Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Funktiolaskin

laskin, jolla peruslaskutoimitusten lisäksi on mahdollista suorittaa myös monimutkaisempia operaatioita
(Ohjattu sivulta Tieteislaskin)

Funktio- eli tieteislaskin on laskin, jolla peruslaskutoimitusten lisäksi on mahdollista suorittaa myös monimutkaisempia operaatioita.

Casion valmistama nykyaikainen funktiolaskin
Varhainen HP-35-tieteislaskin
Uudempi HP-15C-tieteislaskin

Näitä ovat esimerkiksi potenssiin korotukset, juuren otot, logaritmit ja trigonometriset funktiot. Ympyrän piiriä tai pinta-alaa laskettaessa voi hyödyntää laskimeen ohjelmoitua piin arvoa. Funktiolaskimia, joissa on iso näyttö ja jotka kykenevät esimerkiksi piirtämään funktioiden kuvaajia, kutsutaan yleisesti graafisiksi laskimiksi. Graafiset laskimet ovat tyypillisesti myös ohjelmoitavia laskimia.

Alun perin tieteistaskulaskimia kutsuttiin teknisiksi taskulaskimiksi, joista suosittuja olivat 1970-luvun alussa LED-näyttöiset Texas Instrumentsin laskimet, jotka korvasivat vähäisissä laskuissa keskustietokoneita ja laskutikkuja funktiotoimintojensa vuoksi. Kun funktioiden määrä suureni, alettiin puhua tieteislaskimista. Tieteislaskinten yleistyttyä niistä alettiin käyttää nimitystä funktiolaskin, jotta ne olisivat erottuneet nelilaskimista, joissa on yhteen-, vähennys-, kerto- ja jakolaskun lisäksi yleensä neliöjuurenotto, toiseen potenssiinkorotus sekä prosenttilasku.

Historia

muokkaa

Varhaiset tieteislaskimet kuten vuonna 1968 julkaistu HP 9100 olivat pöydällä pidettäviä.[1] Laskimen ominaisuuksiin kuuluivat logaritmit (luonnolliset ja kymmenkantaiset), neliöjuuri ja trigonometriset toiminnot sekä ohjelmoitavuus.[2]

Vuonna 1972 julkaistu HP-35 oli ensimmäinen kädessä pidettävä tieteislaskin.[3] Vuonna 1972 julkaistu Texas Instrumentsin SR-10 oli "puoli-tieteislaskin", joka oli suunnattu nelilaskimen ja HP-35:n väliseen alueeseen "elektronisena laskutikkuna".[4]

Laskinvalmistajia

muokkaa

Lähteet

muokkaa
  1. Hewlett-Packard HP 9100A vintagecalculators.com. Viitattu 18.6.2022. (englanniksi)
  2. HP 9100A/B hpmuseum.org. Viitattu 18.6.2022. (englanniksi)
  3. Hewlett Packard HP-35 vintagecalculators.com. Viitattu 18.6.2022. (englanniksi)
  4. Texas Instruments SR-10 vintagecalculators.com. Viitattu 18.6.2022. (englanniksi)
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.