Since 2010, the Dutch City Network on Urban Agriculture (Stedennetwerk in Dutch), has linked up c... more Since 2010, the Dutch City Network on Urban Agriculture (Stedennetwerk in Dutch), has linked up civil servants of fourteen cities in order to see opportunities, share knowledge and solve issues on urban agriculture in their cities. Though it started as an internally focused network for civil servants to learn and share experiences, the network gradually evolved into a more outward-oriented Community of Practice that seeks to incorporate a broader range of participants. Participants developed an urban agriculture charter to influence local and national policies in support of urban agriculture.
Onderzoek in het kader van de PPS ‘Multifunctionele Landbouw’ Wat is de omvang en dynamiek rond s... more Onderzoek in het kader van de PPS ‘Multifunctionele Landbouw’ Wat is de omvang en dynamiek rond stadslandbouw in Nederland, is de betekenis van stadslandbouw nader te duiden? De casus is in Almere uitgevoerd.
In deze factsheet wordt antwoord gegeven op de vraag: “Op welke manieren kan stadslandbouw gebrui... more In deze factsheet wordt antwoord gegeven op de vraag: “Op welke manieren kan stadslandbouw gebruik maken van (tijdelijk) beschikbare gronden zodat deze een toegevoegde maatschappelijke waarde hebben voor de stedelijke omgeving?”
De gemeente Almere heeft ambities ten aanzien van stadslandbouw. In Oosterwold ontstaat op lange ... more De gemeente Almere heeft ambities ten aanzien van stadslandbouw. In Oosterwold ontstaat op lange termijn, op een enorme schaal (4.300 ha), een stadslandschap dat bestaat uit wonen, werken, natuur en stadslandbouw. In de Kenniskring Buurtmoestuinen Almere werken ondersteunende netwerken, burgers en gemeente samen aan recepten voor schooltuinen en buurtmoestuinen. Door kennis te delen, te leren van elkaars ervaringen en vooral door open te staan voor elkaar is deze handleiding voor het opzetten van een buurtmoestuin in Almere tot stand gekomen
Highly urbanised countries like The Netherlands tend towards a sharp delineation between the rura... more Highly urbanised countries like The Netherlands tend towards a sharp delineation between the rural and urban environment, between food production and food consumption. Growing concerns about food prices, food security and the sustainability of the contemporary agri-food system reluctantly places food worldwide on the agendas of the cities. Could applied agricultural researchers play a role in bridging the boundaries between both environments? Agromere (2005-2009) shows a successful first step in bridging these boundaries in the Dutch city of Almere. Agromere is in this paper described as a research and design ‘Arena’. The Agromere ‘Arena’ fuelled importantly the municipality of Almere to incorporate urban agriculture in the future development of the Almere Oosterwold area. The Agromere ‘Arena’ interfered with the existing networks in Almere using the stakeholder management approach of R. Edward Freeman. To interpret the value of this approach, the work of Mark Granovetter on the rel...
In oktober 2012 organiseerde Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) van Wageningen UR een reis ... more In oktober 2012 organiseerde Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) van Wageningen UR een reis naar New York voor ondernemers, beleidsmakers en onderzoekers die zich willen laten inspireren door de stadslandbouw in die stad. Onderzoeker Esther Veen was een van hen. Zij hield een blog bij over de vijfdaagse excursie. Dit artikel is een bewerkte, ingekorte versie van deze blog.
Sint Martens Hof is een vereniging die twintig stadshuizen renoveert. De woningen zijn particulie... more Sint Martens Hof is een vereniging die twintig stadshuizen renoveert. De woningen zijn particulier eigendom en hebben naast een kleine eigen tuin samen een gemeenschappelijke binnentuin. De Wetenschapswinkel is gevraagd om een ontwerp op hoofdlijnen te maken voor een duurzame tuin. Naast vooraf benoemde randvoorwaarden stelde het terrein zelf ook enkele eisen aan het ontwerp, zoals het omgaan met hoogteverschil. Met name het proces van besluitvorming staat centraal in dit rapport. Vergelijking met andere projecten laat zien dat de houding van de gemeente belangrijk is, het enthousiasme van betrokkenen cruciaal; er moet synergie en dynamiek ontstaan.
