I have graduated the Faculty of Physics and the Faculty of Electronics and Telecommunications in Bucharest, and now i am teaching Physics . Besides my activity as a teacher, i have developed my passion for the applicative research which i was carried on for almost two decades, with extremely useful results for important domains of the contemporary techniques and technologies. Scientific activity and applicable research: *studies, articles published in mass-media; *scientific conveyances; *patents and proposal of inventions; *interdisciplinary paper „Alma Lux”. Address: Dragalina, Calarasi, Romania
Într-o democrație veritabilă, omul se poate manifesta pe deplin numai în lumina adevărului, votu... more Într-o democrație veritabilă, omul se poate manifesta pe deplin numai în lumina adevărului, votul fiind mecanismul principal pentru exprimarea voinței sociale în legătură cu alegerea reprezentanților în structurile de conducere a statului. Sistemul politic reprezintă o resursă umană esențială și trebuie analizat pe baza valorii adăugate aduse organizării și funcționării sistemului social. Pentru ca cetățenii să aleagă în cunoștință de cauză, se impune educarea acestora în spirit civic, astfel încât voința socială să ajungă la un nivel înalt de conștientizare a soluțiilor benefice, prin implicare activă, informare corectă și asumarea responsabilității în proiectarea viitorului. În aceste vremuri marcate de înalta tehnologie, comunicarea pe scară largă și o dinamică socială complexă, poluarea informațională din mass-media poate fi evaluată prin extinderea logicii clasice la logica probabilistică. Te invit, stimate cititorule, la peregrinări cognitive prin problematica unor centre de interes actuale, fiind îndrumat pe traseul spiritual de prietenii adevărați ai minții – rațiunea, binele și adevărul. Sper să ai parte de o călătorie interesantă, în care nu vor lipsi provocările cognitive. Consider că lucrarea și-a atins scopul, dacă vei găsi idei novatoare la care să reflectezi după lecturare.
În clipe de reflecție despre cauzalitate și întâmplare, consider că viața este darul suprem, te... more În clipe de reflecție despre cauzalitate și întâmplare, consider că viața este darul suprem, temporar și ireversibil, care mi-a fost dat pentru o călătorie fascinantă prin Existență, având posibilitatea să reflectez la tezaurul vast de cunoștințe acumulate de omenire în cursul evoluției culturii și civilizației. Altfel spus, sunt doar un “gânditor prin Existență” pasionat de enigmele cunoașterii, care dorește, stimați cititori, să vă prezinte viziunea proprie despre lumea în care trăim. Spre deosebire de filosofie, implicată în cunoaşterea generalizată a Existenţei, ştiinţa se raportează prin cauze şi legi la analiza proceselor şi fenomenelor din realitatea obiectivă. Până la Aristotel (384 î.Hr – 322 î.Hr ), nu s-a făcut distincţie între filosofie şi ştiinţă, cunoașterea fiind abordată unitar la vremea respectivă. Pe măsura acumulării datelor ştiinţifice şi a diversificării concepţiilor filosofice, au apărut numeroase modele de interpretare a interacțiunilor și structurii materiei pe diverse nivele de organizare a materiei - de la microcosmos, la macrocosmos şi megacosmos. Istoria științei este marcată de crezul lui Albert Einstein (1879 – 1955) în posibilitățile minții umane de a reflecta Existența ca unitate în diversitate. Marele savant este un exemplu demn de urmat de către cercetători, având în vedere că încercările nereuşite nu l-au făcut să renunţe, atitudine exprimată în mesajul său optimist: “Este de ajuns ca unul singur să încerce să înţeleagă câte o părticică de mister în fiecare zi.” În lucrarea “Gânditor prin Existență”, demersul cognitiv se bazează pe un model unitar pentru structura, interacțiunile și devenirea materiei, care aprofundează concepția științifică actuală și oferă conexiuni cu filosofia. Se face trimitere la dialectica materie-spirit pentru înțelegerea pe deplin a esenței și menirii vieții, Spiritul universal fiind “metainformația” care se manifestă prin intermediul ființelor inteligente (terestre sau extraterestre), având rolul primordial de principiu animator și generator de conștiință (dă sens și valoare întregului Univers).
În cursul istoriei istoriei milenare, omenirea a acumulat un tezaur vast de cunoștințe, care a f... more În cursul istoriei istoriei milenare, omenirea a acumulat un tezaur vast de cunoștințe, care a fost transmis și îmbogățit de la o generație la alta de către personalități ilustre, precum Aristotel, Newton, Maxwell, Planck, Schrödinger și Einstein, care au adăugat componente originale la construcția edificiului magnific al științei. Lucrarea “Visul lui Einstein” se adresează celor pasionați de descifrarea enigmelor Existenței, fiind prezentate concepte și teorii importante care au marcat evoluția cunoașterii științifice, punându-se accentul pe abordarea unitară a structurii materiei și interacțiunilor prin câmpuri. Pasionații de știință, care doresc să continue visul lui Einstein, sunt invitați la peregrinări imaginare prin Existența vizibilă și invizibilă, pentru a selecta informații despre organizarea, interacțiunile și devenirea materiei, răsplata fiind trăirile cognitive intense. Îmi exprim speranța că cititorul va găsi diverse idei novatoare în lucrare, care vor deveni repere în modul de reflectare a realității obiective.
Pământul reprezintă leagănul și suportul vieții în Sistemul solar, această magnifică planetă ca... more Pământul reprezintă leagănul și suportul vieții în Sistemul solar, această magnifică planetă care poartă omenirea în istorie fiind cea mai densă și cea mai mare dintre cele patru planete telurice. Cercetătorii consideră că viaţa a apărut în urmă cu circa 3,6 miliarde de ani, la începutul erei precambriene, când au existat condiţii de mediu favorabile pentru sinteza abiogenă a primelor gene care conţin programe genetice de structurare a materiei vii. Desprinderea omului din rândul antropoidelor superioare este plasată în Cuaternar, ultima și cea mai scurtă perioadă geologică din istoria Pământului, de aproximativ 2,58 milioane de ani, în care au apărut glaciațiunile Günz, Mindel, Riss și Würm. Viața pe Terra se află sub semnul Soarelui, care este sursa cosmică de energie primară, radiațiile solare putându-se transforma în diverse alte forme de energie terestră regenerabilă: fotochimică, fotoelectrică, termică sau mecanică, în particular în energie eoliană și hidraulică. Soarele s-a format în urmă cu circa 5 miliarde de ani şi va mai străluci pe cer încă atâţia ani, perioadă mai mult decât suficientă pentru ca omenirea să atingă culmi nebănuite de progres științific, tehnic şi tehnologic, să cucerească spaţiul cosmic dincolo de Sistemul solar şi să populeze planete din alte sisteme stelare.
În devenirea istorică a omenirii, s-a acumulat progresiv un tezaur vast de cunoștințe, care a ... more În devenirea istorică a omenirii, s-a acumulat progresiv un tezaur vast de cunoștințe, care a fost transmis și îmbogățit de la o generație la alta. Personalități ilustre, precum Aristotel, Newton, Maxwell, Planck și Einstein, au adăugat câte o cărămidă la construcția edificiului magnific al culturii universale. Până la Aristotel (384 – 322 î.Hr ), nu s-a făcut distincţie între filosofie şi ştiinţă, abordarea realităţii obiective fiind unitară la vremea respectivă. Pe măsura acumulării datelor ştiinţifice şi a diversificării concepţiilor filosofice, au apărut numeroase modele de interpretare a devenirii și structurării Existenţei pe diverse nivele de organizare a materiei, de la microcosmos, la macrocosmos şi megacosmos. Spre deosebire de filosofie, implicată în cunoaşterea generalizată a Existenţei, ştiinţa se raportează prin cauze şi legi la analiza proceselor şi fenomenelor din realitatea obiectivă. Deşi sunt modalităţi diferite de reflecție umană, filosofia și ştiinţa converg asimptotic și se completează în descifrarea adevărului despre lumea în care trăim. Pe de altă parte, religia este o formă de cunoaștere a Existenței prin credință, componentă esențială prezentă încă de la origini în sufletul omului.
Spre deosebire de filosofie, implicată în cunoaşterea generalizată a Existenţei, ştiinţa se ra... more Spre deosebire de filosofie, implicată în cunoaşterea generalizată a Existenţei, ştiinţa se raportează prin cauze şi legi la analiza proceselor şi fenomenelor din realitatea obiectivă. Deşi sunt modalităţi diferite de reflecție umană, filosofia și ştiinţa converg asimptotic și se completează în descifrarea adevărului despre lumea în care trăim.
Cum a apărut viața pe Terra și cum au evoluat organismele vii sunt provocări cu multe necuno... more Cum a apărut viața pe Terra și cum au evoluat organismele vii sunt provocări cu multe necunoscute pentru știință, filosofie și religie, care suscită controverse constructive printre cercetători. Devenirea vieții este legată intrinsec de schimbarea condițiilor mediului terestru în cursul timpului. Poziția Terrei în Sistemul solar i-a asigurat condiții favorabile pentru a deveni leagănul și suportul vieții, în particular, este planeta albastră care poartă omenirea în istorie.
Termenul de patriotism exprimă legătura emoțională față de o țară și de locuitorii ei din punct ... more Termenul de patriotism exprimă legătura emoțională față de o țară și de locuitorii ei din punct de vedere etnic, cultural, politic sau din alte motive, iar privitor la etimologie, provine din latinescul patria – având semnificația de tărâm părintesc. Patriotismul este diferit de xenofobie (preferința exclusivă pentru un singur neam, manifestări ostile față de alte neamuri), mai precis, a fi patriot înseamnă să-ți iubești neamul și glia strămoșească, să le promovezi în lume și să participi la dezvoltarea acestora, să respecți drepurile și libertățile minorităților înscrise în constituție, precum și normele dreptului internațional. Pe de altă parte, patriotismul nu trebuie confundat nici cu naționalismul - se referă la dreptul strămoșesc care definește comunitățile istorico-lingvistice și tinde a constitui statele pe bază etnică, cu o legislație inspirată din jus sanguinis.
