Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Sleaze rock (myös sleaze glam ja sleaze metal) on glam metalin alalaji. Se alkoi syntyä 1980-luvun puolen välin jälkeen juuri Hanoi Rocksin hajoamisen jälkeen. Lopullinen sleaze glamin läpimurto oli vuonna 1987.lähde? Sleaze glam -yhtyeet saivat vaikutteensa punkista, bluesista ja hard rockista.

Sleaze rock/Sleaze glam (Sleaze metal)
Alkuperä hard rock
heavy metal
punk rock
blues
glam rock
rock and roll
garage rock
Alkuperämaa Iso-Britannia
Kehittymisen
ajankohta
1980-luvun puoliväli ja jälkipuolisko
Tyypillisiä
soittimia
kitara
basso
rummut
Kehittyneitä
tyylilajeja /
suuntauksia
Pohjoismainen sleaze rock (Scandinavian Sleaze)

Tyylisuunnalla on edelleen suosiota erityisesti Pohjoismaissa, Yhdysvalloissa ja joissakin Euroopan osissa.

Piirteet

muokkaa

Sleaze rock -yhtyeet tunnetaan soundista, joka on raaempi ja viimeistelemättömämmän kuuloinen kuin glam metal -tyylisuuntaan kuuluvilla yhtyeillä. Tyylissä on esteettisiä samankaltaisuuksia pub rock -liikkeen ja sen erittäin energisen lavaesiintymisen kanssa. Tyylilajiin kuuluvien kappaleiden sanoitukset ovat rajumpia ja yliampuvampia kuin muiden glam metal -yhtyeiden. Nämä sleaze rock -yhtyeet nähdään reaktiona massatuotetuille yhtyeille, joiden ulkokuva oli tullut liian pehmeäksi ja "nössöksi".

Esikuvat

muokkaa

Sleaze rock -yhtyeisiin ovat vaikuttaneet yleisesti 1970-luvun hard rock -yhtyeet, kuten Aerosmith, AC/DC, The Sex Pistols ja The Damned. Hanoi Rocks on myös yksi koko tyylilajin keskeisistä vaikuttajista. Guns N' Rosesin esikoislevy Appetite for Destruction on suosituin sleaze rock -levy ja se muutti glam-liikkeen suuntaa 1980-luvulla. Kyseinen levy on kuitenkin saanut runsaasti vaikutteita Hanoi Rocksin tuotannosta.

Päähaarat

muokkaa

Sleaze rock jakautuu kahteen päähaaraan, joista toinen on yhdysvaltalainen ja toinen brittiläinen.

Yhdysvallat

muokkaa

Yhdysvalloissa sleaze rockin vaikutusalue oli Los Angelesin Sunset Boulevard. Tämä bulevardialue Sunset Strip käsittää useita eri rock-klubeja ja ravintoloita, joissa esiintyivät vuoden 1983 jälkeisinä vuosina Guns N' Roses, Faster Pussycat ja L.A. Guns. Nämä yhtyeet kuitenkin tulivat yleiseen suosioon vasta vuosina 1987-1988. Erityisesti L.A. Guns pukeutui mustiin nahkatakkeihin punk-tyyliin. Näiden yhtyeiden ulkonäkö ja kampaukset perustuivat 1970-luvun punk rockiin ja suomalaisyhtye Hanoi Rocksiin. Hanoi Rocks oli loppuvuonna 1984 saavuttanut suuren suosion Kaliforniassa ja Los Angelesissa sekä tuonut esille uusia samantyylisiä yhtyeitä.

Iso-Britannia

muokkaa

Isossa-Britanniassa syntyi samanlainen sleaze rock -liike, mutta se oli yhdysvaltalaiseen vastineensa verrattuna sen musiikillinen tyyli perustui huomattavasti Hanoi Rocksiin, Facesiin ja Johnny Thundersiin. Hanoi Rocks oli soittanut Lontoossa vuosina 1981-1984 merkittävillä klubeilla, kuten The Marquee Clubilla. Tämä oli vaikuttanut huomattavasti sellaisten yhtyeiden, kuten Dogs D'Amour, The Quireboys, Soho Roses, Kill City Dragons sekä muiden syntymiseen. Amerikkalaiset yhtyeet olivat enemmän kaupallinen menestys, mutta brittiläiset jäivät jatkamaan Lontoon Hanoi Rocks -kulttia. Nämä yhtyeet eivät tavoitelleet taloudellista hyötyä, vaan halusivat soittaa Hanoi Rocks -kultin mukaisesti esikuvansa tapaan.

Tähän aikaan brittiläinen The Cult muutti musiikillista suuntaansa enemmän kohti AC/DC- ja sleaze rock -tyyliä ja teki kiertueen Yhdysvalloissa tuolloin vielä tuntemattoman Guns N' Rosesin kanssa.

Yhtyeet

muokkaa

Sleaze rockista puhuttaessa tulee muistaa, ettei näille yhtyeille löytynyt yhteistä luokittelunimeä kuin vasta 1990-luvun puolessa välissä. Suurin osa näistä yhtyeistä on kotoisin Pohjoismaista.

1980-luku

muokkaa

1990-luku - 2010-luku

muokkaa

Aiheesta muualla

muokkaa