Bu calismanin temel amaci, PETA’nin (People for the Ethical Treatment of Animals) hayvanlara kars... more Bu calismanin temel amaci, PETA’nin (People for the Ethical Treatment of Animals) hayvanlara karsi etik disi uygulamalar konusunda yayinladigi afislerle ilgili betimsel bir veri ortaya koymaktir. Bu makale PETA’nin sosyal etki yaratmaya yonelik stratejilerini, “duyulmak” icin yeterince dikkat ceken bir halk iletisim bicimi olarak unlu kadinlarin erotik gorsellerini afislerde kullanmayi analiz eder. Şok reklami yaygin bir sosyal etki taktigidir. Hizli bir etkisi vardir; PETA hayvan istismari ve siddet videolari kullanarak, amacina ulasmak icin “sok” duygusu uyandirmaktadir. PETA ve reklam stratejileri uzerine yapilan diger pek cok arastirmanin aksine, bu analiz, sok reklamcilik ilkesini sosyal etki teorisine dayandirmasi bakimindan belirgindir. Ikincisi, yirmi birinci yuzyildaki gorsel mesruiyet anlayisimiza yeni bilgiler katmaktadir.
Bilgiye ulaşmanın ilk adresi haline gelen web siteleri her gün binlerce kullanıcı tarafından ziya... more Bilgiye ulaşmanın ilk adresi haline gelen web siteleri her gün binlerce kullanıcı tarafından ziyaret edilmektedir. Web sitelerinin kullanıcı dostu olması ve bilgiyi kolaylıkla ulaşılabilir kılması önemlidir. Özellikle üniversite sınavı dönemlerinde aday öğrenciler ve veliler tarafından sıklıkla ziyaret edilen üniversite web siteleri sürekli olarak akademik personel, idari personel ve öğrenciler tarafından da kullanılmaktadır. Farklı hedef kitlelere hitap etmek zorunda olan üniversite web siteleri, her bir hedef kitle için zengin içerikler sunmak durumundadır. Bu durum üniversite web sitelerinin yapısını her geçen gün daha karmaşık hale getirmektedir. Bu araştırmada üniversite web sitelerinin kullanılabilirliğini etkileyen tasarım öğeleri incelenmiştir. Bu öğeler; içeriğin bütünlüğü, içerik mimarisi, kullanıcı deneyimi ve tasarım estetiği olarak dört ana alan olarak irdelenmiş, her bir alan için yaklaşım ve öneriler getirilmiştir. Bir web sitesinin kullanılabilirliğinin artırılması, web sitesinin tasarım aşamasından operasyonel süreçlerine kadar tüm evrelerinde, bu alanlardaki tasarım öğelerinin dikkate alınarak oluşturulması ile mümkündür. Nitel olan bu araştırma aynı zamanda betimseldir.
Bu çalışmanın temel amacı, PETA’nın (People for the Ethical Treatment of Animals) hayvanlara
karş... more Bu çalışmanın temel amacı, PETA’nın (People for the Ethical Treatment of Animals) hayvanlara karşı etik dışı uygulamalar konusunda yayınladığı afişlerle ilgili betimsel bir veri ortaya koymaktır. Bu makale PETA’nın sosyal etki yaratmaya yönelik stratejilerini, “duyulmak” için yeterince dikkat çeken bir halk iletişim biçimi olarak ünlü kadınların erotik görsellerini afişlerde kullanmayı analiz eder. Şok reklamı yaygın bir sosyal etki taktiğidir. Hızlı bir etkisi vardır; PETA hayvan istismarı ve şiddet videoları kullanarak, amacına ulaşmak için “şok” duygusu uyandırmaktadır. PETA ve reklam stratejileri üzerine yapılan diğer pek çok araştırmanın aksine, bu analiz, şok reklamcılık ilkesini sosyal etki teorisine dayandırması bakımından belirgindir. İkincisi, yirmi birinci yüzyıldaki görsel meşruiyet anlayışımıza yeni bilgiler katmaktadır.
