Trans-Pacific Partnership

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tulostettavaa versiota ei enää tueta ja siinä voi olla renderöintivirheitä. Päivitä selaimesi kirjanmerkit ja käytä selaimen tavallista tulostustoimintoa sen sijaan.
  Tämänhetkiset jäsenmaat
  Ilmaissut liittymishalunsa
  Mahdollinen tuleva jäsen
TPP:n jäsenmaiden hallitusten johtajat vuonna 2010.

Trans-Pacific Partnership eli TPP on laaja 12 Tyynenmeren alueen valtion muodostama vapaakauppasopimus. Vapaakauppasopimuksen allekirjoittivat Australia, Brunei, Chile, Japani, Kanada, Malesia, Meksiko, Peru, Singapore, Uusi-Seelanti, Vietnam ja Yhdysvallat. Sopimus allekirjoitettiin 4. helmikuuta 2016 Aucklandissa Uudessa-Seelannissa 12 valtion kesken. Sopimus pitää ratifioida allekirjoittajavaltioissa ennen sen tuloa voimaan.

Monet muut alueen maat kuten Etelä-Korea, Filippiinit, Indonesia, Taiwan ja Thaimaa ovat myös ilmaisseet kiinnostuksensa.

Sopimus kattaa noin 40 prosenttia maailman taloudesta ja se luokin maailman suurimman vapaakauppa-alueen. Osallistujamaiden parlamenttien on vielä ratifioitava sopimus. TPP asettaa säännöt lukuisten eri tuotteiden kaupalle ja se sääntelee myös muun muassa sijoitussuojaa ja immateriaalioikeuksia.[1]

23. tammikuuta 2017 Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoitti asetuksen, jonka mukaan Yhdysvallat irrottautuu sopimuksesta. Trump luonnehti sopimusta työpaikkojen tappajaksi ja Yhdysvaltain etujen vastaiseksi.[2] Loput 11 maata uusivat sopimuksen keskenään maaliskuussa 2018 (niin sanottu TPP-11).[3]

Lähteet

Aiheesta muualla