Kaulusvälskäri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaulusvälskäri
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Luukalat Osteichthyes
Alaluokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Välskärikalat Acanthuriformes
Heimo: Välskärikalat Acanthuridae
Alaheimo: Acanthurinae
Tribus: Acanthurini
Suku: Acanthurus
Laji: leucosternon
Kaksiosainen nimi

Acanthurus leucosternon
Bennett, 1833

Katso myös

  Kaulusvälskäri Wikispeciesissä
  Kaulusvälskäri Commonsissa

Kaulusvälskäri (Acanthurus leucosternon) on huomiota herättävän värikäs koralliriuttojen kala, jota pidetään myös meriakvaariossa.

Koko ja ulkonäkö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaulusvälskäri kasvaa 30 cm pitkäksi. Vartalo on sininen, selkäevä keltainen, pää musta ja leuan alla on valkea kauluskuvio. Pyrstössä on sinisellä pohjalla musta kuvio.[2]

Kaulusvälskäreitä elää Intian valtamerellä Afrikan itärannikolta Andamaaneille, Indonesian lounaisosaan ja Joulusaarelle. Sitä on tavattu myös läntisen Tyynenmeren puolelta Indonesiaa ja Balilta. Se viihtyy varsin matalassa vedessä, koralliriuttojen ylärinteillä ja tasangoilla.[3]

Käyttäytyminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaulusvälskäri viettävät aikaansa joko yksin tai suurina ruokailuryhminä.

Akvaariossa kaulusvälskäri on hyvin aggressiivinen lajitovereitaan ja muita välskäreitä kohtaan. Sen sijaan selkärangattomat ja korallit se jättää yleensä rauhaan, joten sitä voi pitää riutta-akvaariossa. Se tarvitsee kuitenkin paljon uimatilaa, ja on herkkä saamaan pilkkutaudin.[4]

Kaulusvälskärin ei tiedetä lisääntyneen vankeudessa.[5]

Kaulusvälskärit syövät pääasiassa kasvisruokaa, etenkin akvaariossa kasvavaa levää,[6] mutta myös kuivattua levää tai leväpitoista kuivaruokaa. Luonnossa levää syövä kala saa levän joukossa pieniä äyriäisiä, ja akvaariossa sen ruokavalioon suositellaan lisättäväksi myös kuivattuja tai pakastettuja pikkueläimiä.

  • Taksonomian lähde tribuksen sukuun asti: Nelson, Joseph S. & Grande, Terry C. & Wilson, Mark V. H.: Fishes of the World. (Fifth edition) Hoboken, New Jersey: John Wiley & Sons, 2016. ISBN 9781118342336 Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 1.9.2020). (englanniksi)
  • Taksonomian lähde suvusta alaspäin: Acanthurus leucosternon (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 1.9.2020. (englanniksi)
  1. Abesamis, R., Clements, K.D., Choat, J.H., McIlwain, J., Nanola, C., Myers, R., Rocha, L.A., Russell, B. & Stockwell, B.: Acanthurus leucosternon IUCN Red List of Threatened Species. Version 3.1. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 16.1.2021. (englanniksi)
  2. Powder Blue Tang (Acanthurus leucosternon). Peteducation.com. Arkistoitu 18.9.2011. Viitattu 16.1.2021. (englanniksi)
  3. Acanthurus leucosternon (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). (englanniksi)
  4. Kalat Meriakvaarion perustamismanuaali. Viitattu 16.1.2021.
  5. Powder blue tang, Acanthurus leucosternon. Practical Fishkeeping magazine. Arkistoitu 14.2.2007. Viitattu 16.1.2021. (englanniksi)
  6. Fenner, Bob: The ”Bad”, Unknown and Just Too Dang Big Tangs, Surgeons, Doctorfishes, of the Genus Acanthurus, Part 2 of 2. The Conscientious Marine Aquarist – WetWetMediacom. Arkistoitu 1.9.2009. Viitattu 16.1.2021. (englanniksi)