Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

שרה בורק

אשת חינוך ישראלית

שרה בורק לבית גורטנשטיין (192217 במאי 2019) הייתה מחברת ספרי לימוד במתמטיקה לחינוך המיוחד, מורה ומנהלת בית ספר ישראלית.

שרה בורק
לידה 1922
רפובליקת פולין עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 17 במאי 2019 (בגיל 97 בערך) עריכת הנתון בוויקינתונים
שם לידה שרה גורטנשטיין עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ביוגרפיה

עריכה

שרה בורק נולדה בפולין ולמדה בגימנסיה יהודית[1]. תקוותה ללמוד במכללה היסטוריה נכזבה מפאת חוסר מקום ולכן נרשמה למתמטיקה ופיזיקה. במלחמת העולם השנייה ברחה לאוזבקיסטן שהייתה חלק מברית המועצות, לימדה שם גרמנית ואחר כך ניהלה מוסד לילדים יתומים. כדי לא להישלח לחזית כאחות נרשמה ללימודי תואר שני בהתכתבות והייתה נוסעת לעיר הבירה טשקנט לבחינות עד לסיום לימודיה בשנת 1944. כשהסתיימה המלחמה ונפוצו שמועות על אפשרות חזרה לפולין, עברה לנהל בית ילדים לאזרחי פולין. שם העבירה בסתר ילדים יהודים לתנועה הציונית שתעלה אותם ארצה. אחד הילדים היהודים שבאחריותה ידע להתפלל ובעקבות הלשנה זומנה לנ.ק.ו.ד. והואשמה בתעמולה דתית בבית הילדים. למזלה היו לה תעודות הוקרה על שהיא מחנכת ברוח הקומוניזם וכך ניצלה.

הוריה ואחיה נספו. לאחר חזרתה לפולין נישאה לברוך בורק. הזוג ניסה לעלות ארצה אך גורש על ידי הבריטים לקפריסין. שם לימדה בבית הספר, ילדה את בנה יעקב בורק, הגיעה לארץ בשנת 1948 ומצאה עבודה בבית ספר לחינוך מיוחד בפתח תקווה. לאחר מכן ניהלה את בית הספר לחינוך מיוחד "מסילות"[2] בבת ים עד ליציאתה לגמלאות (1959-1987) .

בורק חיברה ספרי לימוד בחשבון לילדים עם פיגור קל וכמו כן חוברות לפיתוח אינטליגנציה לגנים. בטיפת חלב היו נעזרים בהן לבדיקת ילדי גן. ספריה התבססו על ספרי לימוד בגרמנית, בפולנית, ברוסית ובאנגלית, כמו גם על על ניסיונה בארץ. היא כתבה עשרות רבות של ספרים וחוברות לתלמידים ולמורים[3], רובם בהוראת חשבון אך גם בהוראת קריאה[4] ומילון מצויר[5].

בנוסף, ערכה בורק השתלמויות למורים, לגננות ולסטודנטים בדידקטיקה ובמתודיקה של הוראת חשבון בחינוך המיוחד.

כמו כן, ארגנה בשנות ה-60 תערוכה אינטראקטיבית גדולה של עזרי לימוד לילדים בעלי פיגור קל. היא הוצגה במרכזיות הפדגוגיות בתל אביב ובירושלים ונדדה גם ברחבי הארץ.

לבקשתו של יובל דרור[6], שהיה ראש בית הספר לחינוך באוניברסיטת תל אביב, כתבה שרה בורק ספר מקיף על חריגויות ודעות קדומות[7]. ספריה של בורק ועזרי הלימוד שפיתחה נמצאים בארכיון בית הספר לחינוך באוניברסיטת תל אביב משנת 2004[8].

בורק זכתה בפרס החינוך (1981) ובתעודות הוקרה מאקי"ם ומעיריית בת ים על פעילות התנדבותית[9].

קישורים חיצוניים

עריכה
  מדיה וקבצים בנושא שרה בורק בוויקישיתוף

הערות שוליים

עריכה
  1. ^ שרה בורק, זכרונות, סיפור חיים, הוצאת ירון גולן 2012
  2. ^ חומר ארכיוני על עבודתה של שרה בורק בבית הספר מתוך ארכיון החינוך של אוניברסיטת תל אביב
  3. ^ בהוצאת יבנה, עד 1992
  4. ^ בהוצאת עמיחי
  5. ^ רשימה חלקית של ספריה של שרה בורק באתר הספרייה הלאומית
  6. ^ הדף של פרופ' יובל דרור באתר האוניברסיטה
  7. ^ חריגויות ודעות קדומות
  8. ^ חומר ארכיוני על שרה בורק בארכיון החינוך של אוניברסיטת תל אביב
  9. ^ שרה בורק התנדבה בוועד אקי"ם, הקימה גן טיפולי שהיה ברובו התנדבותי (רק התרפיסטיות קיבלו שכר) וייסדה וניהלה בהתנדבות חוג לילדי גן בדגש על מתמטיקה. בנוסף התנדבה ביד ושם.