Dit rapport verkent de vraag hoe stadslandbouw economisch, ecologisch en sociaal gezien kan bijdr... more Dit rapport verkent de vraag hoe stadslandbouw economisch, ecologisch en sociaal gezien kan bijdragen aan de ambities van Almere Oosterwold. De vraag concentreert zich rond mogelijke bedrijfstypen, mogelijke verbindingen met de stad, organisatievormen en mogelijke locaties. Maar het is ook belangrijk meer te weten over randvoorwaarden, kansen en potentiele belemmeringen van het beoogde productieve landschap. En uiteindelijk de kernvraag, wat wordt de ontwikkelingsroute naar stadslandbouw in Almere Oosterwold.
Een van de kenmerken van duurzaamheid, in de traditionele people, plant, profit indeling, is de m... more Een van de kenmerken van duurzaamheid, in de traditionele people, plant, profit indeling, is de mate waarin landbouw zich weet te verbinden aan de maatschappij. Deze studie focust zich op de ontwikkeling van een indicator die de mate van verbinding weergeeft. Omdat verbinding het resultaat is van een complexe sociale interactie die lastig meetbaar is, is er geen indicator beschikbaar die direct iets zegt over de mate van verbinding die een bedrijf of een sector weet te realiseren. Omdat er weinig informatie wordt vastgelegd over verbindingen die ondernemers aangaan in bestaande databases is ervoor gekozen om een indicator te ontwikkelen die direct door de ondernemer ingevuld kan worden. In deze studie is een eerste aanzet gedaan voor de ontwikkeling van deze duurzaamheidsindicator voor verbindingen.
Marine Ecology-progress Series - MAR ECOL-PROGR SER, 2009
Doel van dit onderzoek is inzicht te krijgen in niet-bancaire financieringsvormen die door multif... more Doel van dit onderzoek is inzicht te krijgen in niet-bancaire financieringsvormen die door multifunctionele landbouwondernemers worden gebruikt om in hun bedrijf te kunnen investeren. Aangezien er ondernemers zijn, die bij de banken niet hun heil vinden. In dit onderzoek gaat het om financiering die nodig is voor het doen van investeringen, dus het gaat niet om de financiering rond beheersprograma's. Het is een verkennende studie; er wordt geinventariseerd welke niet-bancaire mogelijkheden er zijn. Er is daarbij vooral aan de financieringskant gekeken; hoe brengen ondernemers die geen banklening krijgen de financiering bijeen?
Doel van dit onderzoek is de impact van de multifunctionele landbouw te onderzoeken. De specifiek... more Doel van dit onderzoek is de impact van de multifunctionele landbouw te onderzoeken. De specifieke vraag in dit onderzoek is: Wat is de impact van de multifunctionele landbouw op de economische en maatschappelijke ontwikkeling van de twee gemeenten Woerden en Lopik? Het gaat in deze vraag nadrukkelijk om de impact die de bedrijven hebben op het gebied zelf – extern – en niet om de impact op de bedrijven. Dat betekent dat er vooral wordt gekeken naar wat de multifunctionele landbouw betekent voor anderen in het gebied, en dus niet naar wat het betekent voor de bedrijven zelf. Ten tweede, wordt er vooral gekeken naar wat het totaal aan multifunctionele bedrijven bijdraagt, en niet zozeer naar de bijdrage van een individueel bedrijf.
De multifunctionele landbouw in Nederland is ook de laatste jaren een groeiende sector. Dit blijk... more De multifunctionele landbouw in Nederland is ook de laatste jaren een groeiende sector. Dit blijkt uit de 2-meting die volgde op de 1-meting van 2 jaar geleden. De omzet in de multifunctionele landbouw is tussen 2007 en 2011 met 52 procent toegenomen tot 491 miljoen euro. De impact van multifunctionele bedrijven gaat verder dan de inkomsten voor de betreffende bedrijven alleen. Zo werken er gemiddeld meer mensen op een multifunctioneel dan op een regulier bedrijf.
We are living in a flexitarian age, in which reduced meat eating and vegetarianism are normalisin... more We are living in a flexitarian age, in which reduced meat eating and vegetarianism are normalising, while simultaneously meat eating is still the norm in Dutch society. A resulting individualisation of diets begs the question whether and how omnivores and veg*ns living together maintain commensality. Based on interviews with 119 young people living in shared households – made up of both veg*ns and omnivores – we investigate how these young adults shape and manage their shared meals. Our results show that veg*ns and meat eaters maintain commensality by, first, using a number of practical strategies that result in meals that are suitable to those different diets, and, second, creating a new norm that defines the diet as an individual choice so as to manage potential conflicts around clashing norms. This results in an active upkeep of tolerance in which veg*nism, meat eating and associated ethical-moral considerations are not discussed. The acceptance of (specifically) vegetarianism, t...
