Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

יממה

יחידת זמן - 24 שעות

יממה היא יחידת זמן שאורכה נקבע על פי השלמת סיבוב מלא של כדור הארץ על צירו ביחס לשמש. ולכן היממה היא יחידת זמן טבעית (להבדיל משעה, למשל, שהיא יחידת זמן מלאכותית).

צלמית המסמלת יממה
מחזוריות מופע השמש נגרם על ידי סיבוב כדור הארץ סביב צירו
סיבוב כדור הארץ במהלך היממה

היממה מורכבת משני חלקים עיקריים: יום – החלק מן היממה שהשמש מאירה את כדור הארץ; ולילה – שהוא החלק של היממה שאינו מואר.

בכל התרבויות היממה היא יחידת הזמן הבסיסית לחישוב זמנים, תאריכים ולוחות שנה. את היממות מארגנים בדרך כלל בשבועות בחודשים ובשנים.

היממה מחולקת ל-24 שעות שהן 1,440 דקות או 86,400 שניות, בשנה אחת יש כ-365.25 יממות.

בדרך כלל נהוג להגדיר את תחילת היממה בשעה 00:00, אך ביהדות היממה מתחילה בשקיעת השמש.

אורכה הממוצע של היממה הוא 24 שעות. אורך היממה המדויק (בו משלים כדור הארץ סיבוב על צירו ביחס לשמש) נקרא יממה שמשית והוא משתנה מעט במחזוריות לאורך השנה בהתאם למסלול כדור הארץ סביב השמש. שינוי זה מתאפס אחת לכמה חודשים ולכן היחס הזמני ליממה הוא 24 שעות בדיוק.

התחלה וסוף של יממה

עריכה
 
מפה של אור היום בכדור הארץ
  • בשימושים אזרחיים במרבית העולם, יממה מתחילה בחצות הלילה, כלומר היא נמשכת מ-0:00 בלילה עד 0:00 בלילה למחרת. מקור נוהג זה הוא ברומא העתיקה.[1]
  • לפי היהדות, היממה מתחילה בראשיתו של הלילה ומסתיימת בסופו של היום.[2] ישנו ספק אם היממה מתחילה בשקיעת החמה ומסתיימת בשקיעת החמה ביום שאחרי או מתחילה בצאת הכוכבים ומסתיימת בצאת הכוכבים ביום שאחרי. בכל מקרה, גישה זו מעניקה ליממה אורך שונה במקצת מ-24 שעות: כאשר היום מתארך – ארוך יותר, וכאשר היום מתקצר – קצר יותר. לדוגמה, אם ביום מסוים השקיעה בשעה 18:00 ולמחרת השקיעה בשעה 18:01, אזי אורך היממה הוא 24 שעות ודקה (ולהפך).
  • לוחות השנה של מצרים העתיקה, הנוצרים בימי הביניים,[3] וכנראה גם לוח השנה במגילות קומראן, התחילו את היממה בזריחה. גישה זו מאריכה את היממה כשהיום מתקצר ומקצרת את היממה כשהיום מתארך.
  • האומברים[1] והאסטרונומים חישבו את תחילת היום בחצות היום, משום כך נקבעה תחילת ספירת יום יוליאני ל-12 בצהריים UTC.

היממות השונות ואורכן

עריכה

היממה היא פרק הזמן שבו כדור הארץ משלים סיבוב על צירו. ישנן מספר אפשרויות לחשב את מסלול כדור הארץ על צירו, ביחס לשמש במדויק והיא נקראת יממה שמשית. ביחס לשמש בממוצע – זוהי היממה שבה משתמשים בדרך כלל. יממה נוספת היא היממה הכוכבית פרק הזמן שבו כדור הארץ משלים סיבוב על צירו ביחס לכוכבים.

יממה כוכבית

עריכה
  ערך מורחב – יממה כוכבית

כדור הארץ משלים הקפה סביב צירו אחת ל-23 שעות 56 דקות ו-4 שניות, ובאותו זמן הוא גם ממשיך בתנועתו להקפת השמש. בעוד שהכוכבים חוזרים למופעם במצהר האופק כל 23 שעות ו-56 דקות, נדרשים עוד כ-4 דקות בממוצע על מנת לחזור שהשמש תחזור למופעה במצהר. מכאן נובע ההבדל בין היממה השמשית שהיא אורכת 24 שעות ליממה הכוכבית שאורכה מעט פחות מכך.

יממה שמשית

עריכה
  ערך מורחב – יממה שמשית

כאשר בוחנים את סיבוב כדור הארץ על צירו ביחס לשמש, השלמת סיבוב שלם במדויק יהיה בזמן שבו תיראה השמש בכיפת השמיים באותו המקום בדיוק שהיא נראתה בו ביום הקודם. פרק זמן זה נקרא יממה שמשית והיא שונה במקצת מהיממה הממוצעת בת 24 שעות בדיוק בה משתמשים בדרך כלל לחישוב זמנים ותאריכים.

אורך היממה השמשית משתנה במחזוריות במהלך השנה בהתאם למסלול כדור הארץ סביב השמש אודות לשני גורמים עיקריים, הראשון, שינוי במהירות סיבוב כדור הארץ על צירו כאשר הוא מתקרב לשמש במסלול הקיפו האליפטי של כדור הארץ את השמש. והשני מפאת נטיית צירו של כדור הארץ (מישור המילקה).

