Den engelske Reformation tog sin begyndelse, da kong Henrik 8. i 1534 på grund af sin skilsmissesag afskar forbindelsen til paven. Efter dette politiske brud med Rom fortsatte kirkelivet uden større ændringer, dog blev klostrene nedlagt.
Først under Edward 6., 1547-53, vandt reformatorisk teologi for alvor indpas i den anglikanske kirke, især i form af liturgisk fornyelse. Ærkebiskop Thomas Cranmer udformede Book of Common Prayer, en alterbog, der stadig danner rygraden i den anglikanske kirkes gudstjenesteliv og teologi.
Foruden søndagsgudstjenesten har den i morgen- og aftensangen bevaret rester af tidebønnerne; en alternativ alterbog fra 1980 er dog nu almindeligt udbredt. Efter en kort tilbagevenden til den romerskkatolske kirke under Maria 1. den Blodige, 1553-58, blev kirkens lovgivningsmæssige forhold fastlagt under Elizabeth 1., 1558-1603.
Regenten blev kirkens overhoved, Supreme Governor, og læren fastsattes i De 39 artikler. I 1611 udkom bibeloversættelsen, King James' Version, der var enerådende indtil 1900-tallet. Under kong Karl 1. og den højkirkelige ærkebiskop William Laud udviklede konflikterne med puritanske grupper sig til borgerkrig og republik, 1640-60, og andre kirkesamfund fik vind i sejlene: presbyterianere, kongregationalister, baptister, kvækere o.a.
I 1689 fik man en kirkelig tolerancelovgivning, der gav frihed for flere kirkesamfund. Den anglikanske kirke mistede herved sit monopol for stedse, men fortsatte som majoritets- og statskirke og har som sådan domineret engelsk kirke- og samfundsliv.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.