Papers by Oktay Aksoy Phd
The Journal of International Educational Sciences, 2019
İNGİLİZCE VE TÜRKÇE ÖĞRETMEN ADAYLARININ YARATICI DRAMAYI KULLANMAYA YÖNELİK ÖZ-YETERLİKLERİ, 2019
Özet Bu çalışma, üçüncü ve dördüncü sınıf İngilizce öğretmenliği ile dördüncü sınıf Türkçe öğretm... more Özet Bu çalışma, üçüncü ve dördüncü sınıf İngilizce öğretmenliği ile dördüncü sınıf Türkçe öğretmenliği bölümlerinde öğrenimlerini sürdüren öğretmen adaylarının yaratıcı drama yöntemini kullanmaya yönelik öz-yeterliklerini belirlemeyi ve çeşitli değişkenlere göre değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın örneklemi, 2012-2013 akademik yılında bir üniversitede öğrenim gören 218 öğretmen adayından oluşmaktadır. Araştırmada, üçüncü ve dördüncü sınıflarda öğrenim gören öğretmen adaylarının yaratıcı drama yöntemini kullanmaya yönelik öz-yeterliklerini belirlemek amacıyla Yaratıcı Drama Yöntemini Kullanmaya Yönelik öz-yeterlik ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada öğrencilerin yaratıcı drama yöntemini kullanmaya yönelik öz-yeterlik seviyeleri cinsiyete, sınıf seviyelerine ve bölüm değişkenlerine göre incelenmiştir. Araştırma bulgularına göre öğretmen adaylarının, yaratıcı drama yöntemini kullanmaya yönelik yeterli düzeyde öz-yeterliğe sahip oldukları, yaratıcı drama yöntemini kullanmaya hazır oldukları; öğretmen adaylarının yaratıcı dramayı kullanmaya yönelik öz-yeterliklerinin cinsiyete, sınıfa ve bölüme göre farklılaşmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bütün bu sonuçların ışığında üniversitelerde verilen yaratıcı drama dersinin öğrencilere katkısının olumlu düzeyde olduğu söylenebilir. Abstract The aim of this research is to determine the drama self-efficacy beliefs of the English and Turkish teacher candidates. The sample of the research comprises 218 teacher candidates attending a university in 2012-2013 academic year. Creative Drama Self-Efficacy Scale was used to determine the teacher candidates' self-efficacy beliefs related to using creativity drama. In the research, the self-efficacy of the teacher candidates was analyzed in terms of gender, class level and the department variable. As a result of analyses, the teacher candidates have a sufficient level of self-efficacy in using creative drama in teaching the language and they are also ready to use the creative drama. There is no statistically significant difference among the teacher candidates in terms of gender, class level and department. In the light of all these findings, it can be said that the creativity drama course provided by the universities has a positive effect on the candidate teachers.