Te invit, stimate cititor, într-o peregrinare prin domeniul vast al tehnicii și tehnologiei info... more Te invit, stimate cititor, într-o peregrinare prin domeniul vast al tehnicii și tehnologiei informației, care marchează profund cultura și civilizația vremurilor pe care le trăim. Vom parcurge împreună cărări fascinante care duc la cunoștințe despre calculatoare, procesoare, hardware, software, limbaje de programare, sisteme de operare etc. În ultimul deceniu, sfera de interes s-a extins de la calculatoare și rețelele lor, la telefoane mobile celulare, telefoane inteligente (smartphones), televizoare cuplabile la Internet, automatizarea automobilelor, aplicații militare și multe altele. Tehnologia informației și comunicării a pătruns definitiv în viețile noastre, contribuind la colaborare și schimb de informații la scară planetară, eficientizarea managementului din instituții și unități economice, reducerea personalului birocratic din administrație, optimizarea învățământului și sistemului medical etc.
Lucrarea „Reflecții din 2023” este o invitație, stimați cititori, de a mă însoți prin universul ... more Lucrarea „Reflecții din 2023” este o invitație, stimați cititori, de a mă însoți prin universul gândurilor care s-au cumulat în cele 365 de zile din anul menționat. În aceste peregrinări imaginare, vom urma o cale cu diverse ramificații cognitive și emoționale, derulându-se într-o manieră dialectică la granițele dintre lumină și întuneric, frumos și urât, bine și rău, adevăr și minciună, pentru reflectarea justă a realității și stabilirea unui echilibru între obiectiv și subiectiv. Cum nimic nu este perfect la trecerea prin Existență, idealul fiind doar o aspirație în evoluția omenirii, am căutat să găsesc limitele comportamentului civilizat în care ființa umană poate depăși obstacolele ivite pe traiectoria sa către înțelepciune.
Variabilitatea materialului genetic reprezintă sursa principală a evoluţiei speciilor. Se distin... more Variabilitatea materialului genetic reprezintă sursa principală a evoluţiei speciilor. Se disting două categorii de modificări ereditare, şi anume: recombinările genetice şi mutaţiile. Spre deosebire de modificările zestrei ereditare prin recombinări genetice, în cazul mutaţiilor se produce o restructurare calitativă şi cantitativă profundă a materialului genetic. Procesul prin care se produc mutaţiile poartă numele de mutageneză. Mutaţiile pot fi genomice, cromozomiale sau genice, după cum se produc la nivel de genom, de cromozomi sau de gene. Există diverse alte criterii de clasificare a mutaţiilor genetice: • după modul de manifestare – dominante, codominante, recesive, letale, semiletale; • după localizare – autozomale (când sunt plasate pe autozomi) şi heterozomale (când sunt plasate pe cromozomii sexului, denumiţi şi heterozomi); • după natura factorilor care le provoacă – naturale şi artificiale. Mutaţiile naturale apar spontan, fără intervenţia omului, iar frecvenţa acestora depinde de condiţiile mediului în care trăiesc organismele. Prin mutageneză naturală a apărut salcâmul monofil, bovine fără coarne, oaia cu picioare scurte din care a rezultat rasa Ancona. Mutaţiile artificiale sunt cele provocate de om cu ajutorul unor agenţi mutageni de natură fizică, chimică sau biologică. Prin folosirea unei game variate de agenţi mutageni, omul are posibilitatea de a selecta mutante folositoare în acţiunea sa de ameliorare şi de diversificare a soiurilor de plante şi a raselor de animale. De menţionat că, spre deosebire de mutaţiile somatice, cele care afectează celulele gametice sunt ereditare şi pot fi observate la descendenţi în diferite generaţii. La speciile care se înmulţesc sexuat, numai mutaţiile gametice sunt transmise la descendenţi, iar la organismele care se pot înmulţi vegetativ, mutaţiile somatice pot fi izolate şi reproduse ca linii sau clase mutante. La mecanismele evoluției vieții cunoscute în prezent trebuie adăugat rolul esențial al interacțiunii microrganismelor cu materialul genetic al organismelor superioare.
Pentru cercetarea științifică, perioada de căutare a antimateriei a început în anul 1928, odată... more Pentru cercetarea științifică, perioada de căutare a antimateriei a început în anul 1928, odată cu formularea ecuației lui Dirac, eveniment științific care a permis prezicerea pozitronului, antiparticulă descoperită în radiația cosmică de către Carl Anderson în anul 1932, prin urmele lăsate în camera cu ceață. Pe măsura realizării unor acceleratoare de particule tot mai performante, s-a diversificat gama de particule și antiparticule obținute pe cale artificială, anul 1974 fiind un reper în istoria științei, prin formularea Modelului Standard al particulelor elementare . În modelul Bing Bang de formare a Universului, se consideră că, în primele momente ale marelui eveniment cosmic, atunci când temperatura era de ordinul zecilor de miliarde de grade Kelvin, au fost create cantități egale de materie și antimaterie, luând naștere fotoni, electroni și neutrini, precum și antiparticulele acestora. Localizarea antimateriei în cadrul Existenței a preocupat pe cercetători, anul 2018 fiind cunoscut și prin formularea ipotezei că la Bing Bang, pe lângă Universul nostru, a luat naștere un univers în oglindă format din antimaterie, în care timpul curge în sens contrar. Pentru mine, frământările cognitive pentru descifrarea enigmelor legate de antimaterie se suprapun cu elaborarea teoriei dipolilor vortex, care a început după anul 2000. Rezultatele obținute progresiv au fost prezentate într-o multitudine de lucrări, precum: Teoria vortex a materiei, Teoria dipolilor vortex, Teoria unitară a Existenței, Trepte spre adevăr, Orizonturi euristice, Cunoașterea de mâine etc.
Lucrarea “Ziceri pentru minte și suflet” reprezintă o culegere de texte proprii, car... more Lucrarea “Ziceri pentru minte și suflet” reprezintă o culegere de texte proprii, care au fost realizate într-o perioadă cu multe evenimente în viața românilor, dar și la nivel european. În aceste vremuri tulburi, care au provocat valuri în sufletul meu, am trăit la granița dintre tristețe și speranță, unele gânduri fiind transpuse în texte editate pe calculator, pentru a scăpa de povara informațiilor din mass-media și a căuta un echilibru în universul subiectiv . Se poate afirma că în triada “minte, trup și suflet”, se poate atinge un echilibru relativ doar între două componente, cea de-a treia componentă având rolul de “rezonator“, fiecare combinație fiind caracterizată printr-o încărcătură specifică în registrul emoțional.
Fiecare ființă umană pornește în viață cu o zestre ereditară unică și se desăvârșește pe o traie... more Fiecare ființă umană pornește în viață cu o zestre ereditară unică și se desăvârșește pe o traiectorie socio-culturală specifică pentru împlinirea rolului și statutului în societate. Subscriu la afirmaţia lui Immanuel Kant că „Omul nu poate ajunge om decât prin educaţie”, activitate fundamentală care începe în familie, se dezvoltă în şcoală şi se finalizează în mediul socio-cultural în care trăieşte. Referitor la responsabilitatea părinților, merită să reflectăm la mesajul lui Jean Jacques Rousseau: „Copilul ajunge pentru părinții săi, după educația pe care o capătă: răsplată sau pedeapsă”. În managementul educaţional de modelare a destinului tinerilor, dascălii pun accentul pe trei aspecte: individual (împlinirea vocaţională prin cultură), interindividual (echilibru moral-relaţional) şi social (afirmarea prin competenţă profesională). Pe traiectoria evolutivă a modelării comportamentului, cunoașterii teoretice și formării profesionale, tânărul înaintează cu pași mărunți spre necunoscut, care trebuie dirijați cu responsabilitate și empatie de către educatori spre o finalitate corespunzătoare nevoilor, dorințelor și competențelor sale.
Pledoarie pentru un calendar creștin unitar În clipe de reflecție religioasă, este firească între... more Pledoarie pentru un calendar creștin unitar În clipe de reflecție religioasă, este firească întrebarea retorică: proiectul de realizare a unui calendar creștin unitar pentru sărbătorile religioase este benefic pentru credincioși în contextul vremurilor actuale? Răspunsul este afirmativ, având în vedere că ortodoxia și catolicismul au în comun credința în Sfânta Treime(Tătăl, Fiul, Sfântul Duh), având Sfânta Scriptură (Biblia) ca sursă de revelație divină. Evident, acest demers nu afectează libertatea de manifestare religioasă, dimpotrivă creează premisele pentru unitate în diversitate, armonie și respect. Factorii de decizie ai Bisericii Ortodoxe și Bisericii Catolice se pot așeza la masa negocierilor pentru a găsi varianta optimă a calendarului religios, în conformitate cu normele creștinismului. De exemplu,în fiecare an, toți creștinii pot sărbători Paștele în duminica imediat următoare a primei luni pline după echinocțiul de primăvară, Sfânta Lumină fiind adusă de la Ierusalim sâmbătă seara și distribuită fiecărei parohii. Apreciez inițiativa Bisericii Ortrodoxe Române de a promova ideea stabilirii unei date comune pentru Paște la ortodocși și catolici. Pentru posteritate, este sugestivă afirmația din anul 1150 a egumenului mănăstirii italiene de la Monte Casino, Bruno de Segni: "Credem cu tărie că, în ciuda tuturor diferențelor de tradiție și de obiceiuri, între Biserici poate exista o singură familie legată indisolubil de capul ei, Iisus Hristos, după care prin credința în El formează și Biserica un singur trup". În continuare sunt prezentate sintetic informații despre modul cum s-a ajuns la date diferite pentru aceeași sărbătoare în calendarele creștin-ortodox și creștin catolic. În primele secole ale erei noastre, biserica folosea calendarul iulian, care a fost introdus de Iulius Cezar la 1 ianuarie 45 î.Hr., în Rusia modernă se numește de obicei stilul vechi. Acest calendar a fost folosit destul de mult timp, însă, s-a dovedit că în timp apar diferențe tot mai mari între datele calendarului iulian și datele astronomice-o zi în plus se acumulează la fiecare 128 de ani. S-a ajuns astfel ca sărbătorirea Crăciunului, care inițial a coincis cu solstițiul de iarnă, să ajungă treptat spre primăvară. Pentru a depăși această situație, în anul 1582, calendarul iulian din țările catolice a fost înlocuit cu calendarul gregorian printr-un decret al Papei Grigore al XIII-lea. În anul 1583, Grigore al XIII-lea a trimis o ambasadă Patriarhului Ieremia al II-lea al Constantinopolului cu propunerea de a trece la un nou calendar, însă propunerea a fost respinsă ca neconformă cu regulile canonice de sărbătorire a Paștelui. Calendarul gregorian a fost adoptat inițial de către bisericile occidentale, cele ortodoxe au folosit propriul lor calendar, până în 1923, când, la un congres ținut la Constantinopole, majoritatea bisericilor ortodoxe, inclusiv cea română, au abandonat calendarul iulian, trecând la cel gregorian, data Crăciunului fiind acceași cu cea din occidentul catolic, dar nu și data Paștilor, care se calculează în continuare diferit. Țările protestante au abandonat calendarul iulian treptat, în secolele XVII-XVIII, ultimele fiind Marea Britanie (1752) şi Suedia. În Rusia, calendarul gregorian a fost introdus printr-un decret al Consiliului Comisarilor Poporului, semnat de V. I. Lenin la 26 ianuarie 1918. Alte țări care au adoptat calendarul gregorian au fost Grecia(în 1924), Turcia(în 1926) și Egiptul (în 1928), iar în Regatul României calendarul pe stil nou a fost introdus în anul 1919 de către guvernul condus de Ion I. C. Brătianu, astfel că data de 1 aprilie 1919 a devenit data de 14 aprilie 1919.