Since 2010, the Dutch City Network on Urban Agriculture (Stedennetwerk in Dutch), has linked up c... more Since 2010, the Dutch City Network on Urban Agriculture (Stedennetwerk in Dutch), has linked up civil servants of fourteen cities in order to see opportunities, share knowledge and solve issues on urban agriculture in their cities. Though it started as an internally focused network for civil servants to learn and share experiences, the network gradually evolved into a more outward-oriented Community of Practice that seeks to incorporate a broader range of participants. Participants developed an urban agriculture charter to influence local and national policies in support of urban agriculture.
Onderzoek in het kader van de PPS ‘Multifunctionele Landbouw’ Wat is de omvang en dynamiek rond s... more Onderzoek in het kader van de PPS ‘Multifunctionele Landbouw’ Wat is de omvang en dynamiek rond stadslandbouw in Nederland, is de betekenis van stadslandbouw nader te duiden? De casus is in Almere uitgevoerd.
In deze factsheet wordt antwoord gegeven op de vraag: “Op welke manieren kan stadslandbouw gebrui... more In deze factsheet wordt antwoord gegeven op de vraag: “Op welke manieren kan stadslandbouw gebruik maken van (tijdelijk) beschikbare gronden zodat deze een toegevoegde maatschappelijke waarde hebben voor de stedelijke omgeving?”
De gemeente Almere heeft ambities ten aanzien van stadslandbouw. In Oosterwold ontstaat op lange ... more De gemeente Almere heeft ambities ten aanzien van stadslandbouw. In Oosterwold ontstaat op lange termijn, op een enorme schaal (4.300 ha), een stadslandschap dat bestaat uit wonen, werken, natuur en stadslandbouw. In de Kenniskring Buurtmoestuinen Almere werken ondersteunende netwerken, burgers en gemeente samen aan recepten voor schooltuinen en buurtmoestuinen. Door kennis te delen, te leren van elkaars ervaringen en vooral door open te staan voor elkaar is deze handleiding voor het opzetten van een buurtmoestuin in Almere tot stand gekomen
Highly urbanised countries like The Netherlands tend towards a sharp delineation between the rura... more Highly urbanised countries like The Netherlands tend towards a sharp delineation between the rural and urban environment, between food production and food consumption. Growing concerns about food prices, food security and the sustainability of the contemporary agri-food system reluctantly places food worldwide on the agendas of the cities. Could applied agricultural researchers play a role in bridging the boundaries between both environments? Agromere (2005-2009) shows a successful first step in bridging these boundaries in the Dutch city of Almere. Agromere is in this paper described as a research and design ‘Arena’. The Agromere ‘Arena’ fuelled importantly the municipality of Almere to incorporate urban agriculture in the future development of the Almere Oosterwold area. The Agromere ‘Arena’ interfered with the existing networks in Almere using the stakeholder management approach of R. Edward Freeman. To interpret the value of this approach, the work of Mark Granovetter on the rel...
In oktober 2012 organiseerde Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) van Wageningen UR een reis ... more In oktober 2012 organiseerde Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) van Wageningen UR een reis naar New York voor ondernemers, beleidsmakers en onderzoekers die zich willen laten inspireren door de stadslandbouw in die stad. Onderzoeker Esther Veen was een van hen. Zij hield een blog bij over de vijfdaagse excursie. Dit artikel is een bewerkte, ingekorte versie van deze blog.
Sint Martens Hof is een vereniging die twintig stadshuizen renoveert. De woningen zijn particulie... more Sint Martens Hof is een vereniging die twintig stadshuizen renoveert. De woningen zijn particulier eigendom en hebben naast een kleine eigen tuin samen een gemeenschappelijke binnentuin. De Wetenschapswinkel is gevraagd om een ontwerp op hoofdlijnen te maken voor een duurzame tuin. Naast vooraf benoemde randvoorwaarden stelde het terrein zelf ook enkele eisen aan het ontwerp, zoals het omgaan met hoogteverschil. Met name het proces van besluitvorming staat centraal in dit rapport. Vergelijking met andere projecten laat zien dat de houding van de gemeente belangrijk is, het enthousiasme van betrokkenen cruciaal; er moet synergie en dynamiek ontstaan.
