Seisontajarru
Seisontajarru tarkoittaa auton laitetta, joka pitää auton paikallaan mm. mäessä, kun auto on pysäköitynä eikä sillä ajeta. Kuorma-autoissa seisontajarru vaikuttaa yleensä yhdellä taka-akselilla.lähde?
Vuonna 2008 seisontajarrun tehon tulee olla vähintään 20 % auton oman massan painovoimasta. Eri puolten välinen jarrutusvoima saa erota enintään 50 % suuremmasta voimasta mitattuna.[1]
Käsijarru
muokkaaHenkilöautoissa yleisimmin käytetty seisontajarrutyyppi on käsijarru, joka on käsikäyttöinen ja yleensä kahvalla toteutettu. Käsijarru vaikuttaa mekaanisesti yleensä auton takapyöriin (joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta), joten sillä saadaan vanhemmissa autoissa, joissa ei ole ajonvakautusjärjestelmää, myös auton perä luistamaan ajon aikana. Käsijarrun kahva on yläasennossa varmistettu räikällä, joka vapautetaan yleensä napin painalluksella. lähde?
Sähköinen seisontajarru
muokkaaJoissain automalleissa käsijarrun hallinta on toteutettu sähkötoimisesti kojelautaan sijoitetulla painonapilla, mutta muuten sen toimintaperiaate ei eroa tavanomaisesta. Tämänkaltainen sähköinen käsijarru esiteltiin vuonna 2001 Renaultin Vel Satis-automallissa. lähde?
Sittemmin sähköinen seisontajarru on yleistynyt niin, että esimerkiksi Britanniassa vuonna 2022 myydyistä uusista autoista enää 13 prosenttia oli varustettu perinteisellä käsitoimisella seisontajarrulla[2]. Moni autonvalmistaja ei varusta enää yhtään malliaan käsitoimisella seisontajarrulla[2].
Katso myös
muokkaaLähteet
muokkaa- ↑ [1]
- ↑ a b Toni Jalovaara: Perinteisen käsijarrukahvan voidaan sanoa olevan saattohoidossa, sillä enää 13 prosentissa uusista autoissa on sellainen tekniikanmaailma.fi. 22.11.2022. Viitattu 24.11.2022.
Aiheesta muualla
muokkaa- Seisontajarru annuncio auto (Arkistoitu – Internet Archive) University of Milan Safety research
- Autowiki