Araştırmanın amacı, sanat tarihi eğitiminde zenginleştirilmiş görsellerle (video) desteklenerek i... more Araştırmanın amacı, sanat tarihi eğitiminde zenginleştirilmiş görsellerle (video) desteklenerek işlenen dersteki öğrencilerin başarısı ile anlatım metotlu (öğretmen merkezli, organize görüş, not alma, işiterek öğrenme temelli) ders işlenen sınıftaki öğrencilerin başarılarını kıyaslamak, sanat tarihi eğitiminde zenginleştirilmiş
görsel kullanmanın öğrencilerin başarı oranlarına etkisini araştırmaktır. Araştırma tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini Ankara Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Öğretmenliği Anabilim Dalı 2. Sınıf öğrencileri (1. Öğretim 34 öğrenci, 2. Öğretim 27 öğrenci) oluşturmuştur. Araştırma verileri 6 sorudan oluşan ön anket ve 5 sorundan oluşan son anket ile elde edilmiştir. Araştırmacı tarafından oluşturulan ön anketin ve son anketin geçerlilik ve güvenirliliği sağlanmış; uzman görüşü alınarak son hali verilmiştir. Ön anket ve son ankette kontrol grubu ile deney grubu arasında büyük oranda fark görülmemesiyle beraber; kontrol grubunun başarı oranının daha yüksek olduğu görülmüştür. Kontrol grubu
deney grubuna göre ön ankette %5,8’lik bir fark ile başarı sağlarken, son ankette %1,6’lık bir fark ile başarısını sürdürmüştür.
Küreselleşmenin etkisiyle beraber kurumlar arasında rekabet gözle görülür bir şekilde artmıştır. ... more Küreselleşmenin etkisiyle beraber kurumlar arasında rekabet gözle görülür bir şekilde artmıştır. Benzerlerinden ayrışmak, fark edilebilmek ve bilinirliliğin artması için çok disiplinli olarak oluşturulmuş, tutarlı, süreklilik arz eden kurumsal kimlikler, başarılı olmak isteyen kurumlar için anahtar haline gelmiştir. Üniversiteler de bu rekabetçi akademik ortamda kurumsal kimliğin öneminin farkına varmıştır. Kurum kimliği sadece logodan, slogandan veya görsel elemanlardan ibaret olmamakla beraber kurumun felsefesini, kültürünü, ilişkilerini de yansıtan, çok sayıda bileşeni olan bir çatıdır. Kurumsal görsel kimlik ise, bu unsurlar arasında hayati bir noktada yer almaktadır. Bu araştırmada üniversitelerde kurumsal kimlik başlığı altında kurumsal görsel kimliğin önemi konusu irdelenmiş, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi'nin logo tasarım süreci anlatılmıştır. Bu çalışma nitel olmakla beraber betimsel ve uygulamalı bir araştırmadır.
Basılı kitapların, yaygınlıklarını hızla e-kitaplara bıraktığı günümüz dünyasında, tipografi çalı... more Basılı kitapların, yaygınlıklarını hızla e-kitaplara bıraktığı günümüz dünyasında, tipografi çalışmalarının, dijital mecralar için yapılan araştırma ve çalışmaların, e-kitap tasarımları özelinde incelenmesi ve yürütülmesi gerekliliği de giderek artmaktadır. E-kitapların kullandığı temel teknolojiler ve dosya formatları göz önünde bulundurulduğunda sınırlı sayıda tasarım öğesinin tasarımcıların hizmetine sunulduğu görülmektedir. Bu durum, mevcut olan tasarım araçlarının e-kitaplara özgü bir şekilde incelenerek, hangilerinin daha geniş bir tasarım imkanı sunduğunun incelenmesi gerekliliğini getirmiştir.