Dit rapport verkent de vraag hoe stadslandbouw economisch, ecologisch en sociaal gezien kan bijdr... more Dit rapport verkent de vraag hoe stadslandbouw economisch, ecologisch en sociaal gezien kan bijdragen aan de ambities van Almere Oosterwold. De vraag concentreert zich rond mogelijke bedrijfstypen, mogelijke verbindingen met de stad, organisatievormen en mogelijke locaties. Maar het is ook belangrijk meer te weten over randvoorwaarden, kansen en potentiele belemmeringen van het beoogde productieve landschap. En uiteindelijk de kernvraag, wat wordt de ontwikkelingsroute naar stadslandbouw in Almere Oosterwold.
Een van de kenmerken van duurzaamheid, in de traditionele people, plant, profit indeling, is de m... more Een van de kenmerken van duurzaamheid, in de traditionele people, plant, profit indeling, is de mate waarin landbouw zich weet te verbinden aan de maatschappij. Deze studie focust zich op de ontwikkeling van een indicator die de mate van verbinding weergeeft. Omdat verbinding het resultaat is van een complexe sociale interactie die lastig meetbaar is, is er geen indicator beschikbaar die direct iets zegt over de mate van verbinding die een bedrijf of een sector weet te realiseren. Omdat er weinig informatie wordt vastgelegd over verbindingen die ondernemers aangaan in bestaande databases is ervoor gekozen om een indicator te ontwikkelen die direct door de ondernemer ingevuld kan worden. In deze studie is een eerste aanzet gedaan voor de ontwikkeling van deze duurzaamheidsindicator voor verbindingen.
Marine Ecology-progress Series - MAR ECOL-PROGR SER, 2009
Doel van dit onderzoek is inzicht te krijgen in niet-bancaire financieringsvormen die door multif... more Doel van dit onderzoek is inzicht te krijgen in niet-bancaire financieringsvormen die door multifunctionele landbouwondernemers worden gebruikt om in hun bedrijf te kunnen investeren. Aangezien er ondernemers zijn, die bij de banken niet hun heil vinden. In dit onderzoek gaat het om financiering die nodig is voor het doen van investeringen, dus het gaat niet om de financiering rond beheersprograma's. Het is een verkennende studie; er wordt geinventariseerd welke niet-bancaire mogelijkheden er zijn. Er is daarbij vooral aan de financieringskant gekeken; hoe brengen ondernemers die geen banklening krijgen de financiering bijeen?
Doel van dit onderzoek is de impact van de multifunctionele landbouw te onderzoeken. De specifiek... more Doel van dit onderzoek is de impact van de multifunctionele landbouw te onderzoeken. De specifieke vraag in dit onderzoek is: Wat is de impact van de multifunctionele landbouw op de economische en maatschappelijke ontwikkeling van de twee gemeenten Woerden en Lopik? Het gaat in deze vraag nadrukkelijk om de impact die de bedrijven hebben op het gebied zelf – extern – en niet om de impact op de bedrijven. Dat betekent dat er vooral wordt gekeken naar wat de multifunctionele landbouw betekent voor anderen in het gebied, en dus niet naar wat het betekent voor de bedrijven zelf. Ten tweede, wordt er vooral gekeken naar wat het totaal aan multifunctionele bedrijven bijdraagt, en niet zozeer naar de bijdrage van een individueel bedrijf.
De multifunctionele landbouw in Nederland is ook de laatste jaren een groeiende sector. Dit blijk... more De multifunctionele landbouw in Nederland is ook de laatste jaren een groeiende sector. Dit blijkt uit de 2-meting die volgde op de 1-meting van 2 jaar geleden. De omzet in de multifunctionele landbouw is tussen 2007 en 2011 met 52 procent toegenomen tot 491 miljoen euro. De impact van multifunctionele bedrijven gaat verder dan de inkomsten voor de betreffende bedrijven alleen. Zo werken er gemiddeld meer mensen op een multifunctioneel dan op een regulier bedrijf.
We are living in a flexitarian age, in which reduced meat eating and vegetarianism are normalisin... more We are living in a flexitarian age, in which reduced meat eating and vegetarianism are normalising, while simultaneously meat eating is still the norm in Dutch society. A resulting individualisation of diets begs the question whether and how omnivores and veg*ns living together maintain commensality. Based on interviews with 119 young people living in shared households – made up of both veg*ns and omnivores – we investigate how these young adults shape and manage their shared meals. Our results show that veg*ns and meat eaters maintain commensality by, first, using a number of practical strategies that result in meals that are suitable to those different diets, and, second, creating a new norm that defines the diet as an individual choice so as to manage potential conflicts around clashing norms. This results in an active upkeep of tolerance in which veg*nism, meat eating and associated ethical-moral considerations are not discussed. The acceptance of (specifically) vegetarianism, t...
Uploads
Papers by esther veen