Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Trukki

tavaroiden siirto- ja nostolaite

Trukki on ajettava tavaroiden siirto- ja nostolaite, jonka voimanlähteenä on sähkö- tai polttomoottori. Trukkien suuri nostokyky saavutetaan hydraulisen järjestelmän avulla.

Vastapainotrukki on yleisin käytössä oleva trukkityyppi.

Polttoaineena polttomoottoreissa voidaan käyttää nestekaasua (LPG) tai dieseliä. Nestekaasukäyttöiset trukit voivat olla varustetut myös bensiinilaitteilla, jolloin trukkia voidaan käyttää vaihtoehtoisesti joko bensiinillä tai nestekaasulla. Sähkökäyttöisissä trukeissa akut ovat erillisistä kahden voltin kennoista koottuja suurempia kokonaisuuksia. Nämä kennot muodostavat siten akkuja, joiden jännite on 12, 24, 36, 48, 72, 80 tai 120 V. Yleisimpiä nykyään ovat 24 ja 48 voltin akut. Erillisistä kennoista on mm. se etu, että vaurioituneet kennot voidaan uusia erikseen.

Trukkia käytetään yleisesti varastoissa ja tehtaissa. Trukin koko määritellään nostokyvyn mukaan. Koko vaihtelee 500 kg:sta aina 50 000 kg:aan asti, erikoiskäytössä on vieläkin enemmän nostokykyä. Vastapainotrukki on yleisin käytössä oleva trukkityyppi. Lisäksi on lavansiirtovaunuja, pinontavaunuja, työntömastotrukkeja, kylkikoneita ja korkeakerääjiä. Näistä käytetään yleisnimitystä tukipyörätrukki. Malliluokitus perustuu rakenteeseen.

Eri trukkityyppejä

muokkaa

Vastapainotrukki soveltuu sekä ulko- että sisäkäyttöön. Sitä käytetään tehonsa ja nopeutensa vuoksi yleisimmin painavan kuorman lastaukseen ja purkuun. Käyttövoimana kaasu, diesel tai sähkö.

Lavansiirtovaunu (ammattislangissa muun muassa muuli tai pässi) on nimensä mukaan tarkoitettu trukkilavojen siirtoon. Sitä käytetään paljon esimerkiksi rekkaterminaaleissa. Lavansiirtovaunuja on olemassa sekä perässä kävellen käytettäviä että lipalta-ajettavia. Nostokorkeus on noin 20 cm.

Pinontavaunu (ammattislangissa muun muassa ”pinkkari”, tai ”pässi”) muistuttaa lavansiirtovaunua, mutta siinä on masto, jonka avulla lava voidaan nostaa hyllyyn. Näitä laitteita käytetään yleisimmin pienvarastoissa. Yleisesti nostoteho 1 000–2 000 kg ja nostokorkeudet 1–5 m.

Tukipyörätrukki on pinontavaunun tyyppinen, ohjaamolla varustettu trukki. Hyllystössä vaatii tilan tukipyörille lattiatasossa. Nostokorkeus on 2–6 m.

Työntömastotrukki (ammattislangissa usein tönäri) on tarkoitettu varasto- ja sisäkäyttöön, ja niitä käytetään yleensä vain tasaisilla pinnoilla. Työntömastotrukit on tarkoitettu erityisesti kääntymään ja nostamaan lavoja korkealle kapeilla käytävillä trukin mastoa eteen ja taakse siirtämällä. Nostokyky on 1 000–2 500 kg ja nostokorkeus on yleensä 2–12 m.

Kylkikoneet ovat harvinaisempia. Kyseiset koneet on tarkoitettu pitkien tavaroiden kuljetukseen, esimerkkinä lautaniput ja putket. Näiden trukkien masto on koneen kyljessä ja kuljetettava tavara on trukissa pituussuuntaan. Nämä trukit ovat erikoiskoneita, joten niiden nostotehot ja -korkeudetkin ovat yleensä asiakaskohtaisia.

Keräilytrukkeja on erimallisia. Yleisimpiä ovat pitkähaarukkaiset trukit, joilla voidaan kuljettaa pitkien ”sarvien” ansiosta kahta lavaa (tai vaihtoehtoisesti esimerkiksi kolmea rullakkoa) yhtä aikaa, sekä korkeakeräilijä, jossa kuljettaja nousee hytin mukana ylös, ja voi näin kerätä suoraan varastohyllystä tavarat lavalle. Sen nostokyky on 1 000–2 000 kg ja nostokorkeus on 2–12 m.

Merkkejä on useita (ks. taulukko alla)

Trukkimerkkejä
Rocla Yale
Atlet Linde
Toyota Material Handling BT (Arkistoitu – Internet Archive)
Still Jungheinrich[1]
CLARK Manitou
Hubtex Hyundai (Arkistoitu – Internet Archive)
Kalmar UniCarriers (Arkistoitu – Internet Archive)
Hyster Mitsubishi
Lancer Boss Caterpillar
Komatsu Daewoo / Doosan
OM Pimespo SMV
Swetruck Stöklin
Ranger Lancer
Je-Lau Hangcha

Katso myös

muokkaa

Lähteet

muokkaa

Aiheesta muualla

muokkaa