Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

עמק שילה

עמק גדול בדרום השומרון

עמק שילהערבית: סהל כפר אסתונא) הוא הדרומי בין עמקי השומרון הגדולים. נחל שילה מתחיל בצפון–מערב העמק ומנקז אותו, ועל-כן העמק וסביבתו הם האזורים המזרחיים ביותר באגן ניקוז הירקון.

עמק שילה
עמק שילה במבט לכיוון מז'- דר'-מז'
עמק שילה במבט לכיוון מז'- דר'-מז'
מידע כללי
סוג גאוגרפיה, ואדי עריכת הנתון בוויקינתונים
נתונים ומידות
גובה כ־700 מטר מעל פני הים
כיוון מזרח - מערב
מיקום
מיקום רמאללה ואל-בירה (נפה), סלפית, שכם (נפה) עריכת הנתון בוויקינתונים
עיירות תורמוס עיא
אל מוע'ייר
שילה (יישוב)
גוש שילה
עמיחי (יישוב)
עלי (יישוב)
אש קודש (יישוב)
נתיבי מים ואדי מוסה
קואורדינטות 32°02′26″N 35°18′29″E / 32.040434°N 35.308179°E / 32.040434; 35.308179
מפה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

היסטוריה

עריכה

לפי עדויות ארכאולוגיות אזור העמק היה מיושב החל מתקופת הברזל בארץ ישראל. העמק מוקף במספר אתרים ארכאולוגיים, שהעיקרי בהם הוא "חירבת אִסתוּנא", במזרחו. האתר כולל ממצאים ארכאולוגיים מהתקופה ההלניסטית, התקופה הרומית, התקופה הביזנטית והתקופה המוסלמית המוקדמת בארץ ישראל. האתר ממוקם בראש גבעה מוקפת אורנים בקצה הדרום מזרחי של עמק שילה. עד תחילת המאה ה-20 המקום היה מיושב והיה נקודת ההתיישבות המרכזית באזור עמק שילה, ומכאן שמו הערבי של העמק "סהל כפר אִסתוּנא". במקום שרידי בריכות חצובות, בורות מים, חורבות מבנים מהתקופה הרומית והביזנטית, עמודים, כותרות ומשקופים מעוטרים. המבנה המרכזי בנוי מאבני גזית ונקרא "אל חבס". מממדיו ומגודל אבניו נראה שהוא נועד להגן על המבוא המזרחי של העמק. בסמוך נמצא גם מבנה מקאם "שייח מוחמד".

בשנת 1870, ביקר חוקר ארץ ישראל ויקטור גרן במקום וכתב: ”בשעה ארבע וחמש עשרה דקות הגענו לכפר אסתונא. על גבעה לא גבוהה, שמדרונה המערבי תלול יחסית וטרשי ואילו מדרוניה האחרים נוחים הרבה יותר לגישה, פזורים עיי כפר ערבי. קבר שעודנו עומד על תלו, הקרוי על שם שיח' מחמד, חוסה בצל אלה זקנה. הוא נבנה בחלקו הגדול מאבנים עתיקות יפות. על המשקוף של פתחו עוצבו משולש, מעגל וריבוע. בכפר הזה היו בתי מגורים קטנים שקמרון תקרתם עגול או מחודד כלשהו, והם גובבו במתחמו של מבצר שקדם להם, ושעכשיו קשה לעמוד היטב על היקפו. הוא עצמו נבנה מאבני גזית גדולות. שרדו ממנו קווי הקירות של אולם מלבני, שאורכו שלושים ושמונה צעד ורוחבו שישה. עובי הכתלים היה מטר. פה ושם רואים בין החורבות בורות מים חצובים בסלע וכמה נציבי עמודים פזורים על הארץ”[1].

גאוגרפיה

עריכה

דרך ההר (שנקראת היום כביש 60, בתוואי המקורי) בעוברה בשומרון, עוברת בעיקר בעמקים המישוריים הנוחים לתנועה, ולכן מתאמצת ועוברת גם בתוואים קשים (כמו פיתולי מעלה לבונה) בשאיפתה לחבר עמק אחד למשנהו. היא נמתחת לאורך כ-80 ק"מ, מעמק שילה בדרום עד לעמק דותן ועמק יזרעאל בצפון.

יש המזהים אותו עם האתר בו היו בנות שילה מחוללות בכרמים ולכן העמק נקרא בערבית (בין השאר) "סהל אל בנאת" (עמק הבּנות).

מבט על עמק שילה

עריכה
תצפית על עמק שילה, כולל אזור התעשייה ומטעי הזיתים והגפנים, 2008

קישורים חיצוניים

עריכה
  מדיה וקבצים בנושא עמק שילה בוויקישיתוף

הערות שוליים

עריכה