Semnătura primăverii În rotația anotimpurilor, primăvara are un rol spiritual deosebit, fiind un ... more Semnătura primăverii În rotația anotimpurilor, primăvara are un rol spiritual deosebit, fiind un privilegiu al renașterii speranțelor noastre odată cu renașterea naturii. În acest context, sufletul ființei umane vibrează la primenirea în frumos, iubire și credință. Se poate afirma sugestiv că semnătura primăverii se exprimă prin verdele crud al ierbii, cântecul fără pereche al privighetorii, diversitatea de culori și miresmele florilor.
Cutremurele recente din Turcia și Siria au arătat încă o dată că omenirea nu este protejată față... more Cutremurele recente din Turcia și Siria au arătat încă o dată că omenirea nu este protejată față de forțele distrugătoare ale naturii, deși cunoașterea științifică, tehnica și tehnologia au atins nivele fără precedent. Aceste evenimente tulburătoare au fost cadrul motivațional pentru a integra într-o singură lucrare informații din diverse articole proprii, pe care le-am prezentat la simpozioane, au fost publicate în reviste sau au fost postate pe Internet. Se impune aprofundarea relațiilor planetei vieții cu astrul solar și întregul Univers, care se manifestă prin câmpurile de forțe și fluxurile de radiații, configurațiile acestora fiind influențate de către mișcările de rotație și de revoluție.
În această poveste, Istoria este văzută sub semnul imaginarului din folclorul românesc, ca o zân... more În această poveste, Istoria este văzută sub semnul imaginarului din folclorul românesc, ca o zâna misterioasă a vieții, neînțeleasă pe deplin, aflată la granița dintre Destin și Liberul Arbitru, care s-a îndrăgostit de magnificul Timp, plecând împreună să călătorească prin Lume, pentru a consemna evenimentele marcante din vremuri imemoriale spre veșnicie.
Pentru ființa umană, zestrea amintirilor reprezintă o posibilitate de a-și retrăi evenimente... more Pentru ființa umană, zestrea amintirilor reprezintă o posibilitate de a-și retrăi evenimentele care i-au marcat viața, iar dezvăluirea acestora este o dovadă de prețuire, determinare și încredere în semenii săi, chiar și în vremurile tulburătoare pe care le trăim. În lucrarea „De dragul amintirilor”, am preferat aparatul de fotografiat pentru transmiterea informațiilor, având în vedere că „o imagine valorează cât o mie de cuvinte” (proverb chinezesc). Altfel spus, sintagma „Biografie în imagini” este o variantă la fel de sugestivă pentru denumirea acestei lucrări. Îmi exprim speranța că, prin parcurgerea lucrării, stimați cititori, v-am trezit interesul pentru cunoașterea valențelor multiple ale spațiului ondulat de la Dunăre și Marea Neagră, la Munții Carpați, în care s-au format cultura și civilizația unui popor unic în lume.
Relațiile planetei vieții cu astrul solar se manifestă prin câmpurile de forțe și fluxurile de ... more Relațiile planetei vieții cu astrul solar se manifestă prin câmpurile de forțe și fluxurile de radiații, configurațiile acestora fiind influențate de către mișcările de rotație și de revoluție.
Un exemplu elocvent îl reprezintă generarea câmpului geomagnetic, explicația actuală bazată pe mișcările de convecție din stratul exterior al nucleului Pământului este insuficientă, fiind necesară o analiză justă care pune în evidență rezultatele diferite obținute într-un sistem de referință terestru față de un sistem de referință inerțial.
Într-o democrație veritabilă, omul se poate manifesta pe deplin numai în lumina adevărului, votu... more Într-o democrație veritabilă, omul se poate manifesta pe deplin numai în lumina adevărului, votul fiind mecanismul principal pentru exprimarea voinței sociale în legătură cu alegerea reprezentanților în structurile de conducere a statului. Sistemul politic reprezintă o resursă umană esențială și trebuie analizat pe baza valorii adăugate aduse organizării și funcționării sistemului social. Pentru ca cetățenii să aleagă în cunoștință de cauză, se impune educarea acestora în spirit civic, astfel încât voința socială să ajungă la un nivel înalt de conștientizare a soluțiilor benefice, prin implicare activă, informare corectă și asumarea responsabilității în proiectarea viitorului. În aceste vremuri marcate de înalta tehnologie, comunicarea pe scară largă și o dinamică socială complexă, poluarea informațională din mass-media poate fi evaluată prin extinderea logicii clasice la logica probabilistică. Te invit, stimate cititorule, la peregrinări cognitive prin problematica unor centre de interes actuale, fiind îndrumat pe traseul spiritual de prietenii adevărați ai minții – rațiunea, binele și adevărul. Sper să ai parte de o călătorie interesantă, în care nu vor lipsi provocările cognitive. Consider că lucrarea și-a atins scopul, dacă vei găsi idei novatoare la care să reflectezi după lecturare.
În clipe de reflecție despre cauzalitate și întâmplare, consider că viața este darul suprem, te... more În clipe de reflecție despre cauzalitate și întâmplare, consider că viața este darul suprem, temporar și ireversibil, care mi-a fost dat pentru o călătorie fascinantă prin Existență, având posibilitatea să reflectez la tezaurul vast de cunoștințe acumulate de omenire în cursul evoluției culturii și civilizației. Altfel spus, sunt doar un “gânditor prin Existență” pasionat de enigmele cunoașterii, care dorește, stimați cititori, să vă prezinte viziunea proprie despre lumea în care trăim. Spre deosebire de filosofie, implicată în cunoaşterea generalizată a Existenţei, ştiinţa se raportează prin cauze şi legi la analiza proceselor şi fenomenelor din realitatea obiectivă. Până la Aristotel (384 î.Hr – 322 î.Hr ), nu s-a făcut distincţie între filosofie şi ştiinţă, cunoașterea fiind abordată unitar la vremea respectivă. Pe măsura acumulării datelor ştiinţifice şi a diversificării concepţiilor filosofice, au apărut numeroase modele de interpretare a interacțiunilor și structurii materiei pe diverse nivele de organizare a materiei - de la microcosmos, la macrocosmos şi megacosmos. Istoria științei este marcată de crezul lui Albert Einstein (1879 – 1955) în posibilitățile minții umane de a reflecta Existența ca unitate în diversitate. Marele savant este un exemplu demn de urmat de către cercetători, având în vedere că încercările nereuşite nu l-au făcut să renunţe, atitudine exprimată în mesajul său optimist: “Este de ajuns ca unul singur să încerce să înţeleagă câte o părticică de mister în fiecare zi.” În lucrarea “Gânditor prin Existență”, demersul cognitiv se bazează pe un model unitar pentru structura, interacțiunile și devenirea materiei, care aprofundează concepția științifică actuală și oferă conexiuni cu filosofia. Se face trimitere la dialectica materie-spirit pentru înțelegerea pe deplin a esenței și menirii vieții, Spiritul universal fiind “metainformația” care se manifestă prin intermediul ființelor inteligente (terestre sau extraterestre), având rolul primordial de principiu animator și generator de conștiință (dă sens și valoare întregului Univers).
În cursul istoriei istoriei milenare, omenirea a acumulat un tezaur vast de cunoștințe, care a f... more În cursul istoriei istoriei milenare, omenirea a acumulat un tezaur vast de cunoștințe, care a fost transmis și îmbogățit de la o generație la alta de către personalități ilustre, precum Aristotel, Newton, Maxwell, Planck, Schrödinger și Einstein, care au adăugat componente originale la construcția edificiului magnific al științei. Lucrarea “Visul lui Einstein” se adresează celor pasionați de descifrarea enigmelor Existenței, fiind prezentate concepte și teorii importante care au marcat evoluția cunoașterii științifice, punându-se accentul pe abordarea unitară a structurii materiei și interacțiunilor prin câmpuri. Pasionații de știință, care doresc să continue visul lui Einstein, sunt invitați la peregrinări imaginare prin Existența vizibilă și invizibilă, pentru a selecta informații despre organizarea, interacțiunile și devenirea materiei, răsplata fiind trăirile cognitive intense. Îmi exprim speranța că cititorul va găsi diverse idei novatoare în lucrare, care vor deveni repere în modul de reflectare a realității obiective.
