Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Warhammer Fantasy Battle

miniatyyripohjainen sotastrategiapeli

Warhammer (alun perin Warhammer: The Game of Fantasy Battles) on englantilaisen Games Workshop -pelivalmistajan kehittämä miniatyyripohjainen sotastrategiapeli. Pelinappuloina käytetään pieniä muovisia tai metallisia miniatyyrejä, jotka myydään osina pakkauksissaan ja jotka täytyy koota ja maalata itse.

Warhammer Fantasy Battle
Pelaajia 2 tai enemmän
Ikäsuositus 12+
Pelin kesto 60-X min
Monimutkaisuus korkea
Strategisuus korkea
Satunnaisuus keskitaso (arpaonni)

BoardGameGeek

Warhammerin vanhan maailman klassinen ihmisiin, haltijoihin ja örkkeihin tukeutuva fantasiapeli julkaistiin ensimmäisen kerran 1983. Pelistä julkaistiin viimeiseksi jäänyt 8. editio vuonna 2010. Vuonna 2014–2015 julkaistussa viiden kirjan sarjassa The End Times kuvattiin maailman lopun aikoja, ja viimeisessä kirjassa Archaon saman niminen kaaoksen mestari tuhosi maailman.

Games Workshop ei enää tue peliä. Pelin seuraajaksi julkaistiin 2015 Warhammer Age of Sigmar. Vuonna 2019 Games Workshop ilmoitti klassisen fantasiapelin paluusta, nyt nimellä Warhammer: The Old World.[1]

Warhammerin vanha maailma on suosituimpien videopelien Total War: Warhammer II and Warhammer: Vermintide 2 asetelma.

Warhammer Fantasy Battlen armeijat

muokkaa

Warhammerissa on lukuisia pelattavia armeijoita, jotka esittävät maailman rotuja tai liittoumia. Ensimmäisissä pelin versioissa kaikki armeijat esitettiin yhdessä kirjassa Warhammer Armies. Neljännestä editiosta lähtien jokainen armeija on esitelty omassa sääntökirjassaan.

