkäsi protestin todeten, että asian käsittely kuuluu välimiesoikeuteen, johon Spyker oli vienyt asian jo aiemmin[4].

Perjantain vapaat harjoitukset[5][6]

muokkaa

Perjantain vapaissa harjoituksissa Ferrari jatkoi siitä mihin Malesian testeissä jäi. Felipe Massa ajoi perjantain molemmissa vapaissa harjoituksissa pohja-ajan ja tallikaveri, MM-sarjaa johtanut Kimi Räikkönen oli molemmilla ajojaksoilla neljänneksi nopein.

McLarenien vauhti vaihteli harjoitusten välillä. Ensimmäisissä harjoituksissa tuli sijat kaksi ja kolme järjestyksessä Fernando Alonso ja Lewis Hamilton. Toisella kerralla sijoitukset tipahtivat melko paljon: Hamilton oli yhdeksäs ja Alonso 12. Renault'lla oli vaikeuksia avausharjoituksissa. Toinen tallin kilpakuljettajista, Heikki Kovalainen valitti auton aliohjautumista. Renaultit olivat harjoitusten 14. ja 15. järjestyksessä Kovalainen ja Giancarlo Fisichella. Toisissa harjoituksissa autojen säädöt saatiin jo paremmiksi, mikä nosti Renaultit harjoituksessa sijoille kaksi ja kolme (Fisichella ja Kovalainen).

Williamsit olivat Ferrarin jälkeen perjantain harjoitusten tasaisin talli. Nico Rosberg oli molemmilla harjoitussessioilla viides. Ensimmäisissä harjoituksissa ajanut tallin kolmoskuljettaja Kazuki Nakajima oli kahdeksas ja toisissa harjoituksissa Nakajiman korvannut tallin kilpailujettaja Alexander Wurz oli kuudes. Nakajima pyörähti ensimmäisellä sessiolla viimeisessä mutkassa täydet 180 astetta, jolloin auto jäi lojumaan radalle perä menosuuntaan. Virkailijat kuitenkin työnsivät auton pian pois paikaltaan radan syrjään.

Toisia vapaita harjoituksia värittivät Christijan Albersin Spykerin rengasrikko ja Mark Webberin Red Bullin hyytyminen radan varteen.

Lauantain vapaat harjoitukset[7][8]

muokkaa

Lauantaiaamun vapaissa harjoituksissa kovinta vauhtia piti Lewis Hamilton ennen Felipe Massaa ja Fernando Alonsoa. Kimi Räikkönen oli harjoitusten viides ja Nico Rosberg kuudes. Heikki Kovalaisella oli ongelmia auton bensapumpun kanssa, minkä vuoksi hän pystyi ajamaan vain kuusi kierrosta. Paras aika riitti harjoituksissa vasta 18. sijalle. Bensapumpun hajottua Kovalaisen auton moottori ja vaihdelaatikko päätettiin siirtää vara-autoon, jolla ajettaisiin aika-ajo ja kilpailu.

Aika-ajot

muokkaa

Ensimmäisen aika-ajo-osion nopeimman ajan teki Alonso. Kaikki kolme suomalaista, Räikkönen, Rosberg ja Kovalainen pääsivät mukaan toiselle ajojaksolle, jossa jälleen nopein oli Alonso. Räikkönen ja Rosberg pääsivät mukaan aika-ajojen ratkaisevalle kolmannelle osuudelle, mutta Kovalainen putosi sieltä juuri ja juuri ollen 11., päihittäen kuitenkin tallikaverinsa Fisichellan. Kesken toisen aika-ajosession ennustettiin radalle sadekuuroa, jota ei kuitenkaan koskaan tullutkaan.

Viimeisellä ajojaksolla kolme kuljettajaa oli ajan perusteella aivan omaa luokkaansa: Massa, Alonso ja Räikkönen, jotka kaikki mahtuivat puolen sekunnin sisään. Neljänneksi jäänyt Hamilton jäi Massasta yli sekunnin ja kolmanneksi sijoittuneesta Räikkösestäkin yli puoli sekuntia. Nico Rosberg oli aika-ajoissa lopulta kuudes. Hondan Rubens Barrichello sijoittui aika-ajoissa sijalle 19. Hän sai kuitenkin kymmenen ruudun pudotuksen rangaistuksena moottorinvaihdosta, koska Barrichello vaihtoi vara-autoon hetkeä ennen aika-ajoa, mutta moottoria ei ehditty vaihtaa varsinaisesta kilpa-autosta vara-autoon.