Pământul reprezintă leagănul și suportul vieții în Sistemul solar, această magnifică planetă ca... more Pământul reprezintă leagănul și suportul vieții în Sistemul solar, această magnifică planetă care poartă omenirea în istorie fiind cea mai densă și cea mai mare dintre cele patru planete telurice. Cercetătorii consideră că viaţa a apărut în urmă cu circa 3,6 miliarde de ani, la începutul erei precambriene, când au existat condiţii de mediu favorabile pentru sinteza abiogenă a primelor gene care conţin programe genetice de structurare a materiei vii. Desprinderea omului din rândul antropoidelor superioare este plasată în Cuaternar, ultima și cea mai scurtă perioadă geologică din istoria Pământului, de aproximativ 2,58 milioane de ani, în care au apărut glaciațiunile Günz, Mindel, Riss și Würm. Viața pe Terra se află sub semnul Soarelui, care este sursa cosmică de energie primară, radiațiile solare putându-se transforma în diverse alte forme de energie terestră regenerabilă: fotochimică, fotoelectrică, termică sau mecanică, în particular în energie eoliană și hidraulică. Soarele s-a format în urmă cu circa 5 miliarde de ani şi va mai străluci pe cer încă atâţia ani, perioadă mai mult decât suficientă pentru ca omenirea să atingă culmi nebănuite de progres științific, tehnic şi tehnologic, să cucerească spaţiul cosmic dincolo de Sistemul solar şi să populeze planete din alte sisteme stelare.
În devenirea istorică a omenirii, s-a acumulat progresiv un tezaur vast de cunoștințe, care a ... more În devenirea istorică a omenirii, s-a acumulat progresiv un tezaur vast de cunoștințe, care a fost transmis și îmbogățit de la o generație la alta. Personalități ilustre, precum Aristotel, Newton, Maxwell, Planck și Einstein, au adăugat câte o cărămidă la construcția edificiului magnific al culturii universale. Până la Aristotel (384 – 322 î.Hr ), nu s-a făcut distincţie între filosofie şi ştiinţă, abordarea realităţii obiective fiind unitară la vremea respectivă. Pe măsura acumulării datelor ştiinţifice şi a diversificării concepţiilor filosofice, au apărut numeroase modele de interpretare a devenirii și structurării Existenţei pe diverse nivele de organizare a materiei, de la microcosmos, la macrocosmos şi megacosmos. Spre deosebire de filosofie, implicată în cunoaşterea generalizată a Existenţei, ştiinţa se raportează prin cauze şi legi la analiza proceselor şi fenomenelor din realitatea obiectivă. Deşi sunt modalităţi diferite de reflecție umană, filosofia și ştiinţa converg asimptotic și se completează în descifrarea adevărului despre lumea în care trăim. Pe de altă parte, religia este o formă de cunoaștere a Existenței prin credință, componentă esențială prezentă încă de la origini în sufletul omului.
Spre deosebire de filosofie, implicată în cunoaşterea generalizată a Existenţei, ştiinţa se ra... more Spre deosebire de filosofie, implicată în cunoaşterea generalizată a Existenţei, ştiinţa se raportează prin cauze şi legi la analiza proceselor şi fenomenelor din realitatea obiectivă. Deşi sunt modalităţi diferite de reflecție umană, filosofia și ştiinţa converg asimptotic și se completează în descifrarea adevărului despre lumea în care trăim.
Cum a apărut viața pe Terra și cum au evoluat organismele vii sunt provocări cu multe necuno... more Cum a apărut viața pe Terra și cum au evoluat organismele vii sunt provocări cu multe necunoscute pentru știință, filosofie și religie, care suscită controverse constructive printre cercetători. Devenirea vieții este legată intrinsec de schimbarea condițiilor mediului terestru în cursul timpului. Poziția Terrei în Sistemul solar i-a asigurat condiții favorabile pentru a deveni leagănul și suportul vieții, în particular, este planeta albastră care poartă omenirea în istorie.
Termenul de patriotism exprimă legătura emoțională față de o țară și de locuitorii ei din punct ... more Termenul de patriotism exprimă legătura emoțională față de o țară și de locuitorii ei din punct de vedere etnic, cultural, politic sau din alte motive, iar privitor la etimologie, provine din latinescul patria – având semnificația de tărâm părintesc. Patriotismul este diferit de xenofobie (preferința exclusivă pentru un singur neam, manifestări ostile față de alte neamuri), mai precis, a fi patriot înseamnă să-ți iubești neamul și glia strămoșească, să le promovezi în lume și să participi la dezvoltarea acestora, să respecți drepurile și libertățile minorităților înscrise în constituție, precum și normele dreptului internațional. Pe de altă parte, patriotismul nu trebuie confundat nici cu naționalismul - se referă la dreptul strămoșesc care definește comunitățile istorico-lingvistice și tinde a constitui statele pe bază etnică, cu o legislație inspirată din jus sanguinis.
Te invit, stimate cititor, într-o peregrinare prin domeniul vast al tehnicii și tehnologiei info... more Te invit, stimate cititor, într-o peregrinare prin domeniul vast al tehnicii și tehnologiei informației, care marchează profund cultura și civilizația vremurilor pe care le trăim. Vom parcurge împreună cărări fascinante care duc la cunoștințe despre calculatoare, procesoare, hardware, software, limbaje de programare, sisteme de operare etc. În ultimul deceniu, sfera de interes s-a extins de la calculatoare și rețelele lor, la telefoane mobile celulare, telefoane inteligente (smartphones), televizoare cuplabile la Internet, automatizarea automobilelor, aplicații militare și multe altele. Tehnologia informației și comunicării a pătruns definitiv în viețile noastre, contribuind la colaborare și schimb de informații la scară planetară, eficientizarea managementului din instituții și unități economice, reducerea personalului birocratic din administrație, optimizarea învățământului și sistemului medical etc.
Lucrarea „Reflecții din 2023” este o invitație, stimați cititori, de a mă însoți prin universul ... more Lucrarea „Reflecții din 2023” este o invitație, stimați cititori, de a mă însoți prin universul gândurilor care s-au cumulat în cele 365 de zile din anul menționat. În aceste peregrinări imaginare, vom urma o cale cu diverse ramificații cognitive și emoționale, derulându-se într-o manieră dialectică la granițele dintre lumină și întuneric, frumos și urât, bine și rău, adevăr și minciună, pentru reflectarea justă a realității și stabilirea unui echilibru între obiectiv și subiectiv. Cum nimic nu este perfect la trecerea prin Existență, idealul fiind doar o aspirație în evoluția omenirii, am căutat să găsesc limitele comportamentului civilizat în care ființa umană poate depăși obstacolele ivite pe traiectoria sa către înțelepciune.
Variabilitatea materialului genetic reprezintă sursa principală a evoluţiei speciilor. Se distin... more Variabilitatea materialului genetic reprezintă sursa principală a evoluţiei speciilor. Se disting două categorii de modificări ereditare, şi anume: recombinările genetice şi mutaţiile. Spre deosebire de modificările zestrei ereditare prin recombinări genetice, în cazul mutaţiilor se produce o restructurare calitativă şi cantitativă profundă a materialului genetic. Procesul prin care se produc mutaţiile poartă numele de mutageneză. Mutaţiile pot fi genomice, cromozomiale sau genice, după cum se produc la nivel de genom, de cromozomi sau de gene. Există diverse alte criterii de clasificare a mutaţiilor genetice: • după modul de manifestare – dominante, codominante, recesive, letale, semiletale; • după localizare – autozomale (când sunt plasate pe autozomi) şi heterozomale (când sunt plasate pe cromozomii sexului, denumiţi şi heterozomi); • după natura factorilor care le provoacă – naturale şi artificiale. Mutaţiile naturale apar spontan, fără intervenţia omului, iar frecvenţa acestora depinde de condiţiile mediului în care trăiesc organismele. Prin mutageneză naturală a apărut salcâmul monofil, bovine fără coarne, oaia cu picioare scurte din care a rezultat rasa Ancona. Mutaţiile artificiale sunt cele provocate de om cu ajutorul unor agenţi mutageni de natură fizică, chimică sau biologică. Prin folosirea unei game variate de agenţi mutageni, omul are posibilitatea de a selecta mutante folositoare în acţiunea sa de ameliorare şi de diversificare a soiurilor de plante şi a raselor de animale. De menţionat că, spre deosebire de mutaţiile somatice, cele care afectează celulele gametice sunt ereditare şi pot fi observate la descendenţi în diferite generaţii. La speciile care se înmulţesc sexuat, numai mutaţiile gametice sunt transmise la descendenţi, iar la organismele care se pot înmulţi vegetativ, mutaţiile somatice pot fi izolate şi reproduse ca linii sau clase mutante. La mecanismele evoluției vieții cunoscute în prezent trebuie adăugat rolul esențial al interacțiunii microrganismelor cu materialul genetic al organismelor superioare.
Pentru cercetarea științifică, perioada de căutare a antimateriei a început în anul 1928, odată... more Pentru cercetarea științifică, perioada de căutare a antimateriei a început în anul 1928, odată cu formularea ecuației lui Dirac, eveniment științific care a permis prezicerea pozitronului, antiparticulă descoperită în radiația cosmică de către Carl Anderson în anul 1932, prin urmele lăsate în camera cu ceață. Pe măsura realizării unor acceleratoare de particule tot mai performante, s-a diversificat gama de particule și antiparticule obținute pe cale artificială, anul 1974 fiind un reper în istoria științei, prin formularea Modelului Standard al particulelor elementare . În modelul Bing Bang de formare a Universului, se consideră că, în primele momente ale marelui eveniment cosmic, atunci când temperatura era de ordinul zecilor de miliarde de grade Kelvin, au fost create cantități egale de materie și antimaterie, luând naștere fotoni, electroni și neutrini, precum și antiparticulele acestora. Localizarea antimateriei în cadrul Existenței a preocupat pe cercetători, anul 2018 fiind cunoscut și prin formularea ipotezei că la Bing Bang, pe lângă Universul nostru, a luat naștere un univers în oglindă format din antimaterie, în care timpul curge în sens contrar. Pentru mine, frământările cognitive pentru descifrarea enigmelor legate de antimaterie se suprapun cu elaborarea teoriei dipolilor vortex, care a început după anul 2000. Rezultatele obținute progresiv au fost prezentate într-o multitudine de lucrări, precum: Teoria vortex a materiei, Teoria dipolilor vortex, Teoria unitară a Existenței, Trepte spre adevăr, Orizonturi euristice, Cunoașterea de mâine etc.