  • The Empire eli Ihmisten Keisarikunta on vahvin ja suurin ihmisten valtakunnista. Empire on useiden pienten valtioiden muodostama yhteenliittymä. Keisarikunta käyttää taisteluissa kevyttä, tavallisesti koulutettua ja hyvin varusteltua jalkaväkeä, hieman raskasta eliittijalkaväkeä sekä talonpojista ja uskonnollisista fanaatikoista värvättyjä joukkoja. Keisarikunnan ratsuväki jakautuu raskaasti panssaroituihin ritareihin sekä kevyeen ratsuväkeen, joka ampuu ratsastaessaan erilaisilla ruutiaseilla, kuten pistooleilla. Korkealle kehittynyt teknologia onkin keisarikunnan vahvuuksista selkein: Nulnin insinöörit varustavat armeijat muun muassa kanuunoilla, mörssäreillä ja musketeilla. Empiren joukot eivät ole taidoiltaan erinomaisia, mutta hallitsevat pelin jokaisen osa-alueen vähintään keskinkertaisesti.
  • Bretonnia – Uljaisiin ritareihin ja kuningas Arthurin legendaan perustuva armeija, joka koostuu lähes yksinomaan ratsuväestä. Bretonnian joukot ovat parhaimmillaan lähitaisteluissa. Ratsuväki on erittäin hyvä hyökkäämään vihollisen sivustoille. Ilman rynnäkköä ne kuitenkin häviävät taistelunsa, sillä silloin ne eivät saa vahvuus-bonusta. Jalkaväki koostuu heikoista talonpojista, jotka saavat lisää rohkeutta lähellä olevista ritareista. Taikuus on melko keskinkertaista, eikä armeijan ampumistehokkuuskaan ole parhaasta päästä.
  • Dark Elves – Julmia taistelijoita, jotka vihaavat korkeahaltioita sydämensä pohjasta. Dark Elves eli pimentohaltiat ovat melko samankaltaisia kuin korkeahaltiat, mutta kärsivät heikosta kestävyydestä, vaikka ovatkin kestävämpiä kuin muut haltiat ja käyttävät haltioille ominaista sarjatulta ampuvaa varsijousta Repeater Crossbowia. Pimentohaltioiden taikuus keskittyy pääasiassa vahingon aiheuttamiseen vihollisen joukoille ja se voi olla myös hyvin vaarallista velhoille. Tosin he voivat käyttää ennemmän voimaa loitsimiseen.
  • High Elves eli korkeahaltiat ovat Ulthuanin suuri ja jalo kansa. Yksiköt ovat taitavia sekä nopeita ja heillä on luja taistelutahto, mutta kestävyys on heikko. Eliittiyksiköt ovat pelin parhaimmistoa. Ehkä pelin paras armeija taikuudessa, magia on monipuolista ja tehokasta. Korkeahaltioilla on myös sarjatulta ampuva vasamaheitin-sotakone. Lisäksi korkeahaltioiden armeijaan kuuluu lohikäärmeitä ja aarnikotkia.
  • Wood Elves – Metsänhaltiat, jotka ovat tarkkuudeltaan pelin parhaimpia ampujia. He ovat muiden haltioiden tavoin nopeita ja taitavia aseidensa käytössä, mutta hirviövalikoima on huomattavasti suppeampi. Metsänhaltiat jakavat samat heikkoudet korkea- ja pimentohaltioiden kanssa. Poikkeuksena ovat fyysisesti voimakkaat mutta magialle ja tulelle arat metsänhenget, jotka ovat lähitaistelussa valioluokkaa, kuten todella kestävä ja voimakas Treeman.
  • Warriors of Chaos – Kaaoksen neljää jumalaa, Nurglea, Slaaneshia, Tzeentchia ja Khornea palvovia ihmisiä. Yksiköitä on muutoin laidasta laitaan, mutta sotakoneita on ainoastaan yksi, eikä kunnollisia ampumajoukkoja ole. Magian tehokkuus vaihtelee laimeasta erittäin tehokkaaseen. Kaaoksen soturit ovat mahtavia lähitaistelijoita, jotka vetävät vertoja jopa kääpiöiden eliitille. Marauderit, jotka ovat kuin perusihmisiä, mutta kuuluvat Kaaosarmeijaan, ovat näihin verrattuna heikkoja, mutta hekin ovat päteviä taistelijoita.
  • Daemons of Chaos – Nurglen, Slaaneshin, Tzeentchin ja Khornen demoneita, joilla on suunnilleen yhtä vähän ampumajoukkoja kuin Warriors of Chaosilla. Demoneilla ei ole haarniskoituja joukkoja, mutta sen sijaan voimakas magia. Sotakoneilla ei ole sijaa heidän riveissään. Ratsuväkeäkin on todella vähän mutta niiden määrän korvaa tehokkuus. Demoneiden magia on erittäin voimallista ja monipuolista, mutta kuten kaikki demonit sitä saa suhteellisen vähän. Joukot erikoistuvat aina johonkin osa-alueeseen - lähitaistelu tai taikominen - mutta vastaavasti heillä on heikkouksia jollain toisella alueella.
  • Beastmen – Kaaoksen palvelijoita, ihmisen ja eläimen kieroutuneita epäsikiöitä. Armeija koostuu suurista puolieläinlaumoista, kuten Goreista, sekä valtavista hirviöistä. Magia ei ole mitenkään erityisen voimakasta tai monipuolista, eikä tämäkään Kaaos-armeija loista ampumistehokkuudellaan, mutta lähitaistelussa se onkin sitten huomattavasti parempi. Armeija kärsii myös jonkinasteisesta rohkeuden puutteesta, ja huonosti menneestä taistelusta paetaan melko nopeasti. Uniikkina kykynä tietyt joukot armeijasta pystyvät tekemmään yllätyshyökkäyksen vihollisen kylkeen tai selustaan.
  • Lizardmen – Liskomiehet ovat Lustrian viidakoissa asuvia liskoja, joiden innoittajana ovat olleet asteekit ja mayat. Lizardmenit ovat vanha laji ja he ovat Kaaoksen vannoutuneita vihollisia. Joukot jakautuvat pieniin ja vikkeliin skinkkeihin ja vahvoihin sauruksiin. Lisäksi iskujoukkoina toimivat Kroxigorit, noin kaksi kertaa tavallisten saurusten kokoiset vahvat liskot. Kylmäverisyydestä johtuen liskomiehet eivät vähästä säikähdä. Liskomiesten johtajia ovat Slannit, jotka lukeutuvat Warhammer-maailman vanhimpiin olentoihin ja ovat pelin vahvimpia taikuuden käyttäjiä. Slanni-papit toimivat usein armeijan kenraaleina ja loitsivat taidokkaasti ja tehokkasti. Triceratops-dinosaurusta muistuttavat stegadon-hirviöt ovat iskuvoimaltaan vahvimpia.
  • Tomb Kings – Polttavan kuumassa Nehekharan aavikkovaltakunnassa asuvia egyptiläistyylisiä luurankoja ja muumioita. Kehno, mutta erikoissäännöillä varustettu jalkaväki sekä hyvät sotavaunut ja sankarit. Erityispiirteenä ovat myös yllätykselliset skorpionit. Magia on välttämätön ehto voittamiselle. Jos ylipappi hierophant kuolee, koko armeija alkaa vajota hiekkaan. Hautakuninkaiden ratsuväki on kehnoa.
  • Vampire Counts – Zombeista, luurangoista, vampyyreista ja muista epäkuolleista olennoista koostuva armeija, joka pystyy herättämään kaatuneita sotureitaan takaisin taisteluun. Niin kuin hautakuninkaillakin, magiaa tarvitaan lähes joka tapauksessa ja se on erittäin vahvaa. Joukon ei ole varaa menettää sankareitaan, ja kenraalin kuolema voi johtaa koko armeijan nopeaan tuhoon. Tällä armeijalla ei ole ampujayksiköitä eikä sotakoneita.