כתוצאה משינויים אלו נוצר פער בין היממות לאורך השנה. מקסימום ההבדל בין יממה אחת לעוקבת אחריה הוא 51 שניות לערך. הפרשים אלה מצטברים לשיאים של 14 דקות בפברואר ו-16 דקות בנובמבר. שינויים זה מתאפסים אחת לכמה חודשים.

יממה שמשית ממוצעת

עריכה

היות שאורך היממה השמשית הוא קרוב מאוד ל-24 שעות או 24 שעות בדיוק, היחס המקובל ליממה הוא 24 שעות בדיוק כפי היממה השמשית הממוצעת.

יממה בתרבות

עריכה
 
שלט ניאון של אינטרנט קפה הפתוח בכל שעות היממה

הביטוי "24 שעות", המתאר את אורך היממה, משמש בהשאלה לתיאור פעילויות שאינן נפסקות אף במשך הלילה. בעולם המסחר, למשל, משמש הביטוי כדי לבדל ולהבליט עסקים הפעילים לאורך כל היממה.

באסטרונומיה

עריכה

האסטרונומים מבדילים בין יממה כוכבית ובין יממה שמשית.

בנוסף לשימוש המונח בהקשר ליממת כדור הארץ, האסטרונומים משתמשים במונח זה גם לציון זמנים אסטרונומיים אחרים, למשל, אורך היממה של כוכבי לכת אחרים במערכת השמש. לרוב משתמשים ביחידת המידה "יממת כדור הארץ" לציון אורכן של יממות אלה.

יממה כוכבית

עריכה
  ערך מורחב – יממה כוכבית

יממה כוכבית היא הזמן שבמהלכו כדור הארץ עושה סיבוב מלא סביב צירו ומגיע לאותו מצב ביחס לכוכבי השבת, שבו הוא היה לפני תחילת הסיבוב. יממה כוכבית אורכת כ-23 שעות, 56 דקות ו-4 שניות.

יממה שמשית

עריכה
  ערך מורחב – יממה שמשית

יממה שמשית (אמיתית) היא הזמן שבמהלכו כדור הארץ עושה סיבוב מלא סביב צירו וממשיך בסיבובו עד שמגיע לאותו מצב ביחס לשמש, שבו הוא היה לפני תחילת הסיבוב. אורך היממה השמשית משתנה במקצת באופן מחזורי לאורך השנה.

הסיבה להבדל בין היממה השמשית ליממה הכוכבית היא תנועת כדור הארץ סביב השמש: כדור הארץ מסתובב סביב צירו אחת ל-23 שעות 56 דקות ו-4 שניות, אך באותו זמן הוא גם מקיף את השמש. בעוד שהכוכבים חוזרים למצהר כל 23 שעות ו-56 דקות (יממה כוכבית), כדור הארץ זקוק לעוד כ-4 דקות בממוצע על מנת שהשמש תחזור שנית למצהר; כך מתארכת היממה השמשית (הממוצעת) מ-23 שעות, 56 דקות ו-4 שניות ל-24 שעות שלמות.

שינוי באורך היממה השמשית

עריכה

אורך היממה אינו זהה לכל אורך השנה. היא קצרה במרץ ובספטמבר, וארוכה ביוני ובדצמבר.[4] אורך זה נקרא "זמן שמשי אמיתי" או "זמן שמשי נראה" (apparent solar time). מדובר באורך היממה ולא באורך היום או הלילה ולכן נתון זה משפיע בכל זמן נתון באותו אופן על כל נקודה בכדור הארץ – בחצי הכדור הצפוני כמו בחצי כדור דרומי.

ההפרש באורך שתי יממות עוקבות עשוי להגיע לחצי שנייה. הפער בין היממה הקצרה ביותר לארוכה ביותר הוא 51 שניות לערך. הפרשים אלה מצטברים לשיאים של 14 דקות בפברואר ו-16 דקות בנובמבר. ההפרש בין שתי שיטות הזמן נקרא משוואת הזמן.

 
משוואת הזמן במהלך השנה, כאשר הקו הכחול סיבתו המסלול אליפטי של כדו"א והירוק הוא מפאת נטיית צירו של כדו"א ביחס למישור ההקפה שלו את השמש והאדום הוא החיבור בין שניהם ומה שקורה בפועל.
חצות ב-12
(11:41 לזמן מקומי ת"א)
ימי השינויים הקיצוניים בדקות
16 באפריל 11 בפברואר +14.3
14 ביוני 14 במאי -3.7
2 בספטמבר 26 ביולי +6.4
25 בדצמבר 3 בנובמבר -16.4

השינוי באורך היממה השמשית האמיתית במשך השנה נובע משתי סיבות עיקריות:

  • צירו של כדור הארץ, הניצב למישור המשווה, נוטה ביחס לציר ההקפה שלו את השמש, הניצב למישור המילקה.
  • המהירות הזוויתית של כדור הארץ במסלולו האליפטי סביב השמש אינה קבועה.

"יממה", ללא תיאור נוסף, היא יממת חמה ממוצעת.

ראו גם

עריכה

קישורים חיצוניים

עריכה

הערות שוליים

עריכה
  1. ^ 1 2 קנסורינוס, על יום הלידה, פרק 12 (באנגלית)
  2. ^ חריגה היא דעתו של הרשב"ם (בראשית א, ה ד"ה ויהי) הסובר להיפוך בהתייחסו לימי בריאת העולם ובעקבות כך לכל הימים המוזכרים בתורה כמו אלו שבעשרת הדיברות.
  3. ^ אברהם בר חייא, ספר העיבור, מאמר ראשון, שער תשיעי
  4. ^ על פי הספר הזמנים בהלכה א בניש