Sosyal Bilimler Dergisi / The Journal of Social Sciences, 2022
Tipografi her alanda farklı kültürlere, eğitim seviyelerine, yaş gruplarına hitap etmektedir. Ç... more Tipografi her alanda farklı kültürlere, eğitim seviyelerine, yaş gruplarına hitap etmektedir. Çocukların fiziksel özellikleri, algıları ve okuma becerileri yetişkinlerden oldukça farklıdır. Bu nedenle çocuklara yönelik hazırlanan kaynaklarda tipografi kullanımı da farklı özelliklere sahip olmaktadır. Tipografi alanında çok sayıda araştırma yapılmasına rağmen çocuklara yönelik tasarımlarda tipografi kullanımıyla ilgili sınırlı sayıda çalışma yer almaktadır. Bu araştırma kapsamında 2021 yılında kamu kurumlarının çocuklara yönelik hazırlamış olduğu afişler incelenmiştir. Yayınlanan bu afişler; bağımlılık, koronavirüs veya trafik kuralları gibi konularda eğitsel amaçlı içerikler sunmaktadır. İstenilen bilgiyi vermek ya da izleyiciler üzerinde amacına uygun şekilde davranış değişikliği oluşturmak için afişlerin dikkat çeken etkili tasarımlar sunmalarının yanında kolay okunur olmaları da gerekmektedir. İncelenen afişlerde tipografik anlamda çeşitli tespitlerde bulunulmuş ve öneriler getirilmiştir. Bu çalışmada çocukların ilgisini çekmek için kullanılan renk, illüstrasyon, doku gibi elemanların dengeli kullanılmadığı takdirde okunurluğa zarar verdiği tespit edilmiştir. Ayrıca her tasarımın tipografi bağlamında kendi özelinde değerlendirilmesi gerektiği ve basmakalıp yaklaşımlardan uzak durulması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Giderek olgunlaşan ve hayatımızın her alanına girmeye başlayan yapay zeka uygulamaları, görsel il... more Giderek olgunlaşan ve hayatımızın her alanına girmeye başlayan yapay zeka uygulamaları, görsel iletişim tasarım alanında da farklı örnekler oluşturmaya başlamıştır. Bu araştırmanın amacı yapay zeka algoritmalarının görsel tasarımın uygulama aşamasında nasıl katkı sağlayabileceğinin incelenmesidir. Bu çalışma dahilinde yapay zekanın farklı tanımları ele alınmış, söz konusu tanımlar içerisinde genel kabul gören yargılar üzerinden yapay zeka yaklaşımları açıklanmıştır. Görsel iletişim tasarımı konusunda yapay zekanın tasarımcıya fonksiyonel veya estetik konularda öneriler sunmaktan, otonom bir tasarım oluşturmaya kadar sunabileceği farklı kabiliyetler örnekler ile incelenmiş, bu kabiliyetlerin durağan görseller ve kullanıcı arayüzlerinin geliştirilmesi sırasında nasıl katkı sağlayabileceği ortaya konulmuştur. Bu araştırma nitel ve betimsel bir araştırmadır. Mevcut teknoloji ile yapay zeka temelli programlarla insan faktörü olmadan özgün ve yaratıcı eserler ortaya konulamayacağı gibi, tasarımın uygulanması sürecine destekleyici bir araç olarak kullanıldığı takdirde tasarımcının farklı tasarımlar oluşturulmasına destek olabileceği, tasarım sürecine ayrılan eforu azaltabileceği ve zaman kazandıracağı belirlenmiştir.
Bu calismanin temel amaci, PETA’nin (People for the Ethical Treatment of Animals) hayvanlara kars... more Bu calismanin temel amaci, PETA’nin (People for the Ethical Treatment of Animals) hayvanlara karsi etik disi uygulamalar konusunda yayinladigi afislerle ilgili betimsel bir veri ortaya koymaktir. Bu makale PETA’nin sosyal etki yaratmaya yonelik stratejilerini, “duyulmak” icin yeterince dikkat ceken bir halk iletisim bicimi olarak unlu kadinlarin erotik gorsellerini afislerde kullanmayi analiz eder. Şok reklami yaygin bir sosyal etki taktigidir. Hizli bir etkisi vardir; PETA hayvan istismari ve siddet videolari kullanarak, amacina ulasmak icin “sok” duygusu uyandirmaktadir. PETA ve reklam stratejileri uzerine yapilan diger pek cok arastirmanin aksine, bu analiz, sok reklamcilik ilkesini sosyal etki teorisine dayandirmasi bakimindan belirgindir. Ikincisi, yirmi birinci yuzyildaki gorsel mesruiyet anlayisimiza yeni bilgiler katmaktadir.
Bilgiye ulaşmanın ilk adresi haline gelen web siteleri her gün binlerce kullanıcı tarafından ziya... more Bilgiye ulaşmanın ilk adresi haline gelen web siteleri her gün binlerce kullanıcı tarafından ziyaret edilmektedir. Web sitelerinin kullanıcı dostu olması ve bilgiyi kolaylıkla ulaşılabilir kılması önemlidir. Özellikle üniversite sınavı dönemlerinde aday öğrenciler ve veliler tarafından sıklıkla ziyaret edilen üniversite web siteleri sürekli olarak akademik personel, idari personel ve öğrenciler tarafından da kullanılmaktadır. Farklı hedef kitlelere hitap etmek zorunda olan üniversite web siteleri, her bir hedef kitle için zengin içerikler sunmak durumundadır. Bu durum üniversite web sitelerinin yapısını her geçen gün daha karmaşık hale getirmektedir. Bu araştırmada üniversite web sitelerinin kullanılabilirliğini etkileyen tasarım öğeleri incelenmiştir. Bu öğeler; içeriğin bütünlüğü, içerik mimarisi, kullanıcı deneyimi ve tasarım estetiği olarak dört ana alan olarak irdelenmiş, her bir alan için yaklaşım ve öneriler getirilmiştir. Bir web sitesinin kullanılabilirliğinin artırılması, web sitesinin tasarım aşamasından operasyonel süreçlerine kadar tüm evrelerinde, bu alanlardaki tasarım öğelerinin dikkate alınarak oluşturulması ile mümkündür. Nitel olan bu araştırma aynı zamanda betimseldir.