Conference Presentations by Oktay Aksoy Phd
COVID-19 pandemisi sebebiyle ilk defa tüm sınıf seviyelerinde yoğun biçimde deneyimlenen uzaktan ... more COVID-19 pandemisi sebebiyle ilk defa tüm sınıf seviyelerinde yoğun biçimde deneyimlenen uzaktan eğitim sürecinin öğrencilere sağladığı fayda ve ortaya çıkan aksaklıklar belirlenerek, sonraki süreçlerde uzaktan eğitim yönteminin etkin ve verimli olarak kullanılması için öneriler getirilmeye çalışılmıştır. Araştırmada, nitel araştırma desenlerinden temel nitel araştırma teknikleri kullanılmıştır. Veri toplamak amacıyla ölçüt örnekleme yöntemiyle on iki öğrenci ve on iki öğretmen seçilmiş ve seçilen öğrenci ve öğretmenlere gerekli literatür taraması sonucu oluşturulan uzaktan eğitim sürecine yönelik açık uçlu sorular yöneltilmiş, sorulara verilen cevaplar doğrultusunda yapılan içerik analizi ile uzaktan eğitim sürecine yönelik tematik çıkarımlar oluşturulmuş ve uzaktan eğitimin iyileştirilmesine yönelik önerilere yer verilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin yoğunlukla bilgisayar ve internet altyapısında, motivasyon süreçlerinde, sosyal ilişkilerde sorunlar yaşadıkları, öğretmenlerin ise bilgisayar ve internet altyapısında, sağlıkta, öğrencilerle iletişimde, öğrencilerin devamdevamsızlıklarının takibinde ve öğrencileri motive etme süreçlerinde sorunlar yaşadıkları tespit edilmiştir. Öğrenciler, uzaktan eğitim sürecinin eğitim-öğretimin devam etmesi, bireysel öğrenme, sorumluluk kazanma, virüsten korunma, bilgiye kolay ulaşma ve zaman tasarrufu yönünden, öğretmenler ise eğitimin devamlılığı, materyale erişim ve zaman tasarrufu yönünden faydalı bulduklarını belirtmişlerdir. Uzaktan eğitim sürecinin geliştirilmesine yönelik olarak ise öğrenciler uzaktan eğitimde kameraların öğrenciler tarafından açılması, ebanın zenginleştirilmesi ve ders sayısının azaltılmasına yönelik öneriler belirttikleri sonucuna ulaşılırken; öğretmenlerin de teknik sorunların giderilmesi, öğrenci devamsızlığının otomatik olarak devamsızlığa işlenmesi, öğrencilerin kameralarının açık tutulması, öğrencilerin sınav yapılması ve ebanın içerik olarak zenginleştirilmesi yönünde öneriler sundukları tespit edilmiştir.
Lise öğrencilerinin İngilizce Ders Başarılarını Yordayan Değişkenler: Boylamsal Bir Analiz (Variables that predict high school students' graded performances regarding English Courses: A Longitudinal analysis), 2018
Bu araştırmada, lise öğrencilerinin İngilizce dersleriyle ilgili öz-yeterlik inançlarının, algıla... more Bu araştırmada, lise öğrencilerinin İngilizce dersleriyle ilgili öz-yeterlik inançlarının, algıladıkları araçsallığın, biliş-ötesi öğrenme stratejilerinin, bilgiye yönelik meraklarının, başarı amaçlarının ve tutumlarının, İngilizce ders başarıları üzerindeki olası etkilerinin bir öğretim yılı süresince incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada boylamsal tarama yöntemi ve panel deseni kullanılmıştır. Veriler, dört farklı zaman kesiti içerisinde (güz dönemi başı ve sonu, bahar dönemi başı ve sonu) ve 2015-2016 eğitim-öğretim yılında Zonguldak ilinin dört farklı ilçesindeki beş ayrı Anadolu Lisesinde öğrenim gören 1357 öğrenciden elde edilmiştir. Araştırmada, “İngilizceye Yönelik Tutum Ölçeği”, “Yabancı Dil Öz Yeterlik Ölçeği”, “Algılanan Araçsallık Ölçeği”, “2x2 Başarı Amaçları Ölçeği”, “Biliş-ötesi Öğrenme Stratejileri Ölçeği” ve “Bilgiye Yönelik Merak Ölçeği” veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Öğrencilerin İngilizce ders başarıları ise güz ve bahar dönemleri sonundaki not ortalamaları temel alınarak tanımlanmıştır. Veri analizleri SPSS 21 ile AMOS 21 programları kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Ön analiz sonuçları, ölçme araçlarının faktör yapılarının araştırmanın örneklemiyle iyi bir uyum gösterdiğini, ölçme araçlarını oluşturan faktörlerin iç tutarlılık güvenirliklerinin yeterli olduğunu ve demografik değişkenlerin (cinsiyet vb.) araştırma değişkenleri üzerindeki etkilerinin zayıf olduğunu göstermiştir.