Kilpailu

muokkaa
 
Kilpailun voittaja Fernando Alonso.

Molemmat McLarenit saivat erinomaisen lähdön ja ottivat ensimmäisten mutkien jälkeen kaksoisjohdon Alonson johdolla. Myös Giancarlo Fisichella sai hyvän lähdön ja nousi 12. lähtöruudusta sijalle 8. Avauskierroksella Adrian Sutil joutui keskeyttämään ajettuaan ulos pienen kolarin seurauksena. Vitantonio Liuzzi joutui tulemaan toisella kierroksella varikolle vaihtamaan etusiiven.

Johdossa olleen Alonson tallikaveri Hamilton oli avauskierroksilla selvästi tallikaveriaan hitaampi perässään Ferrari-kaksikko. Neljän kierroksen jälkeen Alonson johto toisena olleeseen Hamiltoniin oli yli viisi sekuntia. Kolmantena ollut paalupaikalta lähtenyt Massa hiillosti Hamiltonia ja haki aggressiivisesti ohituspaikkaa. Kuudennella kierroksella Massa pääsi jo jarrutuksessa Hamiltonin edelle, mutta jarrutti liian myöhään ja ajautui hieman ulos radalta pudoten samalla viidenneksi Räikkösen ja Nick Heidfeldin taakse. Myös kolmanneksi Massan ulosajon ansiosta noussut Räikkönen yritti päästä ohitse tulppana olleesta Hamiltonista, kuitenkaan siinä onnistumatta. Kahdeksannella kierroksella Christijan Albers ajoi varikolle ja keskeytti auton ylikuumenemisen vuoksi.

Ensimmäiset varikkokäynnit tapahtuivat kierroksella 11. Robert Kubica tuli suunnitellulle varikkokäynnille kuljettajista ensimmäisenä, mutta pysähdys venähti peräti 14,5 sekuntiin, mikä pudotti hänet joukon hännille. Kierroksella 17 viidentenä ollut Felipe Massa teki varikkokäynnin ja seuraavalla kierroksella vuorossa olivat kilpailua johtanut Alonso sekä kolmantena ollut Räikkönen. Kierroksella 19 Nico Rosberg kävi ensi kerran varikolla ja kierrosta myöhemmin saman teki myös kilpailua johtanut Lewis Hamilton. Kierroksella 22 varikolle tulivat niin kilpailun johtoon noussut Nick Heidfeld kuin sijalla kuusi ajanut Kovalainenkin. Samalla kierroksella Hamilton teki kilpailun nopeimman kierroksen (1.36,701). Viimeisenä varikkokäyntinsä teki Coulthard kierroksella 26. Kierrosta myöhemmin Kubica tuli uudelleen varikolle vaihtamaan vioittuneen etusiipensä. Kubican ja BMW Sauberin välinen kommunikointi oli vaikeata radio-ongelmien vuoksi.

Varikkokäyntien jälkeen tilanne normalisoitui: Alonso johti, Hamilton toisena 8,5 sekuntia Alonsosta ja Räikkönen kolmantena 12,5 sekuntia Hamiltonista. Taempana Kovalainen ja aivan takaa lähtenyt Alexander Wurz taistelivat sijasta yhdeksän. Kovalaisen helpotukseksi Wurz tuli toiselle varikkokäynnilleen kierroksella 32. Kierroksella 36 Räikkönen aloitti takaa-ajon. Vajaa 12 kierrosta aiemmin hän jäi koko ajan selvästi McLareneista ja takaa tullut Heidfeld otti häntä joka kierroksella keskimäärin 0,4 sekuntia kiinni. Räikkönen onnistui kuitenkin kasvattamaan uudelleen eroa Heidfeldiin.