Bu çalışmanın temel amacı, PETA’nın (People for the Ethical Treatment of Animals) hayvanlara
karş... more Bu çalışmanın temel amacı, PETA’nın (People for the Ethical Treatment of Animals) hayvanlara karşı etik dışı uygulamalar konusunda yayınladığı afişlerle ilgili betimsel bir veri ortaya koymaktır. Bu makale PETA’nın sosyal etki yaratmaya yönelik stratejilerini, “duyulmak” için yeterince dikkat çeken bir halk iletişim biçimi olarak ünlü kadınların erotik görsellerini afişlerde kullanmayı analiz eder. Şok reklamı yaygın bir sosyal etki taktiğidir. Hızlı bir etkisi vardır; PETA hayvan istismarı ve şiddet videoları kullanarak, amacına ulaşmak için “şok” duygusu uyandırmaktadır. PETA ve reklam stratejileri üzerine yapılan diğer pek çok araştırmanın aksine, bu analiz, şok reklamcılık ilkesini sosyal etki teorisine dayandırması bakımından belirgindir. İkincisi, yirmi birinci yüzyıldaki görsel meşruiyet anlayışımıza yeni bilgiler katmaktadır.
Araştırmanın amacı, sanat tarihi eğitiminde zenginleştirilmiş görsellerle (video) desteklenerek i... more Araştırmanın amacı, sanat tarihi eğitiminde zenginleştirilmiş görsellerle (video) desteklenerek işlenen dersteki öğrencilerin başarısı ile anlatım metotlu (öğretmen merkezli, organize görüş, not alma, işiterek öğrenme temelli) ders işlenen sınıftaki öğrencilerin başarılarını kıyaslamak, sanat tarihi eğitiminde zenginleştirilmiş
görsel kullanmanın öğrencilerin başarı oranlarına etkisini araştırmaktır. Araştırma tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini Ankara Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Öğretmenliği Anabilim Dalı 2. Sınıf öğrencileri (1. Öğretim 34 öğrenci, 2. Öğretim 27 öğrenci) oluşturmuştur. Araştırma verileri 6 sorudan oluşan ön anket ve 5 sorundan oluşan son anket ile elde edilmiştir. Araştırmacı tarafından oluşturulan ön anketin ve son anketin geçerlilik ve güvenirliliği sağlanmış; uzman görüşü alınarak son hali verilmiştir. Ön anket ve son ankette kontrol grubu ile deney grubu arasında büyük oranda fark görülmemesiyle beraber; kontrol grubunun başarı oranının daha yüksek olduğu görülmüştür. Kontrol grubu
deney grubuna göre ön ankette %5,8’lik bir fark ile başarı sağlarken, son ankette %1,6’lık bir fark ile başarısını sürdürmüştür.
Küreselleşmenin etkisiyle beraber kurumlar arasında rekabet gözle görülür bir şekilde artmıştır. ... more Küreselleşmenin etkisiyle beraber kurumlar arasında rekabet gözle görülür bir şekilde artmıştır. Benzerlerinden ayrışmak, fark edilebilmek ve bilinirliliğin artması için çok disiplinli olarak oluşturulmuş, tutarlı, süreklilik arz eden kurumsal kimlikler, başarılı olmak isteyen kurumlar için anahtar haline gelmiştir. Üniversiteler de bu rekabetçi akademik ortamda kurumsal kimliğin öneminin farkına varmıştır. Kurum kimliği sadece logodan, slogandan veya görsel elemanlardan ibaret olmamakla beraber kurumun felsefesini, kültürünü, ilişkilerini de yansıtan, çok sayıda bileşeni olan bir çatıdır. Kurumsal görsel kimlik ise, bu unsurlar arasında hayati bir noktada yer almaktadır. Bu araştırmada üniversitelerde kurumsal kimlik başlığı altında kurumsal görsel kimliğin önemi konusu irdelenmiş, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi'nin logo tasarım süreci anlatılmıştır. Bu çalışma nitel olmakla beraber betimsel ve uygulamalı bir araştırmadır.