Vaihtoehtoinen armeijalista, Sylvanian Army, ilmestyi Storm of Chaos -kirjassa.

  • Skaven – Rottaihmisiä, jotka ovat yksilöinä pelkureita, mutta suurena joukkona voimakkaita. Nopeita jalkaväkiyksiköitä, suuret lukumäärät. Ei ratsuväkeä. Tuhovoimaisia sotakoneita ja ampujia, joilla on tapana tehdä vahinkoa myös omille yksiköille. Skavenit ovat ainoa armeija, joka saa ampua myös lähitaistelussa. Armeija sisältää myös ruttomunkkeja. Skavenien taikuus on tappavaa, mutta yleensä omia kuolee siinä missä vihollisiakin. Omiin tappioihin kuitenkin pitäisi aina olla varaa.
  • Ogre Kingdoms – Suurista raakalaismaisista Ogreista, pienistä Gnoblareista sekä esihistoriallisista pedoista muodostuva armeija. Ogret ovat massiivisia taistelijoita, jotka käyttävät tehokkaasti valtavaa massaansa apuna ryhmissä taistellessaan. Gnoblarit ovat goblinien pieniä sukulaisia, ogrien lemmikkejä, jotka toimivat halpoina, helposti uhrattavina yksikköinä. Petoja löytyy mammuttimaisista kivisarvista pienempiin sapelihammastiikereihin. Suurimmat pedot toimivat Ogrien ratsuina ja vetojuhtina. Ogret ovat hyvin voimakkaita lähitaistelijoita, etenkin rynnäköidessään, mutta harvalukuisia. Kaiken kaikkiaan Ogret ovat hyvin lähitaistelupainotteinen armeija, vaikka ampuviakin yksiköitä löytyy. Ogret ovat melko nopea, mutta kömpelö armeija. Nopea ja ketterä vihollinen voi aiheuttaa suurta päänvaivaa. Taikuus on hyvin omaperäistä ja omien yksikköjen tehostamiseen painottuvaa. Ogrien taikurit eli teurastajat osaavat myös taistella. Ogret asuvat Surun vuorilla (Mountains of Mourn) ja sen läheisyydessä moniin heimoihin jakautuneena, joita johtaa ylityranni Greasus Kultahammas.
  • Dwarfs – Eli kääpiöt. Kääpiöt ovat pienikokoisia ja hitaampia kuin muut, mutta he ovat jääräpäisiä ja vahvoja, ja lisäksi he sietävät erittäin hyvin magiaa. Kääpiöillä on monia klaaneja, joista jotkut ovat tuhoutuneet örkkisotien aikaan. Kääpiöt inhoavat örkkejä ja goblineita ja vihaavat Kaaoskääpiöitä. Kääpiöiden vahvuuksia ovat tykit ja sotakoneet. Tykkejä on monia, perustykistä liekinheittimeen. Kääpiöiden haarniskoihin ja aseisiin on taottu riimuja, jotka parantavat käyttäjänsä voimia. Erikoisuutena armeijoissa näkee lähes alastomia, "hulluja" Slayereitä, joiden tarkoitus on kuolla kunniallisesti taistelussa, joten he eivät koskaan pakene.
  • Orcs and Goblins – Örkit ja Goblinit ovat meluisa, kuriton ja tuhovoimainen armeija. Keskivertoörkki on ihmistä parempi mutta kääpiötä huonompi lähitaistelija. Goblinit ovat varsin heikkoja ja huonoja lähitaistelijoita, mutta vastineeksi niitä on paljon. Örkit ja Goblinit ovat myös hyviä ratsastajia, ja ratsuina toimivat hirvittävät pedot, kuten jättiläishämähäkit, sudet ja villisiat. Joskus ratsu on vaarallisempi kuin ratsastaja. Goblinit jakautuvat kahteen ryhmään, hieman rohkeampiin ja hunnimaisiin perusgoblineihin ja pimeässä eläviin ja viekkaisiin night goblineihin eli yögoblineihin. Viimeksi mainitut pitävät tunnuksenaan joko irvistävää kuuta "Crooked Moon" tai punaista silmää. Night goblinit myös piilottavat rykmentteihinsä fanaatikkoja, rautakuulia pyörittäviä hulluja, sekä nettersejä, jotka sinkoavat verkkoja vastustajan päälle. Örkeillä on useita klaaneja, kuten Da Red Sunz, Da Broken Tooth Tribe ja Ironclaw Orcs. Örkkien ja goblinien jumalat ovat Gork ja Mork, ja heidän taikuutensa perustuu näihin jumaliin. Örkkien taikuus on erilaista ja voimakkaampaa, kuin goblinien. Örkkien sotakoneet ja taikuus ovat tappavaa, mutta epäonnistuessaan se voi tuhota enemmän omia kuin vihollisen joukkoja.
  • Chaos Dwarfs – Kaaoskääpiöt. Zharr Naggrundin kaivoksessa asuva Kaaosta palvova kääpiörotu, joka on eronnut kantarodustaan ja jota muut Kääpiöt eivät enää tunnusta, vaan kantavat ikuista kaunaa näitä kohtaan. Kääpiöistä poiketen he osaavat kuitenkin taikoa. Armeija koostuu kääpiöiden lisäksi orjuutetuista sekä sotakoneista. Kaaoskääpiöiden armeija esiteltiin 4. edition aikana White Dwarf -lehden artikkeleissa. Virallinen armeijalista sisältyi 6. ja 7. painokseen. Tämä armeija on poistettu 8. painoksesta. Miniatyyrit poistuivat myynnistä 5. painoksen lopulla, eikä niitä ole enää saatavissa. Games Workshop ei enää tue tätä armeijaa, eikä sääntöjä ole uusittu.
  • Dogs of War – Palkkasotilaita, joiden joukot sekä magia ovat lähes samat kuin Keisarikunnan, kun taas eliitti on vähälukuisempi mutta huomattavasti voimakkaampi. Pieniä joukkoja voidaan värvätä toisiin armeijoihin, vaikka omakin armeija on koostettavissa. Virallinen armeijakirja julkaistiin 5. painoksen aikana. 6. painoksen aikana se julkaistiin verkkosivulla. Miniatyyrit ovat poistuneet myynnistä ~2013.