Kierroksella 37 Coulthard ajoi varikolle ja keskeytti kilpailun. Samalla kierroksella ohitusta Jarno Trullista hakenut Kovalainen ajoi mutkan hieman leveäksi, jolloin ero kasvoi 0,8 sekuntiin. Seuraavalla kierroksella toisena ollut Hamilton tuli tekemään toisen varikkopysähdyksensä, ja palasi radalle viidenneksi. Kierroksella 39 Kovalainen tuli varikolle sijalta seitsemän. Kierrosta myöhemmin johdossa ollut Alonso tuli varikolle, kuten myös neljäntenä ollut Massa. Räikkönen nousi näin ensimmäistä kertaa kilpailun johtoon, mutta vain kierroksen ajaksi, jolloin hän tuli tekemään toisen pysähdyksensä. Kun kolmantena ollut Heidfeld tuli varikolle kierroksella 42, oli kärjen järjestys taas samanlainen kuin ennen pysähdyksiä: Alonso, Hamilton, Räikkönen ja Heidfeld. Kierrosta myöhemmin Nico Rosberg joutui keskeyttämään ilmeisesti hydrauliikkaongelmiin. Keskeytyksen ansiosta Kovalainen nousi viimeiselle MM-pistesijalle, kahdeksanneksi.

Pian Rosbergin keskeytyksen jälkeen kolmantena ollut Räikkönen aloitti takaa-ajon kakkossijassa kiinni olleeseen Hamiltoniin. Johdossa olleeseen Alonsoon ei ajamalla ollut enää tuolloin mahdollisuuksia, sillä hän oli karannut yli 20 sekunnin päähän Räikkösestä. Takaa-ajo näytti tuottavan tulosta, sillä suomalainen otti brittikuskia kiinni parhaillaan sekunnin verran kierroksella. Kierroksella 46 Kubica ajoi mutkan pahasti leveäksi, mutta pääsi vaivoin takaisin radalle. Radalle paluu toi mukanaan valtavan määrän soraa tielle, mutta rengasrikoilta vältyttiin.

Kun yhdeksän kierrosta oli jäljellä, Räikkösen ero Hamiltoniin oli enää 5,1 sekuntia ja kuusi kierrosta myöhemmin enää vain 1,7 sekuntia. Viimeiselle kierrokselle lähdettäessä ero oli enää 0,8 sekuntia Hamiltonin hyväksi, joka kuitenkin onnistui pitämään kakkossijansa. Kärkikolmikko maalissa oli Alonso, Hamilton, Räikkönen. Kovalainen ajoi kilpailussa kahdeksanneksi, saaden uransa ensimmäisen F1-pisteen. Räikkösen valtava kiri viimeisillä kierroksilla Hamiltoniin nähden selittyi brittikuljettajan juomapullon tyhjennettyä ja hänen kärsittyä nestehukasta. McLarenille kaksoisvoitto oli ensimmäinen sitten Brasilian GP:n 2005, jolloin McLarenit tulivat maaliin sijoilla 1. ja 2. järjestyksessä Juan Pablo Montoya ja Kimi Räikkönen. Kilpailu oli sama, jossa Alonso varmisti uransa ensimmäisen maailmanmestaruuden.

