Papers by Berrak Erdal
Gazi Akademik Bakış, 2024
This article critically examines the transformative commitment to modernization and nation-buildi... more This article critically examines the transformative commitment to modernization and nation-building in Turkish Republic, focusing on the pivotal role played by spaces of knowledge. The study begins with a theoretical analysis of the complex relationship between political power, knowledge and space. The concrete analysis starts with the examination of People's Houses, envisioned as cultural and political centers spreading Republican principles and the new national identity. The analysis extends to museums established by the new regime, demonstrating their ideological underpinnings as spaces generating a specific knowledge on the nation through the collection of memories. The article then explores theaters, cinemas, and operas, emphasizing their contribution to shaping cultural policies of the new Turkish nation state. Shifting to libraries, it traces the historical evolution culminating in the establishment of the National Library in Ankara and its role in nation-building process. Throughout, the article delves into the complexities of preserving national identity through these spaces of knowledge, offering a comprehensive understanding of Türkiye's modernization journey.
ARREDAMENTO MİMARLIK Dosya: Mimarlık ve Demokrasi, 2015
ARREDAMENTO MİMARLIK Dosya: Mimarlık ve Disiplin, 2015
ARREDAMENTO MİMARLIK Dosya: Mimarlık ve Delilik, 2011
Book Chapters by Berrak Erdal
Mekanı Düşünmek: Felsefe, Politika, Mimarlık, Sinema (Der. Deniz Yıldırım, Evren Haspolat, Hakan Sağlam, Saim Can Beritan), 2021
Bu makale, modern bir heterotopya olarak kütüphane mekânının mimarlık literatüründe yeniden kavra... more Bu makale, modern bir heterotopya olarak kütüphane mekânının mimarlık literatüründe yeniden kavramsallaştırılmasını ve Türkiye'deki halk kütüphanelerinin tarihsel ve kültürel geçmişinin izini sürmeyi amaçlamaktadır. Makale, "tip" ve "arketip" kavramlarını kullanarak kütüphane mekânının mimari boyutunu ele alır. Kütüphaneler, hem bilgi mekânı hem de sosyal ve kültürel bir alan olarak önemli işlevler üstlenir. Bu bağlamda, halk kütüphanelerinin Türkiye'deki modernleşme sürecindeki rolünü ve mevcut durumunu tahlil eder.
Conference Presentations by Berrak Erdal
Disiplinlerarası Estetik Tartışmalar / Multidisciplinary Debates on Aesthetics, 2021
Yüz yıldan kısa bir süre evvel gerçekleşen ve İlhan Tekeli tarafından “köktenci modernite” olara ... more Yüz yıldan kısa bir süre evvel gerçekleşen ve İlhan Tekeli tarafından “köktenci modernite” olara adlandırılan değişimle, yeni bir ulus yaratma sürecinin başlangıcı yapılmıştır. Bu değişim, saltanat ve halifelikle yönetilen Osmanlı imparatorluğundan, seküler ve demokratik Cumhuriyet yönetimine geçiş olarak adlandırılabilir. Modernitenin gerektirdiği kavramlardan biri olan “gelenekten kopma” da bu şekilde gerçeklemiştir. Bu kırılma, toplumun tümüne nüfuz etmeyi amaçlamış, bu suretle birçok alanda, başta ekonomik ve politik olmak üzere, sosyal ve kültürel temelli devrimler yapılmıştır. Din okullarından zorunlu eğitime, sultanlıktan parlamentoya, minyatürden resim ve heykele, tarımdan sanayileşmeye, festen şapkaya, İstanbul’dan Ankara’ya taşınmasına kadar birçok örnek verilebilir. Günlük hayatta yapılan “inkılaplar” pratikleri değiştirmeyi amaçladığı gibi, uzun süren savaşlar sonrası güçlü imajını tazelemek için de araç olarak kullanılır. Cumhuriyetin ulus-devlet olması ve modernleşmeyi ön koşul olarak kabul etmesi ise, ulus inşasında büyük rol oynar. Yeni ve modern olanın ön plana çıkarılması ve her köşeye ulaşması amacıyla birçok adım atılmıştır. Bu yeni “deneyimleri" içeren gelişme, aynı zamanda bir temsil problemini de beraberinde getirir. Ulus-devletle gelen yeni programların yanı sıra, mekân ve mimarlık üzerinden kimlik inşası önem kazanır. Erken Cumhuriyet döneminde, Ankara’nın yeni başkent olması sebebiyle; yurtdışından, özellikle Batı ülkelerinden, uzmanlar davet edilir. Bu davetliler, diğer bir deyişle yazılı veya sözlü tarih için önemli olabileceği düşünülen yazarlar ve gazeteciler, misafir edilmiş ve modern Ankara ve Türkiye ile tanıştırılmıştır. Bu geziler sonrası yazılan raporlar aracılığıyla çeşitli medyalarda Türkiye’nin imajı hakkında yorumlarda bulunulmuş ve çoğu Osmanlı sonrası değişen Türkiye’nin modern bir ülke olmasını takdir etmişlerdir. “Mimarlıkta Ulus-Kimliğin Temsili: İki Paralel Örnek” başlıklı bildiride, erken Cumhuriyet dönemine ait Gazi Eğitim Okulu ve Sergi Evi karşılaştırılarak mimarlık ile kimlik temsiliyeti arasındaki bağlantı üzerinde durulacaktır. Politik anlayış doğrultusunda mimarlığın kimlik inşasındaki rolü ve modernizmin bir ulusa ait üslup olup olamayacağı ise tarihsel olarak Batılı ülkelerden ayrılan Türkiye modernitesi için önemli ve kapsamlı bir araştırma konusudur. Dönemin politik atmosferi, inşa edilme süreçleri, üslupsal bir tartışmanın dışında da değerlendirilmelidir. Bu nedenle, seçilen iki örnek de farklı değerlerle paralellik göstermesine karşın mimarın ve otoritenin müdahil olduğu bir kimlik temsiliyeti ve inşasına örnek oluştururlar.
The Cities, Security and Poverty The 2013 Meeting of the World Society for Ekistics, 2015
Thesis by Berrak Erdal
In accordance with the rise of industrialization and technology, the “urban form” reshapes itself... more In accordance with the rise of industrialization and technology, the “urban form” reshapes itself as the production relations and the new modern life find a unique way of transformation simultaneously. One of the factors behind that new urbanism is the time-space compression that accelerates the experience of time and reduces the significance of distance. With the impact of speed, the society develops a reaction, which is no reaction at all, as Georg Simmel defines as blasé attitude. In this thesis, a non-blasé urbanism that is truly based on the notion of slowness will be investigated with the examples of utopian urbanisms in global context.M.Arch. - Master of Architectur
In accordance with the rise of industrialization and technology, the “urban form” reshapes itself... more In accordance with the rise of industrialization and technology, the “urban form” reshapes itself as the production relations and the new modern life find a unique way of transformation simultaneously. One of the factors behind that new urbanism is the time-space compression that accelerates the experience of time and reduces the significance of distance. With the impact of speed, the society develops a reaction, which is no reaction at all, as Georg Simmel defines as blasé attitude. In this thesis, a non-blasé urbanism that is truly based on the notion of slowness will be investigated with the examples of utopian urbanisms in global context.
Uploads
Papers by Berrak Erdal
Book Chapters by Berrak Erdal
Conference Presentations by Berrak Erdal
Thesis by Berrak Erdal