Lucrarea “Ziceri pentru minte și suflet” reprezintă o culegere de texte proprii, car... more Lucrarea “Ziceri pentru minte și suflet” reprezintă o culegere de texte proprii, care au fost realizate într-o perioadă cu multe evenimente în viața românilor, dar și la nivel european. În aceste vremuri tulburi, care au provocat valuri în sufletul meu, am trăit la granița dintre tristețe și speranță, unele gânduri fiind transpuse în texte editate pe calculator, pentru a scăpa de povara informațiilor din mass-media și a căuta un echilibru în universul subiectiv . Se poate afirma că în triada “minte, trup și suflet”, se poate atinge un echilibru relativ doar între două componente, cea de-a treia componentă având rolul de “rezonator“, fiecare combinație fiind caracterizată printr-o încărcătură specifică în registrul emoțional.
Fiecare ființă umană pornește în viață cu o zestre ereditară unică și se desăvârșește pe o traie... more Fiecare ființă umană pornește în viață cu o zestre ereditară unică și se desăvârșește pe o traiectorie socio-culturală specifică pentru împlinirea rolului și statutului în societate. Subscriu la afirmaţia lui Immanuel Kant că „Omul nu poate ajunge om decât prin educaţie”, activitate fundamentală care începe în familie, se dezvoltă în şcoală şi se finalizează în mediul socio-cultural în care trăieşte. Referitor la responsabilitatea părinților, merită să reflectăm la mesajul lui Jean Jacques Rousseau: „Copilul ajunge pentru părinții săi, după educația pe care o capătă: răsplată sau pedeapsă”. În managementul educaţional de modelare a destinului tinerilor, dascălii pun accentul pe trei aspecte: individual (împlinirea vocaţională prin cultură), interindividual (echilibru moral-relaţional) şi social (afirmarea prin competenţă profesională). Pe traiectoria evolutivă a modelării comportamentului, cunoașterii teoretice și formării profesionale, tânărul înaintează cu pași mărunți spre necunoscut, care trebuie dirijați cu responsabilitate și empatie de către educatori spre o finalitate corespunzătoare nevoilor, dorințelor și competențelor sale.
Pledoarie pentru un calendar creștin unitar În clipe de reflecție religioasă, este firească între... more Pledoarie pentru un calendar creștin unitar În clipe de reflecție religioasă, este firească întrebarea retorică: proiectul de realizare a unui calendar creștin unitar pentru sărbătorile religioase este benefic pentru credincioși în contextul vremurilor actuale? Răspunsul este afirmativ, având în vedere că ortodoxia și catolicismul au în comun credința în Sfânta Treime(Tătăl, Fiul, Sfântul Duh), având Sfânta Scriptură (Biblia) ca sursă de revelație divină. Evident, acest demers nu afectează libertatea de manifestare religioasă, dimpotrivă creează premisele pentru unitate în diversitate, armonie și respect. Factorii de decizie ai Bisericii Ortodoxe și Bisericii Catolice se pot așeza la masa negocierilor pentru a găsi varianta optimă a calendarului religios, în conformitate cu normele creștinismului. De exemplu,în fiecare an, toți creștinii pot sărbători Paștele în duminica imediat următoare a primei luni pline după echinocțiul de primăvară, Sfânta Lumină fiind adusă de la Ierusalim sâmbătă seara și distribuită fiecărei parohii. Apreciez inițiativa Bisericii Ortrodoxe Române de a promova ideea stabilirii unei date comune pentru Paște la ortodocși și catolici. Pentru posteritate, este sugestivă afirmația din anul 1150 a egumenului mănăstirii italiene de la Monte Casino, Bruno de Segni: "Credem cu tărie că, în ciuda tuturor diferențelor de tradiție și de obiceiuri, între Biserici poate exista o singură familie legată indisolubil de capul ei, Iisus Hristos, după care prin credința în El formează și Biserica un singur trup". În continuare sunt prezentate sintetic informații despre modul cum s-a ajuns la date diferite pentru aceeași sărbătoare în calendarele creștin-ortodox și creștin catolic. În primele secole ale erei noastre, biserica folosea calendarul iulian, care a fost introdus de Iulius Cezar la 1 ianuarie 45 î.Hr., în Rusia modernă se numește de obicei stilul vechi. Acest calendar a fost folosit destul de mult timp, însă, s-a dovedit că în timp apar diferențe tot mai mari între datele calendarului iulian și datele astronomice-o zi în plus se acumulează la fiecare 128 de ani. S-a ajuns astfel ca sărbătorirea Crăciunului, care inițial a coincis cu solstițiul de iarnă, să ajungă treptat spre primăvară. Pentru a depăși această situație, în anul 1582, calendarul iulian din țările catolice a fost înlocuit cu calendarul gregorian printr-un decret al Papei Grigore al XIII-lea. În anul 1583, Grigore al XIII-lea a trimis o ambasadă Patriarhului Ieremia al II-lea al Constantinopolului cu propunerea de a trece la un nou calendar, însă propunerea a fost respinsă ca neconformă cu regulile canonice de sărbătorire a Paștelui. Calendarul gregorian a fost adoptat inițial de către bisericile occidentale, cele ortodoxe au folosit propriul lor calendar, până în 1923, când, la un congres ținut la Constantinopole, majoritatea bisericilor ortodoxe, inclusiv cea română, au abandonat calendarul iulian, trecând la cel gregorian, data Crăciunului fiind acceași cu cea din occidentul catolic, dar nu și data Paștilor, care se calculează în continuare diferit. Țările protestante au abandonat calendarul iulian treptat, în secolele XVII-XVIII, ultimele fiind Marea Britanie (1752) şi Suedia. În Rusia, calendarul gregorian a fost introdus printr-un decret al Consiliului Comisarilor Poporului, semnat de V. I. Lenin la 26 ianuarie 1918. Alte țări care au adoptat calendarul gregorian au fost Grecia(în 1924), Turcia(în 1926) și Egiptul (în 1928), iar în Regatul României calendarul pe stil nou a fost introdus în anul 1919 de către guvernul condus de Ion I. C. Brătianu, astfel că data de 1 aprilie 1919 a devenit data de 14 aprilie 1919.
Semnătura primăverii În rotația anotimpurilor, primăvara are un rol spiritual deosebit, fiind un ... more Semnătura primăverii În rotația anotimpurilor, primăvara are un rol spiritual deosebit, fiind un privilegiu al renașterii speranțelor noastre odată cu renașterea naturii. În acest context, sufletul ființei umane vibrează la primenirea în frumos, iubire și credință. Se poate afirma sugestiv că semnătura primăverii se exprimă prin verdele crud al ierbii, cântecul fără pereche al privighetorii, diversitatea de culori și miresmele florilor.
Cutremurele recente din Turcia și Siria au arătat încă o dată că omenirea nu este protejată față... more Cutremurele recente din Turcia și Siria au arătat încă o dată că omenirea nu este protejată față de forțele distrugătoare ale naturii, deși cunoașterea științifică, tehnica și tehnologia au atins nivele fără precedent. Aceste evenimente tulburătoare au fost cadrul motivațional pentru a integra într-o singură lucrare informații din diverse articole proprii, pe care le-am prezentat la simpozioane, au fost publicate în reviste sau au fost postate pe Internet. Se impune aprofundarea relațiilor planetei vieții cu astrul solar și întregul Univers, care se manifestă prin câmpurile de forțe și fluxurile de radiații, configurațiile acestora fiind influențate de către mișcările de rotație și de revoluție.
În această poveste, Istoria este văzută sub semnul imaginarului din folclorul românesc, ca o zân... more În această poveste, Istoria este văzută sub semnul imaginarului din folclorul românesc, ca o zâna misterioasă a vieții, neînțeleasă pe deplin, aflată la granița dintre Destin și Liberul Arbitru, care s-a îndrăgostit de magnificul Timp, plecând împreună să călătorească prin Lume, pentru a consemna evenimentele marcante din vremuri imemoriale spre veșnicie.
Pentru ființa umană, zestrea amintirilor reprezintă o posibilitate de a-și retrăi evenimente... more Pentru ființa umană, zestrea amintirilor reprezintă o posibilitate de a-și retrăi evenimentele care i-au marcat viața, iar dezvăluirea acestora este o dovadă de prețuire, determinare și încredere în semenii săi, chiar și în vremurile tulburătoare pe care le trăim. În lucrarea „De dragul amintirilor”, am preferat aparatul de fotografiat pentru transmiterea informațiilor, având în vedere că „o imagine valorează cât o mie de cuvinte” (proverb chinezesc). Altfel spus, sintagma „Biografie în imagini” este o variantă la fel de sugestivă pentru denumirea acestei lucrări. Îmi exprim speranța că, prin parcurgerea lucrării, stimați cititori, v-am trezit interesul pentru cunoașterea valențelor multiple ale spațiului ondulat de la Dunăre și Marea Neagră, la Munții Carpați, în care s-au format cultura și civilizația unui popor unic în lume.
Relațiile planetei vieții cu astrul solar se manifestă prin câmpurile de forțe și fluxurile de ... more Relațiile planetei vieții cu astrul solar se manifestă prin câmpurile de forțe și fluxurile de radiații, configurațiile acestora fiind influențate de către mișcările de rotație și de revoluție.
Un exemplu elocvent îl reprezintă generarea câmpului geomagnetic, explicația actuală bazată pe mișcările de convecție din stratul exterior al nucleului Pământului este insuficientă, fiind necesară o analiză justă care pune în evidență rezultatele diferite obținute într-un sistem de referință terestru față de un sistem de referință inerțial.