Basılı kitapların, yaygınlıklarını hızla e-kitaplara bıraktığı günümüz dünyasında, tipografi çalı... more Basılı kitapların, yaygınlıklarını hızla e-kitaplara bıraktığı günümüz dünyasında, tipografi çalışmalarının, dijital mecralar için yapılan araştırma ve çalışmaların, e-kitap tasarımları özelinde incelenmesi ve yürütülmesi gerekliliği de giderek artmaktadır. E-kitapların kullandığı temel teknolojiler ve dosya formatları göz önünde bulundurulduğunda sınırlı sayıda tasarım öğesinin tasarımcıların hizmetine sunulduğu görülmektedir. Bu durum, mevcut olan tasarım araçlarının e-kitaplara özgü bir şekilde incelenerek, hangilerinin daha geniş bir tasarım imkanı sunduğunun incelenmesi gerekliliğini getirmiştir.
Sosyal Bilimler Dergisi / The Journal of Social Sciences, 2022
Tipografi her alanda farklı kültürlere, eğitim seviyelerine, yaş gruplarına hitap etmektedir. Ç... more Tipografi her alanda farklı kültürlere, eğitim seviyelerine, yaş gruplarına hitap etmektedir. Çocukların fiziksel özellikleri, algıları ve okuma becerileri yetişkinlerden oldukça farklıdır. Bu nedenle çocuklara yönelik hazırlanan kaynaklarda tipografi kullanımı da farklı özelliklere sahip olmaktadır. Tipografi alanında çok sayıda araştırma yapılmasına rağmen çocuklara yönelik tasarımlarda tipografi kullanımıyla ilgili sınırlı sayıda çalışma yer almaktadır. Bu araştırma kapsamında 2021 yılında kamu kurumlarının çocuklara yönelik hazırlamış olduğu afişler incelenmiştir. Yayınlanan bu afişler; bağımlılık, koronavirüs veya trafik kuralları gibi konularda eğitsel amaçlı içerikler sunmaktadır. İstenilen bilgiyi vermek ya da izleyiciler üzerinde amacına uygun şekilde davranış değişikliği oluşturmak için afişlerin dikkat çeken etkili tasarımlar sunmalarının yanında kolay okunur olmaları da gerekmektedir. İncelenen afişlerde tipografik anlamda çeşitli tespitlerde bulunulmuş ve öneriler getirilmiştir. Bu çalışmada çocukların ilgisini çekmek için kullanılan renk, illüstrasyon, doku gibi elemanların dengeli kullanılmadığı takdirde okunurluğa zarar verdiği tespit edilmiştir. Ayrıca her tasarımın tipografi bağlamında kendi özelinde değerlendirilmesi gerektiği ve basmakalıp yaklaşımlardan uzak durulması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Giderek olgunlaşan ve hayatımızın her alanına girmeye başlayan yapay zeka uygulamaları, görsel il... more Giderek olgunlaşan ve hayatımızın her alanına girmeye başlayan yapay zeka uygulamaları, görsel iletişim tasarım alanında da farklı örnekler oluşturmaya başlamıştır. Bu araştırmanın amacı yapay zeka algoritmalarının görsel tasarımın uygulama aşamasında nasıl katkı sağlayabileceğinin incelenmesidir. Bu çalışma dahilinde yapay zekanın farklı tanımları ele alınmış, söz konusu tanımlar içerisinde genel kabul gören yargılar üzerinden yapay zeka yaklaşımları açıklanmıştır. Görsel iletişim tasarımı konusunda yapay zekanın tasarımcıya fonksiyonel veya estetik konularda öneriler sunmaktan, otonom bir tasarım oluşturmaya kadar sunabileceği farklı kabiliyetler örnekler ile incelenmiş, bu kabiliyetlerin durağan görseller ve kullanıcı arayüzlerinin geliştirilmesi sırasında nasıl katkı sağlayabileceği ortaya konulmuştur. Bu araştırma nitel ve betimsel bir araştırmadır. Mevcut teknoloji ile yapay zeka temelli programlarla insan faktörü olmadan özgün ve yaratıcı eserler ortaya konulamayacağı gibi, tasarımın uygulanması sürecine destekleyici bir araç olarak kullanıldığı takdirde tasarımcının farklı tasarımlar oluşturulmasına destek olabileceği, tasarım sürecine ayrılan eforu azaltabileceği ve zaman kazandıracağı belirlenmiştir.
