Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Ripuli

löysä ja vetinen uloste

Ripuli on oire, jossa ulosteen mukana poistuu tavallista runsaammin vettä. Se on tila, jossa uloste on löysää tai vetistä[1].

Ripuli
Luokitus
ICD-10 A09
ICD-9 787.91
MedlinePlus 003126
Huom! Tämä artikkeli tarjoaa vain yleistä tietoa aiheesta. Wikipedia ei anna lääketieteellistä neuvontaa.
Shigella dysenteriaen (kuvassa) aiheuttaman punataudin eräs oire on ripuli.

Ripuli voi johtua nesteen imeytymisen heikkenemisestä, sen "vuotamisesta" takaisin suoleen, tai suolen liikkeiden voimakkaasta lisääntymisestä, jolloin vesi ei ehdi imeytyä. Tämän seurauksena uloste on löysää tai vetistä ja ulostustarve lisääntyy.

Ripulin tavallisimpia aiheuttajia ovat virukset (esimerkiksi norovirukset tai muut kalikivirukset) ja bakteerit (esimerkiksi stafylokokki, jonka erittämä toksiini aiheuttaa ruokamyrkytyksen, jonka seurauksena on äkillinen ripuli). Tunnetaan myös dietäärinen ripuli, jollaiseksi voidaan laskea esimerkiksi liiasta makeisten syönnistä aiheutunut ripuli, iatrogeeninen ripuli, joka voi aiheutua ulostuslääkkeistä sekä rasvaripuli tai sappihapporipuli, jotka ovat oireita muista taudeista.

Sokerialkoholeista sorbitoli (E-koodi E420), mannitoli (E421), maltitoli (E965) ja laktitoli (E966) voivat aiheuttaa ripulia etenkin suurina annoksina.

Vakavaan ripuliin voi jopa kuolla. Likaisesta vedestä tarttuvan ripulin aiheuttama nestehukka on yleisin lasten kuolinsyy kehitysmaissa. Siihen kuolee vuosittain noin 1,8 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta.

Ripulin hoito

muokkaa
 
Ripulin hoitoon käytettäviä lääkkeitä.

Ripulia on hoidettu perinteisesti opioideilla, koska ne hillitsevät ruoansulatusjärjestelmän toimintaa. Suomessa käytetään nykyisin loperamidia. Suomessa myytiin jopa oopiumia sisältävää ripulilääkettä ilman reseptiä vuoteen 2008 asti, jonka jälkeen sen valmistus lopetettiin.[2]

Yhdysvalloissa on saatavilla ilman reseptiä Paregoric-tinktuuraa, joka sisältää oopiumiuutetta ja kamferia.

Vakavassa ripulissa kehosta poistuu ripulin mukana runsaasti vettä, mikä johtaa kehon kuivumiseen ja nestehukkaan. Ripulista kärsivän on huolehdittava riittävästä nesteytyksestä. Veden sekaan lisätään ruokasuolaa ja tavallista sokeria. Kehitysmaiden ripulikuolemia voitaisiin estää nimenomaan tällä sokerin, suolan ja puhtaan veden seoksella. Vakavasta ripulista kärsivälle voidaan antaa nesteytystä myös tiputuksessa.

Katso myös

muokkaa

Lähteet

muokkaa
  1. Diarrhoea World Health Organization. Viitattu 28.7.2011.
  2. Markkula, Hannes: Oopiumia sisältänyt ripulilääke otettiin pois markkinoilta Ilta-Sanomat. 15.7.2008. Viitattu 31.12.2019.

Aiheesta muualla

muokkaa