Simpozionul Internaţional "Universul Ştiinţelor", ediția a VI-a, 2015
De aproape două decenii, am fost preocupat de integrarea științei cu filosofia și religia, rezu... more De aproape două decenii, am fost preocupat de integrarea științei cu filosofia și religia, rezultatele progresive ale demersului cognitiv fiind prezentate în lucrarea “Teoria unitară a Existenței”. Această concepție oferă un model gnoseologic transdisciplinar cu valenţe explicative şi predictive deloc neglijabile în abordarea enigmelor Existenței. Teoria unitară a Existenței se bazează pe dialectica “materie-antimaterie” pentru a justifica structurile elementare şi interacţiunile fundamentale din Universul nostru, legile de variaţie şi de conservare pentru mărimile fizice, dualismul undă – corpuscul, semnificația funcției de undă asociată unei microparticule, cuantificarea mărimilor fizice, cuantificarea spaţio-temporală, generarea antiparticulelor şi fenomenul de anihilare, invarianţa vitezei luminii în vid, relaţia lui Einstein dintre masă şi energie, abordarea unitară a câmpurilor electromagnetic şi gravitațional, legea lui Hubble și expansiunea accelerată a Universului etc. Existența este concepută ca Univers cvadridimensional dual, având drept componente fundamentale: Universul nostru (format din materie) şi Universul complementar (format din antimaterie). Dipolul vortex este un model fizic asociat oricărei microparticule și a câmpurilor generate, fiind o punte de legătură între Universul nostru şi Universul complementar, prin care se face schimb de particule universale primordiale. Fotonii și gravitonii sunt particule universale primordiale care ies, respectiv intră în dipolii vortex. Explicarea expansiunii accelerate a Universului nostru și demonstrarea teoretică a legii lui Hubble constituie argumente pertinente pentru validarea teoriei dipolilor vortex, în care particulele universale primordiale sunt cuante elementare, nu numai pentru energie, masă, sarcină electrică, impuls mecanic sau informație, ci şi cuante spaţio-temporale. Evoluția Universului nostru nu are un început și un sfârșit, deoarece semnifică o transformare permanentă atât la nivel local, cât și la nivel global. Pe de altă parte, Universul în care trăim este o componentă a Multiversului, care nu are limite spațio-temporale.
Uploads
Papers by Vasile Tudor
Sistemul politic reprezintă o resursă umană esențială și trebuie analizat pe baza valorii adăugate aduse organizării și funcționării sistemului social.
Pentru ca cetățenii să aleagă în cunoștință de cauză, se impune educarea acestora în spirit civic, astfel încât voința socială să ajungă la un nivel înalt de conștientizare a soluțiilor benefice, prin implicare activă, informare corectă și asumarea responsabilității în proiectarea viitorului.
În aceste vremuri marcate de înalta tehnologie, comunicarea pe scară largă și o dinamică socială complexă, poluarea informațională din mass-media poate fi evaluată prin extinderea logicii clasice la logica probabilistică.
Te invit, stimate cititorule, la peregrinări cognitive prin problematica unor centre de interes actuale, fiind îndrumat pe traseul spiritual de prietenii adevărați ai minții – rațiunea, binele și adevărul. Sper să ai parte de o călătorie interesantă, în care nu vor lipsi provocările cognitive. Consider că lucrarea și-a atins scopul, dacă vei găsi idei novatoare la care să reflectezi după lecturare.
Altfel spus, sunt doar un “gânditor prin Existență” pasionat de enigmele cunoașterii, care dorește, stimați cititori, să vă prezinte viziunea proprie despre lumea în care trăim.
Spre deosebire de filosofie, implicată în cunoaşterea generalizată a Existenţei, ştiinţa se raportează prin cauze şi legi la analiza proceselor şi fenomenelor din realitatea obiectivă.
Până la Aristotel (384 î.Hr – 322 î.Hr ), nu s-a făcut distincţie între filosofie şi ştiinţă, cunoașterea fiind abordată unitar la vremea respectivă.
Pe măsura acumulării datelor ştiinţifice şi a diversificării concepţiilor filosofice, au apărut numeroase modele de interpretare a interacțiunilor și structurii materiei pe diverse nivele de organizare a materiei - de la microcosmos, la macrocosmos şi megacosmos.
Istoria științei este marcată de crezul lui Albert Einstein (1879 – 1955) în posibilitățile minții umane de a reflecta Existența ca unitate în diversitate.
Marele savant este un exemplu demn de urmat de către cercetători, având în vedere că încercările nereuşite nu l-au făcut să renunţe, atitudine exprimată în mesajul său optimist: “Este de ajuns ca unul singur să încerce să înţeleagă câte o părticică de mister în fiecare zi.”
În lucrarea “Gânditor prin Existență”, demersul cognitiv se bazează pe un model unitar pentru structura, interacțiunile și devenirea materiei, care aprofundează concepția științifică actuală și oferă conexiuni cu filosofia. Se face trimitere la dialectica materie-spirit pentru înțelegerea pe deplin a esenței și menirii vieții, Spiritul universal fiind “metainformația” care se manifestă prin intermediul ființelor inteligente (terestre sau extraterestre), având rolul primordial de principiu animator și generator de conștiință (dă sens și valoare întregului Univers).
Lucrarea “Visul lui Einstein” se adresează celor pasionați de descifrarea enigmelor Existenței, fiind prezentate concepte și teorii importante care au marcat evoluția cunoașterii științifice, punându-se accentul pe abordarea unitară a structurii materiei și interacțiunilor prin câmpuri.
Pasionații de știință, care doresc să continue visul lui Einstein, sunt invitați la peregrinări imaginare prin Existența vizibilă și invizibilă, pentru a selecta informații despre organizarea, interacțiunile și devenirea materiei, răsplata fiind trăirile cognitive intense.
Îmi exprim speranța că cititorul va găsi diverse idei novatoare în lucrare, care vor deveni repere în modul de reflectare a realității obiective.
Cercetătorii consideră că viaţa a apărut în urmă cu circa 3,6 miliarde de ani, la începutul erei precambriene, când au existat condiţii de mediu favorabile pentru sinteza abiogenă a primelor gene care conţin programe genetice de structurare a materiei vii.
Desprinderea omului din rândul antropoidelor superioare este plasată în Cuaternar, ultima și cea mai scurtă perioadă geologică din istoria Pământului, de aproximativ 2,58 milioane de ani, în care au apărut glaciațiunile Günz, Mindel, Riss și Würm.
Viața pe Terra se află sub semnul Soarelui, care este sursa cosmică de energie primară, radiațiile solare putându-se transforma în diverse alte forme de energie terestră regenerabilă: fotochimică, fotoelectrică, termică sau mecanică, în particular în energie eoliană și hidraulică.
Soarele s-a format în urmă cu circa 5 miliarde de ani şi va mai străluci pe cer încă atâţia ani, perioadă mai mult decât suficientă pentru ca omenirea să atingă culmi nebănuite de progres științific, tehnic şi tehnologic, să cucerească spaţiul cosmic dincolo de Sistemul solar şi să populeze planete din alte sisteme stelare.
Până la Aristotel (384 – 322 î.Hr ), nu s-a făcut distincţie între filosofie şi ştiinţă, abordarea realităţii obiective fiind unitară la vremea respectivă. Pe măsura acumulării datelor ştiinţifice şi a diversificării concepţiilor filosofice, au apărut numeroase modele de interpretare a devenirii și structurării Existenţei pe diverse nivele de organizare a materiei, de la microcosmos, la macrocosmos şi megacosmos.
Spre deosebire de filosofie, implicată în cunoaşterea generalizată a Existenţei, ştiinţa se raportează prin cauze şi legi la analiza proceselor şi fenomenelor din realitatea obiectivă. Deşi sunt modalităţi diferite de reflecție umană, filosofia și ştiinţa converg asimptotic și se completează în descifrarea adevărului despre lumea în care trăim.
Pe de altă parte, religia este o formă de cunoaștere a Existenței prin credință, componentă esențială prezentă încă de la origini în sufletul omului.
Deşi sunt modalităţi diferite de reflecție umană, filosofia și ştiinţa converg asimptotic și se completează în descifrarea adevărului despre lumea în care trăim.
Devenirea vieții este legată intrinsec de schimbarea condițiilor mediului terestru în cursul timpului. Poziția Terrei în Sistemul solar i-a asigurat condiții favorabile pentru a deveni leagănul și suportul vieții, în particular, este planeta albastră care poartă omenirea în istorie.
Patriotismul este diferit de xenofobie (preferința exclusivă pentru un singur neam, manifestări ostile față de alte neamuri), mai precis, a fi patriot înseamnă să-ți iubești neamul și glia strămoșească, să le promovezi în lume și să participi la dezvoltarea acestora, să respecți drepurile și libertățile minorităților înscrise în constituție, precum și normele dreptului internațional.
Pe de altă parte, patriotismul nu trebuie confundat nici cu naționalismul - se referă la dreptul strămoșesc care definește comunitățile istorico-lingvistice și tinde a constitui statele pe bază etnică, cu o legislație inspirată din jus sanguinis.
În ultimul deceniu, sfera de interes s-a extins de la calculatoare și rețelele lor, la telefoane mobile celulare, telefoane inteligente (smartphones), televizoare cuplabile la Internet, automatizarea automobilelor, aplicații militare și multe altele.
Tehnologia informației și comunicării a pătruns definitiv în viețile noastre, contribuind la colaborare și schimb de informații la scară planetară, eficientizarea managementului din instituții și unități economice, reducerea personalului birocratic din administrație, optimizarea învățământului și sistemului medical etc.
În aceste peregrinări imaginare, vom urma o cale cu diverse ramificații cognitive și emoționale, derulându-se într-o manieră dialectică la granițele dintre lumină și întuneric, frumos și urât, bine și rău, adevăr și minciună, pentru reflectarea justă a realității și stabilirea unui echilibru între obiectiv și subiectiv.
Cum nimic nu este perfect la trecerea prin Existență, idealul fiind doar o aspirație în evoluția omenirii, am căutat să găsesc limitele comportamentului civilizat în care ființa umană poate depăși obstacolele ivite pe traiectoria sa către înțelepciune.
Spre deosebire de modificările zestrei ereditare prin recombinări genetice, în cazul mutaţiilor se produce o restructurare calitativă şi cantitativă profundă a materialului genetic.
Procesul prin care se produc mutaţiile poartă numele de mutageneză. Mutaţiile pot fi genomice, cromozomiale sau genice, după cum se produc la nivel de genom, de cromozomi sau de gene. Există diverse alte criterii de clasificare a mutaţiilor genetice:
• după modul de manifestare – dominante, codominante, recesive, letale, semiletale;
• după localizare – autozomale (când sunt plasate pe autozomi) şi heterozomale (când sunt plasate pe cromozomii sexului, denumiţi şi heterozomi);
• după natura factorilor care le provoacă – naturale şi artificiale.
Mutaţiile naturale apar spontan, fără intervenţia omului, iar frecvenţa acestora depinde de condiţiile mediului în care trăiesc organismele. Prin mutageneză naturală a apărut salcâmul monofil, bovine fără coarne, oaia cu picioare scurte din care a rezultat rasa Ancona.