Uploads
Papers by Zeynep Pehlivan Baskın
karşı etik dışı uygulamalar konusunda yayınladığı afişlerle ilgili betimsel bir veri ortaya
koymaktır. Bu makale PETA’nın sosyal etki yaratmaya yönelik stratejilerini, “duyulmak” için
yeterince dikkat çeken bir halk iletişim biçimi olarak ünlü kadınların erotik görsellerini afişlerde
kullanmayı analiz eder. Şok reklamı yaygın bir sosyal etki taktiğidir. Hızlı bir etkisi vardır;
PETA hayvan istismarı ve şiddet videoları kullanarak, amacına ulaşmak için “şok” duygusu
uyandırmaktadır. PETA ve reklam stratejileri üzerine yapılan diğer pek çok araştırmanın aksine,
bu analiz, şok reklamcılık ilkesini sosyal etki teorisine dayandırması bakımından belirgindir.
İkincisi, yirmi birinci yüzyıldaki görsel meşruiyet anlayışımıza yeni bilgiler katmaktadır.
görsel kullanmanın öğrencilerin başarı oranlarına etkisini araştırmaktır. Araştırma tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini Ankara Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Öğretmenliği Anabilim Dalı 2. Sınıf öğrencileri (1. Öğretim 34 öğrenci, 2. Öğretim 27 öğrenci) oluşturmuştur. Araştırma verileri 6 sorudan oluşan ön anket ve 5 sorundan oluşan son anket ile elde edilmiştir. Araştırmacı tarafından oluşturulan ön anketin ve son anketin geçerlilik ve güvenirliliği sağlanmış; uzman görüşü alınarak son hali verilmiştir. Ön anket ve son ankette kontrol grubu ile deney grubu arasında büyük oranda fark görülmemesiyle beraber; kontrol grubunun başarı oranının daha yüksek olduğu görülmüştür. Kontrol grubu
deney grubuna göre ön ankette %5,8’lik bir fark ile başarı sağlarken, son ankette %1,6’lık bir fark ile başarısını sürdürmüştür.
karşı etik dışı uygulamalar konusunda yayınladığı afişlerle ilgili betimsel bir veri ortaya
koymaktır. Bu makale PETA’nın sosyal etki yaratmaya yönelik stratejilerini, “duyulmak” için
yeterince dikkat çeken bir halk iletişim biçimi olarak ünlü kadınların erotik görsellerini afişlerde
kullanmayı analiz eder. Şok reklamı yaygın bir sosyal etki taktiğidir. Hızlı bir etkisi vardır;
PETA hayvan istismarı ve şiddet videoları kullanarak, amacına ulaşmak için “şok” duygusu
uyandırmaktadır. PETA ve reklam stratejileri üzerine yapılan diğer pek çok araştırmanın aksine,
bu analiz, şok reklamcılık ilkesini sosyal etki teorisine dayandırması bakımından belirgindir.
İkincisi, yirmi birinci yüzyıldaki görsel meşruiyet anlayışımıza yeni bilgiler katmaktadır.
görsel kullanmanın öğrencilerin başarı oranlarına etkisini araştırmaktır. Araştırma tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini Ankara Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Öğretmenliği Anabilim Dalı 2. Sınıf öğrencileri (1. Öğretim 34 öğrenci, 2. Öğretim 27 öğrenci) oluşturmuştur. Araştırma verileri 6 sorudan oluşan ön anket ve 5 sorundan oluşan son anket ile elde edilmiştir. Araştırmacı tarafından oluşturulan ön anketin ve son anketin geçerlilik ve güvenirliliği sağlanmış; uzman görüşü alınarak son hali verilmiştir. Ön anket ve son ankette kontrol grubu ile deney grubu arasında büyük oranda fark görülmemesiyle beraber; kontrol grubunun başarı oranının daha yüksek olduğu görülmüştür. Kontrol grubu
deney grubuna göre ön ankette %5,8’lik bir fark ile başarı sağlarken, son ankette %1,6’lık bir fark ile başarısını sürdürmüştür.