הסהר האדום הפלסטיני
הסהר האדום הפלסטיני (בערבית: جمعية الهلال الأحمر الفلسطيني) הוא ארגון סיוע ועזרה ראשונה הפועל בשטחי הרשות הפלסטינית ביהודה ושומרון, במזרח ירושלים וברצועת עזה.
תחום | emergency and relief |
---|---|
מדינה | מדינה פלסטינית |
מטה הארגון | אל-בירה |
תקופת הפעילות | 26 בדצמבר 1968 – הווה (55 שנים) |
www | |
פעילות
עריכההארגון הוקם בשנת 1968, על ידי ד"ר פתחי ערפאת, אחיו של יאסר ערפאת. הארגון עוסק בהפעלת בתי חולים, שירותי רפואת חירום ושירותי אמבולנס ומטהו נמצא ברמאללה. הארגון מפעיל כ-41 תחנות אמבולנס בשטחי הרשות וכ-122 אמבולנסים.
בדצמבר 2005 נחתם הסכם לשיתוף פעולה בין הסהר האדום הפלסטיני לבין ארגון מגן דוד אדום הישראלי. ההסכם מאפשר לסהר האדום הפלסטיני להיעזר בשירותי הארגון הישראלי, שציודו מתקדם יותר, ומסדיר טוב יותר את מעבר האמבולנסים של הסהר האדום בתקופות של מתיחות ביטחונית.
בשנת 2006 הארגון הוכר רשמית על ידי הוועד הבינלאומי של הצלב האדום (ICRC) והפדרציה הבינלאומית של אגודות הצלב האדום והסהר האדום (The International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies).
נשיא הסהר האדום הפלסטיני הוא ד"ר יונס אל חטיב.[1]
פעילות טרור
עריכהארגוני הטרור עושים שימוש באמבולנסים ובתיעוד של הסהר האדום הפלסטיני להברחת מבוקשים ואמצעי חבלה ולביצוע פעולות טרור. כמו כן, אותרו מקרים של שימוש בתיעוד רפואי, בגדי רופאים ואף גיוס הרופאים עצמם כמסייעים לפעולות טרור. הג'יהאד האסלאמי הפלסטיני פרסם פוסטרים בהם הוא מתגאה בביצוע פיגוע טרור באמצעות אמבולנס עמוס חומרי נפץ.
בתקופת האינתיפאדה השנייה נתפסו מבוקשים פעילי טרור וכן אמצעי לחימה וחומרי נפץ שהוברחו באמבולנסים של הסהר האדום.
ב-27 במרץ 2002 עצר מחסום צה"ל דרומית לרמאללה אמבולנס לטיפול נמרץ. מתחת לאלונקה עליה שכב ילד חולה התגלו חגורת נפץ ומטעני חבלה. הנהג, אסלאם ג'בריל, מבוקש תנזים, עבד בסהר האדום הפלסטיני כנהג אמבולנס, והודה בחקירתו כי אמצעי הלחימה יועדו להימסר לפעילי התנזים ברמאללה. ביוני 2002 נעצר ד"ר אמג'ד עזת חסן מצטפא, רופא בבית החולים בג'נין, אשר גויס על ידי החמאס בג'נין כמבריח מחבלים מתאבדים לישראל. ב-2002 נעצר פעיל תנזים מרמאללה שהודה בחקירתו כי עסק בהברחות אמצעי לחימה באמצעות אמבולנסים. במרץ 2002 עשו מבוקשים חמושים ברמאללה שימוש באמבולנסים לשם מעבר ממקום למקום. המבוקשים לבשו בגדי רופאים וחלקם אף נהגו להסתתר במחלקות השונות בבתי החולים בעיר.[2][3]
במרץ 2012 נעצרו מספר עובדים בארגון בחשד לביצוע פיגוע ירי לעבר כוחות צה"ל.[4]
ב-13 בנובמבר 2015 בשעה 14:50 מחבל פתח באש לעבר רכב ליד עתניאל. בפיגוע הירי נרצחו הרב יעקב ליטמן ובנו נתנאל. אם המשפחה וארבעה מהילדים נפצעו.[5] לפי תחקיר מד"א, אמבולנס של הסהר האדום הפלסטיני שהגיע לזירת הפיגוע נמנע מלהגיש עזרה לפצועים בניגוד לכללי האתיקה הרפואית, דבר שגרר מחאה חריפה מצד ישראל.[6] הסהר האדום הכחיש את הדברים וטען שטיפל בפצועים.[7]
קישורים חיצוניים
עריכה- אתר האינטרנט הרשמי של הסהר האדום הפלסטיני (בערבית)
- אתר האינטרנט הרשמי של הסהר האדום הפלסטיני (באנגלית)
- הסהר האדום הפלסטיני, ברשת החברתית פייסבוק
- הסהר האדום הפלסטיני, ברשת החברתית אקס (טוויטר)
- הסהר האדום הפלסטיני, ברשת החברתית אינסטגרם
- הסהר האדום הפלסטיני, סרטונים בערוץ היוטיוב
הערות שוליים
עריכה- ^ The Palestine Red Crescent Society (באנגלית)
- ^ Terrorism-info The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center
- ^ ארגוני הטרור הפלסטיניים ומנגנוני הביטחון של "הרשות" עושים שימוש באמבולנסים, בתיעוד של "הסהר האדום", בכלי רכב ובתיעוד של ארגונים בינ"ל להברחת מבוקשים ואמצעי חבלה ולביצוע פעולות טרור. זאת על מנת לעקוף את הבדיקות המתבצעות במחסומי צה"ל תוך ניצול חופש התנועה המוענק לרכבים אלה ולמשתמשים בהם, מרכז המידע למודיעין וטרור, ינואר 2004
- ^ החשוד בתכנון פיגוע: שוער נבחרת פלסטין, באתר רשת
- ^ אור הלר, אב ובנו נרצחו בפיגוע ירי בדרום הר חברון, המחבלים נמלטו, באתר nana10, 13 בנובמבר 2015
- ^ אלון בן דוד, בעקבות חשיפת חדשות 10: ישראל תגיש מחאה נגד הסהר האדום, באתר nana10, 14 בנובמבר 2015
- ^ אריאל כהנא ואמרי סדן, הסהר האדום לפצועים בעתניאל: "תפנו למד"א", באתר nrg, 15 בנובמבר 2015