Yapısal eşitlik modellemesi analizi aracılığıyla elde edilen bulgular; (a) İngilizce dersine yönelik olumlu tutumun, diğer araştırma değişkenlerinin İngilizce ders başarısı üzerindeki doğrudan etkilerini baskıladığını; (b) öğretim yılı başındaki olumlu tutumun öğretim yılı sonundaki ders başarısı üzerindeki doğrudan etkisinin anlamlı düzeyde ve olumsuz yönde, ancak dolaylı etkisinin anlamlı düzeyde ve olumlu yönde olduğunu; (c) bilgiye yönelik merak, algılanan araçsallık, performansa yaklaşma amaçları ile örgütleme ve değerlendirme stratejilerinin ders başarısını değil, ders başarısının bu değişkenleri anlamlı düzeyde etkilediğini; (d) öğretim yılı başındaki yazma öz-yeterliğinin yüksek olmasının, güz dönemi sonundaki ders başarısını anlamlı düzeyde ve olumsuz yönde etkilediğini göstermiştir. Araştırmada, İngilizce derslerine ve gelecekte yapılabilecek araştırmalara yönelik önerilere de yer verilmiştir.
VI. INTERNATIONAL EURASIAN EDUCATIONAL RESEARCH CONGRESS , 2019
Öğrencilerin öğrenim hayatları boyunca karşılaştıkları temel sorunlardan biri mesleki kararsızlık... more Öğrencilerin öğrenim hayatları boyunca karşılaştıkları temel sorunlardan biri mesleki kararsızlık olarak ortaya çıktığı literatürde ortaya konulan bir dizi araştırmayla rapor edilmiştir (Akkoç, 2012; Gati, Krausz ve Osipow, 1996). Nitekim, öğrencilerin, mesleki kararsızlıklarının temel nedenleri arasında hem okullarda uygulanan rehberlik yönlendirmelerinin yetersizliği hem de öğrencilerin geleceğe yönelik tutumları (Lennings, 1998) ve araçsallıkları (Makro ve Savikas, 1998) gibi bireysel farklılık değişkenlerinin rol oynadığı ifade edilmektedir. Durmaz (2008) rehberlik ve yönlendirme dersinin öğrencilerin meslek seçiminde etkili olmasına rağmen, çevresel faktörlerin etkisinin oranla daha fazla olduğunu ifade etmiştir. İlgili sonuç, mesleki ve rehberlik derslerinde gerçekleştirilen etkinliklerin meslek seçimi için araçsal olarak algılanıp algılanmadığının da ortaya konulması gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. Nitekim, araçsallık hedeflerin gerçekleştirilmesi için mevcut eylemlere biçilen değer olarak tanımlanmaktadır (Husman ve Lens, 1999). Benzer bir durum da gelecek zaman perspektifi için söylenebilir. Marko ve Savickas'ın (1998) da gelecek zaman perspektifinin kariyer planlaması için geliştirilmesi gereken etkili bir bireysel farklılık değişkeni olduğunu ifade etmektedir. Dolayısıyla, araştırmada, meslek liselerinde uygulanan mesleki rehberlik etkinliklerinin etkililiği araştırılırken, öğrencilerin meslek seçiminde olumlu ve olumsuz etkilere yol açabilecek bireysel farklılık değişkenleri (gelecek zaman perspektifi ve algılanan araçsallık) de incelenmiştir. Araştırmada, öğrencilerin meslek seçiminde ve geleceğe yönelik mesleki tutumlarında meslek lisesi 9. sınıflarda uygulanan mesleki rehberlik etkinliklerinin önemli olduğu düşüncesiyle araştırma soruları olarak aşağıdaki sorulara cevap verilmiştir; Deney grubu ile kontrol grubu öğrencilerinin gelecek zaman perspektifleri arasında anlamlı farklılık var mıdır? Deney grubu ile kontrol grubu öğrencilerinin algılanan araçsallıkları arasında anlamlı farklılık var mıdır? Deney grubu ile kontrol grubu öğrencilerinin mesleki karar verme becerileri arasında anlamlı farklılık var mıdır? Öğrencilerin mesleki olgunlukları alt boyutları açısından cinsiyete göre anlamlı farklılık var mıdır? Öğrencilerin araçsallıkları açısından cinsiyete göre anlamlı farklılık var mıdır? Öğrencilerin geleceğe yönelik tutumları açısından cinsiyete göre anlamlı farklılık var mıdır?