Mutaţiile artificiale sunt cele provocate de om cu ajutorul unor agenţi mutageni de natură fizică, chimică sau biologică. Prin folosirea unei game variate de agenţi mutageni, omul are posibilitatea de a selecta mutante folositoare în acţiunea sa de ameliorare şi de diversificare a soiurilor de plante şi a raselor de animale.
De menţionat că, spre deosebire de mutaţiile somatice, cele care afectează celulele gametice sunt ereditare şi pot fi observate la descendenţi în diferite generaţii. La speciile care se înmulţesc sexuat, numai mutaţiile gametice sunt transmise la descendenţi, iar la organismele care se pot înmulţi vegetativ, mutaţiile somatice pot fi izolate şi reproduse ca linii sau clase mutante.
La mecanismele evoluției vieții cunoscute în prezent trebuie adăugat rolul esențial al interacțiunii microrganismelor cu materialul genetic al organismelor superioare.
Pe măsura realizării unor acceleratoare de particule tot mai performante, s-a diversificat gama de particule și antiparticule obținute pe cale artificială, anul 1974 fiind un reper în istoria științei, prin formularea Modelului Standard al particulelor elementare .
În modelul Bing Bang de formare a Universului, se consideră că, în primele momente ale marelui eveniment cosmic, atunci când temperatura era de ordinul zecilor de miliarde de grade Kelvin, au fost create cantități egale de materie și antimaterie, luând naștere fotoni, electroni și neutrini, precum și antiparticulele acestora.
Localizarea antimateriei în cadrul Existenței a preocupat pe cercetători, anul 2018 fiind cunoscut și prin formularea ipotezei că la Bing Bang, pe lângă Universul nostru, a luat naștere un univers în oglindă format din antimaterie, în care timpul curge în sens contrar.
Pentru mine, frământările cognitive pentru descifrarea enigmelor legate de antimaterie se suprapun cu elaborarea teoriei dipolilor vortex, care a început după anul 2000.
Rezultatele obținute progresiv au fost prezentate într-o multitudine de lucrări, precum: Teoria vortex a materiei, Teoria dipolilor vortex, Teoria unitară a Existenței, Trepte spre adevăr, Orizonturi euristice, Cunoașterea de mâine etc.
În aceste vremuri tulburi, care au provocat valuri în sufletul meu, am trăit la granița dintre tristețe și speranță, unele gânduri fiind transpuse în texte editate pe calculator, pentru a scăpa de povara informațiilor din mass-media și a căuta un echilibru în universul subiectiv .
Se poate afirma că în triada “minte, trup și suflet”, se poate atinge un echilibru relativ doar între două componente, cea de-a treia componentă având rolul de “rezonator“, fiecare combinație fiind caracterizată printr-o încărcătură specifică în registrul emoțional.
Subscriu la afirmaţia lui Immanuel Kant că „Omul nu poate ajunge om decât prin educaţie”, activitate fundamentală care începe în familie, se dezvoltă în şcoală şi se finalizează în mediul socio-cultural în care trăieşte. Referitor la responsabilitatea părinților, merită să reflectăm la mesajul lui Jean Jacques Rousseau: „Copilul ajunge pentru părinții săi, după educația pe care o capătă: răsplată sau pedeapsă”.
În managementul educaţional de modelare a destinului tinerilor, dascălii pun accentul pe trei aspecte: individual (împlinirea vocaţională prin cultură), interindividual (echilibru moral-relaţional) şi social (afirmarea prin competenţă profesională).
Pe traiectoria evolutivă a modelării comportamentului, cunoașterii teoretice și formării profesionale, tânărul înaintează cu pași mărunți spre necunoscut, care trebuie dirijați cu responsabilitate și empatie de către educatori spre o finalitate corespunzătoare nevoilor, dorințelor și competențelor sale.
Se impune aprofundarea relațiilor planetei vieții cu astrul solar și întregul Univers, care se manifestă prin câmpurile de forțe și fluxurile de radiații, configurațiile acestora fiind influențate de către mișcările de rotație și de revoluție.
În lucrarea „De dragul amintirilor”, am preferat aparatul de fotografiat pentru transmiterea informațiilor, având în vedere că „o imagine valorează cât o mie de cuvinte” (proverb chinezesc). Altfel spus, sintagma „Biografie în imagini” este o variantă la fel de sugestivă pentru denumirea acestei lucrări.
Îmi exprim speranța că, prin parcurgerea lucrării, stimați cititori, v-am trezit interesul pentru cunoașterea valențelor multiple ale spațiului ondulat de la Dunăre și Marea Neagră, la Munții Carpați, în care s-au format cultura și civilizația unui popor unic în lume.
Un exemplu elocvent îl reprezintă generarea câmpului geomagnetic, explicația actuală bazată pe mișcările de convecție din stratul exterior al nucleului Pământului este insuficientă, fiind necesară o analiză justă care pune în evidență rezultatele diferite obținute într-un sistem de referință terestru față de un sistem de referință inerțial.
Sistemul politic reprezintă o resursă umană esențială și trebuie analizat pe baza valorii adăugate aduse organizării și funcționării sistemului social.
Pentru ca cetățenii să aleagă în cunoștință de cauză, se impune educarea acestora în spirit civic, astfel încât voința socială să ajungă la un nivel înalt de conștientizare a soluțiilor benefice, prin implicare activă, informare corectă și asumarea responsabilității în proiectarea viitorului.
În aceste vremuri marcate de înalta tehnologie, comunicarea pe scară largă și o dinamică socială complexă, poluarea informațională din mass-media poate fi evaluată prin extinderea logicii clasice la logica probabilistică.
Te invit, stimate cititorule, la peregrinări cognitive prin problematica unor centre de interes actuale, fiind îndrumat pe traseul spiritual de prietenii adevărați ai minții – rațiunea, binele și adevărul. Sper să ai parte de o călătorie interesantă, în care nu vor lipsi provocările cognitive. Consider că lucrarea și-a atins scopul, dacă vei găsi idei novatoare la care să reflectezi după lecturare.
Altfel spus, sunt doar un “gânditor prin Existență” pasionat de enigmele cunoașterii, care dorește, stimați cititori, să vă prezinte viziunea proprie despre lumea în care trăim.
Spre deosebire de filosofie, implicată în cunoaşterea generalizată a Existenţei, ştiinţa se raportează prin cauze şi legi la analiza proceselor şi fenomenelor din realitatea obiectivă.
Până la Aristotel (384 î.Hr – 322 î.Hr ), nu s-a făcut distincţie între filosofie şi ştiinţă, cunoașterea fiind abordată unitar la vremea respectivă.
Pe măsura acumulării datelor ştiinţifice şi a diversificării concepţiilor filosofice, au apărut numeroase modele de interpretare a interacțiunilor și structurii materiei pe diverse nivele de organizare a materiei - de la microcosmos, la macrocosmos şi megacosmos.
Istoria științei este marcată de crezul lui Albert Einstein (1879 – 1955) în posibilitățile minții umane de a reflecta Existența ca unitate în diversitate.
Marele savant este un exemplu demn de urmat de către cercetători, având în vedere că încercările nereuşite nu l-au făcut să renunţe, atitudine exprimată în mesajul său optimist: “Este de ajuns ca unul singur să încerce să înţeleagă câte o părticică de mister în fiecare zi.”
În lucrarea “Gânditor prin Existență”, demersul cognitiv se bazează pe un model unitar pentru structura, interacțiunile și devenirea materiei, care aprofundează concepția științifică actuală și oferă conexiuni cu filosofia. Se face trimitere la dialectica materie-spirit pentru înțelegerea pe deplin a esenței și menirii vieții, Spiritul universal fiind “metainformația” care se manifestă prin intermediul ființelor inteligente (terestre sau extraterestre), având rolul primordial de principiu animator și generator de conștiință (dă sens și valoare întregului Univers).
Lucrarea “Visul lui Einstein” se adresează celor pasionați de descifrarea enigmelor Existenței, fiind prezentate concepte și teorii importante care au marcat evoluția cunoașterii științifice, punându-se accentul pe abordarea unitară a structurii materiei și interacțiunilor prin câmpuri.
Pasionații de știință, care doresc să continue visul lui Einstein, sunt invitați la peregrinări imaginare prin Existența vizibilă și invizibilă, pentru a selecta informații despre organizarea, interacțiunile și devenirea materiei, răsplata fiind trăirile cognitive intense.
Îmi exprim speranța că cititorul va găsi diverse idei novatoare în lucrare, care vor deveni repere în modul de reflectare a realității obiective.
Cercetătorii consideră că viaţa a apărut în urmă cu circa 3,6 miliarde de ani, la începutul erei precambriene, când au existat condiţii de mediu favorabile pentru sinteza abiogenă a primelor gene care conţin programe genetice de structurare a materiei vii.
Desprinderea omului din rândul antropoidelor superioare este plasată în Cuaternar, ultima și cea mai scurtă perioadă geologică din istoria Pământului, de aproximativ 2,58 milioane de ani, în care au apărut glaciațiunile Günz, Mindel, Riss și Würm.
Viața pe Terra se află sub semnul Soarelui, care este sursa cosmică de energie primară, radiațiile solare putându-se transforma în diverse alte forme de energie terestră regenerabilă: fotochimică, fotoelectrică, termică sau mecanică, în particular în energie eoliană și hidraulică.
Soarele s-a format în urmă cu circa 5 miliarde de ani şi va mai străluci pe cer încă atâţia ani, perioadă mai mult decât suficientă pentru ca omenirea să atingă culmi nebănuite de progres științific, tehnic şi tehnologic, să cucerească spaţiul cosmic dincolo de Sistemul solar şi să populeze planete din alte sisteme stelare.
Până la Aristotel (384 – 322 î.Hr ), nu s-a făcut distincţie între filosofie şi ştiinţă, abordarea realităţii obiective fiind unitară la vremea respectivă. Pe măsura acumulării datelor ştiinţifice şi a diversificării concepţiilor filosofice, au apărut numeroase modele de interpretare a devenirii și structurării Existenţei pe diverse nivele de organizare a materiei, de la microcosmos, la macrocosmos şi megacosmos.
Spre deosebire de filosofie, implicată în cunoaşterea generalizată a Existenţei, ştiinţa se raportează prin cauze şi legi la analiza proceselor şi fenomenelor din realitatea obiectivă. Deşi sunt modalităţi diferite de reflecție umană, filosofia și ştiinţa converg asimptotic și se completează în descifrarea adevărului despre lumea în care trăim.