Tarvikkeet ja hankkiminen

muokkaa

Peliä varten tarvitaan suurehko määrä tavallisia kuusitahoisia noppia sekä kaksi erikoisnoppaa, joita saa miniatyyrejä myyvistä liikkeistä. Lisäksi tarvitaan mittanauha tuumamerkinnöillä, koska pelissä kaikki mitat ovat tuumia, sekä sääntökirja. Sääntökirja sisältää kaikki pelaamiseen tarvittavat säännöt, ohjeita aloittelijalle, ohjeita miniatyyrien kokoamiseen ja maalaamiseen sekä runsaasti taustatietoa pelin maailmasta. Lisäksi on pakko hankkia omalle armeijalle suunnattu erityinen "Armybook" eli armeijakirja. Armeijakirjoista löytyy armeijakohtaiset erikoissäännöt, runsaasti tietoa armeijan eri yksiköistä sekä tärkeä armeijalista, jossa kerrotaan eri yksiköiden kyvyt ja varustevaihtoehdot. Armeijakirjassa myös kerrotaan jokaisen rodun oma historia sekä maalausohjeita, ehdotuksia, vinkkejä ja kuvia. Pelin miniatyyrit (minit) ovat 25–250 milliä korkeita hahmoja. Eri hahmoille asetetaan pistearvo, jonka rajoissa armeijansa voi koota.

Suomessa Warhammer-miniatyyrejä myy Games Workshopin virallisen Helsingissä sijaitsevan myymälän lisäksi Fantasiapelit-ketju sekä lukuisat muut itsenäiset jälleenmyyjät ympäri Suomea.

Säännöt, armeijakirjat ja ylipäänsä melkein kaikki kirjallinen materiaali on englanninkielistä, joten hyvä kielitaito on melkeinpä pakollinen edellytys pelistä nauttimiselle. On myös olemassa suomenkielinen sääntökirja, joka on tehty vuonna 1991, joten siinä ei ole läheskään kaikkia sääntöjä, ja nekin ovat vanhentuneet sääntökirjan uudistuksien myötä.

White Dwarf on kuukausittain ilmestyvä Warhammer-aiheinen lehti joka sisältää tietoa Games Workshopin tulevista miniatyyreistä, maalausohjeita, vinkkejä, sääntöselvennöksiä, taisteluraportteja ja paljon muuta. Lehti on englanninkielinen.

Peliin tarvitsee (ei aivan välttämätön) myös maastoa, johon kuuluu kiviä, puita, taloja, kukkuloita ja jopa linnoituksia. Maaston voit tehdä itse esim. styroksia tai polystyreeniä käyttäen.

Katso myös

muokkaa

Lähteet

muokkaa

Aiheesta muualla

muokkaa