Tulokset

muokkaa

Aika-ajo

muokkaa
Sija Nro Kuljettaja Talli Aika (1. erä) Aika (2. erä) Aika (3. erä)
1. 5   Felipe Massa Ferrari 1.35,340 1.34,454 1.35,043
2. 1   Fernando Alonso McLaren 1.34,492 1.34,057 1.35,310
3. 6   Kimi Räikkönen Ferrari 1.35,138 1.34,687 1.35,479
4. 2   Lewis Hamilton McLaren 1.35,028 1.34,650 1.36,045
5. 9   Nick Heidfeld BMW Sauber 1.35,617 1.35,203 1.36,543
6. 16   Nico Rosberg Williams 1.35,755 1.35,380 1.36,829
7. 10   Robert Kubica BMW Sauber 1.35,294 1.34,739 1.36,896
8. 12   Jarno Trulli Toyota 1.35,666 1.35,255 1.36,902
9. 11   Ralf Schumacher Toyota 1.35,736 1.35,595 1.37,078
10. 15   Mark Webber Red Bull 1.35,727 1.35,579 1.37,345
11. 4   Heikki Kovalainen Renault 1.36,092 1.35,630
12. 3   Giancarlo Fisichella Renault 1.35,879 1.35,706
13. 14   David Coulthard Red Bull 1.35,730 1.35,766
14. 22   Takuma Satō Super Aguri 1.36,430 1.35,945
15. 7   Jenson Button Honda 1.35,913 1.36,088
16. 18   Vitantonio Liuzzi Toro Rosso 1.36,282 1.36,145
17. 19   Scott Speed Toro Rosso 1.36,741
18. 23   Anthony Davidson Super Aguri 1.36,816
19. 8   Rubens Barrichello Honda 1.36,827
20. 17   Alexander Wurz Williams 1.37,326
21. 21   Christijan Albers Spyker 1.38,383
22. 20   Adrian Sutil Spyker 1.38,415

Kilpailu

muokkaa
Sija Nro Kuljettaja Talli Kierrokset Aika/Keskeytys Lähtöruutu Pisteet
1. 1   Fernando Alonso McLaren 56 1:32.14,930 2. 10
2. 2   Lewis Hamilton McLaren 56 +17,557 4. 8
3. 6   Kimi Räikkönen Ferrari 56 +18,339 3. 6
4. 9   Nick Heidfeld BMW Sauber 56 +33,777 5. 5
5. 5   Felipe Massa Ferrari 56 +36,705 1. 4
6. 3   Giancarlo Fisichella Renault 56 +1.05,638 12. 3
7. 12   Jarno Trulli Toyota 56 +1.10,132 8. 2
8. 4   Heikki Kovalainen Renault 56 +1.12,015 11. 1
9. 17   Alexander Wurz Williams 56 +1.29,924 19.
10. 15   Mark Webber Red Bull 56 +1.33,556 10.
11. 8   Rubens Barrichello Honda 55 +1 krs. 22.
12. 7   Jenson Button Honda 55 +1 krs. 15.
13. 22   Takuma Satō Super Aguri 55 +1 krs. 14.
14. 19   Scott Speed Toro Rosso 55 +1 krs. 17.
15. 11   Ralf Schumacher Toyota 55 +1 krs. 9.
16. 23   Anthony Davidson Super Aguri 55 +1 krs. 18.
17. 18   Vitantonio Liuzzi Toro Rosso 55 +1 krs. 16.
18. 10   Robert Kubica BMW Sauber 55 +1 krs. 7.
Kesk. 16   Nico Rosberg Williams 42 hydrauliikka 6.
Kesk. 14   David Coulthard Red Bull 36 jarrut 13.
Kesk. 21   Christijan Albers Spyker 7 moottori 20.
Kesk. 20   Adrian Sutil Spyker 0 ulosajo 21.
  • Nopein kierros: Lewis Hamilton, McLaren: 1.36,701 (kierroksella 22)
  • Voittaja Alonson keskinopeus 201,893 km/h

Johtokierrokset

muokkaa

[9]

Kuljettaja Johtokierrokset Yhteensä
  Fernando Alonso 1-18, 22-40, 45-56 52
  Lewis Hamilton 19-20 2
  Nick Heidfeld 21 1
  Kimi Räikkönen 41 1

Tilanne kuljettajien MM-sarjassa

muokkaa
Sija Kuljettaja Talli Pisteet
  1.   Fernando Alonso McLaren-Mercedes 18
  2.   Kimi Räikkönen Ferrari 16
3.   Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 14
4.   Nick Heidfeld BMW Sauber 10
5.   Giancarlo Fisichella Renault 7
6.   Felipe Massa Ferrari 7
  7.   Jarno Trulli Toyota 2
  8.   Nico Rosberg Williams-Toyota 2
  9.   Heikki Kovalainen Renault 1
  10.   Ralf Schumacher Toyota 1

Lähteet

muokkaa

Aiheesta muualla

muokkaa