Pe de altă parte, religia este o formă de cunoaștere a Existenței prin credință, componentă esențială prezentă încă de la origini în sufletul omului.
Deşi sunt modalităţi diferite de reflecție umană, filosofia și ştiinţa converg asimptotic și se completează în descifrarea adevărului despre lumea în care trăim.
Devenirea vieții este legată intrinsec de schimbarea condițiilor mediului terestru în cursul timpului. Poziția Terrei în Sistemul solar i-a asigurat condiții favorabile pentru a deveni leagănul și suportul vieții, în particular, este planeta albastră care poartă omenirea în istorie.
Patriotismul este diferit de xenofobie (preferința exclusivă pentru un singur neam, manifestări ostile față de alte neamuri), mai precis, a fi patriot înseamnă să-ți iubești neamul și glia strămoșească, să le promovezi în lume și să participi la dezvoltarea acestora, să respecți drepurile și libertățile minorităților înscrise în constituție, precum și normele dreptului internațional.
Pe de altă parte, patriotismul nu trebuie confundat nici cu naționalismul - se referă la dreptul strămoșesc care definește comunitățile istorico-lingvistice și tinde a constitui statele pe bază etnică, cu o legislație inspirată din jus sanguinis.
În ultimul deceniu, sfera de interes s-a extins de la calculatoare și rețelele lor, la telefoane mobile celulare, telefoane inteligente (smartphones), televizoare cuplabile la Internet, automatizarea automobilelor, aplicații militare și multe altele.
Tehnologia informației și comunicării a pătruns definitiv în viețile noastre, contribuind la colaborare și schimb de informații la scară planetară, eficientizarea managementului din instituții și unități economice, reducerea personalului birocratic din administrație, optimizarea învățământului și sistemului medical etc.
În aceste peregrinări imaginare, vom urma o cale cu diverse ramificații cognitive și emoționale, derulându-se într-o manieră dialectică la granițele dintre lumină și întuneric, frumos și urât, bine și rău, adevăr și minciună, pentru reflectarea justă a realității și stabilirea unui echilibru între obiectiv și subiectiv.
Cum nimic nu este perfect la trecerea prin Existență, idealul fiind doar o aspirație în evoluția omenirii, am căutat să găsesc limitele comportamentului civilizat în care ființa umană poate depăși obstacolele ivite pe traiectoria sa către înțelepciune.
Spre deosebire de modificările zestrei ereditare prin recombinări genetice, în cazul mutaţiilor se produce o restructurare calitativă şi cantitativă profundă a materialului genetic.
Procesul prin care se produc mutaţiile poartă numele de mutageneză. Mutaţiile pot fi genomice, cromozomiale sau genice, după cum se produc la nivel de genom, de cromozomi sau de gene. Există diverse alte criterii de clasificare a mutaţiilor genetice:
• după modul de manifestare – dominante, codominante, recesive, letale, semiletale;
• după localizare – autozomale (când sunt plasate pe autozomi) şi heterozomale (când sunt plasate pe cromozomii sexului, denumiţi şi heterozomi);
• după natura factorilor care le provoacă – naturale şi artificiale.
Mutaţiile naturale apar spontan, fără intervenţia omului, iar frecvenţa acestora depinde de condiţiile mediului în care trăiesc organismele. Prin mutageneză naturală a apărut salcâmul monofil, bovine fără coarne, oaia cu picioare scurte din care a rezultat rasa Ancona.
Mutaţiile artificiale sunt cele provocate de om cu ajutorul unor agenţi mutageni de natură fizică, chimică sau biologică. Prin folosirea unei game variate de agenţi mutageni, omul are posibilitatea de a selecta mutante folositoare în acţiunea sa de ameliorare şi de diversificare a soiurilor de plante şi a raselor de animale.
De menţionat că, spre deosebire de mutaţiile somatice, cele care afectează celulele gametice sunt ereditare şi pot fi observate la descendenţi în diferite generaţii. La speciile care se înmulţesc sexuat, numai mutaţiile gametice sunt transmise la descendenţi, iar la organismele care se pot înmulţi vegetativ, mutaţiile somatice pot fi izolate şi reproduse ca linii sau clase mutante.
La mecanismele evoluției vieții cunoscute în prezent trebuie adăugat rolul esențial al interacțiunii microrganismelor cu materialul genetic al organismelor superioare.
Pe măsura realizării unor acceleratoare de particule tot mai performante, s-a diversificat gama de particule și antiparticule obținute pe cale artificială, anul 1974 fiind un reper în istoria științei, prin formularea Modelului Standard al particulelor elementare .
În modelul Bing Bang de formare a Universului, se consideră că, în primele momente ale marelui eveniment cosmic, atunci când temperatura era de ordinul zecilor de miliarde de grade Kelvin, au fost create cantități egale de materie și antimaterie, luând naștere fotoni, electroni și neutrini, precum și antiparticulele acestora.
Localizarea antimateriei în cadrul Existenței a preocupat pe cercetători, anul 2018 fiind cunoscut și prin formularea ipotezei că la Bing Bang, pe lângă Universul nostru, a luat naștere un univers în oglindă format din antimaterie, în care timpul curge în sens contrar.
Pentru mine, frământările cognitive pentru descifrarea enigmelor legate de antimaterie se suprapun cu elaborarea teoriei dipolilor vortex, care a început după anul 2000.
Rezultatele obținute progresiv au fost prezentate într-o multitudine de lucrări, precum: Teoria vortex a materiei, Teoria dipolilor vortex, Teoria unitară a Existenței, Trepte spre adevăr, Orizonturi euristice, Cunoașterea de mâine etc.
În aceste vremuri tulburi, care au provocat valuri în sufletul meu, am trăit la granița dintre tristețe și speranță, unele gânduri fiind transpuse în texte editate pe calculator, pentru a scăpa de povara informațiilor din mass-media și a căuta un echilibru în universul subiectiv .
Se poate afirma că în triada “minte, trup și suflet”, se poate atinge un echilibru relativ doar între două componente, cea de-a treia componentă având rolul de “rezonator“, fiecare combinație fiind caracterizată printr-o încărcătură specifică în registrul emoțional.
Subscriu la afirmaţia lui Immanuel Kant că „Omul nu poate ajunge om decât prin educaţie”, activitate fundamentală care începe în familie, se dezvoltă în şcoală şi se finalizează în mediul socio-cultural în care trăieşte. Referitor la responsabilitatea părinților, merită să reflectăm la mesajul lui Jean Jacques Rousseau: „Copilul ajunge pentru părinții săi, după educația pe care o capătă: răsplată sau pedeapsă”.
În managementul educaţional de modelare a destinului tinerilor, dascălii pun accentul pe trei aspecte: individual (împlinirea vocaţională prin cultură), interindividual (echilibru moral-relaţional) şi social (afirmarea prin competenţă profesională).
Pe traiectoria evolutivă a modelării comportamentului, cunoașterii teoretice și formării profesionale, tânărul înaintează cu pași mărunți spre necunoscut, care trebuie dirijați cu responsabilitate și empatie de către educatori spre o finalitate corespunzătoare nevoilor, dorințelor și competențelor sale.
Se impune aprofundarea relațiilor planetei vieții cu astrul solar și întregul Univers, care se manifestă prin câmpurile de forțe și fluxurile de radiații, configurațiile acestora fiind influențate de către mișcările de rotație și de revoluție.
În lucrarea „De dragul amintirilor”, am preferat aparatul de fotografiat pentru transmiterea informațiilor, având în vedere că „o imagine valorează cât o mie de cuvinte” (proverb chinezesc). Altfel spus, sintagma „Biografie în imagini” este o variantă la fel de sugestivă pentru denumirea acestei lucrări.
Îmi exprim speranța că, prin parcurgerea lucrării, stimați cititori, v-am trezit interesul pentru cunoașterea valențelor multiple ale spațiului ondulat de la Dunăre și Marea Neagră, la Munții Carpați, în care s-au format cultura și civilizația unui popor unic în lume.
Un exemplu elocvent îl reprezintă generarea câmpului geomagnetic, explicația actuală bazată pe mișcările de convecție din stratul exterior al nucleului Pământului este insuficientă, fiind necesară o analiză justă care pune în evidență rezultatele diferite obținute într-un sistem de referință terestru față de un sistem de referință inerțial.
Această concepție oferă un model gnoseologic transdisciplinar cu valenţe explicative şi predictive deloc neglijabile în abordarea enigmelor Existenței.
Teoria unitară a Existenței se bazează pe dialectica “materie-antimaterie” pentru a justifica structurile elementare şi interacţiunile fundamentale din Universul nostru, legile de variaţie şi de conservare pentru mărimile fizice, dualismul undă – corpuscul, semnificația funcției de undă asociată unei microparticule, cuantificarea mărimilor fizice, cuantificarea spaţio-temporală, generarea antiparticulelor şi fenomenul de anihilare, invarianţa vitezei luminii în vid, relaţia lui Einstein dintre masă şi energie, abordarea unitară a câmpurilor electromagnetic şi gravitațional, legea lui Hubble și expansiunea accelerată a Universului etc.
Existența este concepută ca Univers cvadridimensional dual, având drept componente fundamentale: Universul nostru (format din materie) şi Universul complementar (format din antimaterie).
Dipolul vortex este un model fizic asociat oricărei microparticule și a câmpurilor generate, fiind o punte de legătură între Universul nostru şi Universul complementar, prin care se face schimb de particule universale primordiale. Fotonii și gravitonii sunt particule universale primordiale care ies, respectiv intră în dipolii vortex.
Explicarea expansiunii accelerate a Universului nostru și demonstrarea teoretică a legii lui Hubble constituie argumente pertinente pentru validarea teoriei dipolilor vortex, în care particulele universale primordiale sunt cuante elementare, nu numai pentru energie, masă, sarcină electrică, impuls mecanic sau informație, ci şi cuante spaţio-temporale.
Evoluția Universului nostru nu are un început și un sfârșit, deoarece semnifică o transformare permanentă atât la nivel local, cât și la nivel global. Pe de altă parte, Universul în care trăim este o componentă a Multiversului, care nu are limite spațio-temporale.