Books by Oktay Aksoy Phd
Lise öğrencilerinin İngilizce Ders Başarılarını Yordayan Değişkenler: Boylamsal Bir Analiz (Variables that predict high school students' graded performances regarding English Courses: A Longitudinal analysis), 2019
This book includes a comprehensive research in which the reciprocal relationships among crucial c... more This book includes a comprehensive research in which the reciprocal relationships among crucial cognitive (i.e., epistemic curiosity, meta-cognitive learning strategies, perceived instrumentality, efficacy beliefs), affective (i.e., attitudes), and motivational (i.e., achievement goals) variables and graded performance regarding English classes were examined based on a longitudinal design (i.e., panel design). The sample consisted of more than 1300 high schools students. Data were collected from four waves beginning in the initial days of the high school academic year. Notably, the results showed that students' graded performance and attitudes towards English classes were reciprocally related to one another. The results also showed that students' graded performance significantly predicted their perceived instrumentality of English classes wheres their perceived instrumentality did not significantly predict graded performance. The results further underlined the importance of realistic efficacy beliefs, particularly in terms of efficacy for writing in English. Practical implications were also discussed in the study.
Uploads
Papers by Oktay Aksoy Phd
Conference Presentations by Oktay Aksoy Phd
Yapısal eşitlik modellemesi analizi aracılığıyla elde edilen bulgular; (a) İngilizce dersine yönelik olumlu tutumun, diğer araştırma değişkenlerinin İngilizce ders başarısı üzerindeki doğrudan etkilerini baskıladığını; (b) öğretim yılı başındaki olumlu tutumun öğretim yılı sonundaki ders başarısı üzerindeki doğrudan etkisinin anlamlı düzeyde ve olumsuz yönde, ancak dolaylı etkisinin anlamlı düzeyde ve olumlu yönde olduğunu; (c) bilgiye yönelik merak, algılanan araçsallık, performansa yaklaşma amaçları ile örgütleme ve değerlendirme stratejilerinin ders başarısını değil, ders başarısının bu değişkenleri anlamlı düzeyde etkilediğini; (d) öğretim yılı başındaki yazma öz-yeterliğinin yüksek olmasının, güz dönemi sonundaki ders başarısını anlamlı düzeyde ve olumsuz yönde etkilediğini göstermiştir. Araştırmada, İngilizce derslerine ve gelecekte yapılabilecek araştırmalara yönelik önerilere de yer verilmiştir.
Books by Oktay Aksoy Phd
Yapısal eşitlik modellemesi analizi aracılığıyla elde edilen bulgular; (a) İngilizce dersine yönelik olumlu tutumun, diğer araştırma değişkenlerinin İngilizce ders başarısı üzerindeki doğrudan etkilerini baskıladığını; (b) öğretim yılı başındaki olumlu tutumun öğretim yılı sonundaki ders başarısı üzerindeki doğrudan etkisinin anlamlı düzeyde ve olumsuz yönde, ancak dolaylı etkisinin anlamlı düzeyde ve olumlu yönde olduğunu; (c) bilgiye yönelik merak, algılanan araçsallık, performansa yaklaşma amaçları ile örgütleme ve değerlendirme stratejilerinin ders başarısını değil, ders başarısının bu değişkenleri anlamlı düzeyde etkilediğini; (d) öğretim yılı başındaki yazma öz-yeterliğinin yüksek olmasının, güz dönemi sonundaki ders başarısını anlamlı düzeyde ve olumsuz yönde etkilediğini göstermiştir. Araştırmada, İngilizce derslerine ve gelecekte yapılabilecek araştırmalara yönelik önerilere de yer verilmiştir.